Boekreview: Miljonair met een gewone baan

Miljonair met een gewone baan - boekreview

Het boek ‘Miljonair met een gewone baan; Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk’ van Oeds-Jan Postma is naar mijn mening het beste Nederlandse boek over persoonlijke financiën van de afgelopen jaren!

Het boek bestaat uit 4 delen: anders denken over geld, een droom die werkt, sneller bij je droom en anders doen. Hieronder bespreek ik deze 4 delen!

Deze blog bevat een affiliate link voor Bol.com. Als jij een bestelling plaatst via bovenstaande link (klik op de titel van het boek), ontvang ik een kleine vergoeding (en daarmee help jij mij en mijn blog enorm!).

Deel 1: Anders denken over geld

De meeste mensen denken dat miljonair worden niet voor hun is weggelegd en houden het daarom maar bij dromen. Niet nodig!

In het eerste gedeelte gaat de schrijver in op het veranderen van die mindset en komt hij met leuke waargebeurde verhalen. Hij pakt ook kort maar krachtig het beeld dat de meeste mensen over miljonairs hebben aan.

In dit deel gaat hij in op bewustwording, uitgavenpatronen en consumptie in relatie tot geluk. Ik ben het helemaal met hem eens op het gebied van deze onderwerpen (met name dat je van minder kopen echt niet ongelukkiger wordt en dat marketing een grote invloed op ons heeft).

Wat ik me wel realiseer is dat sommige mensen dit onderdeel misschien zullen ervaren alsof hun de les wordt gelezen. De meeste mensen hebben misschien geen zin om heel bewust naar hun uitgaven en opgebouwde vermogen te kijken? Dit moet je ervoor over hebben om je droom te bereiken.

Een tip die ik niet snel zal vergeten is: zou je dit ook kopen als niemand het ooit kon zien? Mijn blog over spullen vs. ervaringen gaat hier ook over!

Deel 2: Een droom die werkt

Vanaf het tweede deel wordt het boek praktischer. Je gaat concreet vaststellen wat jouw droom is en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt (jouw ‘droompot’).

In het boek staan concrete tabellen met hoeveel je in een bepaald aantal jaren bij elkaar kunt sparen als je bijvoorbeeld €500 of €1000 per maand spaart, maar ook hoe lang je nodig hebt om tot een bepaald bedrag te komen (uitgaande van een bepaald rendement). Dit helpt om jouw droom concreter te maken.

Je gaat een afspraak met jezelf maken hoeveel jij per maand gaat sparen voor jouw droom.

Deel 3: Sneller bij je droom

Om sneller bij je droom te komen, kun je minder uitgeven en/of meer inkomsten generen. Aangezien minder uitgeven dubbel zo hard werk (want; je hebt minder nodig om van te leven en dus hoeft je droompot minder groot te zijn), gaat de schrijver vooral hierop in.

Een belangrijk uitgangspunt: bespaar nooit op geluk.

Voor verschillende categorieën worden manieren om te besparen besproken, waarbij de belangrijkste categorieën woonlasten, transport en eten en uitgaan zijn (deze worden ‘the big three’ genoemd).

Deel 4: Anders doen

Het laatste gedeelte van het boek gaat over hoe je dit gespaarde geld voor je kunt laten werken. Zoals we weten zal het op de bankrekening niet heel veel rendement opleveren.

Waar je niet omheen kunt is investeren in aandelen. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar er is een eenvoudigere variant in de vorm van ETF’s. Een soort boodschappenmandje van aandelen met een beursnotering. De schrijver legt alle termen uit en ook vooral hoe je passief in aandelen kunt beleggen. De meeste mensen hebben nu eenmaal geen zin om dag in dag uit de aandelenkoersen te volgen.

Het uiteindelijke doel (als jouw doel financiële onafhankelijkheid is) is om te kunnen leven van je vermogen. Dus: jouw vermogen levert zoveel rendement op dat je er je uitgaven mee kunt betalen. Klinkt dat niet heerlijk?

Conclusie

Dit boek is een absolute aanrader! Uiteindelijk moet je het zelf doen, dus zorg dat je je wilskracht voor de komende jaren paraat hebt 😉

Wat dit boek extra leuk maakt zijn de motiverende quotes en waargebeurde voorbeelden.

Ga jij het boek lezen?

Oeds-Jan Postma heeft net een nieuw boek gepubliceerd: Slapend Rijk (mei 2023)

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. Meer door minder

    Mijn favoriet is nog steeds,” JE GELD OF JE LEVEN”.