De beste broker voor zelf beleggen

Broker vergelijken inhoud meloen hawaii

Om te beleggen heb je een broker nodig. Een broker is een beleggingsplatform waarop je aandelen en ETFs kunt aan- en verkopen. Grofweg heb je twee keuzes: zelf beleggen of laten beleggen. Dit laatste wordt ook wel automatisch beleggen genoemd. Een aantal brokers biedt het allebei aan.

In deze blog maak ik een vergelijking tussen verschillende brokers voor zelf beleggen. Welke brokers zijn hiervoor beschikbaar, tegen welke kosten en met welk portfolio?

Zelf beleggen – verschil met automatisch beleggen

Zelf beleggen is de manier van beleggen waarbij je geld (automatisch) overboekt naar een beleggingsplatform en daarvan zelf een zelfgekozen product aankoopt.

Het grote verschil met automatisch beleggen zit hem in het kiezen en aankopen van producten. Bij automatisch beleggen kies je een portfolio met daarin door de broker gekozen producten. De broker doet vervolgens de beleggingen voor jou. Een voorbeeld hiervan is de beleggingsapp Peaks: je kiest een portfolio (mild, pittig, scherp of heet) en legt geld in. Vervolgens doen zij de rest voor je. Over het algemeen zijn de kosten bij laten beleggen hoger. 

Lees hier mijn blog de beste broker voor automatisch beleggen.

Er zijn ook vele tussenoplossingen. Bijvoorbeeld bij de grootbanken (ABN AMRO, ING en Rabobank) kun je eenmalig een keuze maken voor producten en een verdeling. Vervolgens worden de producten maandelijks automatisch aangekocht. Je moet dus wel zelf de keuze voor producten maken, maar vervolgens gaat alles vrijwel automatisch. Daarover lees je hieronder meer.

Overzicht – de kosten van het account

Voor het overzicht van de kosten van het account ben ik uitgegaan van de keuze voor indexbeleggen met een wereldwijd gespreid portfolio. Ik heb de volgende opties vergeleken:

Bovenstaande kosten zijn puur de kosten voor het aanhouden van de beleggingsrekening en het aan- en verkopen van de producten. De kosten van de fondsen zelf hebben ook nog invloed, daarover lees je hieronder meer.

Het goedkoopste account: DEGIRO

Op basis van het overzicht van de kosten zie je dat een DEGIRO account met het aankopen van VWRL het goedkoopst is. Hierbij betaal je geen beheerskosten en geen transactiekosten bij eens per maand aan- of verkoper omdat VWRL in de kernselectie zit. 

DEGIRO is van de 5 onderzochte brokers het enige compleet ‘zelf beleggen’ platform. Je kunt geen automatische orders instellen, maar moet zelf inloggen en je product aankopen. 

In mijn andere blog vind je een 5-stappenplan voor aankopen bij DEGIRO.

Nadelen DEGIRO

De nadelen van DEGIRO zijn: geen bankvergunning waardoor het geld dat je op je beleggingsrekening aanhoudt niet onder het depositogarantiestelsel valt én je aandelen worden uitgeleend. Het uitlenen van aandelen is heel gebruikelijk, maar levert wel een kleine extra risico op. Daarnaast – de hele aanleiding voor deze blog – het recente negatieve nieuws over DEGIRO.

Het uitlenen van aandelen wordt opgelost met een custody account, daarbij betaal je over elke dividenduitkering (€1 + 3% tot maximaal 10%).

Nummer 2: Binck, ABN AMRO óf Rabobank

Vervolgens zie je dat Binck Fundcoach en ABN Zelf Beleggen Basis erg dicht bij elkaar liggen voor wat betreft de jaarlijkse kosten (0,18% en 0,2% jaarlijkse beheerskosten over je belegde vermogen).

De beheerskosten van ABN Zelf Beleggen Basis gaan nog omlaag naar 0,12% vanaf een belegd vermogen van €100.000. Daarentegen betaal je bij Binck Fundcoach maximaal €45 per maand of €540 per jaar (= tot een belegd vermogen van €300.000).

Rabobank Zelf Beleggen is in eerste instantie iets duurder (0,24% per jaar) maar daar zijn de beheerskosten gemaximeerd op €400 per jaar.

Binck of ABN AMRO – welk account is goedkoper?

 • Binck Fundcoach is goedkoper tot €133.334 aan belegd vermogen (de beheerskosten zijn dan €241,80 per jaar)
 • ABN Zelf Beleggen Basis wordt goedkoper vanaf €133.334 aan belegd vermogen tot €383.334
 • Vanaf €383.334 wordt Binck Fundcoach weer goedkoper (door de maximale kosten van €540 per jaar) 

Rabobank of ABN AMRO – welk account is goedkoper?

Rabobank Zelf Beleggen wordt op een gegeven moment goedkoper dan ABN Zelf Beleggen Basis aangezien de Rabobank een maximum fee hanteert (zoals Binck).

 • Bij een bedrag van €266.667 bereik je bij ABN Zelf Beleggen Basis het bedrag aan beheerskosten van €400 euro per jaar. Vanaf dan wordt de Rabobank goedkoper

ING bank – wordt nooit goedkoper

ING Zelf op de Beurs wordt nooit goedkoper dan Binck Fundcoach of ABN Zelf Beleggen aangezien je daar altijd blijft zitten met de basisfee van €5 per kwartaal (€20 per jaar). De overige percentages zijn gelijk.

Let op: bij de kosten van de banken ga ik ervan uit dat je daar reeds een betaalrekening aanhoudt. Dit is namelijk nodig voor het openen van een beleggingsrekening. Zo niet, dan komen daar de kosten voor een betaalrekening nog bij.

Kort overzicht kosten betaalrekening 2020:

 • ABN AMRO bank: €1,70 per maand (€20,40 per jaar, vanaf 1 oktober 2020)
 • ING bank: €1,70 of €1,35 per maand (€20,40 of €16,20 per jaar)
 • Rabobank: €1,70 per maand (€20,40 per jaar)

De kosten liggen dus erg dicht bij elkaar.

Tussenconclusie (kosten account)

 • DEGIRO is de goedkoopste optie voor wat betreft het account zelf, eventueel met een custody account
 • Binck Fundcoach staat op de tweede plek tot een belegd vermogen van €133.334
 • ABN Zelf Beleggen Basis wordt goedkoper dan Binck Fundcoach vanaf een belegd vermogen van €133.334 tot €383.334
 • Rabobank Zelf Beleggen wordt goedkoper dan Binck Fundcoach vanaf een bedrag van €200.000 en goedkoper dan ABN Zelf Beleggen Basis vanaf een bedrag van €266.667. Hierbij houdt ik geen rekening met de transactiekosten van 0,1%, maar aangezien deze niet jaarlijks terugkerend zijn, hebben deze een veel kleiner effect voor buy & hold beleggers

Hoe kun je nu hieruit kiezen? Zelf zou ik zeggen: als je niet bij DEGIRO wil beleggen (of tot maximaal €20.000) dat je eerst moet kiezen of je liever gaat voor een grootbank of niet. Dit is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben hier veel meer vertrouwen in, anderen veel minder.

Wil jij niet via een grootbank beleggen, dan kan Binck Fundcoach een goede optie zijn. Wil je wél bij één van de grootbanken beleggen, dan lijkt het mij het meest logisch om je huisbank te kiezen.

Zit je niet bij één van deze banken, dan zou je moeten overstappen of een betaalrekening moeten openen om een beleggingsrekening te kunnen openen. Dit laatste maakt de ‘beheerskosten’ hoger en is daarom pas interessant voor hogere belegde vermogens, vooral in het geval van ING Zelf op de Beurs of Rabobank Zelf Beleggen omdat zij een minimale jaarlijkse fee hanteren.

Een hele belangrijke andere overweging zijn de producten die de verschillende brokers aanbieden (en de daarbij behorende kosten). Daarover lees je hieronder meer.

Een vergelijking tussen de portfolio’s

De kosten van het account zelf zijn belangrijk, maar afhankelijk van de producten die je aankoopt, kunnen nog meer dingen een rol spelen. Bijvoorbeeld andere (fonds)kosten, de aanbieder van de fondsen of duurzaamheid.

DEGIRO: VWRL ETF

Bij DEGIRO kun je ETFs uit de kernselectie eens per maand aan- of verkopen zonder transactiekosten. Zit je boven de €1.000 en in dezelfde richting (aan- of verkopen) kan het zelfs vaker.

Zelf koop ik altijd VWRL (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, ISIN:IE00B3RBWM25) aan. Dit is een fonds met een wereldwijde spreiding. Over dit fonds kun je meer lezen in mijn blog hoe een ETF te kiezen in 4 stappen.

De highlights van VWRL

 • Index: volgt FTSE All-World index (>90% wereldwijde marktkapitalisatie)
 • Weinig small cap (= kleine bedrijven)
 • Fondskosten: 0,22% per jaar
 • Dividendlekkage: ongeveer 0,25% per jaar
 • Transactiekosten binnen het fonds: ongeveer 0,02% per jaar
 • Totale lopende fondskosten: ongeveer 0,52% per jaar

Voordeel: slechts één fonds aankopen voor wereldwijde spreiding, erg eenvoudige strategie met limit order

Nadeel: elke maand zelf inloggen om aan te kopen, weinig small cap en relatief hoge totale lopende fondskosten

De banken: Northern Trust beleggingsfondsen

Bij de grootbanken kun je Northern Trust (‘NT’) beleggingsfondsen aankopen zonder transactiekosten. Hieronder het portfolio dat je kunt aanhouden voor wereldwijde spreiding.

Northern Trust portfolio

Wil je met de Northern Trust beleggingsfondsen een wereldwijd gespreid portfolio aanhouden, kun je 3 beleggingsfonden aanhouden:

 • Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds (ISIN: NL0011225305) = een wereldwijd fonds zonder kleine bedrijven en zonder opkomende landen
 • Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index (ISIN: NL0011515424) = wereldwijd opkomende landen
 • Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon indexfonds (ISIN: NL0013552078) = kleine bedrijven met name in ontwikkelde landen

De highlights van de NT fondsen

 • Index: volgt MSCI All-World index, maar wijkt hier enigszins vanaf i.v.m. ESG uitsluitingen (zie hieronder)
 • Fondskosten: 0,15% (NT world), 0,25% (NT emerging markets) en 0,23% (NT small cap): gemiddeld gewogen 0,17%
 • Dividendlekkage: geen
 • Totale lopende fondskosten inclusief transactiekosten binnen het fonds (ongeveer 0.05%): 0,22%
 • Hier bovenop komen nog de beheerskosten van de bank (uitgaande van 0,2%): totaal ongeveer 0,42% per jaar

Voordeel: automatisch aankopen mogelijk (zelf instellen), geen dividendlekkage, lage totale lopende fondskosten

Nadeel: af en toe checken of de percentages van het portfolio moeten worden aangepast (verhoudingen, zie hieronder) en je hebt een betaalrekening bij de bank nodig

Voordeel of nadeel: ESG uitsluitingen en geen limit order mogelijk, het uitvoeren van de order neemt een paar werkdagen in beslag (hierdoor ga je minder snel timen)

ESG uitsluitingen

Sommige fondsen (zoals de NT fondsen hierboven) hanteren de principes van ESG: Environmental, Social en Governance. Oftwel: duurzaam beleggen. Deze ESG-fondsen kiezen ervoor bepaalde bedrijven of bedrijfssectoren uit te sluiten. Denk hierbij aan de oliesector.

Sommige mensen zien dit als een voordeel, want duurzaam, anderen zien het als een nadeel omdat het betekent dat wordt afgeweken van de index en dus van de wereldwijde marktkapitalisatie.

UPDATED 10 mei 2021: In de verdeling 79% NT world, 11% NT emerging markets en 10% NT small caps is rekening gehouden met de ESG uitsluiting. Dat wil zeggen dat de percentages dusdanig zijn aangepast om de MSCI All World index zo goed mogelijk te volgen, ondanks de ESG uitsluitingen.

Let op: deze percentages gelden op basis van de informatie van MSCI van 30 april 2021 (zie tabel hieronder). Dit kan veranderen en dan zou je de percentages eventueel regelmatig moeten aanpassen.

Je kunt de informatie vinden in deze documenten (onder Index Characteristics):

NT fondsverdeling 30 april 2021

Binck Fundcoach

Bij Binck Fundcoach betaal je geen transactiekosten als je periodiek inlegt. Je kunt hierbij uit een groot aantal ETFs kiezen en op verzoek kunnen zelfs ETFs worden toegevoegd.

Het voorbeeldportfolio wat ik gebruik is het volgende:

 • ACTIAM Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld (AVIAW, ISIN: NL0011309349) = wereldwijd zonder kleine bedrijven en zonder opkomende landen
 • iShares Core MSCI EM Markets IMI ETF (EMIM, ISIN: IE00BKM4GZ66) = wereldwijd opkomende landen
 • iShares MSCI World Small Cap (WSML, ISIN: IE00BF4RFH31) = kleinere bedrijven 

Fondskosten: AVIAW 0,08%, EMIM 0,18% en WSML 0,35%. 

Voordeel: automatisch aankopen mogelijk (zelf instellen)

Nadeel: in het verleden heeft Binck haar tarieven drastisch gewijzigd en in 2016 zijn er boetes opgelegd door de AFM 

Voordeel of nadeel: geen limiet order mogelijk en je moet periodiek inleggen om geen transactiekosten te betalen

Conclusie

De keuze voor een broker is een heel persoonlijke. Uiteindelijk gaat het om vertrouwen. De kosten kunnen nog zo laag zijn, als jij je er totaal niet goed bij voelt, lijkt het mij geen goed idee. 

Naar mijn mening hebben alle bovenstaande opties voor- en nadelen, waarbij ik DEGIRO en ABN Zelf Beleggen Basis het aantrekkelijkst vind. 

 • DEGIRO: prettig omdat je tegen lage kosten en met één ETF (VWRL) een goede wereldwijde spreiding hebt, hoewel er weinig small caps zijn inbegrepen. Zelf vind ik het fijn dat je met een limit order kunt werken zodat je het meteen aankoopt tegen die koers (zekerheid), maar dit kan ook een nadeel zijn omdat je het risico loopt dat je gaat timen. Nadelen? Het recente negatieve nieuws en de relatief hoge lopende fondskosten van VWRL
 • ABN Zelf Beleggen Basis: zeer goede optie vooral als je al ABN AMRO klant bent. Er is geen minimumbedrag verbonden aan de jaarlijkse kosten waardoor je met elk bedrag de lage beheerskosten hebt (procentueel gezien). De Northern Trust fondsen zijn goed en ik vind de ESG uitsluitingen persoonlijk een voordeel hoewel je daarmee wel steeds verder van de wereldmarkt kunt gaan afwijken. Je moet zelf de verhoudingen in de gaten houden en eventueel wijzigen.
 • ING Bank of Rabobank: goede opties, maar door de minimale jaarlijkse kosten is het onvoordelig om hier met kleinere belegde vermogens te beleggen. Denk hierbij aan minder dan €6.600 bij de Rabobank en minder dan €31.000 bij de ING Bank om in totaal lager uit te komen dan bij DEGIRO met VWRL. Vooral bij de echt kleinere belegde vermogens kan je vermogens zelfs krimpen, zie daarover ook mijn review over Peaks. In het geval dat ING Bank of Rabobank je huisbank is, kun je eventueel starten bij DEGIRO of Binck Bank en later overstappen. Je loopt bij verkoop en aankoop bij verschillende platformen wel een risico op koerswijzigingen (in die paar dagen dat je de fondsen niet in je bezit hebt)
 • Binck Fundcoach: goede optie, maar ze hebben ook problemen gehad met de AFM. Wil je geen grootbank en ook geen DEGIRO is dit een goede optie. Het platform is iets ingewikkelder dan DEGIRO, maar je kunt wel automatische aankopen instellen.

Onthoud dat beginnen met beleggen belangrijker is dan precies het juiste platform uitkiezen. Heel veel mensen gebruiken nu  een andere broker dan waarmee ze begonnen zijn. Zelf ben ik begonnen bij een voorloper van Binck Forward (laten beleggen) waarvan ik nu weet dat de kosten veel te hoog zijn voor mijn strategie.

Waar beleg jij?

En waarom? Laat het hieronder weten in de comment.

De links naar Binck en DEGIRO zijn affiliate links. Als jij via één van deze links een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 68 Comments

 1. Marie-Loes

  Bedankt voor je handige overzicht! Is het bewust zonder Fitvermogen van NN, wat is jouw mening hierover? De meloen doet me denken aan Kermit/de Kikker, toevallig? De foto is zeker in het BTL gemaakt? Lekker uitnodigend (met warm weer) zo’n galerij met stoelen!

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   Graag gedaan. FitVermogen is een platform waar ik mij nog verder in wil verdiepen, vandaar is deze niet opgenomen! Staat op mijn lijstje 🙂

   Foto is gemaakt in Hawaii, lijkt nu haast onmogelijk dat we ons ooit nog buiten Europa kunnen begeven!

    1. FinancElle

     Bij BUX Zero kun je alleen aandelen aankopen, geen fondsen, dus daarin ben ik niet geïnteresseerd 🙂

 2. H

  De abn linkjes werken neit

  1. FinancElle

   Super bedankt! Heel fijn zulke feedback 🙂

 3. NN

  De “problemen” van Binck met AFM acht ik van een andere orde dan DeGiro-AFM. Bij de laatste liep je, als belegger, een reëel risico waar je geen weet van had.
  Bij Actiam (AVIAW) is iets merkwaardigs aan de gang. Volgens de factsheet van 311219 is de fondsomvang € 2.069.317.354 en het aantal uitstaande participaties 54.403.068, koers € 38.05. De factsheet van 310720 geeft een fondsomvang van € 528.601.935, aantal participaties 15.485.534 bij een koers van € 34,13. Een verschil van ca 39 mln participaties. De enige uitschieter die ik zie op de koersgrafiek bij Euronext is op 1501120, ruim 18mln participaties. Aangezien het fonds een index volgt, maakt het eigenlijk niet uit maar het blijft vreemd. Ik heb in de documentatie tot nu toe geen verklaring kunnen vinden.
  AVIAW kent sinds kort behoorlijk wat ESG-uitsluitingen. Aantal fondsen volgens factsheet 310720 1303 en bij NTWCEAE 1539.

  1. FinancElle

   Beste,

   Je hebt helemaal gelijk. Misleidende reclame is een stuk minder ernstig dan deze risico’s.

   AVIAW klinkt inderdaad vreemd. Ik heb daar ook geen verklaring voor. De grote afwijking van de index vind ik ook een ‘probleem’. Je zou hem dan kunnen vervangen door IWDA met wel iets hogere fondskosten.

  1. FinancElle

   Hi, dank voor de info. De artikelen zijn voor mij persoonlijk iets te kort om te begrijpen waarom de ene nu goed scoort en de andere niet.

   Ik heb zelf goede ervaringen met de klantenservice van DEGIRO! Snelle en goed inhoudelijke reacties. MeXem zal ik me nog eens verder in verdiepen, maar ze zijn nog erg kort actief op de Nederlandse markt. Ik zou daar zelf dus niet zomaar naar overstappen. Fijn dat je er goede ervaringen mee hebt!

 4. Dio

  Super fijn dit uitgebreide overzicht. Zelf ben ik – na het nieuws van DeGiro gestart met het nog meer spreiden van mijn aandelen en gestart met beleggen bij ING omdat dat al mijn bank is.Ik heb helaas nog geen vermogen van meer dan 33.000 euro, maar vond het wel de beste afweging.

 5. Marie-Loes

  Via https://www.fireblog.nl/beleggen/de-beste-indexfondsen-van-nederland-2020-update/ zag ik dat er bij Meesman een Northern Trust ‘alles in 1 pakket’ is tegen ‘iets hogere kosten’ (jaarlijkse kosten: 0,5% per jaar
  eenmalige transactiekosten: 0,25% over het bedrag van de aankoop, verkoop of switch). Hier een bedrag ineens inleggen is €10.000, slik. Zo te zien geen kosten voor het openen van een rekening. Bij mijn huidige ING bank vind ik €5 per kwartaal geen optie. Bij een evt. verhoging va dit bedrag dus. Hierdoor overstappen naar de ABN Amro is ook wel ‘een dingetje’. ING en Meesman kan dus ook. Waar zou jij voor gaan als je geen ABN rekening had?

  1. FinancElle

   Hi,

   Meesman staat hier niet bij omdat het daar om een meer automatische vorm van beleggen gaat. Ik heb zelf geen ABN betaalrekening. Ik houd het tot nu toe nog bij DEGIRO omdat ik overstappen van bank ook nogal een gedoe vind (en ik vertrouwen heb dat DEGIRO niet nogmaals dergelijke fouten maakt). Voor onze dochter hebben we een rekening bij Meesman maar ik overweeg over te stappen naar ABN AMRO (beleggen voor uw kind) omdat een kinderrekening (betaalrekening) gratis is.

   1. Marie-Loes

    Per vandaag gewijzigde Abn Amro voorwaarden: https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/voorwaarden.html en bij Brand New Day wordt vermogensopbouw omgezet naar bank, zodat de rekening een IBAN wordt. De aanbieders zijn nog ‘volatieler’ dan de markt? KISS of overzicht bij 1 broker is wellicht niet/meer realistisch of haalbaar gezien AFM boetes bij o.a. de Giro, die wellicht ook worden uitgedeeld waar het meeste te halen is?

 6. Isabella

  Hallo, eerst even mijn complimenten voor je mooie blog. Heel fijn! ? Ik wil voor het eerst in mijn leven met beleggen beginnen. Heb ook een account bij de Giro geopend en wil er, met een eenmalig groot bedrag voor mijn kinderen, beleggen. Vervolgens maandelijks zoals jij het doet. Nu mijn vraag, waarop ik op internet niet echt een antwoord vind. Ik wil graag nog een tweede account openen voor mijzelf. Is het verstandig dit ook bij de giro te doen? Komen er dan kosten bij als ik maandelijks twee keer Etf’s koop? In de account voor de kinderen en dan in die van mij. Of toch beter een andere broker kiezen voor mijzelf?

  1. FinancElle

   Hi Isabella,

   Goed dat je gaat beginnen! Even voor de duidelijkheid: bij DEGIRO kun je alleen op je eigen naam beleggen (het is (nog) niet mogelijk om een rekening op naam van je kind te openen: zie deze blog).

   Je kunt inderdaad meerdere accounts openen bij DEGIRO (die staan dan allemaal op jouw naam) en voor zover ik ervaren heb kun je op elke account gebruik maken van handelen zonder transactiekosten (kernselectie) als je aan de voorwaarden voldoet (kort gezegd eens per maand).

   Hopelijk helpt dit!

 7. Marie-Loes

  Zojuist een zelf beleggen basis geopend via je affiliatelink, ben benieuwd of ie werkt?

  1. FinancElle

   Dank je! Dat waardeer ik super erg. Ik zie nog niets, misschien pas als het identificatieproces is afgerond?

   1. Marie-Loes

    Hopelijk. Wellicht moet het openen van de vereiste betaalrekening eerst al via desbetreffende link en niet pas via de link van de beleggersrekening (dan is het ID proces al afgerond). Even zien dus of anderen dit wel/niet goed begrijpen?

    1. FinancElle

     Mmmm… Dat zou wel raar/jammer zijn, want dan geldt het ook niet voor bestaande klanten. Het blijft soms toch een vaag wereldje. P.s. ik zie dus nog steeds niets!

     1. Marie-Loes

      Das jammer en fijn dat je reageert. Was toch benieuwd of het goed werkt en anders waar het misgaat. Via doorklikken of ‘niet meteen goed geopend’ wellicht geen commissie o.i.d. Van ABN Amro ontving ik bij het openen van de rekening ‘ineens’ een appje, dat mijn aanvraag was mislukt met een heel ander telefoonnummer dan op hun site (in tijden van internet oplichting). Wachttijd bellen bleek achteraf 10 minuten i.p.v. 5 volgens automatische beantwoording en (chat) medewerkers reageren standaard met wat je zelf kunt vinden op hun site. Zij weten eerder raad, als ‘alles goed gaat’? Hun mail is no reply en ‘adviezen’ zijn niet eenduidig van ‘ga naar een filiaal’ (steeds minder/in de buurt) tot wachten (op niets), want geen banknummer, pin, e-dentifier e/o pas. Medewerkers antwoorden niet op waar de klant (en) blijven steken of afhaken en laten je zwemmen. Uiteindelijk een afspraak gemaakt met de AMP groep voor identificatie ‘veiligheid’ en weer in de wacht ontving ik ondertussen een valse e-mail ‘van ABN Amro’ met een button voor ‘digitale ondertekening’. Vorig jaar was ik afgehaakt vanwege alle drempels. Bedrijven en systemen werken steeds meer volautomatisch en voordelig ook gezien (kennis) personeel. Een evt. actie is verlopen, voordat je de benodigdheden (apart verzonden) in huis hebt steeds in 5 werkdagen plus weekenden en afspreken. Hopelijk gaat e.e.a. bij anderen wel in 1x goed?

 8. Marie-Loes

  Verschillende aanbieders betekent ook meer afslagmomenten/per fonds. Via https://fondsen.abnamro.nl/fundscreener/fund/NL0011225305 is dit bijv. 8.30u. Kijk desgewenst onderaan ook voor T+2. De uitvoering vindt dan 2 dagen na de order plaats, De koers wordt mi een raadsel (t.o.v. de Giro), als je bijv. niet maandelijks wilt of kunt beleggen. De chatmedewerker van ABN Amro antwoordt (goed geholpen) dat een order dan ongeveer 4 werkdagen in beslag neemt. Dat is volgens hem vrij normaal voor fondsen. Met de inleg worden onderliggende effecten gekocht. Daar wordt een tijd voor gegeven, hoe lang erover wordt gedaan. De andere afslagmomenten waren best zoeken en voor begeleid beleggen zag ik op hun site. Ik vraag me af, wat de ervaringen zijn met mi een langere tussentermijn.

 9. Wietske

  Hi Elle,
  Handig artikel, dank! Ik ben momenteel zelf een broker aan het kiezen voor mijn lange termijn (27 jaar) ETF strategie met maandelijkse inleg, en twijfel enorm tussen ING en DEGIRO. Beide rekenen geen transactiekosten voor ETF’s, maar de ING is een stuk duurder qua “bewaarkosten”. Daar staat weer tegenover dat DEGIRO slecht in het nieuws is geweest. Ben jij er bang voor dat DEGIRO over een tijdje ook ineens transactiekosten gaat rekenen net zoals Flatex dat gedaan heeft? Kunnen ze dat doen? In dat geval is overstappen naar een andere broker denk ik ook onvoordelig vanwege de hoge overstapkosten die DEGIRO rekent?
  Dank alvast!

  1. FinancElle

   Hallo Wietske,

   Dank voor je reactie en leuk dat je gaat starten!

   Het jammere van ING is dat ze ook vaste kosten van 5 euro per kwartaal in rekening brengen. Wat dat betreft is ABN Zelf Beleggen Basis een betere optie voor startende beleggers (van de grootbanken). Bij kleinere vermogens heeft die 5 euro per kwartaal grote impact (zie ook mijn blog over beleggen bij Peaks waar je tot 2.500 euro een vast bedrag van 1 euro per maand betaalt). Als je zelf klein wil starten, kun je overwegen bij DEGIRO te starten en op een gegeven moment over te stappen. Dan zit je wel een paar dagen met een koersrisico.

   Natuurlijk kan de kostenstructuur van de DEGIRO wijzigen, maar dat kan bij alle brokers. Als dat zou gebeuren zou ik – afhankelijk van de situatie – gewoon overstappen. Ik zou denk ik gewoon al mijn producten verkopen en bij mijn nieuwe broker aankopen. Zoals gezegd levert dat wel koersrisico op maar geen overstapkosten in die vorm.

  2. Ivo

   Hoi Wietske,

   Ik ben benieuwd welke keuze je uiteindelijk hebt gemaakt? De grootbank (ING) of toch DeGiro? Ik sta namelijk momenteel op hetzelfde punt met een vergelijkbare termijn. In mijn geval is de ING de Rabobank. Mocht je bij DeGiro zijn begonnen, heb je dan gekozen voor een basic of een custody account, en waarom? Hopelijk wil je je ervaringen delen!

   Groetjes,
   Ivo

 10. Marie-Loes

  Via https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beginnen-met-beleggen/eenvoudig-beleggen/index.html, producten en beleggen volgt nu nog een (STARTGELD) menu met ‘Nieuw: Eenvoudig Beleggen’.

  Open Eenvoudig Beleggen in een handomdraai en krijg € 25 startgeld cadeau! Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

  Na ‘meer weten?’ lees je niets meer over startgeld. Zo te zien zijn hierbij geen kosten van €5 per kwartaal, wel service en fondskosten en nog meer kosten bij ‘zelf op de beurs’: https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beginnen-met-beleggen/tarieven/tarieven-zelf-op-de-beurs.html. Qua ETF/kosten is de Giro voorlopig in het voordeel?

  1. FinancElle

   Hi Marie-Loes,

   De kosten van ING eenvoudig beleggen zijn 0,4% met een minimum van 12 euro per jaar. Lijkt een beetje op de kostenstructuur van Peaks (daar is het 0,5% per jaar). Je hebt keuze uit 4 fondsen (dat zijn eigenlijk portfolio’s). De fondskosten zijn aardig hoog: 0,74% bij zeer offensief (=90% aaandelen/10% obligaties) tegenover 0,25%-0,33% bij Peaks.

   Ik heb verder niet gekeken wat deze 4 portfolio’s precies inhouden en het rendement. Ik zie overigens nergens iets over het startgeld.

 11. Bart-Jan

  Ik ben een jaartje bij Mexem en ik ondervind regelmatig problemen met de mobiele app van Mexem. Heb jij een mobiele app van Degiro en werkt deze altijd zoals het hoort?

  1. Marie-Loes

   Startgeld alleen via https://www.ing.nl/particulier/index.html, producten en beleggen en dan helemaal rechts. Wellicht vergat ING het weg te halen uit het menu of juist toe te voegen bij eenvoudig beleggen. Helaas kan er geen printscreen worden ingevoegd ‘als bewijs’ ;-), mocht iemand interesse hebben?

  2. FinancElle

   Hi Bart-Jan, zelf ben ik een beetje anti-app (vraag me niet waarom) dus ik heb hem niet. Mijn vriend gebruikt hem wel (sinds een aantal jaren), maar alleen om zijn portefeuille en koersen te checken. Aankopen doet hij via zijn laptop. Hij zegt ‘it works fine, it’s not amazing, it’s not bad, it just works as it’s supposed to work’.

 12. Angela

  Wat een fijne, overzichtelijke blogpost! Ik heb eindelijk de stap genomen om te gaan beginnen met beleggen (Anders blijf ik maar uitstellen..) en ben me nu aan het inlezen. Ik kon eerst maar niet kiezen welk platform te gebruiken, totdat ik je opmerking las dat de beslissing om te gaan beleggen belangrijker is dan de beslissing WAAR te gaan beleggen. Toen dacht ik: kan ik ook beginnen met DEGIRO en op het moment dat de waarde 6600 euro is, overstappen naar de Rabobank? Kost het overstappen van broker geld? En hoe weet ik hoeveel dat is? Want dan kan ik nog de afweging maken of overstappen loont, of dat ik dan net zo goed gelijk kan beginnen met de Rabobank..

  1. FinancElle

   Hi Angela,

   Dank voor je compliment! Inderdaad… Beginnen is vaak belangrijker dan meteen precies de juiste keuze maken.

   Overstappen kost geld, volgens mij minimaal 100 euro bij DEGIRO. Wat je kunt overwegen is op dat moment al je producten te verkopen. Je moet dan wachten tot het geld weer op je betaalrekening staat, het vervolgens overboeken naar je nieuwe beleggingsplatform en daar weer producten aankopen. Tijdens deze dagen loop je koersrisico, oftewel het risico dat je verkoopt en een paar dagen later de koersen ineens een stuk hoger staan.

   Ik weet niet hoe lang je erover gaat doen om tot die 6.600 euro te komen. Als het relatief kort is, kun je overwegen of het de moeite waard is. Dat kan ik uiteraard niet voor je beoordelen.

 13. Bart

  Bij ABN is er nu 5 euro kosten per transactie order als ik mij niet vergis… is daarmee rekening gehouden in dit overzicht? Dus dat kan erg oplopen als je maandelijks iets aankoopt.

  1. FinancElle

   Hi Bart,

   Niet voor beleggingsfondsen zoals de Northern Trust fondsen.

   1. Bart

    Ah oke, dankje voor de verduidelijking

 14. Ivo

  Beste Elle,

  Super interessante blog! Ik begrijp echter alleen nog niet waarom het vanaf €6.600 goedkoper/voordeliger wordt om te beleggen bij de Rabobank ten opzichte van DeGiro.
  Zou je een nadere toelichting kunnen geven waar dit door komt?

  Groetjes,
  Ivo

  1. FinancElle

   Hi Ivo,

   Dank.

   Als we rekenen met totale lopende fondskosten van VWRL van 0,52% zie je bij een belegd vermogen van 6.600 euro kosten van 34,32 per jaar.
   Als we rekenen met totale lopende fondskosten van NT van 0,22% zit je bij een belegd vermogen van 6.600 euro op 14,52 per jaar. Daar komt in het geval van Rabobank nog 20 euro aan beheerkosten bovenop (dit is het minimum per jaar). In totaal 34,52.

   Ik zie net in mijn sheet dat het precieze bedrag 6.667 euro aan belegd vermogen is.

   1. Ivo

    Hoi Elle, bedankt voor de voorduidelijking! DeGiro is dan dus inderdaad eigenlijk vooral interessant tot die €6.667. Zou je > dit bedrag dan als lump sump inleggen en van daar uit verder spreiden voor de lange termijn, of hier ook juist volledig gespreid naar toe werken?

 15. Rob

  Hi,

  Mooi overzicht! Ik zat eigenlijk met een algemene vraag. Stel ik ga voor de NT etfs (northern) en kies alle 3 dus World, Emerging en small caps. Betaal je dan per ETF lopende kosten of betaal je eenmalige lopende kosten omdat ze van dezelfde partij komen? Als ik op morningstar zoek zie ik dat elke ETF zijn eigen lopende kosten heeft. Dit zou betekenen dat je op 0,65 lopende kosten komt en nog nog geen bankkosten (ABN kosten) meegerekend. Aardig prijzig, denk dat ik dus verkeerd denk.

  Dank voor je antwoord.

  1. FinancElle

   Hallo Rob,

   De kosten zijn per fonds. Dus 0,15%, 0,25% óf 0,23%. Je legt je geld maar één keer in. Dus je hoeft de lopende fondskosten niet bij elkaar op te tellen.

   1. Rob

    Hi Elle,

    Dank voor je snelle antwoord. Zoiets dacht ik al. Hoe worden die lopende kosten dan berekend indien je die 3 ETFs aanschaft? Op basis van gemiddelde?

    Gr. Rob

    1. FinancElle

     Graag gedaan.

     Het zijn gewoon 3 losse fondsen, toevallig van dezelfde aanbieder. Dus echt helemaal apart van elkaar.

     Je ziet overigens niets terug van die kosten in je overzicht of iets dergelijks. Het zit verwerkt in het rendement van het fonds.

 16. Piet

  Hallo,

  Er staat dat het rendabel is om te beleggen vanaf 31K bij de ING. Hoe komt deze aanname tot stand?

  Bedankt.

  Piet

  1. FinancElle

   Hi Piet,

   Bij 31k zit je op 0,30% beheerskosten (94,40 / 31.000). Tel daarbij de totale lopende fondskosten van NT op (0,22% ben ik vanuit gegaan in deze blog) en dan kom je op 0,52%. Dat bedrag komt overeen met de lopende fondskosten van VWRL (bij DEGIRO met een basic account) waar ik vanuit ben gegaan in deze blog.

   Hopelijk is het zo duidelijk.

   P.s. ik zeg dus niet dat het rendabel is vanaf dat bedrag, dat kan ik niet beoordelen. Dan zijn de kosten ongeveer vergelijkbaar met VWRL via DEGIRO.

   1. Piet

    Thanks voor de reactie.

    Als we kijken naar tarieven, dan is ING een vrij prijzige market maker voor het verhandelen van aandelen.

    Ik twijfel of het handig is om mijn portefeuille in ING te stoppen of elders te beleggen. Puur kijkend naar de kosten, lijkt ING Zelf Op De Beurs geen slimme keus.

    Hoe kijk jij hiernaar?

    1. FinancElle

     Dit is echt te weinig informatie om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen, sorry. Helemaal afhankelijk van de (hoogte) van de inleg en persoonlijke voorkeuren.

 17. Wouter

  Hi! Thanks voor de bruikbare info over beleggen in al je blogs, erg nuttig voor een startende belegger als ik! In dit blog licht je het Northern Trust fonds uit en ik meen ook in een ander blog (weet zo even niet meer welke) van je gelezen te hebben dat jij over wil stappen naar Northern Trust via je bank. Ik vroeg me af waarom je de combinatie van de drie Northern Trust ETFs prefereert boven bijvoorbeeld de Vanguard ESG Dev Wrld All Cap Eq Id (IE00BFPM9S65) wat ook het ESG label heeft en je niet zelf de verhoudingen tussen large, mid en small caps in de gaten hoeft te houden. Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  1. FinancElle

   Hallo Wouter,

   Allereerst een vraag: dit fonds kun je niet kopen als je gebruik maakt van ABN Zelf Beleggen Basis toch? Alleen bij de Plus variant die extra kosten met zich meebrengt?

   Noot: ik ga niet overstappen naar ABN! Ik ga TEVENS gebruik maken van ABN. Mijn DEGIRO rekening houd ik zeker aan.

   1. Wouter

    Hi, antwoord daarop moet ik je verschuldigd blijven. Ik maak zelf gebruik van de Rabo Zelf Beleggen bij de Rabobank. In het aanbod ETFs kwam ik deze ETF van Vanguard tegen wat mij een makkelijker alternatief leek voor de combinatie van de NT ETFs. Benieuwd wat jouw kijk hier op is?

    1. FinancElle

     Hallo Wouter,

     Na een snelle analyse (ik heb geen grondige analyse gedaan!) lijkt het erop dat in het Vanguard fonds ook geen opkomende landen zitten? Je kunt de factsheets downloaden.

     Ik heb niet gekeken of er wel kleine bedrijven inzitten, dat kun je ook nog nagaan.

 18. Jennifer

  Hoi Elle,

  Bedankt voor je interessante blogs!

  Ik ben mij nu aan het verdiepen in het beleggen. Hoe kan je voor de 3 NT fondsen de juiste balans in aandelen bepalen per fonds? Alvast bedankt voor je hulp!

  Groeten,
  Jennifer

  1. FinancElle

   Hi Jennifer,

   Graag gedaan. De links naar de benodigde documenten staan in de blog. Onder het kopje ‘ESG uitsluitingen’, ‘Je kunt de informatie vinden in deze documenten (onder Index Characteristics):’. Dit kopje staat in de documenten bovenaan de tweede pagina. Vervolgens kun je met die cijfers de percentages uitrekenen. Zie ook de tabel met de cijfers in mijn blog als rekenvoorbeeld (oud).

   Informatie 30 april 2021
   World Index € 56.221.708,67 76%
   EM Index € 9.291.140,72 13%
   SC Index € 8.125.856,28 11%
   TOTAL € 73.638.705,67

   Ik zal de blog updaten.

 19. Jorne

  Ik zoek een broker waar ik zelf aandelen, pre IPO op kan laten storten en beheren. Weet jij een partij waar dat kan?

 20. vanessa

  Hallo Elle,

  Ik wil gaan starten met beleggen en volg nu een “online” cursus om de basis kennis onder de knie te krijgen.
  Het is best een ingewikkelde materie of is “spannend” misschien een betere omschrijving….
  Het onderdeel “zoek een broker” is nu aangekomen. Naast de info uit de cursus zocht ik op internet ook naar info en kwam zo op jou website terecht. Zeer interessante onderwerpen en blogs!
  Terug naar het zoeken van een broker.
  Ik twijfel tussen DEGIRO en ABN (waar ik ook bankier) Ik vond de ABN best prijzig maar wel betrouwbaar, over DEGIRO las ik dat veel mensen ze niet betrouwbaar vinden en idd het recente negatieve nieuws. Je ziet ze nu wel veel op TV voorbij komen…
  Ik heb jouw blog gelezen, jij hebt DEGIRO. Heb jij dan een custody account vanwege het dan niet uitlenen van aandelen?
  stel je zou bij de ABN bankieren zou je dan alsnog voor DEGIRO gaan?

  1. FinancElle

   Hi Vanessa,

   Leuk, welke cursus volg je? Zelf beleg ik zowel bij DEGIRO als ABN. In mijn blog over starten met beleggen (link) vind je mijn beleggingsstrategie (onderaan).

   – DEGIRO: een custody account is niet meer mogelijk. Ik heb overigens altijd een basic account gehad, lees in deze blog (link) waarom.
   – ABN: zelf beleggen basis is op basis van bovenstaande informatie juist één van de goedkoopste opties! Afhankelijk van welke producten je aankoopt.

   Ga je een account openen? Het zou super zijn als je mijn affiliate links gebruikt:
   DEGIRO account openen link met 50 euro gratis transactietegoed
   ABN AMRO account openen link met 50 euro bonus

   1. vanessa

    Hoi Elle,
    Ik volg de cursus “samen starten met beleggen” van Bart Maissan. Heel leuk!
    Ik denk dat ik dan toch voor de ABN ga, misschien (zoals je in je blog schrijft) later overstappen.
    Ik zal aan je denken bij t openen van een beleggingsrekening.
    dank je wel en ik blijf je volgen!

 21. Frances

  Hallo Elle,
  Fijn jouw blog!
  Ik denk dat ik ga starten met beleggen via ABN Zelf Beleggen Basis, omdat ik daar zelf al klant ben. Ik vroeg me alleen af, is het handig om een aparte beleggingsrekening te openen of dit op mijn bestaande rekening te doen? Zit daar het voordeel aan, dat je dan geen extra kosten hebt om een rekening te openen als bestaande klant? Vind het lastig omdat het me ook wel prettig lijkt om zaken gescheiden te houden. Dank!

  1. FinancElle

   Hallo Frances,

   Misschien ben je inmiddels al gestart. De beleggingsrekening is sowieso een aparte rekening gekoppeld aan jouw account (betaalrekening). Je moet dus inderdaad een betaalrekening aanhouden, daar zitten kosten aan verbonden. Als je liever de beleggingsrekening niet wil zien elke keer dat je inlogt op internetbankieren, kun je deze ook verbergen eventueel.

 22. peterrr

  Hallo,

  Dank voor je fijne uitleg!
  Ik ben zelf op zoek naar een goedkope broker/bank om te beginnen beleggen voor een pensioenbeleggingsrekening.
  Op dit moment twijfel ik tussen Meesman (0,5% totale kosten ex. transactiekosten volgens FOB) en de Rabobank Zelf beleggen basis (volgens jou dus 0,66% totale kosten ex. transactiekosten). Welke is mijn beste keus?
  Ik begin net met beleggen. Ik neig naar de Meesman, maar ooit zal ik de overstap moeten maken naar de Rabo omdat die dan goedkoper wordt als ik je goed begrijp. Maar die overstap gaat ook wat kosten. De funds moeten dan verplicht verkocht worden bij de Meesman tegen een koers waar de kosten in zijn verwerkt. Daarbij komen ook nog transactiekosten.

  1. FinancElle

   Hi Peter,

   Over jouw persoonlijke situatie kan ik weinig zeggen. Wel één ding, als we het hebben over een pensioenbeleggingsrekening bedoel ik meestal mét fiscaal voordeel. Dat is bij Rabobank ToekomstBeleggen. Daar heb ik niet over geschreven in mijn blog.

 23. Jurre

  Ik wil zelf ook via ABN in de genoemde drie NT fondsen en via DEGIRO in VWR beleggen. De verdeling tussen percentage van maandelijkse inleg in de NT Fonsen is me duidelijk, maar ik twijfel over wat een goede verdeling is tussen NT fondsen en VWRL (dus los van de verdeling tussen de 3 MT fondsen). Wat hanteer jij zelf? Bij bijv 500 per maand beleggen, hoeveel invester je dan in de NT fondsen en hoeveel in VWRL, en hoe heb jij deze afweging gemaakt?

  1. FinancElle

   Hi Jurre,

   Zelf beleg ik niet meer actief bij DEGIRO. Alleen mijn dividend. Om deze reden: blog

 24. Stan

  Hoi FinancElle,

  Dank voor je overzicht! Zou je dit misschien nog eens willen updaten nav de kostenwijziging bij degiro die er aan zit te komen?
  Bij de kernselectie ga je nu 1 euro per transactie betalen, dat is bij aankoop van 1 aandeel VWRL per maand dus al 1% transactiekosten…. Hoe kijk jij hier naar?

  1. FinancElle

   Ga ik z.s.m. doen! De impact is het grootst indien je een relatief klein bedrag (per maand) belegt.