Auto kopen of leasen?

Auto kopen of leasen voordelen nadelen

Een blog over auto’s. Niet over auto’s zelf (dat is niet bepaald mijn specialiteit), maar over de keuze tussen het kopen of leasen van een auto. Wat zijn de voor- en nadelen van je keuze en de financiële gevolgen?

Als ondernemer zijn er verschillende gevolgen, afhankelijk van het hebben van een (lease) auto in privé of zakelijk

Financial lease en operational lease

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er twee vormen van leasing bestaan. Financial lease en operational lease. 

Bij financial lease betaal je in termijnen en word je uiteindelijk (na betaling van een slottermijn) eigenaar van de auto. Alle bijkomende kosten (onderhoudskosten, belastingen en verzekeringen) zijn voor jouw eigen rekening.

Operational lease lijkt meer op huur. Je wordt aan het einde van de leasetermijn geen eigenaar van de auto, maar geeft hem terug aan de leasemaatschappij. Gedurende de leasetermijn betaal je maandelijks een vast bedrag waarin onderhoudskosten, belasting en verzekering zijn inbegrepen (full operational lease). Niet inbegrepen zijn benzinekosten en natuurlijk boetes! Let op dat veel leasemaatschappijen een maximaal aantal rijkilometers per jaar vaststellen. Daarboven betaal je extra. 

In het dagelijks leven hebben mensen het meestal over operational lease als ze over het leasen van een auto praten. In deze blog heb ik het verder over operational lease.

Kopen – de financiering

Een auto kopen kan met gespaard geld, maar ook met een lening. 

Over het algemeen ben ik geen voorstander van het aangaan van leningen voor de aankoop van spullen zoals auto’s, met name omdat een lening uiteindelijk alleen maar duurder is door de rente die je moet betalen. Als je onvoldoende gespaard hebt om een auto te kopen, kun je misschien beter leasen. Zeker als je na een aantal jaren een nieuwe auto wil.

Hieronder ga ik verder in op de keuze voor particulieren.

De keuze 

Bij het maken van de keuze om te kopen of leasen, zijn verschillende dingen van belang. De belangrijkste vraag is naar mijn mening: wil je in een (redelijk) nieuwe auto rijden of vind je het prima om in een wat ouder model (5+ jaar) rond te rijden.

Oudere (tweedehands) auto

Vind je een oudere (tweedehandse) auto prima, kun je beter een oudere auto kopen.

De aanschafprijs en de jaarlijkse waardevermindering (het verschil tussen de prijs die jij voor de auto hebt betaald en het bedrag dat je nog voor de auto kunt krijgen bij verkoop) zijn lager. In het geval van kopen komen de onderhoudskosten voor eigen rekening. 

Bij een oudere auto is de kans op (aanzienlijke) onderhoudskosten groter, waardoor je uiteindelijk duurder uit zou kunnen komen dan bij leasen, maar dan moeten je onderhoudskosten wel heel hoog zijn. Als je het risico op hoge onderhoudskosten hoe dan ook wil vermijden is leasen dus een betere optie. Je weet dan beter waar je financieel aan toe bent.

Nieuwe auto – lening of leasen

Als je een nieuwe auto wil rijden en je hebt het geld niet om deze te kopen, is lease de beste optie.

Ik zou kopen met een lening niet adviseren, zeker niet als je na afloop van het leasecontract een nieuwe auto wil. Het voordeel van kopen op afbetaling (met een lening) is dat je de auto eventueel zou kunnen verkopen als je in de financiële problemen komt. Met dit geld kun je dan de lening afbetalen. Bij leasen wordt de auto niet van jou en zit je vast aan het contract.

Kosten

Als je de kosten van het kopen van een tweedehandsauto en het leasen van een nieuwe auto met elkaar vergelijkt, ben je in principe goedkoper uit met kopen. Om welk bedrag dit gaat, is heel erg afhankelijk van het model dat je rijdt.

Hieronder heb ik een vergelijking gemaakt voor een aantal modellen. De kosten zijn een inschatting en de verzekeringskosten zijn sterk afhankelijk van onder andere je leeftijd en opgebouwde schadevrije jaren.

Als je zelf een vergelijking wil maken op basis van je bestaande auto, kun je net als hieronder op een rij zetten wat je per maand of per jaar aan je auto kwijt bent. Neem voor de waardevermindering de aanschafwaarde min de prijs die je na (bijvoorbeeld) 5 jaar nog voor de auto zou kunnen krijgen. Het verschil tussen deze twee neem je (gedeeld door het aantal jaren) mee als jaarlijkse kosten. 

Vergeet niet dat je ook een inschatting van de onderhoudskosten moet meenemen. Als je nog een overzicht hebt van de afgelopen jaren, kun je dat gebruiken. Misschien kun je nog wat kosten terugvinden op de afschrijvingen van je bankrekening? Op deze manier kun je een vergelijking maken.

Vergelijking (per maand)

Let op dat de onderstaande berekening een vergelijking maakt tussen de kosten bij het kopen van een tweedehandsauto en het leasen van een nieuwe auto! 

Het kopen van een nieuwe auto is in de eerste jaren (in verband met de snelle waardevermindering) duurder dan leasen. Als je dus perse in een gloednieuwe (of grote) auto wilt rijden, heeft leasen de voorkeur. Een uitzondering hierop is als je nu een auto wil kopen die je voor een hele lange tijd (denk aan minimaal 10 tot 15 jaar) gaat rijden.

Auto kopen of leasen particulieren

Contract

Vergeet niet dat je bij leasen aan een contract vastzit. Wil je eerder opzeggen, dan betaal je een opzegvergoeding. 

Let ook goed op het maximaal aantal te rijden kilometers, want als je hier overheen gaat is dat erg kostbaar.

Een laatste tip: het hebben van een leasecontract kan invloed hebben op de maximale hoogte van je hypotheek. 

Samenvatting

De goedkoopste optie is het kopen van een tweedehandsauto (als je het geld voorhanden hebt). Met name bij een oudere tweedehandsauto loop je wel het risico dat er (hoge) onderhoudskosten opkomen, dus je moet spaargeld achter de hand hebben.

Het grote voordeel van full operational lease is dat je vooraf weet waar je aan toe bent. Dit kan heel prettig zijn, vooral als je niet altijd een buffer voorhanden hebt mocht je auto kapot gaan. Als je in een gloednieuwe auto wil rijden, is lease voordeliger, behalve als je van plan bent de nieuwe auto de komende 10 jaar of meer te blijven rijden.

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

 1. Xray

  Interessant artikel, Elle. Of het kopen of het leasen van een auto de beste keuze is, is in ieder individueel geval anders. Wij hebben er begin dit jaar voor gekozen om een auto te laten importeren uit Duitsland!

 2. Inleaseautos

  Hi Elle, super duidelijk blog! Ik ga dit zeker meenemen. Zelf twijfel ik over private lease of het aanschaffen van een tweedehands auto. Maar ik denk dat mijn keuze nu wel gemaakt is. Bedankt! Groetjes Anne

 3. Lansauto

  Hey Elle, leuk artikel. Heb me altijd afgevraagd of lease iets voor mij is en of het aansluit bij mijn wensen en behoeftes. Wat was voor jou doorslag gevend?

  Hoor het graag!

 4. Vakgarage

  Hi Elle, interessant artikel heb je geschreven! Interessant om de kosten van de verschillende mogelijkheden eens op deze manier naast elkaar te zien.

  Groetjes,
  Dennis van Vakgarage