
Een auto ouder dan 15 jaar wordt ook wel een youngtimer genoemd. Voor youngtimers gelden gunstige belastingregels voor de bijtelling; deze is namelijk 35% van de dagwaarde van de auto in plaats van de reguliere 22% van de cataloguswaarde.
Hoe deze youngtimer regeling precies werkt lees je hieronder mét een rekenvoorbeeld van de besparing.
Ondernemer? Bijtelling indien auto als ondernemersvermogen aangemerkt
Als ondernemer betaal je bijtelling als je jouw auto hebt aangemerkt als ondernemingsvermogen én de auto ook in privé gebruikt.
Over de keuze tussen auto als privé- of ondernemersvermogen lees je uitgebreid in mijn andere blog.
De keuze die je maakt, wordt ook wel vermogensetikettering genoemd. Let op dat je deze keuze niet ‘zomaar’ kunt wijzigen (bijvoorbeeld omdat je auto 15 jaar oud wordt). Je moet kunnen onderbouwen waarom je wijzigt.
Als je een nieuwe (tweedehands) auto koopt, zal dit niet zo snel problemen opleveren.
Standaardsituatie – 22% van cataloguswaarde
In de standaardsituatie betaal je 22% bijtelling over de cataloguswaarde van een auto. De cataloguswaarde is eigenlijk de nieuwwaarde.
Stel dat jij een 8 jaar oude auto rijdt, betaal je nog steeds de bijtelling over de nieuwwaarde (van 8 jaar geleden). Een duur geintje dus, zie ook het rekenvoorbeeld hieronder.
Deze regeling verandert als de auto 15 jaar oud is, een zogenaamde youngtimer.
Youngtimer – 35% van dagwaarde
Op het moment dat jouw auto van de zaak een youngtimer wordt (15 jaar of ouder) wordt de bijtelling berekend over de waarde in het economische verkeer van de auto. Dit kun je vergelijken met de dagwaarde. Deze is veel lager dan de cataloguswaarde.
Het percentage van de bijtelling wordt dan 35% in plaats van 22%. Hieronder in het rekenvoorbeeld zie je de impact hiervan.
Wanneer een youngtimer?
Voor de 15-jaargrens gaat het om de exacte datum waarop de auto op kenteken is gezet.
Vandaag zijn alle auto’s die op 1 oktober 2004 op kenteken zijn gezet 15 jaar oud geworden. Is jouw auto op 1 november 2004 op kenteken gezet? Dan moet je nog een maandje wachten om de lagere bijtelling te mogen toepassen.
Rekenvoorbeeld besparing
Hoeveel bespaar je nu daadwerkelijk met de youngtimer regeling?
Hieronder een rekenvoorbeeld waarin ik het verschil heb berekend tussen de kosten bij 22% bijtelling over de cataloguswaarde en 35% over de dagwaarde.

Planning wijzigingen
Het huidige kabinet overweegt om wijzigingen door te voeren in de youngtimer regeling. Deze zouden nadelig kunnen uitpakken. Hierover is op dit moment nog niet meer bekend.
Btw
Let goed op de btw gevolgen! Als je géén rittenadministratie bijhoudt en er een btw-correctie plaatsvindt, wordt deze nog altijd berekend over de cataloguswaarde van de auto, ook al is de auto een youngtimer. De youngtimer regeling geldt alleen voor de inkomstenbelasting.
Rijd jij een youngtimer?
Of denk je erover er één te gaan rijden? Deel je ervaringen in de comments!
