De zakelijke rekening: voor- en nadelen

zakelijke rekening noodzakelijk verplicht voordelen nadelen

Het hebben van een zakelijke bankrekening is niet verplicht op grond van de wet. Ook de belastingdienst eist het niet. Toch is het meestal wél nodig, omdat de bankvoorwaarden niet toestaan dat je zakelijke transacties verricht met je privérekening.  

Naast deze bankvoorwaarden zijn er een aantal andere redenen waarom je een zakelijke rekening zou willen hebben: de voordelen. Het nadeel van een zakelijke rekening? De kosten, ook al zijn die aftrekbaar.

Voordelen zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht. Zeker als startende ZZP’er is het administratief gezien meestal goed te doen om je privérekening te gebruiken voor zakelijke transacties. Toch is het beter om een zakelijke rekening te hebben. Dit om de volgende redenen:

 • Overzicht: voor je administratie is het essentieel om overzicht te hebben in je banktransacties en dit is een heel stuk makkelijker te creëren als privé en zakelijk gescheiden zijn. Een boekhouder zal waarschijnlijk ook van je verwachten (of eisen) dat je een zakelijke rekening hebt.
 • Bedrijfsnaam: de zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf, dit komt niet alleen professioneler over, soms is het ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld de aftrekbaar van btw (bijvoorbeeld als je je auto privé houdt maar zakelijk rijdt).
 • Box 3: het saldo op je zakelijk rekening (mits redelijk) valt niet onder je box 3-vermogen.

Nadeel zakelijke rekening

De reden voor mij om langer te wachten met het openen van een zakelijke rekening zijn de kosten. Een zakelijke rekening is vrij duur in vergelijking met een privérekening. Zeker als je een kleine (startende) ZZP’er bent kunnen deze (extra) kosten best wel op je winst drukken.

Een goede reden voor mij om eens dieper te duiken in de verschillende opties voor ZZP’ers. Lees hier deel II van deze blog: wat is de goedkoopste (en beste) zakelijke bankrekening?

Kostenaftrek

Vergeet niet dat de kosten van je zakelijke rekening aftrekbaar zijn van de winst waardoor de daadwerkelijke kosten lager kunnen uitvallen. In deze blog lees je alles over aftrek van zakelijke kosten.

Laat mij vooral hieronder in de comments weten of jij een zakelijke rekening hebt en zo ja, bij welke bank (en waarom)?

Laat hier je reactie achter!

This Post Has 2 Comments

 1. Mirram

  Al 7 jaar gewoon een extra normale betaalrekening voor de zaak (zzp-er) en mijn boekhouder eist geen zakelijke bankrekening. Ook met de belastingdienst geen probleem en scheelt best wel veel in de kosten.

  1. FinancElle

   Fijn dat het tot nu toe altijd goed is gegaan! Let wel op dat dit in principe niet is toegestaan op basis van de bankvoorwaarden!

   Bijvoorbeeld de voorwaarden bij een Rabobank betaalrekening hoofdstuk 7 artikel 2: “U mag de rekening alleen gebruiken voor uw eigen bankzaken. U mag de rekening niet gebruiken voor een bedrijf.”