De 5 vormen van FIRE (financiële onafhankelijkheid)

openhaard Fat FIRE lean FIRE barista FIRE coast FIRE

Financiële onafhankelijkheid: voor mij betekent het dat je kunt stoppen met werken als je dat zou willen. Je hebt dan voldoende (belegd) vermogen om van te leven. 

Financial Independent Retire Early

In het Engels wordt de afkorting FIRE gebruikt: Financial Independent Retire Early. Dit bevat letterlijk de term ‘retire’ oftewel je gaat met pensioen.

Ben je dan wel FIRE op het moment dat je nog een side business hebt? Of als je zo extreem zuinig leeft dat je van heel weinig geld kunt rondkomen?

Om deze reden hebben de Amerikanen verschillende vormen van FIRE bedacht. Hieronder lees je meer over de 5 vormen van FIRE.

 • Regular FIRE

Regular FIRE is de traditionele vorm van financiële onafhankelijkheid. Je leeft van je (belegde) vermogen waarbij je jezelf tot op bepaalde hoogte aan een budget moet houden wil je het redden tot het einde.

 • Lean FIRE

In dit geval heb je een minimalistische levensstijl. Je leeft extreem zuinig. Op deze manier kun je leven van erg weinig geld en daarom ben je al redelijk snel financieel onafhankelijk.

 • Barista FIRE

Hier gaat het om mensen die zijn gestopt met hun ‘normale’ 9 tot 5 baan, maar nog wel een inkomen nodig hebben om te voorzien in hun levensonderhoud. Je hebt een bijbaan of side business. Een soort van parttime FIRE.

 • Coast FIRE

Ook bij deze vorm heb je nog parttime werkzaamheden, maar alleen omdat je dat leuk vindt. Je hebt namelijk wel voldoende geld om te kunnen stoppen met werken.

 • Fat FIRE

De vorm waarbij je meer dan genoeg (belegd) vermogen hebt. Je hoeft niet meer te werken om een zeer riante levensstijl aan te houden.

Wat is jouw doel?

Heb je deze termen weleens voorbij zien komen? Heb jij een bepaald doel?

Mijn doel is voor nu coast FIRE. Ik vind mijn werk super leuk en zou dat ook niet zomaar opgeven (hier gaat de HOT stroming over). Op een dag wil ik graag regular FIRE zijn (of toch stiekem fat FIRE).

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. M

  Ik heb het niet echt als genomen. Ook omdat ik niet weet wat ik de hele week zou moeten doen. Ik ben nooit een big spender geweest en leef van weinig. Hypotheek is bijna afgelost. In 2018 ben ik daarom weer gaan studeren om bv minder hard te kunnen werken of in een andere sector.

  1. FinancElle

   Klinkt goed, gaaf dat je die keuze’s hebt gemaakt! Zo te horen is HOT meer jouw ding 🙂

 2. Chris

  Het lijkt mij wel wat om via Barista Fire en Coast Fire bij Regular Fire uit te komen. Fat Fire is sowieso niet mijn doel.

  1. FinancElle

   Mooie route. Zoiets is het bij mij ook! Fat FIRE zie ik ook niet gebeuren 🙂

 3. Luxe of Zuinig

  Barista Fire is waar ik mij nu aan op het richten ben. Mijn plannen bestaan nog uit regular fire qua berekening maar ben bezig om ook een plan te maken voor Barista Fire. Afhankelijk van hoeveel jaar dat scheelt wil ik nog wel die kant op gaan.

  1. FinancElle

   Ook een heel mooi streven!! En die ‘barista werkzaamheden’ zijn dan je blog?

 4. Elze

  Op dit moment ben ik kennelijk lean fire (afgaande op je definitie), en als ik mijn huidige inkomen nog een kleine 4 jaar houd, ben ik zo ongeveer regular fire. Overigens zonder daar ooit naar gestreefd te hebben. Maar, het is dan wel krap, te krap voor al mijn dromen, dus misschien dan nog een tijd barista fire zijn om uiteindelijk bij coast fire uit te komen (wat ook een soort hot is?). En ondertussen maar zien of het leven niet ineens heel anders loopt. Leuk om dit overzicht te lezen, ik kende alleen de termen fire en barista fire. Weer wat geleerd 😉

  1. FinancElle

   Wauw 4 jaar! Wat een goed vooruitzicht! Ben nu wel heel benieuwd naar je dromen 🙂