
Je hebt voldoende inkomen en niet al te hoge vasten lasten, maar toch is elke maand je geld op. Waaraan je het hebt uitgegeven? Geen idee.
Hieronder vind je 6 manieren waarop je geld uitgeeft zonder dat je het doorhebt.
1. Merkproducten
De invloed van marketing is groter dan je denkt. Niet alleen op je aankoopgedrag in het algemeen (je wordt verleid meer te kopen), maar ook op het specifieke product dat je koopt. Vaak zitten er dezelfde ingrediënten in het A-merk en het B-merk product.
Hetzelfde geldt voor aankopen bij een ‘dure’ of ‘goedkope’ supermarkt. Producten van een goedkope supermarkt zijn vaak net zo goed of zelfs beter. Op boodschappen valt veel te besparen. De belangrijkste tips: maak een boodschappenlijstje en doen één keer per week boodschappen.
2. Abonnementen
Over abonnementen schreef ik eerder de blog: ‘spaartip van de maand: abonnementen’. Een abonnement afsluiten is zo makkelijk en verleidelijk en vaak krijg je er nog een cadeau bij ook. Vervolgens vergeet je het abonnement op tijd op te zeggen.
Netflix, mobiele telefoon, sportschool, spotify, tijdschriften, kranten, maaltijdplannen, etc. Als je alle kosten bij elkaar optelt kom je toch op een hoog bedrag uit. De vraag is: welke van deze abonnementen voegen echt iets toe aan je leven?
3. Uit eten
Het wordt steeds populairder. ‘Millenials’ gaan vaker uit eten dan welke andere groep dan ook.
Volgens het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) geeft de Nederlandse consument ongeveer €1.150 per jaar uit aan eten en drinken buitenshuis. Persoonlijk denk ik dat voor veel mensen dit bedrag makkelijk op het dubbele uitkomt, zeker als we lunch op werk en koffie op het station meerekenen.
4. Gas/ water/ licht
Heel erg zonde is het als je aan het einde van het jaar geld moet bijbetalen voor je gas, water of elektriciteitsverbruik. Om op deze uitgaven te besparen hoef je niet perse elke ochtend koud te douchen (mag wel, is heel gezond!), maar gedachteloos de verwarming op 22 graden zetten is misschien ook weer niet nodig.
Lees hier mijn bespaartips op het gebied van energieverbruik of mijn blog over besparen door overstappen (hoeveel?).
5. Online shopping
Online winkelen groeit hard. Het is zó makkelijk. Lekker veel bestellen in verschillende maten en kleuren en alles wat niet bevalt gratis terugsturen. Slecht voor je portemonnee én het milieu.
In 2017 besteedden we in Nederland volgens de Thuiswinkel Markt Monitor €22,5 miljard aan online shoppen. Mijn tip om hier niet in mee te gaan: niet op de website kijken is het enige wat werkt voor mij.
Lees mijn andere bespaartips voor winkelen.
6. Bankkosten (inclusief creditcardkosten en rente)
Rente op schulden, zeker op rood staan en kopen op krediet, is ongelofelijk duur. Iets minder duur, maar nog steeds heel duur: de persoonlijke leningen (zoals autoleningen) en op plek nummer 3 de hypotheekrente.
Daarnaast heb je te maken met bankkosten. Gelukkig betalen wij binnen Nederland niet om te pinnen, toch valt er te besparen op je creditcard en betaalrekening en meer rendement te behalen.
Wat te doen aan onbewuste uitgaven?
Creëer overzicht. Houd een paar maanden lang bij hoeveel je dagelijks uitgeeft en waaraan. Ik weet dat het vreselijk klinkt, maar je zult zien dat je inzicht krijgt en zelfs zonder moeite te doen je uitgaven gaan dalen.
Moet je het echt opschrijven? Ja, zoals ook geldt voor het stellen van doelen, als je het echt opschrijft gaat er een seintje naar je hersenen en heeft het veel meer effect!
Als je eenmaal inzicht hebt in je uitgavenpatroon, wordt het ook veel makkelijker om budgetten te stellen.
Spreadsheet inkomsten & uitgaven
Je kunt een spreadsheet om je inkomsten en uitgaven bij te houden downloaden onderaan mijn andere blog!
En jij? Maak jij je schuldig aan deze ‘verborgen’ uitgaven? Of ben jij je ervan bewust?
