Boekreview: Het Plakband Pensioen

het plakband pensioen gerhard hormann

Gerhard Hormann heb ik ‘leren kennen’ door zijn boeken Hypotheekvrij (een bestseller uit 2012) en Het Nieuwe Nietsdoen. Nu heb ik zijn latere boek gelezen: Het Plakband Pensioen: ‘zo kun je 15 jaar eerder stoppen met werken’.

Door de titel en beschrijving op de achterkant lijkt het boek te zijn geschreven voor mensen met een pensioengat, maar ik vind het voor iedereen toepasbaar. 

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Zelf heb ik (nog) geen pensioengat, maar toch vond ik het boek inspirerend en super bruikbaar. Misschien is het juíst bruikbaar voor jongeren, aangezien je nu nog makkelijker veranderingen kunt aanbrengen en… Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met plannen voor je pensioen.

Zou het niet geweldig zijn om op je 50e te kunnen stoppen met werken?

Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken, waarbij de schrijver start met de gevolgen van ontslagen worden op je 50e en de mogelijkheid om op dat moment met vroegpensioen te gaan.

Ontslag op die leeftijd hoeft niet het einde te zijn, maar kan het begin zijn van een heel nieuw leven. Het is dan wel zaak op tijd te beginnen met het maken van bepaalde financiële keuzes. Daar kun je dus nú mee beginnen.

365 dagen per jaar vakantie

Wat de schrijver van begin tot eind duidelijk wil maken, is dat op zijn 51e met pensioen gaan (nadat hij werd ontslagen) één van de beste keuzes is die hij in zijn leven heeft gemaakt (samen met het versneld aflossen van zijn hypotheek).

De tendens in onze samenleving is om te denken dat je ‘er niet meer bij hoort’ als je met pensioen bent. Dit is volgens hem een grote misvatting. De waarheid is; je hebt 7 dagen per week weekend en 365 dagen per jaar vakantie.

De effecten van niet werken op je mindset, gezondheid en algeheel geluksgevoel worden uitgebreid besproken in het boek.

Wat kun jij doen?

De vraag is hoeveel pensioen je écht nodig hebt. Hierbij spelen vooral uitgavenbeperkingen een rol, want hoe minder je nodig hebt, hoe lang je het kunt uitzingen zonder vast inkomen.

Zo komt de schrijver bijvoorbeeld rond van €1.000 per maand en heeft hij precies uitgepuzzeld hoe hij het met zijn spaargeld, ontslagvergoeding, inkomsten van zijn vrouw en eventueel wat eigen inkomsten tot aan zijn pensioendatum kan uitzingen. Uiteindelijk draait het om de financiële keuzes die jij maakt.

Het is duidelijk dat de schrijver heel veel gelezen heeft en veel van de materie af weet. Hij inspireert je om dingen eens van een hele andere kant te bekijken, om op een hele andere manier tegen ons stelsel van arbeid aan te kijken. Hij stimuleert je eigenlijk om te overwegen zo vroeg mogelijk te stoppen met werken (naar jouw eigen wensen).

Deeltijdbaan of deeltijdpensioen

De schrijver zou graag willen dat we de ‘pensioenfase’ anders gaan zien. Je kunt nog gewoon (deeltijd) werken tijdens je pensioen, op jouw manier en tegen jouw voorwaarden. Je kunt het zien als een deeltijdbaan óf als een deeltijdpensioen. Je hoeft absoluut niet te wachten tot je 65 of 70 bent om met pensioen te gaan.

Samenvatting 

Vroegpensioen is volgens de schrijver één van de beste keuzes die je kunt maken. Hij ging (ongepland) op zijn 51e met pensioen en heeft er nog geen dag spijt van.

Pensioen betekent niet dat je niet meer af en toe kunt werken, maar het is een geweldig gevoel van vrijheid dat je de keuze hebt. Je hebt 365 dagen per jaar vakantie. Wil jij ook 15 jaar eerder stoppen met werken? Dat kan, maar dan moet je wel nu beginnen met het maken van bepaalde financiële keuzes.

Het boek geeft veel praktijkvoorbeelden en leuke quotes en zet aan tot actie. Dit boek volgt het gedachtegoed van zijn vorige boeken. Voor nieuwe lezers geeft het boek heel veel nieuwe inzichten, voor terugkerende lezers zal een deel van het boek opfrissing van het geheugen (en soms herhaling) zijn.

Gerhard Hormann heeft ook een blog: www.hypotheekvrij.blogspot.com.  

Deze blog bevat een affiliate link voor Bol.com. Als jij een bestelling plaatst via deze link, ontvang ik een kleine vergoeding (en daarmee help jij mij enorm!). 

Leave a Reply

This Post Has 9 Comments

 1. Thisis-san

  Hey lijkt me een mooi boek heb hem gereserveerd bij de bieb. Ben benieuwd

 2. Kasper

  Kan ik mooi gaan lezen nu ik met 37 met pensioen ben.

   1. kasper512

    Wat een heerlijk boek, Echt frappant mijn eigen gedachten en ideeën rondom (moeten) werken, omgaan met salarisverhogingen, rijkdom in eerste instantie vinden bij je uitgaven en de wens om minder te moeten (zonder perse minder nuttigs te doen) zo geordend te lezen.

 3. mark

  Zou het mogelijk zijn de boeken als aparte tak te plaatsen? (hoeveel zijn er besproken?)
  Ik heb zelf een tijdje digitaal de vrekkenkrant gelezen en ben nu wel wat door geslagen
  eerst kijken of je iets gratis kan krijgen, dan kan het misschien voor weinig bv marktplaats, kan ik er misschien voor sparen? intomartgfk panel oa bol kadobon en bv consumentenbond panel ieder jaar een gratis boek.

  1. FinancElle

   Hi Mark,

   Je kunt zoeken op boekreview (zoekfunctie vind je rechts bovenaan) of klikken op de categorie bovenaan de blog. Je komt dan op deze site: https://financelle.nl/category/blogs/boekreview/

   Ik wist niet dat de vrekkenkrant nog steeds bestond. Op zich klinkt je aanpak niet verkeerd, maar als je echt het gevoel hebt dat het teveel is, zou je het voor jezelf wat losser kunnen maken!

 4. Onno Zwikker

  Hallo Elle. Leuke review van het boek Het plakbandpensioen van Gerhard Hormann. Ik heb het boek ook gelezen en heb het zelfs cadeau gedaan aan mijn kinderen. De trigger om het te gaan lezen was het idee, van mijn vrouw en ik, om ook eerder met pensioen te gaan. Zo geschiede. In Augustus 2021 huis verkocht, sneller kan je de hypotheek niet aflossen, en een camper gekocht waar wij nu sinds 18 november in wonen. Het plakbandpensioen van Gerhard Hormann in nu Ons plakbandpensioen geworden. Mijn vrouw en ik reizen nu negen maanden rond. Mijn vrouw is in december 2021 gestopt met werken en ik ben met ingang van 1 juni 2022 met (pre-) pensioen. Het bevalt ons buitengewoon goed. Dat is ook allemaal te zien en te lezen op https://www.plakbandpensioen.nl. Plakbandpensioen groeten van Ineke en Onno Zwikker.