Ben jij HOT?

HOT FIRE financiële onafhankelijkheid

Als we het hebben over financiële onafhankelijkheid, wordt er vaak met afkortingen gestrooid. Twee veelgebruikte zijn ‘FIRE’ en ‘HOT’. Wat betekenen deze afkortingen eigenlijk? 

Met HOT wordt in dit geval niet naar je uiterlijk verwezen, maar naar een ‘financiële status’, namelijk: Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich

De HOT beweging is een soort van beweging die is gevolgd op de FIRE (Financial Independent Retire Early) beweging.

Hieronder lees je daar meer over.

FIRE

Financial Independent Retire Early (FIRE) houdt in dat je voldoende geld hebt om eerder te kunnen stoppen met werken. Retire Early zegt het: je gaat eerder met pensioen. Je bent niet meer afhankelijk van inkomen uit werk. Hiervoor heb je een groot vermogen nodig (bij voorkeur verdeeld over sparen én beleggen).

Zelf geloof ik dat een vorm van FIRE voor veel mensen haalbaar kan zijn, zeker als je slechts een aantal jaren eerder wil stoppen met werken. Toch zijn er steeds meer mensen die niets voelen voor FIRE. Ze vinden dat ze nu teveel moeten ‘opofferen’ om later eerder te kunnen stoppen met werken. 

Wil jij nu ook niets opofferen? Misschien is HOT iets voor jou.

HOT

HOT betekent dat het je doel is om een Healthy (of Happy), Opportunity rich en Time rich leven te leiden. Hier draait het meer om balans.

Niet nu dingen ‘opofferen’ om zo snel mogelijk FIRE te zijn, maar meteen al dat ene dagje minder werken om meer tijd te hebben voor familie, vrienden en jezelf. Zorgen voor een financiële buffer zodat je ontslag kunt nemen als je werk je niet (meer) gelukkig maakt (of zelfs ongelukkig maakt).

Hoe bekostig je dit? Door zuiniger te leven. Creëer een leven met lage vaste lasten en uitgaven. HOT draait ook om eenvoud. Minder spullen, meer ervaringen.

FIRE of HOT?

Voor mezelf kan ik zeggen dat ik absoluut beide ideeën aanhang. Ik probeer altijd een balans te vinden tussen nu genieten én hard werken aan een financieel onafhankelijke toekomst. 

Dat is voor mij een financieel gelukkig leven.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid? Check dan de kennisbank!

En jij?

Leave a Reply

This Post Has 14 Comments

 1. Eva

  Hier ook een beetje van van beide. Wij sparen flink ook voor later. Van mensen die dat niet doen krijg je te horen ” ik ken iemand die had altijd gespaard en ging dood voordat hij het kon gebruiken” en van mensen die wel extreem met FIRE bezig zijn krijg ik te horen dat ik nog veel meer kan sparen als ik geen koekjes eet, niet op vakantie ga dus eigenlijk alle luxe weg. Of als we ons geld met meer risico zouden beleggen. Bij beide denk ik laat maar praten balans en bewust omgaan met mijn geld is waar het bij mij om draait. En zo doet iedereen het op zijn eigen manier. Van beide bewegingen valt veel te leren, maar blijf altijd zelf nadenken en je gevoel volgen.

  1. FinancElle

   Hi Eva, hardop moest ik lachen om je comment! Zo herkenbaar, bedankt voor het delen 🙂

  2. Mevrouw Klein

   Heel erg herkenbaar, inderdaad! Je doet het nooit goed ?

 2. Audrey

  Ik ga voor HOT op dit moment, omdat ik graag 32 uur wil gaan werken. Die pensioenleeftijd van 70+ zie ik ook niet helemaal zitten, dus dat hoop ik tzt wat te kunnen vervroegen.

  1. FinancElle

   HOT is ook een geweldige status! Hopelijk kun je binnenkort gaan werken aan wat eerder dan 70 FIRE 🙂

  2. Sophie

   Een zeer verstandige beslissing. Ik ga hetzelfde doen

 3. Angela

  Leuke blogpost! Ik probeer ook een balans te vinden tussen FIRE en HOT. Ik wil elk jaar op vakantie kunnen, ik zie het niet zomaar gebeuren dat ik een jaartje oversla om meer geld te kunnen sparen, daarvoor vind ik vakantie/reizen te gaaf! En ik wil tzt ook part time gaan werken (om stapsgewijs richting FIRE te gaan) maar nu nog niet. Het fulltime geld kunnen we nog te goed gebruiken. Het zorgt ervoor dat we nu kunnen reizen én kunnen sparen.

  1. FinancElle

   Balance = key zeggen ze. Zeker als het om ervaringen gaat die je gelukkiger maken, is dat het dubbel en dwars waard.

 4. HereIsTom

  Ik ben ook HOT, maar ook aan het sparen voor FIRE.
  Werk partime 20 uur en als de nieuwe pensioenplannen door gaan zou ik over twee jaar FIRE kunnen zijn.
  Ben toen we een huis kochten meteen begonnen met extra aflossen en dat heeft flink geholpen dat we in 15 jaar al de hypotheek hadden afgelost, daarna kon het echte sparen beginnen.

  1. FinancElle

   Wauw, 2 jaar! Wat geweldig!

   Ga zo door en houd ons op de hoogte 🙂

 5. Mery

  Op het moment zijn we 32&33 en HOT. We werken allebei 28 uur met twee kleine kinderen. Zo hebben we flexibiliteit en meer rust in huis en hoofd. We hebben hiervoor wel een aantal jaren voltijds gewerkt en daarvan een behoorlijke buffer. Daarvan konden we relatief gunstig een huis kopen en aflossingen doen. Op dit moment sparen/beleggen we ongeveer 20% van ons inkomen, ons streven is namelijk dat FIRE of tijdelijk voor een of beiden een tijd niet werken ook mogelijk is. We hebben wel geluk, want een relatief hoog uurloon en gelukkig gezonde kinderen. Ik realiseer me heel goed dat dit daardoor niet voor iedereen mogelijk is. Als we een jaar of 55 zijn, zijn onze kinderen 25+ jaar, zijn we al een tijdje hypotheekvrij etc. Ik kan me zo voorstellen dat we ons dan laten bijscholen om (nog) nuttiger werk te doen en dan maakt het nog minder uit of en hoeveel dit betaalt.

  1. FinancElle

   Hi Mery,

   Wat een inspirerend verhaal, dank voor het delen! Zijn jullie minder gaan werken toen de kinderen kwamen? Bij veel bedrijven is 32 uur per week ook het minimum, was dat bij jullie wel makkelijk? Echt helemaal super hoor!

   1. Mery

    Hai Financelle, ik ben om die reden -dat 28uur werken niet overal mogelijk is- van werkgever veranderd. Het leek even een slechte keuze, maar ben nog een keer veranderd en toen de goede gevonden waar 28uur gewoon op volwaardig uurtarief en niveau mogelijk is. Tot de geboorte van ons 2e kind heb ik 40u pw gewerkt, zo’n 8 jaar en vond dat toen ook prima.

    1. FinancElle

     Ik vind het geweldig, je zou een blog moeten beginnen 😉