Bedrag in één keer beleggen of spreiden?

Bedrag in één keer beleggen of spreiden

Mijn beleggingsstrategie is de buy & hold strategie gecombineerd met de maandelijks aankoop van ETFs. Kort gezegd: ik koop elke maand ETFs aan en houd deze voor minimaal 10 tot 15 jaar (totdat ik financieel onafhankelijk ben).

Maar wat te doen als je een groter bedrag beschikbaar hebt? Kun je dit geld beter in één keer beleggen of spreiden over meerdere maanden of jaren?

Een groter bedrag beschikbaar

Door allerlei redenen kun je de beschikking hebben over een groter geldbedrag. Bijvoorbeeld: je hebt aan het einde van het jaar spaargeld ‘over’, je krijgt een bonus of 13e maand van je werkgever of je hebt een gift of erfenis ontvangen.

Als je hebt besloten dat je dit bedrag wil gaan beleggen, hoe ga je dat dan doen? Alles in één keer inleggen of liever gespreid over de komende 12, 24 of 36 maanden om je risico op een ‘fout instapmoment’ te verkleinen?

Andere optie: extra aflossen hypotheek

(Een deel) extra aflossen op je hypotheek kan ook een goed idee zijn. Lees in deze blog meer over de voor- en nadelen van extra aflossen vs. beleggen.

Logische gedachte: spreiden is beter

Voor mezelf is de logische gedachte: gespreid beleggen is beter. Als je het bedrag in 12 maanden gaat beleggen, loop je tenslotte minder risico dat de koersen ineens heel hard gaan dalen vlak nadat jij jouw grote investering hebt gedaan. 

Maar… Aan de andere kant lijkt het ook logisch dat je bij gespreid beleggen minder kans hebt om eventuele koersstijgingen mee te krijgen. Dan is het een gemiste kans.

Het echte antwoord: ineens beleggen levert in veruit de meeste gevallen meer op

Levert ineens beleggen meer op? Ja! Gemiddeld gezien wel (als we naar het verleden kijken en je voor de lange termijn aan het beleggen bent).

Onder andere Vanguard heeft onderzoek gedaan in de VS over 10-jaars perioden van 1926 tot 2011. Dus: van 1926 t/m 1935, van 1936 t/m 1945, etc. Soortgelijke onderzoeken zijn uitgevoerd in Engeland en Australië.

In de specifieke casus is gekeken naar een portfolio van 60% aandelen en 40% obligaties.

De uitkomst: in 2/3e van de gevallen was het beter om je geld in één keer te beleggen dan te spreiden over 12 maanden (12 x 1/12e van het bedrag). Als je het over 36 maanden zou willen spreiden (36 x 1/36e) won in één keer beleggen zelfs in 90% van de gevallen.

Waarom is in één keer inleggen meestal ‘beter’?

De reden dat in één keer beleggen over het algemeen meer oplevert dan gespreid is simpel: over het algemeen gaan aandelenkoersen omhoog. Hoe sneller je geld inlegt, hoe meer je hier van profiteert.

Dit effect wordt nog groter door samengestelde rente

Toch liever spreiden?

Dat betekent niet dat gespreid beleggen geen voordelen heeft. Het gaat er ook om hoe jij je erbij voelt. Slaap jij ‘s nachts goed met jouw strategie?

Risico met name op de korte termijn

In het algemeen loop je vooral risico op sterke koerswijzigingen op de korte termijn. Als jij een bedrag ineens gaat beleggen kunnen er met name in de eerste 12 maanden grote effecten optreden. 

Onderzoek Brand New Day

(Pensioen)beleggingsplatform Brand New Day heeft ook een onderzoek gehouden over het beleggen van een aanzienlijk vermogen (in één keer of gespreid). Zij baseren zich op cijfers vanaf 1934 tot 10 juni 2018.

Beleggen korte termijn (3 jaar) 100% aandelen

 • belegde je het bedrag in één keer en voor 3 jaar, dan had je maximaal 57% verlies in 3 jaar.
 • belegde je het bedrag voor 3 jaar over 36 maanden gespreid was je maximale verlies gedaald naar 41,66% in 3 jaar.

Je hebt dus minder risico op een groter verlies bij gespreid beleggen op de korte termijn.

Aan de andere kant verminderd gespreid beleggen je kans op een goed rendement per jaar. Over 3 jaar:

 • een gemiddeld rendement van 9,57% per jaar bij ineens beleggen 
 • een gemiddeld rendement van 5,02% per jaar bij gespreid beleggen (over 36 maanden).

Beleggen korte termijn (3 jaar) 50/50 aandelen/obligaties

Bij 50/50 aandelen/obligaties zie je dat deze effecten veel minder groot zijn: maximaal verlies van 27,71% in 3 jaar tijd, maar aan de andere kant ook een maximaal gemiddeld rendement van 7,37% per jaar (in plaats van 9,57% per jaar bij 100% aandelen).

Beleggen lange termijn (20 jaar) 100% aandelen

Als laatste het effect op de lange termijn. Zoals gezegd: ik geloof in beleggen voor de lange termijn, ten minste 15 jaar.

Als je belegt voor 20 jaar is er geen kans op verlies over de gehele looptijd. Het minimale rendement bij ineens beleggen is 1,27% in 20 jaar.

Gemiddeld gezien per jaar is het rendement bij ineens beleggen het hoogste met 9,97% per jaar. Als je in 36 maanden gespreid zou beleggen aan het begin van de looptijd, daalt het gemiddelde rendement naar 9,18% per jaar.  

Conclusie

Uit het verleden is gebleken dat – op de lange termijn – de kans op een beter resultaat het grootst is als je een bedrag eenmalig belegt, in plaats van het te spreiden over bijvoorbeeld 12 maanden of 36 maanden.

Let op: deze gegevens zijn gebaseerd op het verleden. Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst. FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor tegenvallende beleggingsresultaten.

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Jeroen

  Rationeel gezien is beleggen in één keer een goed idee, maar zoals je zelf zegt moet je er goed bij kunnen slapen. Mijn advies aan kennissen is dan ook vaak om gewoon klein te beginnen. Het is beter als je er 12 maanden over doet dan dan je helemaal nooit begint met beleggen uiteindelijk! Mensen beslissen vaker met emotie dan met rationele gedachten en daarom is beleggen ook nog steeds eng voor velen.

  1. FinancElle

   Hi Jeroen, super goede adviezen inderdaad! Helemaal mee eens!