5 dingen die ik had willen weten toen ik startte met beleggen

5 dingen die ik had willen weten beleggen reus

In maart 2018 ben ik begonnen met beleggen via DEGIRO. Eerlijk gezegd vind ik DEGIRO niet het meest gebruiksvriendelijke beleggingsplatform. Het is veel minder geautomatiseerd dan bijvoorbeeld Peaks of Meesman

Je moet namelijk zelf je ETFs aankopen en weten welke aan- en verkopen gratis zijn (de ‘kernselectie’). Hierdoor heb ik toen ik startte met beleggen, best veel ‘fouten’ gemaakt.

Wil jij ervoor zorgen dat je niet dezelfde fouten maakt als ik? Lees dan deze blog.

Starten met beleggen via DEGIRO? Als jij je account aanmaakt via bovenstaande link, krijg ik een klein bedrag (en daarmee help je mij en mijn blog enorm!). Alvast super bedankt!

1. Een beleggingsstrategie is onmisbaar

Voordat je begint met beleggen: stel een beleggingsstrategie op. Het hebben van een strategie zorgt ervoor dat emoties zo veel mogelijk worden uitgeschakeld. Jij weet wat je moet doen in goede én in slechte tijden (een beurscrash).

Om je risico’s te spreiden kun je kiezen voor beleggen voor de lange termijn. Je probeert dan niet de markt te verslaan door vaak te aan- en verkopen. Dit wordt ook wel de buy & hold strategie genoemd. 

In dit geval kun je ervoor kiezen om elke maand aan te kopen en pas over minimaal 10 tot 15 jaar te gaan verkopen (bijvoorbeeld op het moment dat je minder wil gaan werken). 

Bepaal in je strategie:

 • hoe vaak je aankoopt – op welke dag en tijd
 • wat je doet in geval van nood (geen geld of een crisis)
 • wanneer je verkoopt
 • wat je aankoopt – verhouding aandelen/obligaties en welke ETFs

Heb jij eenmalig een groter bedrag beschikbaar? Lees in mijn andere blog of in één keer of gespreid beleggen beter is.

2. Wat ga je aankopen?

In het begin keek ik een beetje rond in de lijst met gratis ETFs van DEGIRO zonder duidelijk idee over hoe ik kon beoordelen welke ETF ‘goed’ was.

In het ‘Key Investor Information’ document kun je veel informatie vinden, maar dat document is zeker niet makkelijk te lezen. Om deze reden heb ik voor mezelf (en voor jullie) een duidelijk 4-stappenplan opgesteld hoe een ETF te beoordelen. Dat stappenplan vind je hier.

Natuurlijk kun je ook losse aandelen aankopen. De reden dat ik de voorkeur heb voor indexbeleggen (ETFs) is dat je je risico veel meer spreidt terwijl je maar één of een aantal producten hoeft aan te kopen. Wil je je risico nog meer spreiden? Dan kun je obligaties toevoegen aan je portfolio.

Een laatste tip: let heel erg op met zogenaamde hefboomproducten (‘leverage’). Deze zijn enorm risicovol!

3. Gratis ETFs (geen transactiekosten)

DEGIRO biedt meer dan 200 ETFs gratis (zonder transactiekosten) aan. Nu is het niet zo dat je deze ETFs onbeperkt kun aan- en verkopen!

Je kunt elke ETF één keer per kalendermaand ‘gratis’ aankopen en één keer per kalendermaand ‘gratis’ verkopen.

De regels: je kunt eens per maand gratis aan- of verkopen. Je kunt niet in dezelfde kalendermaand gratis aan- en verkopen. In dezelfde richting kan het nog gratis zijn, als het bedrag boven de €/$ 1.000 uitkomt. Zie hier de regels voor de trackers kernselectie.

Bij veel andere aanbieders heb je ook de mogelijkheid om zonder transactiekosten te handelen. Bij de grootbanken (bijv. ABN Zelf Beleggen Basis) koop je beleggingsfondsen aan zonder transactiekosten. Met Binck Fundcoach betaal je geen transactiekosten als je maandelijks inlegt.

4. Buitenlandse beurzen – aansluitkosten

Als je bij DEGIRO aandelen of ETFs koopt die genoteerd zijn aan een buitenlandse beurs (alles buiten Euronext Amsterdam en Euronext Brussel), betaal je een fee om toegang te krijgen tot die beurs.

De zogenaamde aansluitkosten bedragen €2,50 per beurs per kalenderjaar. Het zijn dus jaarlijks terugkerende kosten die, afhankelijk van het belegde bedrag, een grote impact kunnen hebben op je rendement.

Zelf heb ik in het begin de ‘fout’ gemaakt aandelen of ETFs genoteerd aan buitenlandse beurzen aan te kopen. Ik heb deze verkocht.

Dit betekent niet dat je je helemaal niet op buitenlandse beurzen kunt begeven, maar maak de afweging of de extra kosten opwegen tegen het extra rendement.

Let op: koop je VWRL? Zorg er dan zeker voor dat je die van de Euronext Amsterdam koopt!

5. Aandelen uitlenen of niet

Bij DEGIRO zijn er twee soorten accounts, de basis- en de custody account. Je maakt de keuze bij het openen van je account.

Bij een basisaccount mogen je effecten door DEGIRO worden uitgeleend aan derde partijen (het is erg gebruikelijk dat brokers dit doen). Dit levert voor jou een (klein) risico op dat deze derde partij niet kan terugbetalen en je een deel van je inleg kwijtraakt.

Bij een custody account doet DEGIRO dit niet, maar dit account is wel duurder. Bij een dividenduitkering (link) betaal je namelijk €1 + 3% (totaal maximaal 10%) van het dividend aan DEGIRO.

Zelf heb ik gekozen voor een basisaccount en dit zou ik nu weer doen, aangezien ik het risico te klein vind ten opzichte van de hoge kosten. Dit is aan jezelf om te bepalen.

Bij Binck Fundcoach worden je aandelen standaard niet uitgeleend, maar je kunt er eventueel voor kiezen – tegen vergoeding. Bij de grootbanken worden je aandelen niet uitgeleend.

Deel jouw ervaringen!

En jij? Zou je dingen achteraf gezien anders doen? Deel je tips hieronder in de comments!

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 26 Comments

 1. Audrey

  Dat zijn handige tips! Ik ben nog niet begonnen, dus ik ga er zeker rekening mee houden.

 2. Niels

  Beste Elle, Mijn reden om juist niet voor DeGiro te kiezen is dat ‘slechts’ € 20.000 aan contanten onder een soort van deposito garantiestelsel valt mocht DeGiro in de problemen komen. Hoe zie jij dat?

  1. FinancElle

   Hi Niels, dank voor je reactie. Op zich maak ik me daar niet zoveel zorgen om, omdat je effecten worden bewaard in een apart bewaarbedrijf. Als DEGIRO failliet zou gaan, zou dat dus geen invloed op jouw effecten moeten hebben.

 3. Peter

  Een statische belegger zou je mij wel kunnen noemen, zeer statisch zelfs, wel saai, geen spanning.
  Ik. Bezit alleen ASML, wereld leider, verdiep je daar maar in, prachtig rendement, dividendrendement 1procent. Never mind.
  Chips zullen nimmer overbodig worden en zij leveren de machines daarvoor.
  Succes met. De beleghing

  1. FinancElle

   Hallo Peter, wat grappig om te horen. Ik ken ASML goed, ik kom bij het bedrijf uit de buurt (woon er minder dan 10 km vandaan). Momenteel zeker een toonaangevend bedrijf. Ik ben wel voorzichtig met zeggen dat dingen nooit overbodig zullen worden, het verleden heeft al vaak anders bewezen!

   Succes!

 4. Rob

  Een tijd lang de simpele strategie gevolgd van dalers kopen (wel even checken of t ok bedrijven zijn) en bij 3% winst of 2% verlies verkopen. Ging lang goed tot ik niet voorbij de 25% rendement kwam omdat ineens de dalers verder daalden. Nu even gestopt door alle onzekerheid (tweets Trump en Brexit) maar t kriebelt wel weer. Met deze korte beleggingen vond ik de Giro perfect. Ik zou alleen nog liever met een API beleggen en dat is er nog niet.. ik vond t vooral grappig om te zien dat een simpele strategie goed kon renderen maar heb tegelijkertijd nog niet met echt grote bedragen aangedurfd.

  1. FinancElle

   Hallo Rob, ik kan me voorstellen dat die strategie vaak een goed rendement geeft. Al is hij wel een stuk arbeidsintensiever en risicovoller dan de buy & hold strategie. Misschien kun je het combineren?

 5. Angela

  Kijk, op dit soort info zit ik nou te wachten! Super handig! ?? Ik lees wel vaker over dat je eerst een strategie moet bedenken, maar alleen hier lees ik ook daadwerkelijk hoe ik dat doe en welke vragen ik mijzelf daarvoor moet stellen. Ik ben je heel dankbaar voor alle info die je deelt. ? zonder jou zou ik het nooit aandurven om te gaan beleggen.

 6. Evelien Broers

  Anderhalf jaar na dato nog steeds handige tips! Klopt het dat er bij bijv het aankopen van verschillende ETFs per maand ook een maximum totaal aan zit? Dus stel ik koop 3 verschillende ETFs, en het is opgeteld bij elkaar 1.250, dat er dan wél kosten aan verbonden zijn?

  1. FinancElle

   Hi Evelien!

   Bij DEGIRO bedoel je? Nee, in principe niet. Je kunt ook eens dit overzicht bekijken voor de voorwaarden m.b.t. de kernselectie: Trackers Kernselectie

   1. Evelien Broers

    Deze had ik ook gevonden inderdaad, maar na drie keer lezen begrijp ik hem nu denk ik. Je kan zo veel verschillende ETFs (uit de kernselectie) als je maar wilt, kopen (of verkopen, als het maar elke keer dezelfde richting is) per maand. Pas wanneer één van die transacties voor 1000 euro of meer is, ga je kosten betalen voor het aankopen van die specifieke ETF.

    1. FinancElle

     Het werkt zo: je kunt een ETF eens per maand aan- of verkopen zonder transactiekosten. Als je dezelfde ETF in die kalendermaand nogmaals wil aan- of verkopen, moet je in principe transactiekosten betalen, tenzij het in dezelfde richting doet EN het bedrag 1.000 euro of hoger is.

     Eén van de voorbeelden uit de sheet:
     Maand Transactie Opdracht Waarde Kosten
     januari 1 Koop 750 Nee
     januari 2 Koop 1000 Nee
     januari 3 Koop 750 Ja
     januari 4 Koop 1000 Ja

     1. Stan

      Hoi Elle, ben me aan het inlezen en dit helpt me enorm, dank je! Ik heb deze tabel echter al vaker terug zien komen, maar ik begrijp niet waarom je voor transactie 4 zou moeten betalen. Alle vorige transacties gaan in dezelfde richting en het bedrag is €1000,-. Welke denkfout maak ik hier? Groeten, Stan

     2. FinancElle

      Hi Stan,

      Dat is omdat je dan één keer onder die 750 euro bent gekomen, dan zijn de opvolgende transacties in die kalendermaand niet meer zonder transactiekosten. Hopelijk is het zo duidelijk!

 7. Mark

  Hi Elle,

  Dank voor je blogpost. Ik overweeg in te stappen in een China ETF en zie twee identieke ETF’s in de Giro kernselectie:
  1. HSBC MSCI China (IE00B44T3H88) met total expense ratio 0.3
  2. iShares China U A (IE00BJ5JPG56) met total expense ratio 0.4

  Nou wordt optie 1 verhandeld aan de Euronext Parijs, terwijl optie 2 via Euronext Amsterdam verkrijgbaar is. Afgaande op jouw informatie betaal ik dus €2,50 per jaar extra bij optie 1. Is dat een vast bedrag per jaar ongeacht hoeveel stuks ik van ETF 1 aanschaf én ongeacht het aantal aankoopmomenten?

  Dank alvast voor je reactie.

  Mark

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   De aansluitkosten zijn 2,50 euro per kalenderjaar per beurs. Zie hieronder uit het tarievenoverzicht.

   DEGIRO AANSLUITINGSKOSTEN
   Tarief
   DEGIRO Aansluitingskosten (Exchange Connectivity Fees)
   €2,50 per beurs per kalenderjaar (maximale kosten per beurs,
   0,25% van de jaarlijkse maximale accountwaarde)
   * Geldt niet voor Euronext Amsterdam en Euronext Brussel. Kosten worden maandelijks afgerekend

   Het maakt niet uit hoe vaak je aankoopt en hoeveel (verschillende) producten.

   1. Mark de Reuver

    helder, dankjewel!

 8. E

  Hoi! Je geeft aan ‘hoe vaak je aankoopt – op welke dag en tijd’ – als je maandelijks inlegt op het moment dat je salaris ontvangt, maakt het dan uit op welke dag/welk tijdstip je aankoopt?

  1. FinancElle

   In principe niet, al is het vaak wel raadzaam om aan te kopen als de beurs geopend is 🙂

 9. Milo

  Beste Elle,

  Ik wil ook beginnen met beleggen via DEGIRO.
  Nu wil ik 2 verschillende ETFs gaan handelen: VWRL en VanEck (moet ik mij nog een beetje in verdiepen).
  Dus iedere maand wil ik met een x bedrag deze 2 aankopen, maar kan ik deze wel alle 2 per maand aankopen?
  Of geldt het limiet van ETFs aankopen echt op één ETF per maand? Dus dat ik de ene maand VWRL koop en de andere maand VanEck?

  Verder; bedankt voor al je fijne blogs, ik haal hier héél veel informatie en kennis uit!

  1. FinancElle

   Hi Milo,

   Je bedoelt denk ik vanwege de kernselectie? Je kunt elke ETF volgens de regels van de kernselectie aankopen zonder transactiekosten. Dus geen limiet op 1 ETF per maand maar een limiet per ETF. Hopelijk is het zo duidelijk.

   Dank voor je compliment, dat waardeer ik super erg!

 10. jenn

  Hoi, raad je aan om ook om in fondsen te investeren?bijvoorbeeld bij ROBECO? heb je misschien meer informatie over wat nou handig is? e.g. robeco en degiro en welk inleg bijv hoger is als je maandelijks het opzij wil zetten? e.g. van het bedrag 50% in degiro en 50% in robeco?