Corona en het urencriterium

Urencriterium hondenuitlaatservice corona crisis

Door de Coronacrisis heb je als ondernemer misschien tijdelijk minder werk (gehad). Hierdoor kan het zijn dat je het urencriterium niet haalt.

Als je in een kalenderjaar niet voldoet aan het urencriterium verlies je het recht op de ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.

Goed nieuws: de overheid maakt een uitzondering voor ondernemers die door de Coronacrisis niet voldoen aan het urencriterium!

Het urencriterium

Het urencriterium houdt in dat je 1.225 uur per jaar aan je bedrijf moet besteden. Dit komt neer op 24 uur per week of 26 uur per week als je rekening houdt met 4 weken vakantie.

De belangrijkste reden dat ondernemers willen voldoen aan het urencriterium is dat je dan recht hebt op speciale aftrekposten voor ondernemers: de ondernemersaftrek. De bekendste ondernemersaftrekposten zijn de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Het bedrag aan ondernemersaftrek is aftrekbaar van je winst uit onderneming voordat er belasting over wordt berekend. Hierdoor betaal je over een hoger bedrag geen belasting of wordt je belasting lager.

Lees alles over het urencriterium en de ondernemersaftrek in mijn andere blog.

Uitzondering tijdens Coronacrisis

Tijdens de Coronacrisis zijn veel bedrijven – tijdelijk – stil te komen liggen. Misschien werkte jij als zelfstandig fotograaf op evenementen. Of als kapper. Of heb je een hondenuitlaatservice en laten de mensen hun hond nu zelf uit. Dan kan het zo zijn dat je door een gebrek aan werk in het jaar 2020 niet aan het urencriterium kunt voldoen. Daarom is er nu een uitzondering.

Periode 1 maart t/m 30 september 2020

Ben jij één van die ondernemers die door de Coronacrisis minder of geen werk heeft of had? Voor de periode 1 maart tot en met 30 september 2020 mag je er vanuit gaat dat je 24 uur per week aan je onderneming hebt besteedt. Ook al is dat eigenlijk niet zo.

Je hoeft geen onderbouwing te hebben voor je uren in deze periode. Let op: voor die periode daarvoor en daarna moet je wél gewoon een urenadministratie hebben! 

Als deze maanden samen zorgen voor in totaal 732 uren. Dat zou beteken dan je nog 493 uren moet kunnen aantonen. 

Seizoenswerk

Voor seizoenswerk geldt dat je mag uitgaan van de gewerkte uren in dezelfde periode in het jaar 2019.

Tijdelijk in loondienst

Zelfs als zou je als ondernemer tijdelijk in loondienst gaan (denk aan extra handen in de zorg) komt je urencriterium gedurende de aangewezen periode niet in gevaar.

Extra info: ondernemer en zwanger

Wist je overigens dat als je als ondernemer zwanger bent je ook door mag tellen voor wat betreft het urencriterium én dat je recht hebt op een uitkering?

Leave a Reply