Boekreview: Je geld of je leven

je geld of je leven foto

In 1995 schreven Hanneke van Veen en Rob van Eeden het boek Je geld of je leven: ‘op weg naar financiële onafhankelijkheid’

Hanneke en Rob staan ook wel bekend als het vrekkenechtpaar, vanwege hun populaire magazine ‘de Vrekkenkrant’, en als de bedenkers van het woord ‘consuminderen’. 

Hun magazine, workshops en boeken zorgden voor een omslag in de manier van denken over persoonlijke financiën en nog steeds zijn er vele mensen die de denkwijzen uit dit boek als dagelijkse leidraad aanhouden.

De zesde druk uit 2002

De laatste druk van het boek komt uit het jaar 2002. Houdt er dus rekening mee dat het boek is verouderd. Dit is te merken aan de schrijfstijl, de voorbeelden die worden gegeven en de regelgeving die is gewijzigd. 

Het boek bestaat uit een 9 stappenplan, dat zal ik hieronder kort bespreken.

Het 9 stappenplan

Stap 1: Reken uit hoeveel geld je tot nu toe in je hele leven hebt verdiend én hoe hoog je eigen vermogen op dit moment is. De oplettende lezer zal zich realiseren dat het verschil tussen deze twee bedragen is wat je tot nu toe in je hele leven hebt uitgegeven. Auw.

Stap 2: Bereken je ‘echte netto uurloon’ en ga een kasboek bijhouden. In dit kasboek houd je nauwkeurig bij wat je doet met iedere cent die erin komt en eruit gaat.

In de ‘kasboekmethode’ in het boek Je geld of je leven ga je constant en (zeer) gedetailleerd je inkomsten en uitgaven bijhouden. De reden? volgens de schrijvers heeft dit als automatisch gevolg dat je uitgaven gaan dalen omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt.

Stap 3: Maak (op basis van het kasboek) een overzicht van je maandelijkse inkomen en uitgaven

Noteer in het maandoverzicht achter elke uitgavenpost hoe lang je voor die post moet werken (dit weet je op basis van de berekening van je echte netto uurloon).

Stap 4: Ben jij tevreden met het maandoverzicht inclusief de werkuren die je hiervoor moet besteden? Zijn je uitgaven in lijn met de dromen en idealen die je hebt? Zo niet, is het tijd voor verandering.

Stap 5: Verwerk je inkomen en uitgaven maandelijks in een lijngrafiek.

Als je ziet dat je uitgaven dalen en je inkomsten stijgen gaan deze lijnen verder uit elkaar lopen. Het goede hiervan: alles tussen de lijnen is je spaargeld!

Stap 6: we gaan consuminderen (hier is de term dan eindelijk)! Probeer niet langer indruk op anderen te maken en winkel zo weinig mogelijk.

In het boek (pagina 56 tot en met 85) worden uitgebreide tips gegeven om te besparen op heel veel onderwerpen. Hier vind je mijn eigen spaartips!

Stap 7: Verdien jij genoeg? Na het berekenen van je echte nettoloon per uur en het opschrijven hoelang je moet werken voor bepaalde uitgaven kun je je jezelf de vraag stellen: verdien ik genoeg om mijn persoonlijke doelen en dromen waar te maken?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je inkomen te verhogen, zoals onderhandelen over je salaris over een ‘side business’ beginnen. 

Stap 8: Bereken hoeveel jouw ‘werkkapitaal’ oplevert.

In een eerdere blog gaf ik mijn definitie van financiële onafhankelijkheid. De definitie in dit boek komt daarmee overeen: je bent niet langer afhankelijk van inkomen uit arbeid. Om dit te bereiken is het verstandig je werkkapitaal (vermogen) voor je te laten werken.

Als je weet hoeveel geld je werkkapitaal (vermogen) creëert kun je berekenen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn.

Stap 9: Creëer een beleggingsstrategie. Deze strategie heb je nodig om (ooit) te kunnen leven van je werkkapitaal.

In het boek gaat het onder andere over rente op spaarrekeningen, investeren in een lijfrenteverzekering of koopsom en beleggen in obligaties of aandelen. Let op dat veel van de informatie verouderd is (zoals de rentestanden!)

Zelf schrijf ik regelmatig over mijn beleggingsstrategie (indexbeleggen en buy & hold strategie). In het boek worden verschillende opties uiteengezet, waarvan sommige ook enigszins verouderd zijn (de basis blijft hetzelfde).

Leuk aan dit boek:

  • Veel praktijkvoorbeelden
  • Een duidelijk stappenplan
  • Geschreven door voorlopers op dit gebied
  • Gratis te downloaden

Minder leuk aan dit boek:

  • Sterk verouderd
  • Soms erg gedetailleerd

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je ervan?

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

  1. Geldnerd

    Wat je niet vermeldt is dat hun boek een Nederlandse bewerking is van een van de grootste klassiekers uit de personal finance literatuur, Your Money Or Your Life van Vicki Robin. En van dat boek is vorig jaar een bijgewerkte versie verschenen. Mijn persoonlijke favoriet aller tijden.

  2. Meer door minder

    Heb het toedertijd gelezen, toegepast ,van geleerd en pluk er nog steeds de vruchten van.

    1. FinancElle

      Leuk! Hoor dat heel vaak over dit boek 🙂 Ik speelde toen nog in de box 😉

  3. Annelies

    Super inspirerend boek! Heeft ons gestimuleerd om geen schulden te maken(hypotheek afgelost?), bewuster met geld om te gaan en zonder financiële stress te kunnen leven.

    1. FinancElle

      Wow, zo fijn dat jullie je hypotheek hebben afgelost! Heerlijk om geen financiële stress te hebben 🙂

  4. Angela

    Ik heb dit boek vorig jaar gelezen. Heel interessant en inspirerend! Heb toen een begin gemaakt aan het stappenplan, maar ben nog niet ver gekomen omdat ik nu eerst de administratie op een andere manier wil gaan weergeven zodat ik wat met de info kan die daar uit voort komt (grafieken etc). Daarna ga ik er zeker weer mee verder. Jouw blog is een handige samenvatting van het stappenplan.
    En zo leuk: in het boek staat zelfs een recept voor koekjes! ?

    1. FinancElle

      Klinkt als een geavanceerde administratie 🙂 Mijn vriend en ik gebruiken een cirkeldiagram voor de ‘verdeling’ van ons vermogen (dus hoeveel op spaarrekening, hoeveel en waarin geïnvesteerd). In het boek gebruiken ze een lijndiagram voor inkomsten en uitgaven (hoe groter deze uit elkaar gaan lopen, hoe meer spaargeld). Leuk, geeft extra motivatie!