10 tips voor het verlagen van box 3 belasting

besparen box 3 belasting vermogensbelasting

Het einde van het jaar komt weer in zicht… Cliché, maar waar: wat vliegt een jaar toch altijd voorbij.

Aangezien de peildatum voor de box 3 belasting (ook wel de vermogensbelasting genoemd) 1 januari is, is het goed daar nu even bij stil te staan. En actie te nemen indien nodig en mogelijk.

Update: blog over de vermogensbelasting 2021 (met nieuwe cijfers ook voor 2022)

Box 3 – inkomsten uit sparen en beleggen 

Eerder heb ik uitgebreid geschreven over het boxenstelsel van de Nederlandse inkomstenbelasting. In box 3 van de inkomstenbelasting worden inkomsten uit sparen en beleggen belast.

De belangrijkste bestanddelen in deze box zijn een tweede woning, spaartegoeden en aandelen voor zover deze geen aanmerkelijk belang vormen (kort gezegd: je hebt een aanmerkelijk belang indien je meer dan 5% van de aandelen in een vennootschap houdt).

Belastingheffing in box 3

Box 3 kent een aparte manier van belastingheffing. De belastingdienst gaat ervan uit dat je met je spaartegoeden en beleggingen een bepaald rendement behaald. Dit rendement wordt vervolgens belast tegen 30%. Voorheen ging de belastingdienst altijd uit van een rendement van 4%, maar dit is per 2018 gewijzigd. Zie de tabel met de bedragen voor 2018 en 2019 hieronder.

Effectief gezien worden de inkomsten uit sparen en beleggen belast tegen 0,9% en 1,6% (voor 2022 0,56 tot 1,71%).

box 3 belasting tarieven vermogensbelastsing 2018 2019

Deze manier van heffing is vreemd, omdat het werkt op basis van een aanname. De belastingdienst neemt aan dat jij een bepaald rendement behaald, terwijl dat misschien helemaal niet zo is.

Aan de andere kant geldt ook dat je geen werkelijke inkomsten hoeft aan te geven. Dus de werkelijke rente op je spaartegoeden, winst op verkoop van aandelen of winst op de verkoop van je tweede woning wordt niet belast (aannemende dat je dit niet als ondernemer doet).

Tarieven 2021 en 2022

De percentages en bedragen voor de jaren 2021 en 2022 vind je in mijn andere blog.

Peildatum

De peildatum voor box 3 is 1 januari. Dit houdt in dat het niet uitmaakt wat je de rest van het jaar aan vermogen hebt, het wordt alleen op 1 januari bekeken. Op basis van dat bedrag wordt de belasting over inkomsten uit sparen en beleggen berekend voor dat jaar.

10 tips om de belasting te verlagen

 • Vrijstelling: in box 3 geldt er een heffingsvrij vermogen (vrijstelling) van €50.650 per jaar. Over dit bedrag betaal je geen belasting. Als je een fiscale partner hebt, hebben jullie allebei recht op de vrijstelling van €50.650 (in totaal €101.300). Als jouw partner geen vermogen heeft en jij hebt €60.000, betaal je geen box 3-belasting.
 • Schulden zijn aftrekbaar: schulden die je hebt mag je in mindering brengen op je vermogen. Hiervoor geldt een drempel van €3.200 en €6.400 met fiscale partner. Slechts het bedrag hierboven mag je aftrekken van je vermogen. Schulden met een looptijd van korter dan één jaar en ondernemersschulden zijn niet aftrekbaar. Als jouw hypotheek ziet op je eigen woning, valt deze in box 1 en niet in box 3. Denk nu niet dat het aanhouden van schulden voordeliger is omdat het je box 3 vermogen verlaagd, want de rente is meestal hoger dan deze belasting (0,56% – 1,71%). Heb je een schuld onder de schuldendrempel? Zo snel mogelijk aflossen als je het geld wel op je spaarrekening hebt.
 • (Extra) aflossen hypotheek: als je hypotheek gekoppeld is aan je eigen woning (het huis waarin je woont) vallen zowel het huis als de hypotheek in box 1. In dat geval kan het lonen extra af te lossen op je hypotheek (omdat je hiermee je box 3 vermogen (spaartegoeden) verlaagt).
 • In één keer betalen zorgverzekering: vaak bestaat de mogelijkheid om aan het einde van het jaar de zorgverzekeringspremie in een keer te betalen, waarbij je een korting krijgt (tot 3%). Als je voor 1 januari betaalt, heb je het geld niet meer op je rekening en telt het niet mee voor je box 3 vermogen. Misschien bestaat deze mogelijkheid ook voor andere kosten, zoals abonnementen of je hypotheekrente?
 • Huis verkopen en kopen in hetzelfde jaar: als je je huis hebt verkocht en je gaat een ander huis kopen, zorg er dan voor dat het bedrag (de overwaarde) tussendoor niet op je rekening staat op 1 januari. Dit geldt ook voor andere grote verkopen, zoals een dure auto of boot. 
 • Grote aanschaf vooruitschuiven: ben je van plan een grote aanschaf (voor persoonlijk gebruik) te doen van je spaargeld, dan kun je overwegen dit voor 1 januari te doen. Denk aan een auto of kunst voor persoonlijk gebruik of zonnepanelen. Let op: ga geen dingen kopen puur en alleen om de belasting te verminderen, dat is het niet waard. Koop het alleen als je het echt nodig hebt.
 • Giften of groen sparen: ben je van plan giften te doen aan goede doelen of aan familieleden of wil je (belastingvrij) groen sparen, dan kan het lonen dit voor 1 januari te doen.
 • Pensioen / lijfrente: indien je nog ruimte hebt om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen, kun je overwegen geld in een pensioen of lijfrente te steken.
 • Ondernemer (zakelijk vermogen): het vermogen op je zakelijke spaarrekening behoort niet tot je box 3 vermogen. Over de rente betaal je belasting in box 1, maar nu de rente zo laag is, is dit vaak voordeliger dan de box 3 heffing. Het bedrag aan zakelijk vermogen moet wel redelijk zijn, het is niet toegestaan geld op te potten.
 • Cash: misschien onnodig om te vermelden, maar ik raad ten zeerste af om geld te pinnen en het in een oude sok te bewaren 😉 Dit is niet alleen onveilig, maar ook moet je contanten boven €543 (jaar 2022) aangeven.

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

 1. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de tabel met het overzicht van de heffingen in Box 3. Goed om te weten hoe deze percentages dit jaar veranderd zijn. Het scheelt toch wel veel uiteindelijk, maar snap ook dat er veel kritiek op is.

  1. FinancElle

   Hallo Vincent,

   Graag gedaan! Leuk dat je reageert!

 2. Monique

  Dank! Je hebt het over (groen) sparen als mogelijkheid. Kun je daar eens wat meer over vertellen, als je dat al niet gedaan hebt. En over wat je met spaargeld boven de belastingvrije som kan doen als je zo’n 6 jaar voor je pensioen zit. Is beleggen dan nog aantrekkelijk?

  1. FinancElle

   Hi Monique! Dank voor je reactie. Ik heb inderdaad geschreven over groen sparen in deze blog.

   Mijn idee bij beleggen is altijd voor de lange termijn: buy & hold. Bij lange termijn zou ik denken aan minimaal 10 tot 15 jaar. Als je je geld zo lang kunt missen en voldoende buffer hebt, kun je het overwegen. Het is natuurlijk altijd aan jezelf om te bepalen of jij nog wil starten met beleggen.

   Hopelijk heb je hier iets aan!