Basisinkomen: de voor- en nadelen

Basisinkomen back to basics hike welcome flat hut

Een paar dagen geleden las ik in het nieuws dat steeds minder mensen tegen het basisinkomen zijn. Er zouden nu evenveel voor- als tegenstanders zijn (50/50). Uit de poll die ik hield in mijn Instagram stories kwam zelfs een resultaat van 65% voorstanders!

Het basisinkomen: wat is het, hoe zouden we het betalen en wat zijn de voor- en nadelen? Lees het hieronder!

Wat is een basisinkomen?

Een basisinkomen is een gegarandeerd inkomen voor iedereen. Het lijkt op een bijstandsuitkering, maar aan een bijstandsuitkering zijn voorwaarden verbonden (zoals sollicitatieplicht of een maximaal vermogen) en aan een basisinkomen niet.

Hoe wordt dit betaald?

Het idee is dat als het basisinkomen wordt ingevoerd (bijna) alle uitkeringen en aftrekposten (inclusief heffingskortingen) zouden kunnen worden afgeschaft. Dit bespaart veel kosten en de overheid zou een stuk kleiner kunnen worden.

Op de lange termijn zouden mensen minder gezondheidszorg nodig hebben en de criminaliteit lager worden, ook dit zorgt voor lagere kosten. 

Daarnaast moet er meer belastinggeld binnenkomen. Dit zou kunnen door het invoeren van een CO2-belasting en/of het verhogen van de inkomstenbelasting voor hogere inkomens.

Ideeën voor het basisinkomen in Nederland

De Vereniging Basisinkomen heeft onder andere het volgende scenario geschetst. 

Iedere volwassene zou €600 per maand moeten krijgen, daarbovenop €600 per huishouden en €300 per kind (in totaal € 1.200 per maand voor een eenpersoonshuishouden, €1.800 per maand voor een tweepersoonshuishouden, €2.100 per maand voor een samenwonend stel met één kind).

Om dit te betalen moet de inkomstenbelasting voor hogere inkomens sterk worden verhoogd (tot 72%) en moeten overheidsinstanties sterk worden verkleind.

Nibud heeft bevestigd dat het plan van de Vereniging Basisinkomen in Nederland financieel mogelijk zou moeten zijn (maar hierbij is geen rekening gehouden met het feit dat mensen eventueel minder gaan werken).

Nadelen basisinkomen

We kunnen voor het basisinkomen nog niet helemaal spreken over voor- en nadelen, aangezien het nog niet is ingevoerd. Alle voor- en nadelen zijn op basis van resultaten van experimenten (in andere landen) of wat mensen (onderzoekers) denken wat er zal gebeuren.

De tegenstanders zeggen:

 • te hoge kosten (onbetaalbaar)
 • mensen zullen minder gaan werken, dan zijn er minder belastinginkomsten (en de welvaart verminderd)
 • het zou nog steeds ongelijkheid creëren, want mensen komen uit verschillende situaties (bijvoorbeeld duurdere en goedkopere regio’s of gehandicapten)

Het favoriete boek van de tegenstanders van een basisinkomen? Revolutie door schuld van Rein de Vries.

Voordelen basisinkomen

De voorstanders:

 • Het zou zorgen voor meer gelijkheid, minder armoede, lagere gezondheidskosten en minder criminaliteit
 • Het zou vooral de koopkracht van lage en middeninkomens erg verbeteren
 • Mensen zouden gelukkig worden, omdat ze zelf kunnen kiezen (en ze gaan niet per definitie stoppen met werken omdat ze een interne motivatie hebben)

Het favoriete boek van de voorstanders van het basisinkomen? Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman.

Ben jij voor of tegen?

En waarom? Laat het hieronder weten in de comments!

Bestel jij iets via bovenstaande links van Bol.com, dan krijg ik daarvoor een klein bedrag. Daarmee help je mij (en mijn blog!) enorm.

Leave a Reply

This Post Has 27 Comments

 1. Mevr

  Ik alleenstaande chronisch ziek ..kan er niet bij werken nu krijg ik met toeslag 1273 ..dus dan zonder toeslagen 1200?ik heb al 850 euro vaste lasten!!! Het valt me op dat er nergens word gepraat over de chronisch zieken bij welk forum dan ook betreft Basisinkomen!!

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie en wat vervelend om te horen.

   Dit is wat ik bedoel (bij nadelen) met dat mensen uit verschillende situaties komen. Voor sommige mensen (bijvoorbeeld zieken en gehandicapten) zal dit bedrag onvoldoende zijn en moeten er eventueel alsnog bijzondere regels komen. In deze blog wordt daar ook duidelijk aandacht aan besteedt!

 2. carla

  Ik ben voor . Minder stress dus gezonder leven minder zorg nodig. Minder werkende lijkt me niet want ooit las ik dat je je salaris mocht houden je wordt niet gekort dus dat motiveert lijkt me. In de toekomst is er toch te weinig banen beschikbaar door dat alles geautomaatiseert wordt.

  1. FinancElle

   Dank voor het delen van je visie! Ben benieuwd of de automatisering dit inderdaad gaat brengen, aangezien men dit ook dacht bij de komst van de computer!

 3. Marleen van der linden

  Ik ben voor een basisinkomen. Ik wil zeker niet oordelen over chronisch zieken, heb zelf genoeg meegemaakt, er zijn zoveel vormen, maar ook als chronisch zieke kun je altijd wel iets betekenen, misschien veel minder in tijd, of snelheid maar er komen juist ook wel geschikte banen vrij voor chronisch zieken. En dan is het toch juist fantastisch ook weer in de maatschappij mee te draaien. Want werken is toch van veel meer waarde dan alleen maar geld verdienen.

  1. FinancElle

   Dank voor je reactie Marleen. Je hebt helemaal gelijk, werken is veel meer waard dan alleen geld verdienen. Daarom is het te hopen dat er altijd initiatieven blijven om dit te stimuleren.

 4. Marjon Van den Hombergh

  Ik ben er zeker voor! De mensen zullen gelukkiger leven minder stress minder ziekteverzuim minder criminaliteit …ik hou me aanbevolen voor een experiment.

  1. FinancElle

   Dat zou leuk zijn, meedoen aan een experiment! Ik doe ook mee, voor mij zou het een mooi extraatje zijn maar mijn leven zou er (op dagelijkse basis) niet door veranderen. Bij jou?

 5. Geert

  Ik ben voor. Maar als je het krijgt moet je minimaal toch arbeid gaan verrichten, betaald of onbetaaldvoor tenminste 24 uur.De mensen die echt niet in staat zijn om te werken moeten daar
  Andere financiele steun bij moeten krijgen. Maar wel strenger gaan keuren op gezondheid

  1. FinancElle

   Hi Geert, dank voor je visie. Dan is het dus niet echt onvoorwaardelijk begrijp ik? En kunnen we dan nog veel kosten besparen aangezien er nog een grote controle etc. moet zijn?

 6. Rien Haaijer

  Zeker voor denk ook dat meer mensen dan gelukkiger zullen zijn. En daarnaast werken is natuurlijk persoonlijk. Ik zou mijn werk niet opgeven.

  1. FinancElle

   Leuk om te horen dat je gewoon zou blijven werken, dat is natuurlijk waar de overheid ook op hoopt! Zou jij dan gelukkiger zijn met dit extra geld?

 7. A Pejcinovic

  Voor voor hoor:)

 8. Hollyhobby

  Alleenstaanden hebben nu 1375 pm en redden het amper. Met 1200 euro kun je echt niet rond komen als de huur al 700 pm is. Ben je chronisch ziek kom je vet in de min en bijverdienen is niet mogelijk. Degene die nu partime werken blijven lekker thuis. Voor rijke 2 verdieners is het zakgeld.

  1. anja

   Hoe is die 1375 samengesteld? Bijstand + toeslagen? Daar staat geen arbeid tegenover? Ik werk 32 uur per week en verdien iets minder dan dat bedrag, ik zou als parttimer NIET lekker thuis blijven, zoals jij stelt, ik zou blijven werken, en een rijker leven kunnen leiden, en dan bedoel ik rijker in de zin van minder druk, minder zorgen, daardoor gezonder, dus minder zorgkosten. Ik denk aan de kinderen die nu in armere gezinnen opgroeien,en hoop dat zij het door zo’n basis inkomen beter zouden krijgen, omdat de ouders geld beschikbaar hebben voor gezonder eten, en de thuis-situatie voor ze verbetert.

  2. FinancElle

   Dank voor het delen van je visie. Goed om het ook van die kant te bekijken. In het huidige plan van de Vereniging Basisinkomen zouden rijke tweeverdieners er waarschijnlijk niet op voorruit gaan, omdat het belastingtarief naar 72% zou moeten om dit te kunnen betalen. Het idee is dat vooral de lage en middeninkomens er op voorruit gaan. Jij bent dus tegen?

   1. anja

    Nee, ik ben voor! Ik zou heel blij zijn met dat basisinkomen, ik zou mijn 32 uur per week willen blijven werken, omdat ik het werk leuk vind, het contact met de klanten en collega’s niet zou willen missen, maar nu moet ik voortdurend rekenen wat wel/niet kan, en dan zou ik minder zorgen hebben.

    1. FinancElle

     Logisch, al moeten we er wel rekening mee houden dat de inkomstenbelasting misschien flink omhoog moet bij de invoering van het basisinkomen. Het is dan nog afwachten hoeveel er netto van je inkomen overblijft. In ieder geval super fijn dat je je werk zo leuk vindt!

 9. Fokkens1974@hotmail.com

  Yes ben voor een basis inkomen dat is beter voor iedereen dus kom maar op zou ik zeggen

 10. Audrey

  Ik ben voor, en dan vooral omdat het er denk ik ook voor zorgt dat er veel minder bullshitbanen zijn, en slechte werkgevers. De drempel om weg te gaan op een plek waar je niet gelukkig bent is veel lager als er een basisinkomen is.

  1. FinancElle

   Leuk om je mening te horen Audrey! Dat zou zeker een groter gevoel van vrijheid geven.

 11. Ru

  Elle, dank voor je blog. Ik weet nog niet of ik voor of tegen het basisinkomen ben, maar die 72% is dat voor de hoogste of de hogere inkomens vanaf bijv bovenmodaal, 2 x modaal of vanaf een ton?
  En dan uitgaande van de schijven of 0,72 van elke Euro? En krijgt modaal dan ook een hogere tax?
  Vind t schrikbarend hoog. Die €600 die ervoor terugkomt is voldoende voor mijn studieschuld en ziektekostenverzekering -ook chronische ziekte- dus afgezien van het feit dat ik wil blijven werken, zou ik dat ook wel moeten 😉 Maar ik vind het wel heftig om mensen zo hoog te belasten. Voor mezelf denk ik als ik mn rekeningen kan blijven betalen en af en toe wat leuks kan doen, mensen kan sponsoren die een marathon lopen ofzo én een buffer kan houden voor de kapotte wasmachine of de operatie van de kat of zoiets, vind ik t wel prima als ik weet dat heel veel mensen ermee geholpen worden. Maar ik snap het ook als veel mensen het niet zien zitten als ze weten hoe hoog de belasting dan wordt.
  Zeker als ook modaal tot 2x modaal meer moet gaan betalen. Als dat bijv 50% zou worden dan gaat die groep er op achteruit tot ong gelijk als ik dat nu zo snel uitreken.
  Denk dat ik vooral wil weten wat t belastingsysteem dan ongeveer moet worden. 🙂 Heb jij enig idee?

  1. FinancElle

   Hi Ru!

   Voor de variant die ik noem in mijn blog (variant 2 van het plan basisinkomen 2.0) is het plan als volgt: tarief inkomstenbelasting tweede en derde schijf van box 1 naar 50% en vierde schijf naar 72%. De vierde schijf is momenteel 68.500 euro. De schijven zouden dan dus gewoon blijven bestaan.

   Je kunt de berekeningen van Nubid hier vinden: https://basisinkomen.nl/wp-content/uploads/Inkomenseffecten-basisinkomen.pdf. Volgens deze berekeningen gaat iedereen er fors op vooruit. Er is geen rekening gehouden met het feit dat je minder zou gaan werken of met kosten kinderopvang (de kinderopvangtoeslag zou verdwijnen).

   Ben benieuwd wat je ervan vindt!

 12. Lisa

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat dit een goed idee is. Er is uiteraard sprake van een interne motivatie om te gaan werken, maar ik denk dat een heleboel mensen zouden stoppen als ze er hetzelfde geld aan overhouden (vergeleken met niet werken). En dit zeker als er kinderen zijn en je voor opvang nog meer kwijt gaat zijn.

  Daarnaast vind ik dat het niet eerlijk is om alle hardwerkende mensen daar altijd maar extra voor te belasten.. Ik heb een goed salaris voor mijn leeftijd, namelijk in de 3e schijf. Hier heb ik een lange studie voor gedaan (zelf betaald) en werk ik hard voor. De belastingschijven 2 en 3 (dat zijn dus de meeste werkenden) naar 50 procent doen is echt heel veel. Dat betekent dat letterlijk de helft van waar je voor werkt weggegeven wordt aan een ander. Nu is dat zo’n 38% en dat is eigenlijk al veel.

  We hebben in Nederland al een stelsel wat heel sociaal is en waar je goed opgevangen wordt wanneer je bijv ziek bent of om een andere reden niet kunt werken. Ik heb het idee dat we dat soms vergeten met z’n allen en altijd maar klagen over dat het te weinig is.

 13. Ann

  Ikzelf zit aan 1800euro net per maand en zou die 600 erbovenop sparen tot ik al mijn grote spaardoelen heb gehad. Ik heb een contract van 100u per maand maar om op 1800 te komen werk ik 130 per maand ( gehandicaptenzorg). Als mijn doel is gehaald zou ik zeker minderen naar 100 pm maar nooit stoppen. Ik wordt gek van hele dagen thuis te zitten. Dan nog zou die 600 sparen blijven. Want mer 100u kom ik prima uit voor de vaste kosten.

  Al ken ik mensen die in de bijstand leven en een gat in de hand hebben. Daar weet ik ook zeker van dat die nooit uit de problemen komen. Als door het basisinkomen de uitkeringen en toeslagen worden afgeschaft zou het een xtra stimulans moeten zijn dat ze eens van hun luie krent komen. Kunnen ze de banen opvullen van mensen die het wel goed geregeld hebben en minder kunnen werken.

  Of snap ik nu heel de opzet verkeerd?

  1. FinancElle

   Hi Ann,

   Het is natuurlijk altijd lastig te zeggen wat er daadwerkelijk zou gaan gebeuren. Met het plan wat er nu ligt zou de inkomstenbelasting omhoog moeten. Dat zou betekenen dat je netto minder overhoudt en je misschien dus niet daadwerkelijk 600 euro per maand meer hebt te besteden (/sparen). Het zou je waarschijnlijk wel iets meer financiële ruimte geven en dat is natuurlijk super mooi.

   Mensen in de bijstand zouden er op vooruit gaan, dus of die echt gestimuleerd worden om te gaan werken (indien mogelijk) is de vraag. Ze zouden wel meer ‘rust’ krijgen door het verdwijnen van de sollicitatieplicht.

   Het geld om dit allemaal te betalen moet vooral komen uit een verkleining van de overheid en op langere termijn komen er waarschijnlijk besparingen vanuit misdaadbestrijding en gezondheidszorg.

 14. Jessie

  Kwam op deze blog terecht vanwege het verkiezingsprogramma van Volt, dat het belasting- en toeslagenstelsel drastisch wil hervormen als ‘opmaat naar een universeel basisinkomen’. Nu zie ik best wat in hervormingen van belastingen en toeslagen, ik denk dat het in veel gevallen stukken eenvoudiger kan. Maar ik heb grote moeite met een basisinkomen. Het lijkt mij vooral een vorm van wensdenken dat zoiets ooit zou kunnen werken in de praktijk. “Gratis geld” zal inflatie aanjagen. Als werken nauwelijks meer loont, omdat je maar liefst 72 procent van je inkomen in moet leveren, waarom zou je je dan nog extra inspannen? En waarom zou je je nog iedere dag met tegenzin naar je werk slepen als je kostje toch wel gekocht is? Waarom zou je überhaupt nog gaan ondernemen? Het is killing voor creativiteit, ondernemerschap en innovatie. Als land verlies je rap aan nationaal product en het wordt vestigingsklimaat wordt onaantrekkelijk.