Beleggen in een groenfonds: het rendement

groenfonds groen beleggen rendement resultaat

Iedereen heeft het erover: groen en duurzaam beleggen. Het is een beetje een vage wereld omdat er geen (strenge) regels gelden voor wat precies duurzaam is.

Wat wel vrij duidelijk geregeld is, zijn groenfondsen. Dit zijn officiële groene beleggingen die kwalificeren voor belastingvoordeel. Over deze beleggingen betaal je geen vermogensbelasting (box 3) en krijg je extra heffingskorting. In totaal is het belastingvoordeel maximaal 1,29% tot 2,46% per jaar.

Is beleggen in groenfondsen voordelig en zo ja, in welk geval? Dat lees je hieronder!

Groene beleggingen – kwalificerende groenfondsen

Voor officiële groene beleggingen bestaat er een vrijstelling voor de vermogensbelasting (box 3-belasting) én een extra heffingskorting. 

Het moet dan gaan om een belegging in een kwalificerend groenfonds. Dit is een fonds dat deelneemt in projecten voor milieubescherming. Een overzicht met kwalificerende groenfondsen vind je op de website van de belastingdienst. Dit zijn er ongeveer 10.

Belastingvoordeel 1. Vrijstelling box 3-belasting

In box 3 betaal je inkomstenbelasting over je inkomsten uit sparen en beleggen. Dit wordt ook wel vermogensbelasting genoemd. Er geldt een vrijstelling voor groene beleggingen in box 3 tot een maximumbedrag van €60.429 zonder fiscale partner en €120.858 met fiscale partner

Let op: in box 3 geldt een standaardvrijstelling van €50.000 per persoon. Is jouw vermogen onder deze €50.000 (of €100.000 als fiscale partners), dan heeft beleggen in een groenfonds voor jou geen belastingvoordeel in box 3.

Belastingvoordeel 2. Heffingskorting 0,7%

Bovenop de vrijstelling voor de vermogensbelasting, geldt een extra heffingskorting van 0,7% van het bedrag van het belegde vermogen

 • de heffingskorting van 0,7% is een korting op je te betalen inkomstenbelasting

Gecombineerd kan het belastingvoordeel oplopen van 1,29% tot 2,46% (afhankelijk van de hoogte van je vermogen).

Dezelfde belastingvoordelen bestaan voor groensparen, daarover meer in mijn andere blog.

Rendement groenfondsen

Voor deze blog heb ik de rendementen en kosten van 3 groenfondsen bekeken:

Ik heb gekeken naar de rendementen van de afgelopen 5 jaar en deze ook vergeleken met de rendementen van mijn favoriete ETF: VWRL. In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst, maar het kan wel een indicatie geven.

ASN Groenprojectenfonds

Via ASN kun je beleggen in het ASN Groenprojectenfonds. Dit fonds heeft:

 • een risicocategorie van 2/7
 • een rendement van 0,15% per jaar (5 jaar) en 1,41% (10 jaar) na aftrek fondskosten (1,02%)
 • servicekosten (bij ASN) van 0,3% tot een belegd vermogen van €100.000 (daarboven lager) 

Uitgaande van een belastingvoordeel van 2,1% (1,4% in box 3 en 0,7% heffingskorting) komt het rendement per jaar over de afgelopen 5 jaar uit op 1,95% per jaar.

Groenfonds Regionaal Duurzaam

Via Meewind kun je beleggen in het Groenfonds Regionaal Duurzaam. Dit fonds heeft:

 • een risicocategorie van 3/7
 • een rendement van 3,52% per jaar (5 jaar) na aftrek fondskosten (1,7%)
 • een minimale inleg van €1.000
 • instapkosten van 3% (eenmalige transactiekosten, niet per jaar)

Uitgaande van een belastingvoordeel van 2,1% (1,4% in box 3 en 0,7% heffingskorting) komt het rendement per jaar over de afgelopen 5 jaar uit op 5,02% per jaar. Ik heb de 3% transactiekosten verdeeld over 5 jaar (0,6% per jaar).

Triodos Groenfonds

Via Triodos kun je beleggen in het Triodos Groenfonds. Dit fonds heeft:

 • een risicocategorie van 3/7
 • een rendement van 1,33% per jaar (5 jaar) en 1,48% (10 jaar) na aftrek van fondskosten
 • servicekosten van 0,48% per jaar en aankoop- en verkoopkosten van 0,4% (eenmalig)

Uitgaande van een belastingvoordeel van 2,1% (1,4% in box 3 en 0,7% heffingskorting) komt het rendement per jaar over de afgelopen 5 jaar uit op 2,87% per jaar. Ik heb de 0,4% transactiekosten verdeeld over 5 jaar (0,08% per jaar).

VWRL via DEGIRO

Zelf koop ik de ETF Vanguard FTSE All-World (VWRL) aan via DEGIRO. Dit fonds heeft:

Resultaten per jaar over de afgelopen 5 jaren inclusief belastingvoordeel van 2,1% of -druk van 1,4%:

 • ASN Groenprojectenfonds: 1,95% 
 • Groenfonds Regionaal Duurzaam: 5,02% 
 • Triodos Groenfonds: 2,87% 
 • VWRL via DEGIRO: 12,48% 

Conclusie

Beleggen in groenfondsen is goed voor de wereld en het risico is ten opzichte van VWRL iets lager (2 of 3/7 t.o.v. 5/7). Daar tegenover staat een veel lager te verwachten rendement, zelfs rekening houdend met het belastingvoordeel.

Zelf vind ik dit het niet waard, jij? Laat het weten in de comments hieronder.

Volgende week meer over duurzaam beleggen (zonder belastingvoordeel)!

De link naar DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Henri

  Om het overzicht helemaal volledig te krijgen zou je eigenlijk de belasting op VWRL ook van het rendement moeten afhalen. Procentueel lastig, denk ik, maar met een tabelletje met een aantal voorbeeld bedragen zou dit prima te doen zijn.

  1. FinancElle

   Hi Henri,

   Je zou er 1,4% vanaf kunnen halen (alleen de vermogensbelasting), maar dat is de vergelijking niet helemaal eerlijk meer omdat je het er aan de andere kant als extra rendement bij optelt.

 2. Peter

  Het ligt eraan als wat voor asset je het gebruikt. Als je het als vervanger voor obligaties gebruikt, is ASN interessant (minder correlatie met aandelen dan triodos als je het koersverloop bekijkt). Daarnaast meer liquide dan het meewind fonds. In ieder geval gemiddeld een veel beter rendement dan een spaarreke ning.

  1. FinancElle

   Hi Peter, als vervanger voor obligaties daar kan ik me iets bij voorstellen. Zelf heb ik die niet in mijn portefeuille.

   De vergelijking met een spaarrekening zou ik niet willen trekken. Het risico is vele malen groter. Als je het geld niet wil beleggen zijn er andere vormen zoals een deposito of groen sparen.

 3. mark

  Beste Elle,

  Als eerste dank voor deze info!

  uiteindelijk is het wel de moeite waard, ik moet er niet aan denken alleen maar mijn geld op vwrl en bij de giro (ing in mijn geval) te zetten.
  naar mijn bescheiden mening moet je overal wat hebben staan om mogelijk risico te vermijden.
  Ik bedoel niet als je bv 10.000 euro hebt staan maar meer als het naar de 100.000 euro’s en meer gaat dan moet je echt aan spreiding gaan doen.

  vr gr Mark

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   In hoeverre je behoefte hebt aan spreiding is erg persoonlijk. Zelf heb ik ook niet alles in VWRL bij DEGIRO maar er zijn voldoende andere opties naar mijn mening.

  2. Bert Pit

   De combinatie van spreiding over alle asset classes, landen, valuta, etc, is bij VWRL juist optimaal.