De zakelijke rekening: voor- en nadelen

zakelijke rekening noodzakelijk verplicht voordelen nadelen

Het hebben van een zakelijke bankrekening is niet wettelijk verplicht. Ook eist de belastingdienst het niet. Toch is het meestal wel ‘nodig’, omdat de bankvoorwaarden niet toestaan dat je zakelijke transacties verricht met jouw privé betaalrekening.

Deze bankvoorwaarden zijn dus een reden waarom je een zakelijke rekening wil hebben. Daarnaast zijn er een aantal andere redenen: de voordelen vind je hieronder. Het nadeel van een zakelijke rekening? De kosten, ook al zijn die aftrekbaar.

Voordelen zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht. Daarom gebruiken startende ondernemers vaak gewoon hun privé betaalrekening, zeker ZZP’ers. Toch is het beter om een zakelijke rekening te hebben, dit om de volgende redenen:

 • Overzicht: voor je administratie is het essentieel om overzicht te hebben in je banktransacties en dit is een heel stuk makkelijker te creëren als privé en zakelijk gescheiden zijn. Een boekhouder zal waarschijnlijk ook van je verwachten (of eisen) dat je een zakelijke rekening hebt.
 • Bedrijfsnaam: de zakelijke rekening staat op naam van je bedrijf, dit komt niet alleen professioneler over, soms is het ook noodzakelijk voor bijvoorbeeld de aftrekbaar van btw (bijvoorbeeld als je je auto privé houdt maar zakelijk rijdt).
 • Box 3: het saldo op je zakelijk rekening (mits redelijk) valt niet onder je box 3-vermogen. Dit is makkelijker te bewijzen als het daadwerkelijk op een zakelijke rekening staat.

Nadeel zakelijke rekening

De reden om te wachten met het openen van een zakelijke rekening is: de kosten. Een zakelijke rekening is vrij duur in vergelijking met een privérekening. In mijn andere blog lees je: wat is de goedkoopste (en beste) zakelijke bankrekening?

Kostenaftrek

Vergeet niet dat de kosten voor je zakelijke rekening aftrekbaar zijn van de winst waardoor de daadwerkelijke kosten lager kunnen uitvallen. In deze blog lees je alles over aftrek van zakelijke kosten.

Laat mij hieronder in de comments weten of jij een zakelijke rekening hebt en zo ja, bij welke bank (en waarom)?

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Mirram

  Al 7 jaar gewoon een extra normale betaalrekening voor de zaak (zzp-er) en mijn boekhouder eist geen zakelijke bankrekening. Ook met de belastingdienst geen probleem en scheelt best wel veel in de kosten.

  1. FinancElle

   Fijn dat het tot nu toe altijd goed is gegaan! Let wel op dat dit in principe niet is toegestaan op basis van de bankvoorwaarden!

   Bijvoorbeeld de voorwaarden bij een Rabobank betaalrekening hoofdstuk 7 artikel 2: “U mag de rekening alleen gebruiken voor uw eigen bankzaken. U mag de rekening niet gebruiken voor een bedrijf.”