Affiliate marketing inkomsten en belastingaangifte

belasting betalen aangifte doen affiliate marketing

Toen ik ongeveer een jaar aan het bloggen was, werd ik benaderd of ik aan ‘affiliate marketing’ wilde doen. Ik geloof dat ik daar toen nog nooit van had gehoord. Inmiddels is het één van de 4 bronnen van inkomsten via mijn website.

Wat is affiliate marketing en hoe worden affiliate inkomsten behandeld voor de inkomstenbelasting en btw? Hoe verwerk je ze in de aangiften? Je leest het hieronder!

Affiliate marketing

Een affiliate link is een weblink die er normaal uitziet maar op de achtergrond wordt ‘gevolgd’ door het bedrijf waarmee er een affiliate samenwerking bestaat. Bij een ‘conversie’ (= succesvolle ‘verkoop’) wordt er een vergoeding betaald.

Bijvoorbeeld: koop jij een boek (of iets anders) via ‘mijn’ link van bol.com? Of open je een account bij DEGIRO via een link in mijn blogs? Dan krijg ik daarvoor betaald: een percentage van jouw aankoopbedrag of vast bedrag.

Zo’n affiliate samenwerking klinkt heel officieel, maar vaak kun je jezelf gewoon via een platform aanmelden bij een affiliate campagne. Op dit platform worden alle kliks en conversies (‘verkopen’) bijgehouden en uitbetaald.

Soms vindt er ook controle plaats; houd jij je aan de richtlijnen van de campagne? Zo moet ik bijvoorbeeld altijd een melding maken over de risico’s van beleggen als ik daarover schrijf.

Hoeveel verdien je met affiliate marketing?

Laat duidelijk zijn dat het voor jou niets extra kost om een affiliate link te gebruiken. Het is eigenlijk een soort manier om een blogger te ‘bedanken’ voor de gratis informatie op de website. En dat is nodig, want… Er zijn veel kliks en conversies voor nodig om een minimumsalaris over te houden aan een blog, zeker omdat je er nog inkomstenbelasting over moet betalen.

Zomaar even wat bedragen per conversie (= daadwerkelijke registratie of verkoop) en hoeveel er nodig zijn voor minimumloon per maand:

 • DEGIRO: €60 (= 29 conversies nodig)
 • Brand New Day: €34 (= 71 conversies nodig)
 • Peaks (alleen via app op telefoon, hierdoor loop je veel conversies mis): €25 (= 68 conversies nodig)
 • N26: €20 (= 85 conversies nodig)
 • Bol.com: 3, 6 of 8% van het verkoopbedrag exclusief btw (gemiddeld €30.000 aan verkopen nodig)

Ten eerste heb je views op je website nodig. Deze mensen moeten vervolgens op je affiliate link klikken én daadwerkelijk overgaan tot aankoop of registratie om er iets aan te verdienen.

Van alle mensen die op een link klikken (zeg ongeveer 2 tot 3% van de bezoekers) leidt er in mijn geval ongeveer 3 tot 4% tot een conversie. Feitelijk maar ongeveer 0,05 tot 0,10% van de bezoekers per maand!

Sommige mensen denken dat je slapend rijk wordt van affiliate marketing of zien het als passieve inkomsten. Dat is niet mijn ervaring. Het is een leuk inkomen uit mijn blog waar ik veel tijd en liefde insteek. De inkomsten uit affiliate marketing zijn ook gewoon belast met inkomstenbelasting.

Inkomstenbelasting

De inkomsten die je vergaard met affiliate marketing kunnen kwalificeren als 2 ‘soorten’ inkomsten in box 1:

 • winst uit onderneming
 • resultaat uit overige werkzaamheden

Ben jij een echte ondernemer voor de inkomstenbelasting en komen de affiliate marketing inkomsten daaruit voort? Dan vallen ze onder winst uit onderneming (WUO). Als je voldoet aan het urencriterium, heb je in dit geval recht op de ondernemersaftrek. 

Heb jij je affiliate website meer ‘voor erbij’ en ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kwalificeren de affiliate inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden (ROW).

Hoe dan ook, de inkomsten vallen in allebei de gevallen in box 1, bovenop je eventuele loon uit dienstbetrekking. 

Tarieven box 1

De tarieven die gelden in box 1 voor 2020 en 2021.

 • Er geldt een ‘belastingvrije som’ of ‘belastingvrije voet
 • Je moet al je inkomsten in box 1 bij elkaar tellen. Heb je loon uit dienstbetrekking, winst uit onderneming én affiliate inkomsten tellen de bedragen samen voor de toepassing van de tarieven
 • Het gaat om de inkomsten exclusief btw

Let op: je moet de inkomstenbelasting zelf betalen (deze wordt niet ingehouden). Het is daarom verstandig de inkomstenbelasting opzij te zetten zodra je factuur wordt betaald.

BTW / omzetbelasting

De btw kan vrij ingewikkeld zijn bij affiliate marketing. Dit komt met name omdat veel affiliate platformen in het buitenland zijn gevestigd.

Eerst het algemene deel: hoe werkt de btw?

Als je ondernemer bent voor de btw – en dat ben je heel snel! – dan moet je btw in rekening brengen op het moment dat je een factuur verstuurd. Bijvoorbeeld: je stuurt een factuur voor €100 en brengt 21% btw in rekening (= €21). Totaalbedrag inclusief btw = €121. Deze btw moet je vervolgens afdragen aan de belastingdienst op basis van de btw-aangifte.

Bij affiliate marketing werkt de facturatie vaak andersom: jij verricht de diensten aan het affiliate platform, maar zij sturen jou een creditfactuur. Zij moeten dan ook eventueel de btw ‘crediteren’.

Of er btw van toepassing is, is afhankelijk van de situatie.

Er zijn drie situaties mogelijk:

 1. het platform is gevestigd in Nederland
 2. het platform is gevestigd buiten Nederland, maar in de EU
 3. het platform is gevestigd buiten de EU

1. Affiliate platform in Nederland

Indien het platform in Nederland is gevestigd, is 21% btw van toepassing (“btw hoog”). Bijvoorbeeld: Bol.com stuurt jou een creditfactuur voor commissie voor €100. Zij zullen hierop 21% btw credit factureren en betalen (totaal weer €121).

Jij geeft deze bedragen aan in je aangifte omzetbelasting en draagt de €21 af aan de belastingdienst. Jouw omzet is €100. In principe betaal je hierover inkomstenbelasting (zie hierboven).

Let op: het is dus verstandig om die €21 meteen opzij te zetten, want aan het einde van het kwartaal moet je deze afdragen aan de belastingdienst. Eventueel is het af te dragen bedrag lager, namelijk als je kosten hebt gemaakt (aftrekbare voorbelasting).

Concreet in de btw-aangifte

 • vraag 1a: leveringen/diensten belast met hoog tarief. In ‘omzet’ het bedrag exclusief btw van de creditfactuur en in ‘omzetbelasting’ het bedrag aan btw dat aan jou in rekening is gebracht (bij een ‘normale’ factuur heb jij dit in rekening gebracht). 

2. Affiliate platform buiten Nederland, maar in de EU

Veel affiliate marketing platformen zijn gevestigd buiten Nederland, maar wel in de EU. In dat geval geldt ‘verlegde btw’. Dit houdt in dat het affiliate platform zelf in het land van vestiging de btw over jouw diensten moet aangeven en betalen (in plaats van jij). 

Er wordt in dit geval daarom geen btw in rekening gebracht op de creditfactuur. Er staat op de factuur dat de btw is verlegd: ‘reverse charge mechanism’. Het wordt in de aangifte iets ingewikkelder.

Concreet in de btw-aangifte

 • vraag 3b: leveringen naar/diensten in landen binnen de EU. Hier vul je de affiliate marketing omzet in behaald buiten Nederland, maar binnen de EU
 • opgaaf ICP: voor de diensten geleverd aan ondernemers in andere EU-landen moet je naast de aangifte btw een opgaaf intracommunautaire prestaties doen. Je geeft hierin per affiliate partner hun btw-nummer (‘VAT-ID’) en bedrag op (vraag 3b).

3. Affiliate platform buiten de EU

Indien je affiliate samenwerkingen hebt met bedrijven buiten de EU (denk aan Noorwegen, Engeland, Amerika) hoef je hierover in principe niets in Nederland te rapporteren (voor de btw!). Je moet jezelf in dat land registreren als btw-ondernemer en aangifte doen, afhankelijk van de regelgeving die daar geldt.

Zo merk je dus dat zaken doen buiten de EU een heel stuk ingewikkelder is!

Praktische tips

Zelf maak ik aan het einde van het kwartaal een lijstje:

 • uitgaven en btw op uitgaven (= aftrekbare voorbelasting)
 • omzet NL en btw op omzet NL (= normale aangifte)
 • ICP: omzet uit landen buiten NL maar binnen de EU, verlegde btw (= opgaaf ICP)
 • omzet buiten EU (= daar lokaal aangifte doen indien van toepassing)

Ik heb nog een check of de totale omzet binnen en buiten NL overeenkomt met mijn totale omzet voor dat kwartaal (punten 2 t/m 4).

Vervolgens vul ik elk kwartaal de btw-aangifte en opgaaf ICP in. De af te dragen btw (= btw op de facturen minus de btw op inkoop) betaal ik meteen.

Let op!

Al bovenstaande informatie geldt als algemene richtlijn. Check absoluut met je belastingadviseur wat in jouw specifieke geval van toepassing is.

Heb jij affiliate inkomsten?

Doe jij al aan affiliate marketing? Of ben je erin geïnteresseerd om op deze manier (extra) inkomsten te vergaren? Vragen / opmerkingen zijn welkom in de comments hieronder!

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. Josefien

  Erg goeie blog!
  Affiliate marketing is een erg interessant onderwerp waar niet genoeg over geschreven wordt!

  groetjes,
  Josefien van https://www.ha-marketing.nl/

 2. Felix

  Wat een duidelijk en eerlijke blog! Goed dat je dit laat zien, zullen misschien veel bloggers wat van opsteken 🙂

 3. Dyrke Schaefer

  Beste uitleg van hoe belasting en BTW op een dergelijke inkomen behandeld dient te worden dat ik, tot nu toe, heb kunnen vinden. Ik zocht een uitleg mbt print on demand inkomsten waarbij inkomen uit commissie / royalties bestaat. Toen kwam ik hierop. Volgens mij vrij veel overeenkomsten.
  Cheers!

 4. Anouk

  Ik heb een vraagje. Ik gebruik Travelpayouts, een affiliate platform waar meerdere bedrijven aangesloten bij zijn. Hoe werkt dit met het afdragen van BTW?