Belasting terugkrijgen via middeling

Middeling belastingteruggave

Heb je weleens gehoord van middelen in de inkomstenbelasting? Het houdt in dat je je inkomsten mag uitspreiden over een aantal jaren waardoor de te betalen belasting lager wordt.

Hieronder lees je hoe de middelingsregeling ervoor kan zorgen dat jij belasting terugkrijgt en wat de voorwaarden zijn.

Voor wie is middeling?

Middeling is een regeling die interessant kan zijn voor mensen die in de afgelopen jaren een sterk wisselend inkomen hebben gehad.

Bijvoorbeeld: je bent gestart of gestopt met werken, hebt onbetaald verlof of een sabbatical genomen, ben minder of meer gaan werken of bent een (startende) ondernemer met een wisselend inkomen.

Wat is middeling?

Middelen houdt in dat je je inkomsten in box 1 van 3 jaren bij elkaar op mag tellen en deze evenredig mag verdelen over 3 jaren.

Stel dat je in jaar 1 €1.000 aan belastbare inkomsten had en vervolgens in jaar 2 en 3 €40.000, dan mag je deze inkomsten allemaal bij elkaar optellen (= €81.000) en delen door 3.  Dit is €27.000 per jaar.

Het voordeel?

Je komt in een lagere belastingschijf terecht. Normaal gesproken zou in jaar 2 en 3 een deel van je inkomsten belast worden tegen een hoger belastingtarief. Nu ‘verschuift’ een deel van het inkomen naar een lager tarief.

Denk aan het voorbeeld met de emmers uit deze blog (waarom betaal je zoveel belasting over vakantiegeld/bonus?)!

Hoeveel het voordeel precies is, hangt af van de jaren (aangezien de belastingtarieven zijn gewijzigd). 

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde voor middeling is:

 • een drempel van €545: je krijgt alleen de belastingteruggave boven €545 terug.

De andere voorwaarden zijn:

 • middeling geldt alleen voor box 1
 • de 3 jaren waarover je wil middelen moeten aaneengesloten zijn (het ‘middelingstijdvak’)
 • het mag geen gedeelte van een jaar zijn
 • je hebt belasting betaalt in Nederland tijdens deze periode
 • geen overlap tussen de middelingstijdvakken (jaren mogen maar één keer ‘gebruikt’ worden)
 • je doet een verzoek binnen 3 jaar nadat de laatste definitieve aanslag is opgelegd. De belastingdienst neemt soms lang de tijd om een definitieve aanslag op te leggen dus check de data op mijnbelastingdienst.nl
 • negatief inkomen telt als €0

Formulier

Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kun je het middelingsformulier downloaden, invullen en opsturen naar jouw belastingkantoor.

Rekenhulp

Wil jij berekenen of jij in jouw situatie recht hebt op een belastingteruggave door middeling? Op berekenhet.nl kun je dat doen! 

Heffingskortingen & toeslagen

Middeling heeft geen invloed op de heffingskortingen en toeslagen.

Heb jij weleens middeling toegepast? Of ben je er nu achter gekomen dat jij geld kunt terugkrijgen? Dat zou helemaal geweldig zijn om te horen!

Leave a Reply

This Post Has 15 Comments

 1. Linda

  Hallo,
  Kleine aanvulling voor het artikel. Wellicht dat je een voorbeeld berekening kunt maken op berekenhet.nl en dan met name wat mensen moeten invullen van hun jaaropgave/of belastingaangifte. Vind ik nu te vaag. Wat moet je invullen bij inkomen? Je verzamelinkomen? Of het inkomen van je jaaropgave? En bij belasting? Is dat de belasting dat je na korting moet betalen o.i.d.? Zelfde geldt voor premie volksverzekeringen.

  1. FinancElle

   Hi Linda,

   Dank voor je goede vragen!

   Je moet je belastingaanslagen als uitgangspunt nemen. Deze kun je terugvinden als je inlogt op Mijn Belastingdienst (onder inkomstenbelasting – correspondentie).

   Alle benodigde bedragen zijn te vinden op de tweede pagina van de belastingaanslag. Voor voor ‘Inkomen’ gebruik je het belastbaar inkomen (dit kan hetzelfde zijn als je verzamelinkomen of bedrag op je jaaropgave, maar kan ook afwijken afhankelijk van je persoonlijke situatie). Op je belastingaanslag is dit het bedrag meteen achter ‘Belastbaar inkomen uit werk en woning’ onder het kopje ‘Inkomstenbelasting box 1’.

   Voor ‘Belasting box1’ gebruik je het bedrag achter ‘Inkomstenbelasting box 1’ onder het kopje ‘Inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen’ (helemaal bovenaan) en voor ‘premie volksv.’ gebruik je het bedrag daar meteen daaronder (bij ‘premie volksverzekeringen’). Deze laatste twee bedragen zijn zonder de toepassing van de heffingskortingen.

   Als je op de website van berekenhet.nl op ‘zelf berekenen’ klikt, zie je ook een uitleg met plaatje waar je de benodigde bedragen precies kunt vinden!

   Hopelijk helpt dit (en kun je geld terugkrijgen)!

 2. Cees

  Hi Elle,

  Betreft: 4% regel voor financiele onafhankelijkheid

  Vaak hebben wij een discussie aangaande het onderwerp financieel onafhankelijk zijn. Ik hou mij hier als sinds ik werk mee bezig, niet omdat ik werk niet leuk vind, het tegendeel, ik werk met veel plezier en heb altijd gezorgd dat ik een leuke baan had en nog steed heb. Sinds ik werk (1979) was mijn streven om een jaar salaris (netto) te sparen, ik noemde dit mijn zogenaamde oprotpotje. Dit was mijn manier om ofhankelijkheid tov mijn werkgever te creeeren. Nu vele jaren later vergelijk ik vaak berekeningen, jouw 4% regel sluit goed aan. Toch wil ik graag mijn berekening overleggen:

  Ik verwacht nodig te hebben 50.000 euro per jaar, geen rekening gehouden met eventueel pensioen/AOW, wordt dan een mooie meevaller.

  Bij een return on investment van 5%, heb je nodig 1 miljoen euro. Tel daarbij op 2% inflatie, dan wordt dat 1,4 miljoen euro en als je uitgaat van 40% belasting over ROI dan kom ik uit op 1,8 miljoen euro. In vergelijking met jouw 4% regel een verschil van 550.000 euro.

  Wat zijn jouw gedachten hierover, rekening ik te kritisch?

  1. FinancElle

   Beste Cees,

   Dank voor je reactie en geweldig dat je hier al zolang mee bezig bent.

   Jouw berekening is inderdaad vrij terughoudend zou ik zeggen. Geen rekening houden met AOW is begrijpelijk, maar werkgeverspensioen is toch wel een redelijk zekere factor, zeker als je al 40 jaar werkt. 40% belasting over ROI is ook terughoudend.

   MAAR, dat wil absoluut niet zeggen dat je berekening TE kritisch is! Dat is heel erg persoonlijk. Als jij je er niet goed bij voelt om met minder te stoppen met werken, dan is dat ook prima, zeker aangezien je je werk leuk vindt. Waar het – denk ik – om gaat is dat je een balans weet te vinden en niet achteraf spijt hebt van de keuzes die je hebt gemaakt.

   Veel succes!

 3. Tara

  Hi Ellen,

  Dankjewel voor je uitleg. Ik heb een vraag over de zin “Middeling heeft geen invloed op de heffingskortingen en toeslagen”.

  Klopt dat wel? Ik dacht dat wanneer je gebruik maakt van middeling, je de algemene heffingskortingen buiten beschouwing moet laten, dat begrijp ik uit de uitleg van de belastingdienst. Zou je hier meer over kunnen uitleggen? Ik ben geen expert en ben in twijfel of middeling wel of niet voordelig is voor mij.

  Indien ik geen gebruik meer mag maken van de heffingskortingen over de 3 betreffende jaren, zou ik juist meer belasting moeten betalen. Indien de heffingskortingen nog gewoon gelden en het gemiddelde belastbare inkomen over de 3 jaren berekend wordt inclusief het aftrekken van algemene heffingskorting/arbeidskorting, komt het wel voordelig uit.

  Ik hoop dat je mijn vraag begrijpt. Nogmaals hartelijk dank!

  1. Tara

   *Elle.. 🙂

  2. FinancElle

   Hallo Tara,

   Graag gedaan.

   Voor zover ik het begrijp wijzigt je recht op heffingskortingen of toeslagen niet door middeling. Deze blijven helemaal buiten beschouwing en de hoogte van de (toenmalige) aanslagen blijft ook hetzelfde. Dus in die zin zou ik zeggen dat het hierdoor niet nadelig kan worden. Hopelijk brengt dit meer duidelijkheid.

   1. Frans

    Hallo Elle,
    Het niet betrekken van de heffingskortingen heeft een sterk nadelige invloed opde middelingsregeling. Immers door afbouw verdwijnen die kortingen geleidelijk. Die verdwijing of vermindering wordt niet ongedaan gemaakt door middeling.
    Zie ook: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-866442.pdf
    Ook is er een drempel van 545 die je sowieso niet terug krijgt.
    Een derde complicerende factor is: wanneer je rond de AOW leeftijd zit in de 3 berekeningsjare, moet je van het niet aow tarief uitgaan.
    Complex & pas op.

    Frans, Rotterdam

    1. FinancElle

     Hi Hans,

     Als ik het goed begrijp bedoel jij dat je doordat je de heffingskortingen niet mee mag nemen in de berekening, minder snel ‘aanspraak’ kan maken op middeling.

     Ik denk dat wij hetzelfde bedoelen. Ik vind het altijd vreemd als mensen spreken over ‘nadelig’ met betrekking tot middeling. Middelen is een gunst van onze overheid. Als je er gebruik van kunt maken, dan heb je geluk. Als je er geen gebruik van kunt maken, dan blijft het gewoon zoals het is. Dus dat bedoelde ik met het feit dat de heffingskortingen niet kunnen zorgen voor een nadelig effect. Maar het niet meenemen daarvan (en daardoor heb je een lagere heffingskorting want een hoger inkomen) kan er inderdaad voor zorgen dat je geen gebruik meer kunt maken van de middeling of dat het bedrag minder hoog uitpakt.

     Dat van de 545 euro staat in de blog. Het is inderdaad complexe materie, maar zoals gezegd: als je er gebruik van kunt maken, mooi meegenomen. Als blijkt dat het toch niet kan, is dat jammer. Maar misschien denk ik er te rooskleurig over?!

 4. Fred

  Door een eenmalige nabetaling kom je wel boven de drempel uit waarbij je nog ouderenkorting zou kunnen ontvangen. Die loop je dan zeker mis!!

  1. FinancElle

   Die ‘nabetaling’ is inkomstenbelasting. Dit telt volgens mij niet mee voor je inkomen voor het bepalen van je ouderenkorting. Of begrijp ik je verkeerd?

 5. Monica

  Hee!
  Ik was ook even aan het rekenen geslagen omdat ik in 2016 sterk minder inkomen had.
  Maar als ik het goed heb kom ik niet in aanmerking omdat ik bij alle 3 de belastbare inkomsten uit werk en woning nog in hetzelfde belastingschijf val (de laagste schijf).
  Dus klopt het dat het alleen geldig is als je inkomens zo sterk verschillen dat je met een andere schijf van doen hebt?

  1. FinancElle

   Hi Monica,

   Het voordeel van middeling komt inderdaad voort uit de verschillende belastingtarieven in box 1. Als je maar in één schijf valt, kun je er geen voordeel uit behalen.

   In oudere jaren zat je wel sneller in een andere schijf, omdat er toen nog meer schijven waren (4 in totaal waarvan de eerste tot ongeveer 20.000 euro).

 6. Martijn

  Bedankt! Komt voor mij gunstig uit, dus gelijk geregeld!

  1. FinancElle

   Leuk om te horen! Fijn dat het gelukt is! Ik kreeg echt snel reactie 🙂