Aankopen bij DEGIRO: een 5-stappenplan

DEGIRO aankopen stap voor stap

Mijn aandelen (ETFs) koop ik aan bij het beleggingsplatform DEGIRO. Ik gebruik deze broker omdat er geen (jaarlijkse) beheerskosten in rekening worden gebracht én de ETF van mijn voorkeur (VWRL) in de zogenaamde kernselectie zit. Dit houdt in dat ik hem eens per maand kan aan- of verkopen zonder transactiekosten.

De website van DEGIRO kan in eerste instantie ingewikkeld overkomen, daarom in deze blog een 5-stappenplan voor het aankopen van een ETF bij DEGIRO, mét screenshots.

Stap 1: inloggen

Allereerst ga je naar de website van DEGIRO en log je in op jouw account.

Heb je nog geen account? Open dan een DEGIRO account via deze link.

DEGIRO inloggen
Inlogscherm

Stap 2: de ETF naar keuze opzoeken

Welke ETF wil jij aankopen? Als je dit al weet zoek je hem op (via de zoekbalk linksboven) of, als je hem al eerder hebt aangekocht, in je portefeuille. Eventueel kun je jouw favoriete ETF(s) opslaan in Favorieten.

Weet je nog niet welke ETF jij wil aankopen? Lees dan hier mijn 4-stappenplan om de juiste ETF te kiezen.

DEGIRO zoekscherm
Zoekbalk

Stap 3: order plaatsen

Als je op de pagina van de ETF naar jouw keuze zit, zie je rechtsboven twee knoppen, een rode knop (verkoop) en een groene knop (koop). Aangezien wij iets willen aankopen, klik je op de groene koopknop.

De ETF naar keuze - rechtsboven vind je de koopknop

Order

Vervolgens komt er een scherm tevoorschijn (zie afbeelding hieronder) waar je kunt kiezen voor een bepaald soort ‘order’, je hebt de keuze uit de volgende twee orders:

 • limit order: je kiest een maximumprijs waartegen je de ETF wil kopen; je betaalt nooit meer dan jouw ingestelde limiet (maximumprijs)
 • market order: je wil zo snel mogelijk aankopen, waarbij de prijs niet van belang is. De prijs kan in dit geval ook tegenvallen.

Zelf kies ik altijd voor een limit order omdat ik geen risico wil lopen met betrekking de prijs die ik betaal voor de ETF.

DEGIRO limit order VWRL
Order plaatsen

Limietprijs

Als je kiest voor een limit order, moet je een limietprijs invullen. Deze kun je baseren op de laatprijs (zie ‘bied’ en ‘laat’ in de afbeelding hierboven).

De biedprijs is de prijs waarvoor iemand de ETF wil kopen en de laatprijs is de prijs waarvoor iemand hem wil verkopen.

Je hebt nu twee opties:

 • de laatprijs (of hoger) bieden: je bent er in principe zeker van dat je de ETF meteen aankoopt
 • lager dan de laatprijs bieden en hopen dat de prijs nog zakt

Als je een beleggingsstrategie hebt waarbij je eens per maand wil aankopen en verder niet naar je beleggingen om wil kijken, kun je misschien beter de laatprijs bieden. Dan ben je er zeker van dat je de ETF kunt aankopen en hoef je er verder niet meer naar om te kijken.

Hoeveelheid

Je kiest hoeveel ETFs je wil kopen en daar komt dan automatisch een totaalbedrag uit.

Dagorder of doorlopende order

De laatste stap vóór het plaatsen van een order is de keuze of je een dagorder of doorlopende order wil plaatsen.

Bij een dagorder is het ‘bod’ alleen geldig voor die dag. Wordt jouw prijs die dag niet gehaald, verdwijnt de order. Bij een doorlopende order blijft hij altijd staan.

Je kunt niet oneindig orders plaatsen, je moet voldoende vrije ruimte hebben. Let ook op met meerdere transacties per maand, dat moet je eventueel transactiekosten betalen, zelfs als de ETF in de kernselectie zit.

Stap 4: overzicht en bevestig order

Als je op ‘plaats order’ klikt, krijg je een overzicht van je order. Kijk of alles klopt.

Stap 5: overzicht orders

Je kunt nu in het menu naar Overzicht -> Orders gaan. Daar zie je al jouw openstaande orders. Als je de laatprijs hebt geboden en de ETF meteen wordt aangekocht, kun je de transactie terugvinden onder Overzicht -> Transacties. Ook zie je de ETF dan terug in je portefeuille.

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 23 Comments

 1. Juna van der Poort

  Dank voor de uitleg met plaatjes! Ik wil zelf deze maand gaan beginnen met beleggen en wilde graag een verhouding van 80-20 aanhouden aandelen vs obligaties. Nu vraag ik me alleen af hoe ik dit precies aan kan houden als de prijzen van de ETF’s zo verschillen. Stel dat ik bijv. begin met 300 euro per maand overmaken naar DEGIRO en hiermee beleggen dan is het onmogelijk om het geld op die manier te verdelen omdat je alleen gehele ETF’s kunt kopen. Heb jij tips voor mij hiervoor?

  1. FinancElle

   Hi Juna, graag gedaan!

   Super goed dat je wil gaan starten met beleggen. Dat is inderdaad iets lastiger als je een platform gebruikt waarbij je zelf je ETFs gaat aankopen. In jouw geval, met 300 euro per maand, zou je bijvoorbeeld elke maand 2 VWRL’s kunnen aankopen. Met de huidige prijs (ongeveer 86 euro) zou dat betekenen dat je elke 2 maanden een DBZB (obligatie ETF) kunt aankopen tegen de huidige prijs van ongeveer 237 euro.

   Aan het einde van het jaar heb je dan 24 VWRL’s en 6 DBZB = 80%/20%. Dit is maar een voorbeeld, ik weet natuurlijk niet wat jouw plannen zijn.

   Aan het einde van het jaar kun je ‘herbalanceren’. Je bekijkt hoe je portefeuille eruit ziet en maakt correcties, indien nodig. Dan koop je in die maand bijvoorbeeld alleen obligaties of alleen aandelen om zo het gewenste percentage te bereiken.

   Hopelijk is het zo duidelijk!

   P.S. bij DEGIRO betaal je transactiekosten als je DBZB aankoopt. In deze blog lees je meer over een beleggingsplatform waarbij je daarvoor geen transactiekosten betaalt (link).

 2. SC

  Hi Elle,
  Leuk om je blog te lezen! Dank voor de heldere informatie. Ik heb ook een account aangemaakt bij DEGIRO en ben met een klein bedrag aan de slag gegaan om te oefenen. Ik heb twee vragen:
  1. Hoe zit het met het Geldmarktfonds? Daar zit nu een deel van mijn ingelegde geld in, begrijp ik. Hoe ik dat op enig moment weer vrij maken, zodat ik daarmee nieuwe ETF’s/aandelen kan kopen?
  2. Is het mogelijk om de buy and hold strategie toe te passen, zonder weinig actie te ondernemen voor nieuwe aankopen, door maandelijks een bedrag over te maken en een of meerdere doorlopende Limitorders te plaatsen? Dus dat de ETF’s of aandelen automatisch worden aangekocht, voor een maximum bedrag als je voldoende hebt gestort, zonder dat je daar bovenop hoeft te zitten?
  Alvast bedankt!
  SC

  1. FinancElle

   Hi SC,

   Leuk dat je een DEGIRO account hebt geopend.
   1. Al je ‘cash’ geld (het saldo dat je niet hebt belegd) zit bij DEGIRO automatisch in een geldmarktfonds. Dit is omdat DEGIRO geen bankvergunning heeft. Dit geld is gewoon vrij beschikbaar om te beleggen, dat zie je als het goed is onder je ‘vrije ruimte’.
   2. Zelf vind ik de makkelijkste manier: een automatische (maandelijkse) overboeking instellen naar DEGIRO en dan eens per maand (liefst op een vaste datum / tijdstip tijdens openingstijd van de beurs – je kunt een melding in je telefoon zetten) inloggen en een order inplannen. Je moet wel elke maand inloggen om een nieuwe order in te plannen omdat de order per direct actief is. Je kunt ze niet vooruit plannen.

   Hopelijk helpt dit!

   1. SC

    Dank je wel voor je snelle antwoord. En yes! Vind het self erg leuk on er nu mee bezig te zijn.
    Mijn ‘cash’ is nu juist weg bij mijn vrije ruimte. Ik snap dat zij niet kunnen optreden als bank en ze het daarom naar verloop van tijd elders beleggen. Ik lijk het nu echter niet meer te kunnen besteden. Misschien zie ik een knop over het hoofd?
    Gr! SC

    1. FinancElle

     Vreemd… Het bedrag in het geldmarktfonds (EUR MMF) zou ongeveer gelijk moeten zijn aan je vrije ruimte (= geld beschikbaar voor aankopen).

     Zie je deze bedragen staan? Op een desktop staan deze bedragen bovenaan de pagina.

    2. FinancElle

     Hi SC,

     Dit is de reactie die ik van DEGIRO heb ontvangen:

     Indien u een active/trader account heeft, kunt u meer geld uitgeven dan wat in uw MMF staat.
     Bij een basic account kan er een afwijking plaats vinden wanneer u een openstaande order heeft. Het systeem zal dan de order grote van de vrije ruimte afhalen. Het MMF zal bij worden gewerkt wanneer de order is uitgevoerd.
     Mocht u nog vragen hebben, dan horen we dat graag van u.

     Helpt dit?

 3. Monica

  Ik ervaar dat nu ook! Ik heb € 11,04 beschikbaar als vrije ruimte en € 47,04 zit in het mmf en kan ik niet aankomen….

  1. FinancElle

   Hi Monica,

   Dit is echt gek. Misschien zou je DEGIRO daar eens over kunnen mailen? Ze reageren nu wel wat langzamer door de Corona chaos.

   Ik heb zelf ook even gemaild!

  2. FinancElle

   Dit is de reactie die ik van DEGIRO heb ontvangen:

   Indien u een active/trader account heeft, kunt u meer geld uitgeven dan wat in uw MMF staat.
   Bij een basic account kan er een afwijking plaats vinden wanneer u een openstaande order heeft. Het systeem zal dan de order grote van de vrije ruimte afhalen. Het MMF zal bij worden gewerkt wanneer de order is uitgevoerd.
   Mocht u nog vragen hebben, dan horen we dat graag van u.

   Helpt dit?

 4. Alex

  Hey Elle, wat een handig blog heb je!

  Ik had een vraagje over de transactiekosten. Vandaag heb ik een limit order van 25x VWRL opgesteld. Ik kocht niet direct dus besloot een paar cent hoger te gaan zitten. Toen kocht ik 5x VWRL en stond er nog een order open voor 20. Daarna besloot ik de prijs nog 2 cent te verhogen. Na even wachten was het tweede deel van de transactie ook voltooid.
  5x @92,24
  20x @92,27
  Toen bedacht ik me, de eerste 5x waren samen minder dan 1000 euro, daarmee voldoe ik niet aan de voorwaarden voor gratis transactie omdat ik eerder deze maand al eens 5x had gekocht.
  Ik heb nu in totaal 3 transacties gedaan deze maand, waarvan de eerste twee onder de 1000 euro zaten. De laatste twee transacties waren bijna, maar niet helemaal, hetzelfde. Betaal ik nu transactiekosten? zoja, hoeveel?

  Alvast bedankt!

   1. Alex

    Enorm bedankt voor je reactie!
    Ik denk dat je gelijk hebt, ik heb zover ik kan ontdekken nog geen transactiekosten betaald. Mocht dat veranderen dan laat ik het nog weten 🙂
    Nogmaals bedankt voor alle hulp, bij dit onderwerp en met de rest van je blog!

 5. Guy

  Hi Elle,

  Super nuttig allemaal hoe je alles uitlegt bedankt hiervoor. Alleen wat voor mij niet helemaal duidelijk is, is het volgende… Kan je via DEGIRO dus een samengesteld rendement opbouwen met de ETF aandelen? Of is dat meer voor bijvoorbeeld daytrading? Want hoe kan je dus het beste voor jezelf een compound interest opbouwen

  1. FinancElle

   Hi Guy,

   In principe zorgt al het rendement voor samengestelde rente als je het rendement er niet uithaalt. Als een ETF 5% in waarde groeit, dan groeit die 5% het volgende jaar ook weer aan. Het idee is dat er telkens waarde bijkomt en die waarde ook weer aangroeit. Dus het antwoord is ja, bij ETFs is zeker sprake van samengestelde rente omdat het rendement blijft aangroeien.

   Bij daytrading hangt het ervan af wat je met het rendement na verkoop doet. Als je het weer opnieuw inlegt kan het ook voor compound interest zorgen. Daytrading heeft enorm veel risico’s, je kunt de markt bijna niet ‘timen’.

   De beste manier om compound interest op te bouwen is tijd. Buy & hold.

 6. Stephan

  Hele heldere stappenplan Elle, Bedankt voor het delen.
  PS: Leuk om je blog te lezen 🙂

 7. Rakesh

  Hello Elle

  I have a question regarding the maintenance fee for this ETF. I know degiro wont charge any maintenance fee for purchasing this ETF but on the vanguard website its mentioned that it will incur a 0.22% maintenance fee. That is per ETF right? Also is there any tax on the dividends I receive from this ETF?

  1. FinancElle

   Hi Rakesh,

   Within VWRL there are fund costs (within the fund itself – costs that Vanguard makes) of 0,22% per year. These costs lower the return of the ETF. Hope that answers your question.

   With regard to the dividend tax, no tax is withheld because VWRL is established in Ireland.

   Please read more in my other blogs:
   De beste broker voor zelf beleggen (link)
   dividendbelasting (link)

 8. Bart

  Fijne uitleg. Dank! Ik plaats zelf altijd een market order, omdat ik bang ben een fout te maken met invullen (een klein bijkomend voordeel is dat ik zeker weet dat die dag de koop lukt). Is dat naïef, laat ik potentieel veel geld liggen?

  1. FinancElle

   Hi Bart,

   Theoretisch gezien zou het kunnen gebeuren dat de prijs ineens omhoog schiet en daarmee heb je er iets minder controle op. Het is niet perse ‘fout’ hoor.

   1. Bart

    Dank je.