Beleggen in obligaties: je risico nóg meer spreiden

Obligaties risico's spreiden uitsmeren brood

Onlangs schreef ik een blog over indexbeleggen. Daarin lees je wat indexbeleggen is en waarom het naar mijn mening de beste manier van beleggen is. De belangrijkste reden: het spreiden van risico.

Er is een manier om je risico nóg meer te spreiden, namelijk door het aankopen van obligaties. Voor obligaties geldt, net als voor aandelen, dat je deze kunt aankopen in de vorm van ETFs of trackers (pakketjes of winkelmandjes van aandelen of obligaties -> meer daarover lees je in de blog over indexbeleggen). 

Hieronder lees je wat obligaties zijn en waarom je ze wel of niet zou moeten aankopen.

Wat zijn obligaties?

Een obligatie staat ook wel bekend als een overheidslening (in Engels een ‘government bond’). Het is kort gezegd een bewijs dat jij een vordering hebt op een overheid (oftewel: deze overheid heeft een schuld aan jou). Obligaties bestaan niet alleen voor overheden, maar ook voor bedrijven (dat zijn bedrijfsobligaties ofwel ‘corporate bonds’ waarbij je een vordering hebt op een bedrijf).

Meestal hebben obligaties een vaste looptijd, variërend van een paar maanden tot 30 jaar. Aan het einde van de looptijd wordt de schuld terugbetaald. Let op: als je een obligatie-ETF koopt, heeft deze een doorlopende looptijd.  

Tijdens de looptijd ontvang je rente (meestal jaarlijks). Een langere looptijd zorgt doorgaans voor een hogere rente. Meer risico zorgt doorgaans ook voor een hogere rente.

Bedrijfsleningen met een hoog risico en hogere rente zou je bijna kunnen vergelijken met aandelen. Het verschil is dat je met een aandeel een stukje ‘eigendom’ in een bedrijf hebt.

Waarom obligaties aankopen?

Over het algemeen hebben obligaties een lager risico dan aandelen. Ze zijn meer waardevast

Aandelen zijn vaak super bewegelijk. Tijdens een crisis is het niet gek om 50% van de waarde te verliezen. Je weet nooit wanneer de daling stopt dus dat kan voor slapeloze nachten zorgen. Dit is de reden dat obligaties toevoegen aan je portefeuille een goed idee kan zijn. Obligaties zijn over het algemeen veel minder beweeglijk.

Puur voor het rendement kun je beter aandelen houden, want over het algemeen geven obligaties een lager rendement dan aandelen. Voor rente op obligaties kun je denken aan bijvoorbeeld 1 tot 3% per jaar.

Voor de keuze om wel of geen obligaties aan te kopen is de vraag die je jezelf moet stellen: in hoeverre ben jij je emoties de baas en hoe goed slaap jij als jouw beleggingen in een korte tijd heel erg veel in waarde zakken?

Vind jij het prettig je risico meer te spreiden en een meer stabiele portefeuille te hebben, dan kun je aandelen en obligaties combineren. Nog steeds geldt dan dat het verstandig is een buy & hold strategie aan te houden.

Waar obligaties aankopen?

Obligaties of obligatie-ETF’s koop je op dezelfde manier aan als aandelen of aandelen-ETF’s, via een broker

Zelf maak ik voor indexbeleggen gebruik van het beleggingsplatform DEGIRO, omdat dit een goedkope en grote broker is, waar ook nog eens veel ETF’s gratis verhandelbaar zijn (check de voorwaarden, je kunt maximaal eens per maand aan- of verkopen).

De bovenstaande link van DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!). 

In mijn blog over het beste moment om te starten met beleggen lees meer over mijn huidige beleggingsstrategie.

Staats- of bedrijfsobligaties?

Vooral voor staatsobligaties geldt dat de aandelenkoersen minder effect hebben op de waarde. Soms is er zelfs een tegengesteld effect op de koers. Bedrijfsobligaties hebben iets meer samenhang met de aandelenkoers. 

Als je je portefeuille wil stabiliseren, kun je waarschijnlijk beter voor staatsobligaties kiezen dan voor bedrijfsobligaties.

Hoeveel obligaties/aandelen?

Een veelgebruikte verdeling aandelen/obligaties is gebaseerd op je leeftijd. Deze ‘regel’ zegt dat je als percentage obligaties je leeftijd moet aanhouden, met een maximum van 50%. Ik ben 31, dus ik zou volgens deze strategie 31% obligaties en 69% aandelen in mijn portefeuille moeten hebben.

Het idee is dat je elk jaar een beetje meer obligaties hebt, want hoe ouder je wordt, hoe minder risico je wil lopen. Je hebt immers niet meer zoveel tijd om verloren rendementen ‘goed te maken’. Je wil voorkomen dat je aandelen moet verkopen tijdens een crisis.

Mijn mening

Voor mezelf: ik koop (nog) geen obligaties. Simpelweg omdat ik voor mezelf denk dat ik in het geval van een crash mijn aandelen (ETFs) niet verkoop omdat ik het verlies niet definitief wil nemen. Daarnaast: ik beleg alleen met geld dat ik niet ‘nodig’ heb. Ik heb een noodfonds (buffer) achter de hand. 

Let wel: ik ben pas met beleggen begonnen ná de kredietcrisis (namelijk in 2015/2016). De toekomst moet dus uitwijzen of ik nog slaap tijdens een aandelencrash. 

En jij? Heb jij obligaties?

Leave a Reply

This Post Has 27 Comments

 1. Silvana

  Ik beleg in fondsen waar standaard obligaties bij zitten, wel minder dan de 30% die ik zou moeten hebben ?. Ook met het idee dat ik een verlies wel kan hebben en ook niet zal verkopen als ik verlies heb.

  1. FinancElle

   Dus een beetje op dezelfde lijn als ik 🙂 Leuk om te horen!

 2. Rob

  Hi Ellen, heldere post maar was wel een beetje verbaasd dat je zelf niet in obligaties belegd. Juiste in deze tijd waar er grote swings kunnen plaatsvinden lijkt het mij verstandig om je downside risico te verkleinen. Bedenk maar, voor iedere 50% in aandelen waarde dat je verliest, moet je aandelen portfolio 100% groeien; obligaties verkleinen je verlies. Ik zelf las net Money, Master the Game van Tony Robbins. Daarin worden verschillende beleg guru’s aan het woord gelaten en wat asset allocation schemes getoond. Wellicht interessant voor jou. Succes met je website!

  Rob

  1. FinancElle

   Hi Rob, dank en ik ben het zeker met je eens dat het verstandig kan zijn om in obligaties te beleggen, ik hoop dat dat duidelijk naar voren komt uit mijn blog? Ik kies er op dit moment voor om niet te beleggen in obligaties, dit heeft verschillende redenen waarvan de belangrijkste is dat ik voor de lange termijn (min. 20 jaar) beleg. Grote kans dat ik dit in de toekomst wel ga doen.

   Over het boek van Tony Robbins wil ik ‘binnenkort’ een boekreview schrijven, dank je voor de tip!

 3. Alexander

  Hay Ellen, dank je wel voor de hele duidelijke uitleg. Ook je Post over ETF vond ik erg duidelijk en het heeft me weinig moeite gekost je suggestie na te gaan. Ik ben nu over om van actief beleggen naar ETF te gaan.
  Echter, voor obligaties heb ik alleen op de Duitse beurs een interessant fonds gevonden, maar niet op de AMX. Wellicht kun je iets aanbevelen? Net als de aandelen, had ik de obligaties ook wereldwijd willen spreiden.
  Ga vooral zo door met je blog!

  1. FinancElle

   Beste Alexander, super bedankt voor je complimenten! Echt heel erg leuk om te horen.

   Heb je al eens gekeken naar de volgende (Europees)? iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF (IEGA) en iShares Core Euro Corporate Bond UCITS ETF (IEAC)?

   Als je hierin geïnteresseerd bent zou ik zeker ook eens deze blog van Mr. FOB lezen, in deze blog legt hij duidelijk uit waarom hij kiest voor Europees in plaats van wereldwijd.

   Hopelijk helpt dit.

   1. Kavermeer

    Zo te zien gaat hij juist voor wereldwijd via Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF (DBZB)!

     1. Kavermeer

      Klopt, ik kon zo snel niet iets vergelijkbaars vinden aan EAM (maar dat zegt niet alles). Belangrijkst is dat hij dus niet (meer) kiest voor Euro ipv wereldwijd, maar juist andersom.
      Wellicht heeft iemand anders een goede suggestie voor een ETF in Amsterdam.

 4. Goos

  Hi Ellen , gezien mijn leeftijd heb ik ~60% obligaties maar wel met een 10% in high yield.
  Ik ben blij dat je de obligaties vermeld want ik vind het een wezenlijk onderdeel van beleggen.
  Maar inderdaad erg leeftijd en risico bereidheid afhankelijk
  Gratis bij de Giro zijn :
  Staats obligaties
  VanEck AAA-AA Government Bond UCITS ETF TAT.AS 2,51%
  Vanguard USD Treasury Bond UCITS ETF VUTY.AS 2,51% maandelijks dividend.
  iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF IBTS.AS 2,30%

  Gratis bij de Giro zijn :
  Bedrijven obligaties: .
  iShares € Aggregate Bond UCITS ETF EUR IEAG.AS 0,87%
  ISHARES B E CORP. BONDS EURO IEAC.AS 1,00%
  iShares € High Yield CorpBd ETF EUNW.DE 3,77%
  p.s IEAG is een mix van staats en bedrijfs obligaties volgens mij

  Deze ETF,s hebben wel kosten en betalen maandelijks dividend.
  PIMCO Short-Term High Yield Corporate Bond Index Source UCITS ETF Inc EUR Hedged STHE.MI 5,21%
  PIMCO ST HY Corp Bd Sour ETF Inc STHY.MI 5,17%
  PIMCO EU SH-TERM HIGH YLD CORP EUHI.MI 2,60%
  PIMCO US Dollar Short Maturity Source UCITS ETF MINT.MI 2,58%
  Vanguard USD Corporate Bond UCITS ETF VUCP.AS 3,36%
  Vanguard USD Corporate 1-3 year Bond UCITS ETF VUSC.DE 2,90%

  Deze is er ook nog voor de liefhebber van Emerging Markets :
  Vanguard USD Emerging Markets Government Bond UCITS ETF (VEMT.AS) met een 4,5% Dividend per kwartaal.

  Succes met beleggen allemaal.

 5. Marie-Loes

  Mijn les lijkt vooralsnog Keep It Simple. Bij voorkeur zo min mogelijk mandjes bij 1 broker en dus overzicht. Dit geeft ook minder kosten en (inlees) gedoe, gezien maar 1 x p/m gratis ver/kopen via de GIRO/kernselectie. Bovendien gaat het vaak om vergelijkbare aandelen/mandjes van bijv. Apple, Microsoft of Facebook, world of Noord-Amerika. In hoeverre aandelen met treasury e/o corporate t.g.v. balans in je portefeuille het beter doen dan alleen aandelen, ‘een gemiddelde’ van tegenstelling versus winst/verlies?

  Ik vraag me, hoe het zit met distributie versus accumuleren? ‘Werkt’ bijv. VWRL acc. ook per kwartaal en gaat het alleen om dividend?

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   Dank voor je reactie. KISS is een bekend gezegd in de beleggingswereld: Keep It Stupid Simple. Je hebt helemaal gelijk!

   Ik heb vandaag een blog gepubliceerd over VWRL vs. VWCE (Dist vs. Acc), laat je even weten of dit antwoord geeft op je vraag?

   Groet,

   Elle

   1. Marie-Loes

    Haj,

    Ja super (je omdraaiing ;-)), alleen accumuleren binnen welke termijn, ook per kwartaal net als bij VWRL? Bonds in de aandelenportefeuille komen me ‘schijn-veilig’ voor. Minder verlies, maar ook minder winst, gezien de tegengestelde beweging. Wellicht zijn beleggers uiteindelijk juist beter af zonder bonds. En levert een gemiddelde aandelen winst/verlies portefeuille uiteindelijk meer op dan een gemiddelde tussen aandelen en bond/s, Achteraf bleek hoe belangrijk het instapmoment is. Het lijkt me logischer om alleen (meer) bij te kopen lager dan de GAK, dan elke maand (minder) inleggen onder welke marktomstandigheden dan ook.

    (Fijne) Dag!

    Marie-Loes

    1. FinancElle

     Hallo Marie-Loes,

     Goede vraag over hoe vaak deze accumulatie daadwerkelijk plaatsvindt. Ik probeer dit na te gaan.

     Voor mij geldt op dit moment hetzelfde voor wat betreft obligaties. Toch kan het wel goed zijn om een redelijk ‘steady’ portfolio te hebben (door het toevoegen van bonds) op het moment dat je financiële onafhankelijkheid nadert en wil gaan leven van het verkopen van aandelen/obligaties. In tijden van crisis kan dit dan heel erg goed van pas komen.

     Groet!

     1. Marie-Loes

      Hoi Elle,

      Ben benieuwd! Via mrFOB (https://www.financieelonafhankelijkblog.nl/pensioenbeleggen-fondsen-stappenplan/#Het_BND_Wereld_Indexfonds_Hedged) denk ik erover om te beginnen bij Brandnewday. Mijn voorkeur gaat uit naar beleggen i.p.v. pensioen beleggen. De standaardinstelling van BND betreft Wereld indexfonds hedged en euro obligatie indexfonds. mrFOB kiest kennelijk de unhedged versie. Wellicht meer kosten via BND, maar je belegt meteen ook in obligaties los van andere ETFS/fondsen. Wel FTSE meen ik. Het is mi een prettig idee, dat BND een bank is en dat er ook spreiding ontstaat naast bestaande broker/s. Hoe zie jij het?

      Bye!

      Marie-Loes

     2. FinancElle

      Beste Marie-Loes,

      Zelf zie ik geen toegevoegde waarde om te spreiden over brokers. Ik kies gewoon de broker die in mijn geval (maandelijks beleggen in VWRL) het goedkoopst is: DEGIRO. Bij Brand New Day betaal ik 0,59% beheerskosten, bij DEGIRO 0%. Bij BND betaal ik 0,5% stortingskosten, bij DEGIRO 0%. Geen transactiekosten. Makkelijke keuze.

      Wel ben ik er altijd heel duidelijk in: als jij liever kiest voor automatisch beleggen en denkt dat dit beter bij jou past; go for it. Zeker als je van jezelf weet dat je er niet goed in bent om maandelijks in te loggen, aan te kopen en je strategie te houden, kan dit het ‘extra geld’ zeker waard zijn.

      Als je graag op deze manier wil beleggen is Meesman overigens een goede optie: jaarlijkse kosten van 0,5% en transactiekosten 0,25%. Ook de mogelijkheid om zowel in aandelen als obligaties te beleggen. Mr. FOB heeft hier ook een hele goede blog over geschreven (of zelfs meerdere).

      De affiliate link in je bericht (van Adine) heb ik verwijderd. Via deze link krijgen wij beiden 15 euro (BND): https://mgmco.nl/kifida/pp

     3. Marie-Loes

      Het gaat me evt. om weging risico/profiel (verhouding aandelen/obligaties) en een lifecycle, wellicht afbouwen aandelen naarmate je ouder wordt. Via https://new.brandnewday.nl/particulier/beleggen gaat het bijv. over dividend voordeel? De standaardinstellingen van BND zijn ‘vermoedelijk niet toevallig’ qua winst e/o kosten. Bedankt voor je antwoord en nog even zien…

     4. FinancElle

      Hi Marie-Loes,

      Die verhouding en lifecycle kan ik zelf ook creëren. Ik vind het de extra kosten niet waard. Als die extra kosten het voor jou wél waard zijn; doen!

      Zou je aub geen affiliate links van jezelf of anderen willen delen op mijn website? Ik heb die affiliate links uiteraard zelf ook beschikbaar 🙂

 6. Marlin

  Hoi,

  Ik ben net begonnen met beleggen. Ik wil aandelen EFT en Obligaties EFT kopen.
  Maakt het nog uit bij welke beurs ik de obligatie koop? Ik zit de denken de volgende Obligatie te kopen: MIL | IEAG | IE00B3DKXQ41 | EUR | 15 ISHARES EURO AGGREGATE BOND UCITS ETF. Dit is dan de beurs in Milaan toch?
  Dat gedeelte begrijp ik nog niet helemaal, hoor graag wat jou visie hierop is.
  Alvast bedankt!

  Groetjes Marlin

  1. marlin

   Ik bedoel natuurlijk ETF;)

 7. Marlin

  Dankje! Ik ga de blog lezen.
  Groetjes Marlin

 8. Marie-Loes

  Heb je toevallig nog kunnen nagaan hoe vaak accumulatie daadwerkelijk plaatsvindt (met een fonds naar jouw keuze)?

   1. Peter Kindt

    accumulatie is gewoon continue. De cash die binnenkomt in de ETF wordt opnieuw geinvesteerd. Op Morningstar kun je ook zien hoeveel cash er in ETF zit, meestal is dit zeer weinig (en dat is natuurlijk ook de bedoeling). Als je distributing ETFs hebt dan kun je de uitgekeerde dividenden die op je (De Giro) account binnenkomt gewoon weer opnieuw (maandelijks) investeren. Als je dat consequent doet maakt het voor je uiteindelijke rendement weinig uit (als Nederlandse belegger die niet nog extra dividendbeslasting hoeft te betalen itt bijvoorbeeld Belgische beleggers).

    1. Marie-Loes

     Bedankt voor je reactie Peter. Waar is dan zichtbaar dat accumulatie echt gebeurt, als deze uitkering of evt, cash/verdeling voor de belegger niet is te meten of vinden in tegenstelling tot ‘een aparte uitkering van concrete distributie’ qua bedrag en termijn?

 9. Rutger

  Hoi Ellen,

  Interessant artikel!

  ik las over een zeepbel over de obligatiemarkt:

  “In de huidige situatie op financiële markten wordt het rendement van obligaties vooral bepaald door koerswinsten en niet door couponrentes, stelt obligatiespecialist Iggo. Hij noemt dat een ‘onhoudbare’ situatie. … Op dat moment ligt een correctie op obligatiemarkten op de loer: koersen die dalen en marktrentes die stijgen.”

  Bron: https://www.businessinsider.nl/obligaties-negatieve-rente-koersen-stijgen/

  Is het dan niet zo dat het opnemen van obligaties in je pakket niet meer die stabiliteit brengt waar het voor bedoeld was?