Corona beurscrash: bijkopen of afwachten?

corona beurscrash bijkopen afwachten

Zoals niemand is ontgaan, heeft het Coronavirus de wereld in alle hevigheid bereikt. Met alle gevolgen van dien, zoals een beurscrash. Wat nu? Verkopen? Bijkopen? Afwachten? 

Zelf doe ik aan indexbeleggen volgens de buy & hold strategie: ETFs aankopen en niet meer verkopen totdat ik financieel onafhankelijk ben. Ik doe dit op een maandelijkse basis, in principe met een vast bedrag. Maar nu staan de aandelenkoersen zo laag, dat het aantrekkelijk kan worden om wat extra bij te kopen. Doen of niet?

Oorzaak beurscrash

Allereerst is het heel belangrijk je te realiseren hoe een beurscrash tot stand komt. Simpel gezegd: mensen raken in paniek en gaan massaal hun aandelen verkopen. Doordat er meer aanbod is dan vraag, zakken de prijzen. 

Een heel belangrijk eerste punt: ga niet verkopen tijdens een crash. Je verkoopt dan namelijk tegen een lagere prijs. Blijf kalm en houd je strategie voor ogen.

Beleggingsstrategie

Om ervoor te zorgen dat je niet handelt vanuit emotie, is het van groot belang een duidelijke beleggingsstrategie te hebben.

Zelf koop ik maandelijks ETFs aan op basis van de buy & hold strategie. Dit houdt in: elke maand op een vast tijdstip voor een vast bedrag aankopen. Maak jij gebruik van deze strategie? Ga hier vooral mee door. Juist in deze tijden geeft deze strategie houvast. 

Zelf maak ik gebruik van het beleggingsplatform DEGIRO, lees hier hoe dat in zijn werk gaat. In mijn andere blog lees je meer over het kiezen van het beste beleggingsplatform voor jou.

Meer aankopen voor minder geld

Door de lagere prijzen kun je nu misschien meer ETFs aankopen dan dat je gewend bent. Zie dit als een pluspunt. Probeer je geen zorgen te maken over het feit dat je portefeuille veel minder waard is geworden. Dit is een normaal verschijnsel bij beleggen. Probeer te denken op de lange termijn.

Obligaties

Realiseer jij je nu toch dat je huidige portefeuille van 100% aandelen je slapeloze nachten geeft? Overweeg dan om – over een tijdje – ook obligaties te gaan aankopen.

Extra bijkopen?

Moet je nu extra gaan bijkopen? Het simpele antwoord? Nee, volg gewoon je strategie. Daar is hij voor.

Heb je toch een extra bedrag beschikbaar? Dan kan nu een goede tijd zijn om eenmalig extra aan te kopen. Let op: niemand weet of de koersen nog verder gaan zakken. Het kan het begin van een crisis zijn, maar de markt kan zich nu ook gaan herstellen. Je kunt de aandelenmarkt nu eenmaal niet timen.

Extra bijkopen? Houdt altijd de volgende hoofdregels in je achterhoofd.

Hoofdregels beleggen

 • beleg voor de lange termijn: alleen met geld dat je de komende 15 jaar of langer niet nodig hebt
 • creëer een buffer: houd altijd voldoende buffer achter de hand (= geld op een spaarrekening)

Mijn acties

Wat ga ik doen?

 • Doorgaan maandelijkse inleg: op het gebruikelijke tijdstip en voor het gebruikelijke bedrag ETFs aankopen
 • I.v.m. een extra uitbetaling eventueel eenmalig een extra aankoop doen

Doe voorzichtig

Als laatste het allerbelangrijkste bericht: doe voorzichtig en volg de richtlijnen op. Zorg goed voor elkaar. Ik hoop dat jullie allemaal in goede gezondheid verkeren!

En jij?

Wat ga jij nu doen? En ben je nu blij met je portefeuille of had je het anders gedaan (achteraf gezien)? 

De links naar DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 5 Comments

 1. veertigermetkids

  Ik ben een week geleden begonnen met aankoop ETF’s. Omdat de waardes sterk fluctueren en niemand een een idee heeft wat er gaat gebeuren leg ik als spreidingsmaatregel elke werkdag een klein bedragje in.

   1. Veertigermerkids

    Klopt

 2. Veertigermerkids

  Ik ben weer gestopt met flatex nu ze hebben aangekondigd transactiekosten te betekenen

  1. FinancElle

   Bedankt voor je update. Klopt inderdaad, jammer. Ik ga hier snel een update over publiceren.