Aftrekposten inkomstenbelasting 2018

Aftrekposten inkomstenbelasting 2018

Maart… Dat betekent tijd voor de aangifte inkomstenbelasting! Wil je zeker weten dat je geen aftrekpost misloopt? Lees hieronder welke aftrekposten er zijn en wanneer je er recht op hebt.

In mijn andere blog vind je de aftrekposten inkomstenbelasting voor het jaar 2019.

Hoe werkt een aftrekpost?

Een aftrekpost van €1.000 levert jou geen €1.000 op. Een aftrekpost is namelijk niet aftrekbaar van je te betalen belasting, maar van je belastbare inkomen in box 1.

Als je een aftrekpost van €1.000 hebt, wordt je belastbare inkomen verlaagd met €1.000. Dit heeft tot gevolg dat je geen belasting betaalt over deze €1.000.

Hét voordeel

Het uiteindelijke voordeel is afhankelijk van jouw inkomstenbelastingtarief in box 1. Het inkomensbelastingtarief in box 1 is maximaal 51,95% in 2018. Dit komt erop neer dat jouw voordeel over een aftrekpost van €1.000 maximaal €519,50 is. Verdien je minder (en zit je in een lagere belastingschijf), bespaar je minder.

Lees voor een uitgebreide uitleg met voorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek ook eens mijn andere blog.

Aftrekpost 1: huis

Aftrekposten voor je huis zijn er in verschillende vormen. Bij de aankoop van je huis of het oversluiten van je hypotheek zijn er eenmalige aftrekposten en daarnaast is er de terugkerende aftrekpost in de vorm van de hypotheekrenteaftrek.

Eenmalige aftrekposten

De eenmalige aftrekposten zijn van toepassing bij de aankoop van een huis of het oversluiten van een hypotheek.

Welke kosten zijn aftrekbaar? De belangrijkste zijn:

 • notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de kosten voor inschrijving van de hypotheekakte in het kadaster (inclusief btw)
 • taxatiekosten (alleen als een taxatie is vereist voor het verkrijgen van de hypotheek)
 • hypotheekadvieskosten
 • kosten voor het aanvragen van een NHG en kosten voor een bouwkundig rapport (indien nodig voor NHG)
 • kosten die je zelf maakt voor het afsluiten van je hypotheek (denk aan reis- en telefoonkosten).

Let op: soms zijn kosten niet aftrekbaar i.v.m. de bijleenregeling

Op de site van de belastingdienst vind je een totaaloverzicht met eenmalige aftrekposten voor de eigen woning

Hypotheekrenteaftrek

Elk jaar weer is je betaalde hypotheekrenteaftrek aftrekbaar, als je aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet.

Voorlopige aanslag

Als je een voorlopige aanslag aanvraagt, krijg je op maandelijkse basis een inschatting van het belastingbedrag terug. Dan krijg je eigenlijk al een voorschot op de belastingteruggave.

Let altijd op als je situatie wijzigt dat je je voorlopige aanslag moet wijzigen.

Monument

Woon jij in een Rijksmonument? Dan mag je 80% van de onderhoudskosten aftrekken. Je vult alle kosten in in het aangifteprogramma en het programma berekent je aftrek.

Let op: 2018 is het laatste jaar voor deze aftrekpost. Deze regeling wordt vervangen door een subsidieregeling.

Aftrekpost 2: ziektekosten

Voor ziektekosten of zorgkosten geldt een drempel. Dit houdt in dat je alleen het bedrag boven de drempel mag aftrekken. De drempel is minimaal €131, maar bij een inkomen van €41.107 is de drempel €670 (voor het jaar 2018). Zie deze tabel van de belastingdienst voor de precieze berekening (met en zonder fiscale partner).

Kosten voor ziekte zijn alleen aftrekbaar als deze niet zijn gedekt door je zorgverzekering of niet vallen onder het (verplichte of vrijwillige) eigen risico.

Fiscale partner en kinderen

Het recht op aftrek van de kosten geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar. Heb je inwonende zorgafhankelijke ouders, broers, zussen of ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouders kun je deze ziektekosten ook aftrekken.

Aftrekbare kosten

De aftrekbare kosten variëren van extra gezinshulp of extra kleding of beddengoed bij ziekte, bepaalde vervoerskosten voor ziekenbezoek tot kosten voor een dieet, batterijen voor gehoorapparaten of tandartskosten. Zelfs inentingen voor een reis zijn aftrekbaar. 

Hier vind je het totale overzicht zorgkosten (voor 2018).

Gehandicapt kind

Woont jouw gehandicapte kind (ouder dan 21 jaar) in een inrichting en wordt hij of zij daar verpleegd? Dan mag je onder voorwaarden kosten aftrekken (‘weekenduitgaven’) tot €10 per dag plus €0,19 per kilometer voor ophalen en wegbrengen met de auto.

Aftrekpost 3: giften aan goede doelen

Net als voor zorgkosten geldt voor giften aan goede doelen een drempel. In dit geval is dat 1% van je drempelinkomen (je inkomen in box 1, 2 én 3). De drempel is ten minste €60.

Bijvoorbeeld: jij verdient €30.000 per jaar, dan is de drempel €300. 

De drempel geldt niet als je een 5-jarige schriftelijke overeenkomst afsluit voor een periodieke schenking.

ANBI

Om recht te hebben op aftrek, moet het goede doel zijn geregistreerd als zogenaamde ANBI. Voor culturele instellingen is 125% van het bedrag aftrekbaar.

Aftrekpost 4: reiskosten openbaar vervoer

Als je het openbaar vervoer gebruikt voor woon-werkverkeer en je krijgt deze kosten niet vergoed van je werkgever is een vast bedrag aftrekbaar. 

De reisafstand moet ten minste 10 kilometer zijn (enkele reis) en je moet meestal 1 keer per week of minimaal 40 dagen per jaar naar dezelfde werkplek reizen. Je hebt bewijs nodig (vaak geeft de OV-organisatie dit zelf al aan de belastingdienst door). 

Aftrekbaar bedrag

In deze tabel reisaftrek openbaarvervoer van de belastingdienst vind je welk bedrag aftrekbaar is (voor 2017, 2018 en 2019).

Aftrekpost 5: studiekosten

Studiekosten zijn aftrekbaar als je een opleiding volgt met als doel het verkrijgen of behouden van betaald werk. Het mag dus geen hobby zijn.

De kosten zijn alleen aftrekbaar als ze niet worden vergoed door je werkgever of ouders of door studiefinanciering. De eerste €250 is niet aftrekbaar.

Aftrekbare kosten

Aftrekbaar zijn bijvoorbeeld collegegeld en boeken. Hier vind je een complete lijst met aftrekbare studiekosten.

Aftrekpost 6: partneralimentatie

Betaal jij alimentatie aan je partner? Dan zijn deze kosten aftrekbaar in de inkomstenbelasting in box 1. Per 1 januari 2020 wordt de aftrek partneralimentatie afgebouwd.

Ontvang jij partneralimentatie? Dan zijn deze ‘inkomsten’ belast in box 1.

Kinderalimentatie is niet langer aftrekbaar (of belast) vanaf 2017.

Aftrekpost 7: pensioen

Als je nog jaarruimte hebt, kun je onbelast extra pensioen opbouwen

Extra tip: fiscale partners

Als je een fiscale partner hebt, doe dan samen aangifte. Op deze manier kun je de aftrekposten schuiven naar de persoon met het hoogste salaris zodat je het hoogste voordeel hebt

Deadline

De aangifte inkomstenbelasting 2018 is vanaf 1 maart 2019 beschikbaar gekomen op de website van de belastingdienst. 

De deadline voor het indienen van de aangifte is 1 mei 2019 (als je verplicht bent om aangifte te doen). Haal je deze deadline niet? Vraag dan op tijd uitstel aan om boetes te voorkomen.

Ondernemers

De blog die je nu leest gaat over persoonsgebonden aftrekposten. In aanvulling hierop hebben ondernemers (onder voorwaarden) recht op ondernemersaftrek en kostenaftrek.

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. Kaspar

  Tja. Dit jaar was teleurstellend… ik heb geen enkele aftrekpost. Dus krijg niks terug. Dat wist ik al…
  Alleen blijkt dat mijn werkgever te veel arbeidskorting berekend heeft. Dus moet ik nog 300 euro terugbetalen.
  Verdorie… was net zo lekker op weg met sparen. Toch wel een flinke domper.

  1. FinancElle

   Zelf heb ik ook geen aftrekposten… Maar ja, ook geen kosten denk ik dan altijd maar 🙂 Een fout in de salarisadministratie pakt dan nu voor jou heel vervelend uit! Kan me voorstellen dat het een teleurstelling is. Gewoon doorgaan!

 2. nel

  wie kan mij vertellen welk bedrag je mag aftrekken voor de batterijen van twee gehoorapparaten? vroeger deed iemand die bij de belasting had gewerkt dit voor mijn moeder maar die is naar het buitenland verhuisd, dus ik doe het nu voor haar. Die man vulde een vast bedrag in, we hoefden de kassabonnetjes niet te bewaren, maar ik kan nu dus nergens vinden welk bedrag ik daarvoor mag aftrekken.

  1. FinancElle

   Beste Nel,

   Eerlijk gezegd denk ik dat alleen de daadwerkelijke kosten aftrekbaar zijn (dus op basis van de bonnetjes), maar geen idee of hier speciale regelingen voor zijn. Misschien kun je contact opnemen met de belastingadviseur of de belastingdienst?

   Veel succes!

  2. Kaspar

   Bij mij weten zijn bij hoorapparaten enkel de werkelijke kosten aftrekbaar en moeten hier dus ook absoluut bonnetjes van beschikbaar zijn.