Waarom betaal je zoveel belasting over vakantiegeld? (+ rekenvoorbeeld)

Vakantiegeld belasting hoger loonheffingskorting percentage

Voor veel mensen is het bijna zover: vakantiegeld! In Nederland is het wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te betalen aan de werknemer, minimaal 8% van het brutoloon. Wat altijd jammer is… Je betaalt er zoveel belasting over.

Waarom?

Dit komt door de progressieve belastingschijven en de heffingskortingen. Hieronder lees je hoe dat precies werkt.

Inkomstenbelasting – box 1

In Nederland bestaat de inkomstenbelasting uit 3 boxen. Loon uit dienstbetrekking, waaronder vakantiegeld, valt in box 1. In deze box wordt belasting geheven op basis van progressieve belastingschijven.

Belastingschijven

Hieronder vind je de belastingschijven voor de jaren 2019 t/m 2022. In 2020 zijn we van 4 schijven naar 2 schijven gegaan. In 2021 en 2022 in het percentage in de eerste schijf iets verlaagd. 

Meer lezen over de (geplande) belastingtarieven voor de komende jaren? Lees dan deze blog met de belangrijkste wijzigingen voor 2020 en 2021.

Inkomstenbelasting 2019 belastingschijven
Inkomstenbelasting box 1 eerste schijf tarief 2020 2021

In 2022 is de eerste schijf 37,07% tot een bedrag van €69.399. Daarboven 49,5%.

De belastingschijven werken als volgt

Over de eerste €69.399 betaal je 37,07% belasting (in 2022). Zit deze schijf vol? Dan betaal je over alles boven dat bedrag 49,5%.

Je kunt het zien als emmers die je vult. Zit de eerste emmer vol? Dan ga je verder in de tweede emmer. Bijvoorbeeld: je verdient €80.000, dan valt €69.399 in de eerste schijf (37,07%) en €10.601 in de tweede schijf (49,5%).

Verdien jij meer dan €69.399 per jaar? Dan wordt je vakantiegeld in zijn geheel tegen het hoogste tarief belast.

Heffingskortingen

Je weet nu hoe de belasting over je loon wordt berekend. Dan bestaat er nog zoiets als de heffingskortingen. De twee meest voorkomende heffingskortingen zijn de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Deze heffingskortingen zorgen ervoor dat in principe iedereen een korting op diens inkomstenbelasting krijgt. Oftewel een bepaald bedrag blijft ‘belastingvrij’.

Als je start met werken bij een nieuwe werkgever, vul je een formulier in waarin je aangeeft of je werkgever wel of geen rekening moet houden met de loonheffingskortingen. Als je één werkgever hebt, vul je meestal ‘ja’ in.

Dit zorgt ervoor dat in de salarisadministratie elke maand 1/12e van de heffingskortingen in mindering wordt gebracht op de in te houden belasting. Dus elke maand ontvang jij eigenlijk een stukje van de loonheffingskortingen.

Bedragen heffingskortingen 

In 2021 bedraagt de algemene heffingskorting maximaal €2.888 per jaar en de arbeidskorting maximaal €4.620 per jaar. In totaal maximaal €7.508 per jaar en €625,67 per maand. De heffingskortingen worden afgebouwd naarmate je inkomen hoger wordt.

Rekenvoorbeeld vakantiegeld en belasting

 • Normale maandsalaris bruto: €1.600
 • Normale maandsalaris netto: €1.499
 • Vakantiegeld bruto: €1.536
 • Vakantiegeld netto: €942

Jouw normale salaris is €1.600 per maand. In mei krijg je vakantiegeld uitbetaald van 8% van je brutoloon; een bedrag van €1.536 bruto. In totaal is je belastbare jaarinkomen €20.736.

Per maand wordt over jouw brutosalaris van €1.600 ongeveer €103 aan loonheffing ingehouden. Dit is effectief 6,4375%. Netto ontvang je dan €1.497.

Zonder loonheffingskortingen zou het belastingbedrag ongeveer €593 zijn geweest (= 37,07%, het belastingtarief). Dit is €1.007 netto. 

In mei wordt jouw vakantiegeld uitbetaald. Misschien rekende je op een extra maandsalaris en hoopte je ongeveer €1.500 extra te ontvangen. Dan kom je bedrogen uit, want je hebt je loonheffingskorting voor die maand al ‘gebruikt’.

Het hele vakantiegeld wordt belast tegen het ‘bijzondere tarief’ op basis van jouw jaarloon. Het jaarloon is €20.736 en dus wordt 37,07% belasting ingehouden (de eerste schijf). Je netto vakantiegeld zal ongeveer €967 bedragen.

In sommige gevallen krijg je via de aangifte inkomstenbelasting nog een klein bedrag terug; als een deel van het vakantiegeld in de eerste schijf valt (37,07%) en een deel in de tweede schijf (49,5%) wordt de belasting over het gehele vakantiegeld op basis van de tweede schijf ingehouden.

Conclusie

Elke maand ontvang jij je reguliere salaris. Bij het inhouden van de belasting houdt de salarisadministratie rekening met de belastingschijven én de loonheffingskortingen.

Met name door de impact van de loonheffingskortingen, wordt relatief gezien minder belasting ingehouden dan de hoogste schijf waarin jij valt.

Als je bovenop je vaste salaris een uitbetaling krijgt (zoals vakantiegeld of een bonus), wordt dit belast tegen de hoogste belastingschijf. De andere emmer zit immers al ‘vol’ door je reguliere salaris. De heffingskorting blijft per maand hetzelfde bedrag als normaal, want je krijgt elke maand 1/12e van het jaarbedrag. Hierdoor betaal je relatief gezien meer belasting over je vakantiegeld.

Let op: je vakantiegeld wordt dus níet zwaarder belast dan je normale inkomen. Het lijkt gewoon zo omdat de korting een grote impact heeft op je normale maandelijkse salaris. Daarnaast geven de termen ‘bijzondere beloning’ of ‘bijzonder tarief’ ook een beetje een verkeerd beeld.

Wat toen doen met je vakantiegeld?

Heb jij al een doel voor je vakantiegeld? Deel het hieronder in de comments.  

In mijn andere blog lees je meer over wat je kunt doen met je spaargeld (om het voor je te laten werken).

Leave a Reply

This Post Has 11 Comments

 1. K

  Goede uitleg! Ik verbaas me er ieder jaar weer over, ook al wist ik al dat het zo werkte.

  Ook nog relevant. Sommige loonverwerkers houden bij het bepalen van de arbeidskorting geen rekening met de extra beloningen als bonussen en soms ook vakantiegeld. Hierdoor krijg je dan dus teveel korting en moet je bij de belastingaangifte nog wat van deze korting terugbetalen waardoor de extra beloningen nóg lager uit lijken te vallen!

  1. FinancElle

   Oeh, dat is een pijnlijke situatie. Ik betaal altijd liever wat teveel dat ik het later terug krijg. Het komt op hetzelfde neer maar voelt heel anders!

 2. dertigermetkids

  Blijf me erover verbazen dat mensen dit niet weten.. Vakantiegeld overuren, bonussen.. Veel mensen klagen dat je daarover meer belasting betaalt, dus dat het erg duur is om. Bijv overuren uit te laten betalen. Zonde! Duidelijk uitgelegd

 3. SRV

  Vergeet het verrekeningspercentage loonheffingskorting niet. Zit je qua salaris voor een deel in schijf 4 (salaris boven de 68.500 per jaar) dan komt de totale belasting op je vakantiegeld niet op 51.75%, maar op 57.75%. Via je aangifte krijg je daar mogelijk weer wat van terug, afhankelijk van wat voor aftrekposten je kunt opvoeren.

  1. FinancElle

   Dank voor je aanvulling, dit is inderdaad een effect dat kan optreden door de afbouw van de heffingskortingen!

   Voor de mensen die hier meer over willen weten: de loonheffingskortingen bouwen af naarmate je inkomen hoger wordt. Als jij een extra beloning krijgt, zoals vakantiegeld, kan het zijn dat hierdoor jouw loonheffingskortingen lager worden dan waar maandelijks rekening mee wordt gehouden in de salarisadministratie (op basis van jouw ‘normale salaris’). Om ervoor te zorgen dat je niet in de aangifte inkomstenbelasting moet bijbetalen, wordt er bij een bijzondere beloning (zoals vakantiegeld) rekening gehouden met een zogenaamd ‘verrekenpercentage loonheffingskortingen’. Dit zorgt voor een hoger percentage.

 4. Kaspar

  En het vakantie geld is binnen… door de afbouw arbeidskorting maar liefst 57,5% richting belasting. Er blijft echt naar verhouding zó weinig over. Maar liefst ca 400 euro minder dan vorig jaar! (Ja, echt iedereen gaat er dit jaar in koopkracht op vooruit! Oh… toch niet!)

  1. FinancElle

   Fijn, vakantiegeld! Het percentage kan inderdaad erg hoog uitvallen, waardoor er een heel stuk minder overblijft. Hopelijk krijg je een deel terug via de aangifte inkomstenbelasting door aftrekposten.

   1. Kaspar

    Nope. Ik moet bij de belastingaangifte enkel betalen helaas… Ook daar beduidend meer dan vorig jaar doordat de arbeidskorting minder gunstig uitpakt (net anderhalve week terug nog circa 300 euro overgemaakt naar de Belastingdienst…).

    Heb helaas geen aftrekposten – immers mag ik van Den Haag geen huis kopen met te weinig Eigen Geld… (en waarom heb ik te weinig geld?? Omdat ik van Den Haag nu dus moet huren, in de private sector… voor een bizar hoog bedrag per maand! Frustratie? Beetje maar hoor. Het is uiteindelijk maar geld en heb niks te klagen. Maar het is alleen zo ontzettend zonde geld! Had 8 jaar geleden prima een huis kunnen kopen en dan had ik nu minimaal iets van 60.000 euro vermogen gehad (aflossing + meer spaarruimte) + overwaarde in het huis, want die prijzen zijn nogal gestegen de laatste 8 jaar! Onder de streep dus iets van 80.000 euro (!!!) mis gelopen omdat Den Haag vind dat ik financieel tegen mijzelf beschermd moet worden…. Ofzo… (wie het snapt mag het mij uitleggen!))

    Maar terugkomend op het vakantiegeld. Echt blij ben ik er dus niet mee. Had heel erg gehoopt dat ik ergens een rekenfoutje gemaakt had, want kon me niet voorstellen dat het zó veel lager uit zou pakken dit jaar (zie ook de media: die zeggen dat je bij 2 x modaal ongeveer 140-150 euro minder zou moeten krijgen dan vorig jaar – maar het is in feite dus bijna 400 euro!! Het CBS heeft weer eens gunstiger gerekend. Zoals altijd!). En het is gewoonweg een bizar bedrag dat ik kan aftikken richting de Belastingdienst en waar ik dus helemaal niets meer van terug zie via de belastingaangifte.

 5. Merijn

  Zelfde verhaal hier! Bruto 600 euro meer vakantiegeld dan vorig jaar door loonstijging..maar netto 120 minder door dat achterlijke tarief van 57.75%. En inderdaad ook bij mijn aangifte 2018 voor het eerst in jaren moeten bijbetalen, ook geen aftrekposten hier. En mijn bonus ook 600 euro minder dan verwacht. Mooi systeem hoor. OK, ik verdien goed, maar serieus, bijna 60% belasting is toch bizar..

  1. Kaspar van Dam

   Ik vind het ronduit bezopen… En vooral omdat Den Haag met prinsjesdag zo liep te schreeuwen dat iedereen er op vooruit ging! Geloofde er toen al weinig van… Maar had niet verwacht dat ik er gewoon dik op achteruit zou gaan! (gelukkig wel grotendeels gecompenseerd door een salarisverhoging – die ook tegenviel overigens, maar dat terzijde!). En vooral erg zuur dat de mensen zonder eigen huis (omdat ze die niet kunnen betalen!) extra hard geraakt worden bij gebrek aan aftrekposten. Gaat het sparen voor dat eigen huis enkel nog minder hard en zit je dus nog langer aan de veel te hoge huren vast.

 6. dennis jamison

  wat ik gaat doen met mijn vakantiegeld ik moet €2000 trug betaal aan het belasting voot dit jaar en auto belasting dan is het op