Aftrekposten aangifte inkomstenbelasting 2020

aftrekposten 2020 overzicht uitzoeken rekenvoorbeeld

Op 1 maart 2021 is het weer zover: we kunnen onze aangifte inkomstenbelasting 2020 indienen! 

Er zijn altijd bepaalde persoonlijke aftrekposten waar je recht op kunt hebben. Deze aftrekposten verlagen je belastbare inkomen en daarmee je te betalen belasting. Lees hieronder welke aftrekposten er zijn en wanneer je er recht op hebt!

Deadline 1 mei 2021

Als je verplicht bent om aangifte te doen is de deadline voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting 2020 1 mei 2021.

Haal je dat niet? Vraag dan op tijd uitstel aan. Dit kun je onder andere doen door de BelastingTelefoon te bellen.

Hoe werkt een persoonlijke aftrekpost?

Deze blog gaat over persoonlijke aftrekposten, niet over zakelijke aftrekbare kosten of de ondernemersaftrek.

Een persoonlijke aftrekpost zorgt ervoor dat je belastbare inkomen in box 1 lager wordt. Als jij een aftrekpost van €1.000 hebt, wordt jouw belastbare inkomen daardoor €1.000 lager. Het gevolg is dat je over deze €1.000 dan geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Het exacte voordeel is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen.

Een aftrekpost van €1.000 bespaart jou geen €1.000, maar bespaart jou de belasting over €1.000.

 • verdien je meer dan €68.507 per jaar? Dan bespaar je ongeveer 46% over €1.000 (in 2020). Dit komt neer op een maximale besparing van €460.
 • verdien je minder dan €68.507 per jaar? Dan bespaar je 37,35% over €1.000 (in 2020). Dit komt neer op een maximale besparing van €373,50.

Lees voor een uitgebreide uitleg met rekenvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek mijn andere blog.

Aftrekpost 1: huis

Voor je eigen woning zijn er twee soorten aftrekposten:

 • eenmalige aftrekposten; en
 • terugkerende aftrekpost

De eenmalige aftrekposten zijn van toepassing in het jaar dat je het huis koopt of in het jaar waarin je je hypotheek oversluit. De hypotheekrenteaftrek is een jaarlijks terugkerende aftrekpost.

Deze aftrekposten gelden voor je eigen woning: je hoofdverblijf. Niet voor een tweede woning, deze valt in box 3.

Eenmalige aftrekposten

Bepaalde kosten die je maakt bij de aankoop van je huis of het oversluiten van je hypotheek zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. De aftrekpost geldt in het jaar dat je het huis koopt of de hypotheek oversluit.

De belangrijkste eenmalige aftrekposten zijn:

 • notariskosten hypotheekakte
 • kosten inschrijving hypotheekakte kadaster (inclusief btw)
 • taxatiekosten (als de taxatie vereist is voor het krijgen van de hypotheek)
 • advieskosten (voor zover deze zien op de hypotheek, niet op bijvoorbeeld verzekeringen)
 • kosten aanvragen NHG
 • kosten bouwkundig rapport, indien nodig voor NHG
 • reiskosten en telefoonkosten voor het afsluiten van de hypotheek
 • boeterente

In sommige gevallen zijn de kosten niet geheel aftrekbaar in verband met de bijleenregeling, daarover lees je meer in mijn andere blog.

Voorbeeld bijleenregeling: je hypotheek is €200.000, deze sluit je over en de afsluitkosten zijn €20.000. Je verhoogt je hypotheek met €20.000 om deze kosten te kunnen betalen. Dan zijn de kosten voor 200.000/220.000e deel aftrekbaar. Daarnaast betaal je rente over de hogere hypotheek, waardoor jouw besparing kleiner wordt.

Jaarlijks terugkerende aftrekpost: hypotheekrente

De hypotheekrente is een terugkerende aftrekpost. De betalingen zijn onder voorwaarden jaarlijks aftrekbaar.

Je ontvangt een jaaroverzicht van je hypotheekverstrekker, maar meestal zijn de bedragen ook vooraf ingevuld in je aangifte inkomstenbelasting. Check altijd of de bedragen correct zijn.

Aftrekpost 2: ziektekosten

Je mag ziektekosten aftrekken voor zover deze niet worden vergoed door de zorgverzekering én deze niet vallen onder het eigen risico. Je kunt denken aan extra schoonmaakhulp bij ziekte, bepaalde vervoerskosten, kosten van een dieet, tandartskosten of zelfs inentingen voor een reis.

Voor deze aftrekpost geldt er een drempel en deze is vrij hoog. De drempel is in 2020 wel verlaagd in verhouding tot 2019!

Hoogte drempel aftrek zorgkosten

De hoogte van de drempel voor de aftrek zorgkosten wordt bepaald aan de hand je inkomen in box 1, 2 en 3. Is je inkomen:

 • lager dan €7.863? Dan is de drempel €136
 • tussen €7.863 en €41.765? Dan is de drempel 1,65% van je inkomen
 • boven €41.765? Dan is de drempel €689 + 5,75% van het bedrag boven €41.765.

Fiscale partners moeten hun zorgkosten en inkomsten bij elkaar tellen.

Als je een laag inkomen hebt, kun je soms recht hebben op een tegemoetkoming in de specifieke zorgkosten. Of je hier recht op hebt, zal blijken uit de aangifte inkomstenbelasting.

Op de website van de Belastingdienst vind je een lijst met aftrekbare zorgkosten 2020.

Aftrek zorgkosten voor andere personen

Het recht op aftrek van de kosten geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar. Heb je inwonende zorgafhankelijke ouders, broers, zussen of ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouders kun je deze ziektekosten ook aftrekken.

Woont jouw gehandicapte kind (ouder dan 21 jaar) in een inrichting en wordt hij of zij daar verpleegd? Dan mag je onder voorwaarden kosten aftrekken (‘weekenduitgaven’) tot €10 per dag plus €0,19 per kilometer voor ophalen en wegbrengen met de auto.

Aftrekpost 3: giften

Bij giften gelden verschillende regels voor eenmalige giften en voor periodieke giften. Hieronder lees je meer.

Let op: in sommige gevallen zijn kosten die je maakt voor vrijwilligerswerk ook aftrekbaar.

Eenmalige giften

Voor eenmalige giften geldt een drempel en een maximum aftrekbaar bedrag. Daarnaast zijn eenmalige giften alleen aftrekbaar als ze worden gedaan aan een ‘ANBI’, zie hieronder.

De drempel voor eenmalige giften is 1% van je drempelinkomen (inkomsten in box 1, 2 én 3). Verdien jij bijvoorbeeld €30.000 per jaar, is de drempel €300. De drempel bedraagt ten minste €60. Je mag alleen het bedrag boven de drempel in aftrek brengen.

Daarnaast geldt er een maximumbedrag ter hoogte van 10% van je inkomen.

Bij fiscale partners tel je het inkomen en de giften samen.

Periodieke giften

Bij periodieke giften geldt geen drempel en geen maximumbedrag. Om te kwalificeren als periodieke gift, moet er sprake zijn van een overeenkomst voor minimaal 5 jaar.

Periodieke giften zijn aftrekbaar als deze worden gedaan aan een ANBI of een vereniging.

ANBI

Een ANBI is een Algemeen nut beogende instelling.

In sommige gevallen is 125% van een gift aftrekbaar, indien het gaat om een zogenaamde culturele ANBI.

Alles over (aftrekbare) giften

Op de website van de belastingdienst lees je meer over giften en het recht op aftrek.

Aftrekpost 4: reiskosten (openbaar vervoer)

Als je het openbaar vervoer gebruikt voor woon-werkverkeer en deze kosten niet vergoedt krijgt van je werkgever, dan kun je deze kosten aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

De reisafstand moet ten minste 10 kilometer zijn (= enkele reis) en je moet dezelfde reis regelmatig maken (40 dagen per jaar of meer). Je hebt bewijs nodig, bijvoorbeeld een overzicht via de website van OV-chipkaart; maak dit overzicht op tijd want de gegevens worden maximaal 18 maanden bewaard.

Voor het jaar 2020 bedraagt de reisaftrek maximaal €2.150.

Op de website van de belastingdienst lees je meer over de voorwaarden voor reisaftrek en kun je de hoogte van jouw aftrek berekenen.

Aftrekpost 5: studiekosten

Studiekosten zijn aftrekbaar als je een opleiding volgt voor ‘het verkrijgen of behouden van werk’. De opleiding mag dus niet puur een hobby zijn.

Er gelden nog een aantal voorwaarden voor de aftrek studiekosten:

 • alleen aftrekbaar als de kosten niet worden vergoed door je werkgever of ouders
 • de eerste €250 is niet aftrekbaar (= drempel)
 • alleen recht op aftrek van noodzakelijke kosten én als je geen studiefinanciering ontvangt (inclusief een lening). 

Op de website van de belastingdienst lees je meer over de aftrek studiekosten.

Aftrekpost 6: partneralimentatie

Betaal jij alimentatie aan je ex-partner? Dan zijn deze kosten aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2020 is de aftrekpost partneralimentatie beperkt.

Kinderalimentatie is niet aftrekbaar sinds 2017.

Aftrekpost 7: pensioen

Pensioenpremies zijn aftrekbaar als ze worden gestort op een kwalificerende pensioenrekening. Dit kan bijvoorbeeld jouw pensioenbeleggingsrekening zijn.

Er geldt voor deze aftrekpost een maximumbedrag: dit wordt ook wel je jaarruimte genoemd. Je leest er alles over in mijn blog jaarruimte wat kun je ermee?

Fiscale partners: samen aangifte doen

Als jullie fiscale partners zijn betekent dit dat de drempels voor de aftrekposten hoger worden, dat is een nadeel. Een voordeel van het fiscale partnerschap is dat je kunt schuiven met aftrekposten tussen de partner om zo het meeste voordeel te behalen.

In deze blog lees je alles over de voor- en nadelen van fiscaal partnerschap en hoe je dat kunt verwerken in je aangifte.

Voorlopige teruggaaf aanvragen

Weet jij al dat je aftrekposten hebt en daardoor geld terugkrijgt? Je kunt via Mijn Belastingdienst een voorlopige  teruggaaf aanvragen. Dan ontvang je jouw belastingteruggave vooraf maandelijks.

Let op: de aanslag wordt opgelegd op basis van de informatie die jij doorgeeft. Als deze achteraf niet correct blijkt, moet je eventueel een deel terugbetalen! Wijzigt jouw persoonlijke situatie? Vergeet dan ook niet de wijzigingen door te geven.

Wil jij liever je belastingteruggave ‘opsparen’? Vraag dan geen voorlopige teruggaaf aan. Je krijgt het bedrag dan ineens terug en kun bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek of beleggen.

Jouw aangifte

Wanneer ga jij jouw aangifte inkomstenbelasting 2020 doen? Krijg je geld terug of moet je betalen? 

Ik doe het altijd in maart al! Even mijn gegevens bij elkaar zoeken.

Leave a Reply

This Post Has 17 Comments

 1. Kaspar

  Ik zit ieder jaar op 1 maart klaar…. meestal ligt de site dan alleen plat. Ik wil het zo snel mogelijk duidelijk hebben!
  Dit jaar met dank aan het eigen huis voor het eerst in jaaaaren weer aftrekposten! Dus krijg nu geld terug waar ik de afgelopen jaren regelmatig moest betalen (wegens een luie loonverwerker die pertinent weigerde belasting direct af te trekken over eenmalige beloningen zoals de jaarlijkse bonus… kon volgens die club onmogelijk anders. Gelukkig kunnen ALLE andere loonverwerkers het wél gewoon! Dus overweeg je Wesselman voor het verwerken van loon? Doe het niet! ?).

  Dit jaar krijg ik een mooi bedrag terug. Dus ben aan het aftellen!

  1. FinancElle

   Klinkt goed! Wij hebben in 2019 een huis gekocht dus wij zaten vorig jaar in die situatie. Fijn hoor! Maandag zit jij klaar 🙂 Al een doel voor het geld?

   1. Kaspar

    De belasting teruggave gaat direct door naar DUO zodra het binnen is. Einde studieschuld. ?. Ik vrees dat er daarna niet veel meer over is…

   2. Kaspar

    Zeker. Zodra de belasting het heeft betaald gaat het direct door naar de DUO. Einde studieschuld ?
    Vrees dat er daarna niet veel meer over is…

 2. Frank

  Leuke blog, fijn om het weer even helder te hebben zo vlak voor 1 maart, we hebben er weer zin in?
  Bij ons is het altijd wel een puzzeltje. We zijn fiscaal partner (koopwoning, kinderen…). We houden onze financiën in principe gescheiden, maar storten een verschillende bedrag op de gezamenlijke zodat we beide hetzelfde vrij te besteden hebben. Beide bouwen we ook zelf pensioen op in box1 (ik omdat ik geen pensioenregeling heb en mijn vriendin omdat ze haar pensioen van haar baas netto krijgt uitbetaald en zelf in een verplicht pensioenfonds stort).
  Veder mag mijn vriendin gebruik maken van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Hypotheekrenteaftrek uiteraard nog, maar die krijgen we al via voorlopige teruggaaf.
  De puzzel is dan ieder jaar weer wie wat terugkrijgt en wat eerlijk is. Mijn vriendin werkt 3 dagen en betaalt weinig belasting, maar daardoor kan ze in basis ook weinig aftrekken. De hoogte van het aftrekbare bedrag komt dan ook voort uit mijn inkomen. Ik heb in 2020 mijn maximale jaarruimte gestort op een BND pensioen beleggingsrekening en wil het aftrekbare bedrag weer gebruiken om (gespreid) in te leggen dit jaar.
  Heb je een tip over het verdelen?

  1. FinancElle

   Hi Frank,

   Je kunt ervoor kiezen eerst de aangifte in te vullen hoe deze eruit zou zien als het ieder voor zich was. Alles wat jullie meer terugkrijgen delen jullie door 2. Is dat een optie?

 3. Danny

  Misschien een tip voor iedereen met een fiscale partner. Ik gebruik bij de aangifte altijd de Excel-tool van ComputerIdee. Wat die tool namelijk doet is op het einde de optimale verhouding tussen partners berekenen waarbij je in totaal het hoogste bedrag terugkrijgt. Ik vul deze parallel aan de aangifte in en druk op berekenen. Dus niet langer schuiven en kijken wat het beste is, maar meteen een concrete oplossing.

  Ik weet niet of ik een link mag plaatsen, maar hier is het voorbeeld van 2019 (wacht even totdat er een nieuwe versie komt!): https://www.computeridee.nl/nieuws/computer-idee-helpt-je-met-je-aangifte/

 4. Meer door minder

  Meestal de 2e week van maart is het weer wat rustiger qua hoeveelheid mensen en vul ik hem in voor mezelf en voor een aantal anderen.

 5. mark

  vergeet ook niet te kijken of je recht hebt op zorg of huur toeslag alhoewel dit hier niet echt hoort
  en
  vergeet niet dit eens te proberen misschien handig https://www.aangiftecheck.nl/

 6. Lauren

  Waarschijnlijk doe ik de aangifte in de eerste week van maart, maar sowieso niet in de eerste 3 dagen. Er zijn dan vaak nog zo veel issues met de website. Ik moet ook alle documenten nog verzamelen, volgens mijn lijstje heb ik een stuk of 10 jaaropgaven nodig.

  1. FinancElle

   10? Dan heb je veel werkgevers gehad afgelopen jaar :)?

   Succes met het verzamelen!

 7. Meer door minder

  Meestal wacht ik een weekje zodat de ergste drukte wat getemperd is. Als je al je gegevens hebt voorbereid en bij de hand heb gaat het invullen vrij vlot. De week erna vul ik er een aantal in voor mensen die er zelf wat moeite mee hebben en/of het niet kunnen.

 8. Chilly

  Yes altijd meteen op 1 maart – heb alle info over klaarliggen maar we missen nog 1 jaaropgave helaas. Maar goed wrsl is dit al voor ingevuld dus komt goed. De teruggaaf is het laatste beetje wat we gebruiken voor het bufferdoel van 6x de maand uitgaven.

  1. FinancElle

   Wat gek dat de jaaropgave en nog niet is, meestal wel uiterlijk februari toch? Is het gelukt? Ik las dat er een storing was!