
Met stipt op nummer 1 in de lijst met onderwerpen waarover het vaakst ruzie wordt gemaakt in relaties: financiën! Best schokkend, eerlijk gezegd.
In deze blog vind je 5 essentiële punten voor een gezonde financiële relatie.
1. Communiceer
Over het algemeen praten mensen niet graag over geld. Echt diepgaand bedoel ik dan, dus niet over ‘hoe duur de boodschappen tegenwoordig wel niet zijn’. Het allerbelangrijkste voor een goede relatie op financieel gebied is dat het je het onderwerp bespreekbaar maakt.
Het beste kun je vanaf het begin van je relatie open en eerlijk zijn over geldzaken en ideeën over geld, zodat je gewend bent hierover te praten. Heb jij al langer een relatie? Geen zorgen, je kunt hier nog steeds mee beginnen.
Stel elkaar vragen zoals ‘wat zijn jouw grote financiële doelen?’. ‘hoe is jouw pensioen geregeld’ en ‘wat heb jij van je ouders geleerd over uitgeven en sparen en hoe denk je daar nu over?’.
Niet alleen deze ‘diepgaande’ vragen zijn van belang, maar ook hoe jullie om willen gaan met kleine en grote uitgaven.
2. Maak afspraken met elkaar
Plan tijd in om met elkaar over geld te praten. Blok hiervoor één dag per maand (bijvoorbeeld de eerste woensdag van de maand of de laatste dag van de maand). Niet alleen om jullie gezamenlijke financiën te bespreken, maar ook om overzichten bij te werken, doelen op te stellen of bij te werken en te kijken waar jullie staan. Dit zorgt ervoor dat je op één lijn zit en blijft.
Daarnaast voorkomt deze maandelijkse date night dat je alleen maar over geld spreekt als er problemen zijn. Tip: zie dit maandelijks gesprek niet als een moetje. Maak er iets leuks van, zie het als een moment voor jullie twee.
3. Stel gezamenlijke doelen
Stel gezamenlijke uitgaven- en spaardoelen. Het liefst maandelijkse doelen die uiteindelijk leiden tot een groter doel. Hoeveel moeten jullie maandelijks sparen om jullie financiële doelen te bereiken? Gezamenlijke doelen geven veel meer motivatie!
Het is niet perse nodig om een gedetailleerd budget te maken (als je dit niet wil), aangezien hier ook een risico ligt onenigheid te krijgen over kleine dingen. Ieder heeft uiteindelijk zijn of haar eigen voorkeur.
Het gaat erom dat jullie gezamenlijke uitgaven- en spaardoelen duidelijk zijn en jullie je allebei vrij voelen om geld uit te geven aan dingen die echt belangrijk voor jullie zijn.
Ons gezamenlijk spaardoel? Eerder stoppen met werken!
4. Vind een middenweg
De ander willen veranderen, leidt vaak niet tot de oplossing. Zeker voor financiële ideeën en gewoonten geldt dat ze heel diep zitten ingebakken. Het vinden van een middenweg is vaak de sleutel tot succes. Soms moet je controle opgeven en vertrouwen op de ander. Dan kan heel moeilijk zijn, zeker als je van controle houdt.
Op dit gebied is spreker en schrijver Tony Robbins een grote inspiratiebron voor mij. Op zijn website kun je veel goede blogs over het vinden van een middenweg in relaties vinden.
Denk er op dit punt ook over na hoe jullie je financiën willen combineren (willen jullie alles of een deel van de uitgaven gescheiden houden? Werken jullie met een gezamenlijke (spaar)rekening en spaardoelen?) en wie waarvoor verantwoordelijk is in jullie ‘financiële administratie’. Het verdelen van de taken is altijd een goed idee, omdat je dan allebei betrokken bent.
Gesprekken over financiën gaan vaak niet eens over geld, maar over gedrag, doelen en dromen. Het gaat er met name om dat jullie een goede manier vinden om jullie financiële ‘strategie’ te vinden. Dat is eigenlijk nog belangrijker dat het puur rekenkundige stukje. Bespreek of jullie het eerlijk vinden hoe het geld nu is verdeelt.
In deze blog vind je 4 manieren om geld te verdelen in je relatie.
5. Wees altijd eerlijk
Last but not least: ben altijd eerlijk tegen elkaar over je uitgaven, schulden en doelen. Het is belangrijk van elkaar te weten wat de andere belangrijk vindt en hem/haar gelukkig maakt.

Leuk dat je hier aandacht aan besteedt Elle!
Thanks, vond ik ook 🙂