Afdingen in Nederland: hoe, waar en waarop?

Afdingen op de markt courgette in Nederland

Afdingen… Dat doe je toch alleen als je in het buitenland bent? In Nederland gaat het er inderdaad iets anders aan toe dan in sommige landen. Dat wil niet zeggen dat afdingen niet mogelijk is! 

Hoe kun je afdingen, waar is het mogelijk en op welke producten? Je leest het in hieronder.

Morele verantwoordelijkheid

Is afdingen moreel verantwoord? Hier zijn de meningen over verdeeld. De ene vindt dat het ten koste gaat van winkeliers (die het toch al zwaar hebben) en de prijzen omhoog duwt (stel je voor dat iedereen dit zou gaan doen!). De ander zegt dat je gek bent als je teveel betaald en dat ondernemers niet voor niets een (vaak ruime) marge hanteren.

Hoe dan ook, het is natuurlijk je recht om te vragen of het mogelijk is iets aan de prijs te doen. Zolang je vriendelijk en beleefd blijft is daar niets mis mee. Vragen staat vrij (vind ik).

Waar kun je afdingen?

Over het algemeen geldt dat je het altijd en overal kunt proberen, maar dat afdingen vooral gebruikelijk is als het over grotere bedragen gaat of als je meerdere producten aanschaft. Op zich maakt het daarbij niet uit of het een winkelketen is of niet. Op (rommel)markten kun je altijd proberen af te dingen.

Sommige winkels (denk aan sommige keuken- en meubelzaken) hebben hun prijzen zo vastgesteld dat hierbij al rekening is gehouden met nog te geven kortingen. Het idee hierachter is dat mensen er gelukkiger van zouden worden als ze de winkel uitlopen met 50% korting. Hier is het dan ook héél gebruikelijk om ‘af te dingen’. 

Persoonlijk ga ik liever naar een winkel die in eerst instantie al een eerlijke prijs geeft. Maar wat is een eerlijke prijs?

Eerlijke prijs bepalen

Om een eerlijke prijs voor een bepaalde product te bepalen, is vooronderzoek nodig. Maak bijvoorbeeld een overzicht van de verschillende prijzen die jij online vindt of ga naar verschillende winkels om een offerte op te vragen.

Zorg dat jij duidelijk in je hoofd hebt wat jij dit product waard vindt, zodat je met een tevreden gevoel de winkel uitloopt. Daar gaat het uiteindelijk om, dat jij blij bent met het product (en de service) tegen die prijs.

Product beschadigd of vies? Altijd om korting vragen!

In sommige situatie is het niet meer dan logisch om een lagere prijs te vragen, bijvoorbeeld als een product beschadigd of vies is.

Hetzelfde geldt als je ergens heel vaak komt, grote hoeveelheden koopt of hetzelfde product ergens anders goedkoper hebt gezien.

Op welke producten kun je bijna altijd afdingen?

Er zijn een aantal producten waarop je bijna altijd kunt afdingen.

  • Auto’s: zowel nieuw als een occasion, hier valt bijna altijd korting te behalen. Van te voren prijzen vergelijken is hierbij erg belangrijk. Maak een overzicht van de verschillende auto’s inclusief kilometerstanden, jaartallen, etc. en de prijs. Zo kun je een reële waarde bepalen. Komen de foto’s niet overeen met de werkelijkheid? Dan is dat een goede reden om een lagere prijs te bedingen.
  • Elektronica en witgoed: bij bijna alle witgoed- en elektronicawinkels geldt: als je het product ergens anders goedkoper ziet verlagen we de prijs. Vooraf (online) onderzoek doen is dus key. Vaak is onderhandelen ook nog mogelijk. Check ook eens Tweedekans producten.
  • Keuken en meubels: bij sommige ketens is de prijs echt ingericht op onderhandelen (vaak bieden ze zelf al een lagere prijs, vooral als je twijfelt). Meer en meer bedrijven doen daar niet meer aan mee. Houdt hier rekening mee.
  • Markt(plaats) of andere tweedehandsproducten: eigenlijk de meest logische plek om af te dingen omdat je vaak te maken hebt met een niet-commerciële partij. Zelf vraag ik vaak wat de minimale prijs is die hij/zij ervoor wil hebben.

Korting of extra’s

Denk bij afdingen niet alleen aan korting, maar ook aan gratis extra’s of services. Bijvoorbeeld gratis bezorging of installatie. Ben er wel zeker van dat je deze extra’s ook echt nodig hebt.

Ding jij vaak af? Of durf je het niet? Deel je opmerkelijkste ‘afding-ervaring’ hieronder in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

  1. Kaspar

    Afdingen doe ik standaard bij aankoop electronica in een fysieke winkel. Voor mij zijn dat de enige grote aankopen tegenwoordig. Dus dat is het ook wel qua afdingen.

    Bij aankoop eerste keuken wel de fout gemaakt zo enthousiast te zijn dat we direct akkoord gingen met de eerste beste prijs…. oeps. Nou ja, verkoper in kwestie zal een mooie bonus gekregen hebben gok ik. Heeft die ook eens een goede dag! (En eerlijk is eerlijk, het was écht een droomkeuken voor ons, dus alsnog iedere cent waard! Ik mis die keuken nog iedere dag…. héél erg! Ooit….)

    1. FinancElle

      Leuk om te horen en dat afdingen lukt dan meestal?

      Die keuken klinkt goed, kan me voorstellen dat dat heel veel plezier geeft. Mooi spaardoel!

      1. Kaspar

        Meestal lukt het niet. Maar proberen kan altijd! Soms krijg je er wat bij.

  2. Vera

    Helaas is afdingen op mijn auto echt niet gelukt. En daar baal ik nog steeds van 😉

    Elektronica en andere huishoudelijke spullen koop ik vaak bij een webwinkel, dus dan gaat afdingen niet. Nu ik dit zo schrijf, eigenlijk wel, want ik heb personeelskorting en daar kan geen andere korting tegenop.

    Wat me wel lukt is afdingen bij de garage (bij grote keten). Eerste keer vragen ‘kunnen we iets aan de prijs doen?’ Vond ik toch wel spannend! Als bv onderhoud + bandenwissel dan krijg ik de wissel eigenlijk altijd gratis. Snel ‘verdiende’ 50euro!

    1. FinancElle

      Personeelskorting klinkt goed, dat zal vast een aardig percentage zijn 🙂

      De auto niet gelukt? Via een dealer of bij een privé persoon? En baal je omdat het achteraf te duur was?

      Garage is een goede tip! Die ga ik onthouden!

  3. Eenvoud & Geld

    Als ik al een aankoop doe, pluis ik precies uit wat ik wil hebben en dan vind ik het een sport om zo goedkoop mogelijk te scoren. Met het internet is dat een stuk gemakkelijker geworden. Afdingen is dan niet meer aan de orde.

    Gaat het om dienstverlening dan vind ik vertrouwen belangrijker dan een goedkope prijs. Dus ook dan ding ik zelden af.

    1. FinancElle

      Zeker een goede manier, dan weet je dat je het goedkoopste product hebt. Met tweedehands producten zoals een auto is dat misschien niet altijd mogelijk?

      Super goed punt van de dienstverlening! Soms wel lastig om net die juiste persoon/het juiste bedrijf te vinden 🙂