(Lease)auto als privé- of ondernemersvermogen

Auto kopen of leasen ondernemers

Als ondernemer heb jij de keuze: aanmerken van je auto als ondernemers- óf privévermogen. 

Hieronder behandel ik de belastinggevolgen van allebei de opties én ik ga specifiek in op het leasen van een auto voor je ondernemer. Wat is nu de beste keuze? 

1. Ondernemers- of privévermogen

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om je auto als ondernemersvermogen óf als privévermogen aan te merken. 

Ondernemersvermogen (op naam van de zaak)

Ondernemersvermogen houdt in dat de auto op ‘naam van de zaak’ staat. Wil je de auto van de zaak ook privé gebruiken, dan krijg je te maken met bijtelling.

Heb jij een eenmanszaak? Dan is je bedrijf (juridisch gezien) niet afgescheiden van je eigen naam. Je auto wordt dan altijd geregistreerd op je privénaam. Je kunt er nog steeds voor kiezen hem voor belastingdoeleinden als auto van de zaak aan te merken. Hoe je dat doet lees je hieronder. 

Privévermogen

Als je jouw auto aanmerkt als privévermogen, staat de auto op je eigen naam. Je kunt hem ook zakelijk gebruiken, daarvoor geldt dan een vaste vergoeding van €0,19 per kilometer.

Keuze inkomstenbelasting en btw

De keuze om de auto tot het ondernemingsvermogen of privévermogen te rekenen maak je apart voor de inkomstenbelasting en voor de btw.

Je kunt ervoor kiezen je auto voor de inkomstenbelasting als privévermogen aan te merken en voor de btw als ondernemersvermogen of andersom. Je legt in je administratie vast welke keuze je voor welke belasting maakt. 

Let op dat voor de inkomstenbelasting je auto verplicht ondernemersvermogen is als je 500 kilometer of minder privé met die auto rijdt.

2. Privé houden en zakelijk rijden (de gevolgen)

De belastinggevolgen van het in privé houden van je auto, die je ook zakelijk rijdt.

Inkomstenbelasting

Je mag voor elke zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten in aanmerking nemen (voor de inkomstenbelasting is woon-werkverkeer zakelijk!). Dit bedrag is aftrekbaar van je winst, waardoor je belasting (over de winst) lager wordt.

Naast de €0,19 per kilometer mag je géén kosten (zoals onderhoudskosten, benzinekosten of parkeerkosten) meer in aftrek brengen.

Btw

De btw op onderhoudskosten en gebruikskosten (zoals benzinekosten) is aftrekbaar, voor het percentage dat je de auto zakelijk gebruikt (zie voorbeeld hieronder).

Die btw kun je in de aangifte omzetbelasting (btw) meenemen als aftrekbare voorbelasting. Voor de brandstof geldt dat je deze dan wel moet betalen met een pas op naam van je bedrijf.

De btw die je betaalt bij de aanschaf van de auto is in het geval van privévermogen niet aftrekbaar. 

Voorbeeld onderhoudskosten btw

Stel dat je €100 btw betaalt op de factuur van een reparatie van je auto. Alleen de btw voor het gedeelte waarvoor je je auto zakelijk gebruikt is aftrekbaar. 

Dus: als jij je auto 75% zakelijk en 25% privé rijdt (voor de btw is woon-werkverkeer privé!), mag je slechts 75% van de btw aftrekken in de aangifte omzetbelasting.

Aan het einde van het jaar zal het daadwerkelijke percentage uit je rittenadministratie blijken. Je moet dan in de laatste btw aangifte van het jaar een correctie doorvoeren. 

Houd jij geen rittenadministratie bij? Dan moet je een wettelijk bepaalde correctie doorvoeren.

Rittenadministratie

Zorg dat je een rittenadministratie bijhoudt om aan te tonen hoeveel zakelijke kilometers jij daadwerkelijk hebt gereden voor zowel de km-vergoeding in de inkomstenbelasting als het opvoeren van de kosten in de aangifte omzetbelasting (btw). 

Maak een standaard Excel sheet en leg printjes in je auto. Het is altijd verstandig deze lijsten te digitaliseren voor het geval je auto gestolen wordt of er brand ontstaat (of je de lijst gewoon kwijtraakt).

Een spreadsheet voor de rittenadministratie kunt je downloaden in mijn andere blog.

Je kunt ook gebruik maken van een ritregistratiesysteem. Dit is een geautomatiseerd systeem.

3. Auto van de zaak (de gevolgen)

De belastinggevolgen van het zakelijk houden van je auto en eventueel privégebruik.

Inkomstenbelasting

 • Bijtelling: indien je de auto ook privé gebruikt (meer dan 500 kilometer per jaar), moet je een percentage van de catalogusprijs van de auto bij je winst opstellen (= de bijtelling). Over deze bijtelling betaal je belasting.
 • Kostenaftrek: alle kosten die je maakt voor je auto zijn aftrekbaar van de winst (inclusief parkeerkosten, benzinekosten en motorrijtuigenbelasting, exclusief boetes). Ook mag/moet je afschrijven op je auto. 

Btw

Voor de btw geldt hetzelfde als in privé; je kunt de btw over de kosten aftrekken, naar rato van het zakelijke gebruik (als je de auto 50% privé gebruikt (woon-werkverkeer is privé voor de btw), mag je 50% van de btw aftrekken).

Als je de auto op naam van de zaak aankoopt, is de btw over de aanschafprijs van je auto ook aftrekbaar (geldt niet indien je een eigen auto ‘overzet’ op naam van je onderneming).

Voor de btw is het dus eigenlijk altijd gunstiger om de auto als ondernemingsvermogen aan te merken.

4. Leasen

Afhankelijk van het soort lease behoort de auto wel of niet tot je ondernemingsvermogen.

Operational lease

De bekendste vorm van het leasen van een auto is operational lease. Dit lijkt op huur waarbij je een maandelijks vast bedrag betaalt waar onderhoud, verzekeringen en belastingen bij in zijn begrepen (full operational lease). Je geeft de auto na het einde van de leasetermijn (doorgaans 4 tot 5 jaar) weer terug aan de leasemaatschappij. 

In dit geval hoort de auto verplicht tot je privévermogen (het is geen bedrijfsmiddel en komt niet op de balans van je onderneming). Hierdoor mag je niet afschrijven (de aanschafprijs is niet aftrekbaar van je winst) en geen recht hebt op investeringsaftrek. 

Nog steeds geldt dat je voor de overige inkomstenbelastinggevolgen kiest tussen privé of zakelijk leasen. Als je onderneming de leaseovereenkomst sluit, zijn de regels voor zakelijk bezit van toepassing (zie onder 3 hierboven). Dus: de maandelijkse leasebedragen zijn aftrekbaar van de winst, net zoals gebruikerskosten (o.a. benzine). Als je ook privé rijdt, moet je de bijtellingsregels toepassen. 

Kies je voor privé? Dan is €0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekbaar (zie punt 2 hierboven).

Op de maandelijkse leasekosten wordt btw in rekening gebracht, dit is aftrekbaar voor de btw (let op; alleen voor het zakelijke gedeelte, zie het voorbeeld hierboven onder 2. privévermogen – btw).

Financial lease

Bij financial lease geldt dat je zelf de risico’s met betrekking tot de onderhoudskosten loopt. Aan het einde van de financial leasetermijn (doorgaan 4 tot 5 jaar), wordt je tegen betaling van een restbedrag eigenaar van de auto. Het lijkt op het kopen van een auto met een lening. 

In dit geval wordt de auto wél ondernemersvermogen en verschijnt dus op je balans. Je mag/moet afschrijven en eventueel investeringsaftrek nemen. Aan de andere kant staat er een ‘schuld’ op je balans. Ook hier kies je voor de overige inkomstenbelastinggevolgen voor zakelijk of privé (zie hierboven onder operational lease).

Bij de start van de lease, wordt btw in rekening gebracht over de gehele leasesom (dus niet over de maandelijkse leasebedragen). Deze btw is aftrekbaar. 

5. De keuze voor privé- of ondernemingsvermogen voor de inkomstenbelasting

De keuze om je auto in privé of op naam van de zaak te houden (voor de IB) is met name afhankelijk van het aantal zakelijke kilometers dat je rijdt, de daadwerkelijke kosten van de auto en de bijtelling die van toepassing is. 

Rijdt je veel zakelijke kilometers (in verhouding tot privékilometers) kan het gunstig zijn de auto in privé te houden als je een goedkopere auto rijdt (de kosten per kilometer). Je mag dan €0,19 per zakelijke kilometer als kostenaftrek meenemen.

Is jouw auto veel duurder dan €0,19 per kilometer, kun je hem misschien beter op naam van de zaak houden. Je moet dan bijtelling betalen, als je de auto ook privé gebruikt. 

Bijtelling is duur: maak een bewuste keuze of dit het waard is. Bij oudere auto’s is het antwoord meestal ‘nee’ aangezien de bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde (de nieuwwaarde). Dan kun je hem misschien beter in privé houden, tenzij de auto ouder dan 15 jaar is (bij youngtimers wordt bijtelling gerekend over de dagwaarde).

Maak voor jezelf een berekening van beide scenario’s.

Ondernemer?

Check of je wel daadwerkelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting bent

Samenvatting

auto prive of zakelijk gevolgen IB btw

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Edo

  Hi Elle, leuk om je blog je blog te volgen! Zijn er nog voordelen bij het aanschaffen van een elektrische auto als zzp-er?

  1. FinancElle

   Hallo Edo, Dank je! Leuk om te horen.

   Daar kunnen zeker voordelen aan zitten. Als je de auto op naam van de zaak aanschaft, kun je hem onder voorwaarden privé rijden tegen 4% bijtelling tot een waarde van 50.000 euro. De aanschafkosten moet je jaarlijks afschrijven, maar voor elektrische auto’s gelden speciale regels waarbij je een groot deel willekeurig mag afschrijven (Vamil). Soms kun je milieu investeringsaftrek claimen (MIA), dit is een groot voordeel. Als laatste is ook de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s lager.

   Het ‘nadeel’ is dat de aanschafkosten van een elektrische auto erg hoog zijn dus je moet er wel voldoende geld voor hebben en je hebt natuurlijk een laadpaal nodig. Voor de BTW gelden overigens dezelfde regels als voor normale auto’s.

   Hopelijk heb je er iets aan!

   1. Edo

    Dank je! Ik ga me in de Vamil en MIA verdiepen.

 2. Carla

  BAM! Kijk… daar heb je wat aan. Geen advertentie waarin informatie over de mogelijkheden is verwerkt (zoals bij alle aanbieders van auto’s en financiering). Maar een duidelijke uiteenzetting van de opties en de mogelijkheden! DANK DANK DANK
  Als niet BTW plichtige (Fysio) wil ik inderdaad een auto kopen, en worstelde heel erg met hoe ik deze mocht en kon financieren. Met name de uitleg over verschil prive/onderneming voor BTW en voor IB maakte alles eigenlijk duidelijk!!!

  Ik ga de dealer straks bellen 🙂

  1. FinancElle

   Haha wat een heerlijk reactie 🙂 geniet van je nieuwe auto!

 3. Neomi Aarden

  Beste Elle, ik wil een auto kopen gedeeltelijk (financial lease) ik heb een eenmanszaak en wil graag gebruik maken van finacial lease omdat ik dan de meeste kans van slagen heb om de lening te krijgen. Ik zal de auto zakelijk en prive gaan gebruiken maar wil geen bijtelling dus hij zal betaalt worden van mijn privé vermogen. Als ik het goed begrijp moet dit geen probleem zijn na het lezen van jou stuk? Hoe werkt dit precies besluit ik samen met mijn boekhouder dat we hem dan niet op de balans zetten? Alvast bedankt !

 4. Joris

  Jouw artikel zit vol interessante informatie. Nooit geweten dat je een (lease) auto als privévermogen kunt nemen. Maakt het veel uit welke type auto het is? Mijn auto komt met extra beveiliging zoals startblokkering en omtrekbeveiliging. Zal dit invloed hebben op de type vermogen?