DEGIRO: basic of custody account?

basic of custody account smooth sailing zeilboot

Als je een beleggingsrekening opent bij DEGIRO, sta je voor de keuze: neem je een basic of custody account?

De grootste verschillen zijn:

 • het uitlenen van aandelen bij een basic account (niet bij custody) en
 • geen dividendkosten bij een basic account (wel bij custody).

Hieronder lees je meer over de verschillen, inclusief een rekenvoorbeeld van de gevolgen, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken.

Wil je weten of DEGIRO voor jou de beste keuze is? Lees mijn blog over de beste broker voor zelf beleggen.

Update: per december 2021 kun je niet langer een custody account openen (blog over de nieuwe kostenstructuur van DEGIRO).

Kiezen en wisselen van account

Bij openen van een beleggingsrekening bij DEGIRO moet je kiezen voor een profiel: basic of custody. 

Je kunt deze keuze niet meer wijzigen. Als je later toch het ander soort account wil, moet je een nieuwe beleggingsrekening openen.

Eventueel kun je allebei de accounts aanhouden (een basic én een custody account). Als je echt van account wilt wisselen, moet je jouw beleggingen op je oude account verkopen en op je nieuwe account aankopen. Aangezien er een paar dagen tussen zitten in verband met overboekingen, loop je dan koersrisico.

basic custody verschillen tabel

Verschil 1: het uitlenen aandelen

Eén van de grootste verschillen tussen een basic en custody profiel is het feit of je aandelen mogen worden uitgeleend aan derde partijen.

 • Basic: aandelen kunnen wel worden uitgeleend
 • Custody: aandelen kunnen niet worden uitgeleend

In deze blog heb ik het over ‘aandelen’ uitlenen, maar dit geldt ook voor andere producten, zoals ETFs.

Wat is het uitlenen van aandelen?

Bij een basic account mogen jouw ‘effecten’ worden uitgeleend aan derden, in vaktermen ook wel: ‘securities lending’ genoemd. Dit is zeer gebruikelijk in de beleggingswereld.

Hoe werkt dit? Jouw aandelen worden uitgeleend aan een derde partij en deze derde partij verkoopt ze, in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kunnen kopen en zo winst te maken.

Dit zijn beleggers die ‘short gaan’ oftewel ze verwachten een daling van de koers van dit aandeel. Wil je hier meer over lezen? Lees mijn blog over GameStop.

Deze derde partijen moeten zekerheid stellen voor het lenen van deze effecten en rente betalen over de lening. Door deze rente verdient een partij als DEGIRO geld aan het uitlenen van aandelen.

Het risico voor jou?

Als de derde partij failliet gaat én als blijkt dat de gestelde zekerheid onvoldoende is, ben jij waarschijnlijk een deel van je aandelen kwijt.

Het risico wordt verspreid over alle mensen met een basic account dus je zult niet snel al je aandelen kwijt zijn.

Hoe ‘groot’ is dit risico precies? Dat is lastig te zeggen. Vaak wordt gezegd: het is een heel klein risico, want het is nog nooit echt gebeurd dat een derde partij failliet ging én de gestelde zekerheid onvoldoende was, zelfs niet in de kredietcrisis. Maar wat is een klein risico? Je kunt er geen cijfer aan hangen.

Het komt er simpelweg op neer dat je jezelf de vraag moet stellen: ben ik bereid dat extra risico te lopen? Houd daarbij rekening met het ‘nadeel’ van een custody account: de dividendkosten!

Verschil 2: de dividendkosten

DEGIRO verdient geld aan het uitlenen van aandelen. Aangezien zij dit bij een custody account niet mogen doen, zijn er kosten aan dit profiel verbonden: dividendkosten.

Deze zogenaamd ‘corporate action kosten’ betaal je over elke dividenduitkering die je ontvangt en bedragen per dividenduitkering het laagste bedrag van:

 • 10% van het totaal uitgekeerde dividend of
 • €1 + 3% van het dividend

Rekenvoorbeeld

Hieronder vind je een voorbeeld van de dividendkosten per jaar op basis van een dividend van 2% per jaar.

dividendkosten custody account

De kosten hebben de grootste impact bij het kleinste vermogen, namelijk 0,2% extra kosten per jaar. Op lange termijn hebben kosten veel impact.

Je kunt dividendkosten voorkomen door alleen maar ETFs aan te kopen die geen dividend uitkeren; zogenaamde accumulating ETFs

Houd er dan wel rekening mee dat je eventueel transactiekosten betaalt indien deze ETF niet in de kernselectie zit

Verschil 3: producten aankopen

Als je een custody account neemt, kun je bepaalde producten niet aankopen. Dit gaat om risicovolle producten zoals turbo’s (die ik sowieso niet koop).

Mijn keuze?

Ik heb gekozen voor een basic account. Het extra risico is niet precies te kwantificeren, maar voor mijzelf vind ik de dividendkosten te hoog ten opzichte van het risico. Met beleggen wil ik zo min mogelijk risico lopen, maar bij beleggen horen ook risico’s. 

In mijn andere blog vind je mijn huidige beleggingsstrategie.

Nogmaals: het is echt een persoonlijke afweging!

Wat voor account heb jij en waarom? Laat het weten in de comments!

De link naar DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 16 Comments

 1. Marcel

  Lees je blogs met plezier. Maak gebruik van een De Giro custody-account.

  1. FinancElle

   Leuk om te horen! Na het lezen van deze blog nog steeds blij met de keuze? Succes!

   1. Marcel

    Als ik je blog (7 jaar geleden) had gelezen (of me toen beter had geinformeerd) had ik waarschijnlijk basic gekozen.

    1. FinancElle

     Je kunt eventueel een tweede rekening openen, gewoon dat je het weet 🙂

 2. MrPFP

  Ik heb een custody account. Dit is een van die risico’s bij beleggen waar je als belegger geen zicht of vat op hebt.
  Ook moeilijk te voorspellen hoeveel risico je eigenlijk loopt nu, of in de toekomst.
  Zoals je voorrekent vallen de kosten procentueel wel mee.
  Als je rekening houdt met de kernselectie kun je je totale beleggingskosten erg beperken, maar ‘de laagste kosten’ is niet heilig.

  1. FinancElle

   Klinkt als een weloverwegen keuze! Goed bezig!

 3. Julian

  Belangrijk om te beseffen dat het uitlenen van je aandelen effectief tegen je gebruikt wordt. Het doel van short gaan is om de prijs van die aandelen te verlagen, zodat ze tegen een lagere prijs door de lener aangekocht kunnen worden, of zelfs nooit aangekocht hoeven te worden als het bedrijf failliet gaat.
  Terwijl jouw doel juist een hogere prijs van die aandelen is.

  1. FinancElle

   Voor zover ik heb begrepen is short gaan tot op behaalde hoogte ook goed voor de markt, maar ik zou verder onderzoek moeten doen naar de effecten om te weten hoe dat precies werkt

 4. E.HENSE

  Prima uitleg! Wel een vraag over de beurskosten. Als je 1 account hebt dan betaal je maar 1 keer de beurskosten (Xertra) ongeacht hoeveel verschillende aandelen je op die beurs hebt. Als je twee accounts hebt, met aandelen op Xetra beurs, dan lijkt me dat je wel twee keer de beurskosten (2,50) per jaar betaalt, ook al ben je van beiden accounts de eigenaar. Klopt dat?

  1. FinancElle

   Dank!

   Klopt, als je 2 account hebt of wilt (basic en custody) is het slim om rekening te houden met de verschillende beurzen die je daar hebt openstaan. Goed punt!

   Zelf heb ik daar geen last van omdat ik alleen aan de EAM aankoop.

 5. Venkat

  Hi Elle, i have almost made my choice to go for Degiro basic account instead of custody account. But one question is still bothering me. 🙂 I wanted to only invest monthly in VWRL using Degiro aiming at long term investments (15+ years). I understood that safety limit is only 20000eur and what about investments above 20000eur? Simply, for VWRL (and/or IWDA) for 15+ years monthly investment, is basic account sufficient and risk free?

  1. Venkat

   Also, if i choose a custody account and instead of VWRL if i go for VWCE, then i still have custody account and also no fee for dividents? Is it more safe?

  2. FinancElle

   Hi Venkat, in principle all of your investments are being kept in a seperate company so it won’t be part of a bankruptency in case this happens (this is mandatory based on the investment permit). However, in case something goes wrong with this ‘construction’, according to European Union rules, 20.000 euros are secured. You can read more about this in my blog: DEGIRO negatief in het nieuws (link).

   All of this doesn’t really have to do with the difference between basic/custody account. The difference there regards to third party lending of shares (as explained about). For me a basic account is sufficient, I don’t know if it is for you. Risk free? No. No investment is risk free.

   To read more about basic/custody regarding VWCE check my blog about VWCE in kernselectie (link).

   1. Venkat

    Thanks Elle. Perfect clarification.

 6. Ol

  Short sellers maken inderdaad dankbaar gebruik/misbruik van de mogelijkheidheden die securities lending ze biedt. Dat het uitlenen van effecten niet ongebruikelijk is betekent niet dat het okay is (vind ik). Voor mij was dat een reden om voor custody te kiezen. Voor een vriend van me ook, maar hij merkte deze week dat hij als nieuwe klant bij DEGIRO geen Custody account meer kon kiezen. Dat is vooral een beetje vreemd omdat Degiro niemand hierover heeft geïnformeerd, het is recent stilletjes doorgevoerd.

  Hoe dan ook; voorheen had je in elk geval nog de keuze, maar nu kun je geheel geen custody account meer krijgen bij de DEGIRO. Vreemd.

  1. FinancElle

   Hi Ol,

   Klopt inderdaad van de custody accounts. Ik zal hier snel een blog over posten + oude informatie updaten.