De goedkoopste betaalrekening in 2020

Bankkosten besparen en hogere spaarrente

Bijna iedereen heeft een betaalrekening nodig en voor het gebruik hiervan betaal je maandelijkse bankkosten.

Hieronder vind je een overzicht met de goedkoopste opties voor een betaalrekening voor één persoon (zie 1), een betaalrekening voor twee personen met twee betaalpassen (zie 2) en een betaalrekening met betaalpas én creditcard (zie 3).

Update 1 maart 2020, de update voor 2021 vind je in een aparte blog.

1. Betaalrekening voor één persoon

Als je een betaalrekening op één naam nodig hebt met één betaalpas (zonder creditcard) zijn de volgende Nederlandse banken het goedkoopst:

 • ABN AMRO Bank: €1,55 per maand (€18,60 per jaar)
 • Rabobank: €1,55 per maand (€18,60 per jaar)
 • ING Bank: €1,70 per maand (€20,40 per jaar) of €1,35 per maand (€16,20 per jaar). Als je kiest voor het lagere bedrag betaal je €0,80 voor elke geldopname binnen de EER. Deze optie is goedkoper bij maximaal 3 geldopnamen per jaar

Gratis rekening met Maestro en Mastercard

Er is een mogelijkheid om een gratis betaalrekening te openen waarbij je zowel een Maestro betaalpas als Mastercard creditcard kunt aanvragen (gratis). Dit is via N26.

N26 is een Duitse bank met bankvergunning waardoor het depositogarantiestelsel (tot €100.000) van toepassing is. 

Een belangrijk voordeel als je buiten de Eurozone komt of buiten de Eurozone aankopen doet: betalen in vreemde valuta is gratis. Contant geld opnemen in Euro’s is 5 keer per maand gratis met je Mastercard, daarna kost dit €2. Met je Maestrocard kost geld opnemen altijd €2.

Andere dingen om rekening mee te houden: je hebt geen iDeal en de klantenservice en website zijn alleen in Engels beschikbaar.

2. Betaalrekening voor twee personen (twee betaalpassen)

Als je met twee personen bankiert met één betaalrekening en twee betaalpassen (gezamenlijke rekening) zijn de goedkoopste banken:

 • SNS Bank: €33 per jaar voor een bankrekening met twee betaalpassen
 • ING Bank: €33,60 per jaar voor een betaalrekening met twee betaalpassen of eventueel €29,40 per jaar waarbij je €0,80 gaat betalen per geldopname (dit is goedkoper bij maximaal 4 geldopnamen per jaar).

Bij sommige banken kun je ook een gezamenlijke rekening hebben met één betaalpas, dit kan goedkoper zijn.

3. Betaalrekening met betaalpas en creditcard

Als je een creditcard bij je betaalrekening wil, is het belangrijk rekening te houden met de verschillen in kosten hiervoor.

Als je bankiert met één betaalpas en één creditcard zijn het goedkoopst:

 • Rabobank: basispakket €34,80 per jaar 
 • ING Bank: €39 per jaar (creditcardkosten €18,60 per jaar).

Als je met twee betaalpassen en één creditcard bankiert, blijft de SNS Bank het goedkoopst (€48,75 per jaar, waarvan €15,75 voor de creditcard).

Losse creditcards (Nederland)

Je kunt ook een losse Nederlandse creditcard nemen. Dit kan goedkoper zijn als de kosten voor een creditcard bij jouw bank hoger zijn dan de onderstaande bedragen.

Opties voor een ‘losse’ creditcard zijn bijvoorbeeld:

 • de Bijenkorf: Mastercard, €18,50 per jaar
 • ANWB: Visa, €16 per jaar, alleen mogelijk als je lid bent van de ANWB.

Het voordeel van de Bijenkorf kaart is dat je punten spaart die je kunt inwisselen voor korting of gratis winkelen (punten sparen gaat langzaam).

Let op dat kopen op afbetaling enorm duur is! Dit geldt voor elke creditcard, dus doe dit nooit. Let ook op dat je je niet laat verleiden meer de kopen dan je van plan was vanwege de punten die je spaart op de Bijenkorf card.

Gratis creditcard (internationaal)

Er zijn mogelijkheden voor een gratis (prepaid) creditcard, bijvoorbeeld via N26.

Je bespaart hiermee niet alleen de maandelijkse creditcardkosten, maar geld opnemen of betalen buiten de EU is ook goedkoper. Daarom kan het nog steeds voordelig zijn om een internationale gratis creditcard te nemen naast je Nederlandse creditcard.

Lees hier meer over gratis creditcards.

Kinderen, jongeren en studenten

Bepaalde groepen krijgen meestal gratis een bankrekening zoals kinderen, jongeren en studenten. 

Dit zijn de beste opties om te sparen voor je kinderen.

Ondernemer

Als ondernemer heb je een zakelijke rekening nodig. Dit zijn de goedkoopste zakelijke rekeningen

Leave a Reply

This Post Has 9 Comments

 1. Veertigermerkids

  Is de moneygo betaalrekening niet gewoon de goedkoopste? Volgens de site is zowel de rekening als de betaalpas gratis.

  1. FinancElle

   MoneYou Go is inderdaad gratis, maar de voorwaarden stellen een Nederlandse tegenrekening verplicht. Dit houdt in dat je deze betaalrekening niet als enige betaalrekening kunt hebben, vandaar dat ik hem niet heb genoemd. Hij kan wel goed dienen als tweede betaalrekening!

   1. W mobi

    Moneyou stopt ermee

 2. Kaspar

  Vind dit niet heel relevant wat betreft betaalrekeningen. De verschillen in kosten zijn minimaal, dus kijk liever naar duurzaamheid, service en producten. Ben zelf bijvoorbeeld deze maand vertrokken bij abn amro (goedkoop) en overgestapt naar ASN bank (10 cent duurder). Bij ASN is meer investering in duurzaamheid en ABN Amro is met een reden goedkoop: ze bezuinigen op alles! Zelfs de mobiel bankieren app (Android) hebben ze inmiddels gestopt… zogenaamd omdat niemand het gebruikte, maar het is natuurlijk gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

  1. Kaspar

   Ik bedoel uiteraard mobiel betalen bij abn-amro waar ze mee gestopt zijn. Waardeloos!

  2. FinancElle

   Hi Kaspar,

   Klopt, in sommige situaties zal dit allemaal niet zoveel schelen (als er maar één betaalrekening met één betaalpas is).

   Toch denk ik dat veel mensen een eigen betaalrekening met creditcard hebben (50 euro per jaar) hun partner ook (50 euro per jaar) en ze ook nog een gezamenlijke rekening hebben (40 euro per jaar). In dit geval valt er toch wat te besparen (door het aantal rekeningen te verminderen en/of gedeeltelijk over te stappen naar gratis aanbieders), zeker als er ook buiten Europa wordt betaald (door middel van N26 of Revolut).

   Goed dat je bent overgestapt naar een duurzamere bank!

 3. Lien

  Bij een creditkaart kun je nog de kaart van euroclix noemen.

 4. W mobi

  Je vergeet de bunq travel card… 0.0 p.m. eenmalig 10,-