DeGiro/Flatex bankrekening: voor- en nadelen

bankrekening nieuwe structuur degiro flatex

DEGIRO is begonnen met het versturen van e-mails en formulieren om iedereen te laten overstappen op de nieuwe structuur voor het aanhouden van tegoeden. Iedereen krijgt namelijk een Flatex bankrekening in plaats van het huidige geldmarktfonds.

Waarom krijg je een ‘nieuwe’ bankrekening, wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen en waar moet je op letten? Je leest het hieronder!

Banktegoeden of beleggingen

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen je aangehouden banktegoeden en je beleggingen. 

Met banktegoeden bedoel ik je ‘vrije ruimte’ oftewel het geld dat je nog beschikbaar hebt voor het aankopen van producten. Het geld waarmee je al producten hebt aangekocht, dat zijn je beleggingen. 

Huidige situatie: geldmarktfonds

Momenteel worden jouw tegoeden bij DEGIRO aangehouden in een geldmarktfonds. Waarom? DEGIRO is geen bank (ze hebben geen bankvergunning) en ze mogen daarom geen ‘banktegoeden’ aanhouden. Zij moeten dit uitbesteden en dit gebeurt in de vorm van een geldmarktfonds.

Het geldmarktfonds ‘belegt’ met jouw geld. Daarom kan de waarde van het geld fluctueren, maar DEGIRO compenseert eventuele fluctuaties tot een tegoed van €2.500. 

Nieuwe situatie: een Flatex bankrekening

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft recentelijk een onderzoek gehouden bij DEGIRO. Zij waren zacht gezegd niet blij met de huidige manier van werken, onder andere met betrekking tot het geldmarktfonds. Er moest een oplossing komen.

DEGIRO is vorig jaar overgenomen door het Duitse beleggingsplatform Flatex. Flatex heeft in Duitsland wél een bankvergunning. Vandaar dat er nu gebruik wordt gemaakt van deze bankvergunning om bankrekeningen voor de klanten van DEGIRO te openen.

Wat heb je aan zo’n bankvergunning?

Op basis van de Europese regelgeving bestaat het zogenaamde depositogarantiestelsel. Dit beschermt burgers tegen een faillissement van een bank. Op het moment dat jij een banktegoed aanhoudt bij een bank (mét bankvergunning), is dit bij een faillissement tot €100.000 beschermd

Het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunning. Je kunt je spaargeld dus over verschillende banken verdelen (let erop dat ze een eigen bankvergunning hebben). 

Let op: dit gaat dus over banktegoeden, niet over het beleggingen. Op het moment dat jij van het banktegoed een beleggingsproduct aankoopt, is dit een belegging en geen banktegoed. Beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel, maar onder het beleggerscompensatiestelsel tot €20.000

Voordelen Flatex bankrekening

Het grootste voordeel van de nieuwe structuur voor het aanhouden van tegoeden binnen DEGIRO is het feit dat het depositogarantiestelsel van toepassing is. Je banktegoeden zijn tot €100.000 beschermd. 

Zelf houd ik nooit veel tegoeden aan, dus voor mij is het niet eens een super grote vooruitgang, maar toch. 

Nadelen Flatex bankrekening

Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je de tegenrekening moet wijzigen indien je een automatische overboeking hebt ingesteld. Je zal nu geld gaan overmaken naar je ‘eigen’ Flatex IBAN. 

Overboeken via iDeal is overigens nog steeds mogelijk via de website van DEGIRO.

Houdt je veel tegoeden aan bij DEGIRO, dan kan de negatieve rente eventueel een nadeel vormen.

Negatieve rente

Zoals je misschien in de e-mail gelezen hebt, is er een negatieve rente van toepassing op de Flatex bankrekening (-0,50%). Deze negatieve rente wordt door DEGIRO vergoed tot een aangehouden tegoed van €2.500, net zoals nu het geval is bij het geldmarktfonds. 

Als je meer dan €2.500 aanhoudt, moet je wel rekening houden met deze negatieve rente. De negatieve rente is denk ik van toepassing om te voorkomen dat mensen deze bankrekening als een ‘gewone’ spaarrekening gaat gebruiken.

Buitenlandse bankrekening 

Het feit dat deze bankrekening in Duitsland zit, zou niets moeten uitmaken. De Europese regelgeving is gewoon van toepassing. Het tegoed op de bankrekening valt ook gewoon in box 3.

Heb jij het formulier al ingediend?

En ben jij daardoor nu trotse eigenaar van een Duitse Flatexrekening? Ik wel!

Nog starten met beleggen? Check dan eens deze blogs:

De link naar DEGIRO is een affiliate link. Als jij via deze link een account opent, krijg ik daarvoor een klein bedrag (daarmee help je mij enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 59 Comments

 1. Maarten H.

  Fijn dat je dit hebt uitgewerkt, want ik moest hier ook nog naar kijken. Duidelijk verhaal en nu weet ik wat erachter zit.

 2. DutchFI

  Ik heb nu wel wat geld in de vrije ruimte staan om snel te kunnen schakelen.

  Kun je wat meer uitleggen over het beleggingscompensatiestelsel? Ik las al dat mensen boven de 20.000 naar een andere belegger gingen overstappen. Ik heb nu al veel meer bij DeGiro en eigenlijk geen trek om over te stappen. Ik beleg vnl in VWRL en heb hier nu geen transactiekosten over. Daarbij vind ik de app erg handig. Hoe kijk jij hier tegenaan?

  1. FinancElle

   Hi! Overschrijven daar gaat inderdaad een paar dagen overheen. Zelf boek ik altijd over met iDeal en dat staat dan meteen bij DEGIRO op de rekening.

   In het artikel staat een link naar de website van De Nederlandsche Bank waar er meer over het compensatiestelsel wordt uitgelegd. Het komt erop neer dat je bij een faillissement van een beleggingsinstelling (zoals DEGIRO) je verlies gecompenseerd krijgt tot 20.000 euro. Alles daarboven is hoogstwaarschijnlijk weg (je kunt altijd een claim indienen bij de curator maar er valt meestal niet zoveel te halen).

   Zelf heb ik er gemengde gevoelens over. DEGIRO staat nu vol in de spotlights en ze zijn bezig om het te verbeteren. Dus het is niet alsof ik er gillend wegren, want ik vind het ook gewoon heel prettig werken. Maar ik ben wel bezig met andere opties, zodat ik mijn risico wat meer spreid.

   1. Bert

    Je vermeldt dat >20 k€ hoogstwaarschijnlijk weg is. Geldt dat ook voor aandelen? Aandelen, die heb je toch in bezit?

    1. FinancElle

     Het idee is als volgt. De effecten zijn van jou. Deze worden door de bank/broker bewaard in een bewaarbedrijf, afgescheiden van het vermogen van de bank/broker, zodat deze kunnen worden overgeboekt naar een derde partij in geval van een faillissement van de bank/broker.

     MAAR in het geval van DEGIRO bleek – volgens de AFM – dat het bewaarbedrijf niet voldeed aan de eisen.

     Je kunt meer lezen in mijn blog over DEGIRO negatief in het nieuws (link)

 3. Kiki Hermus

  Dankje voor het duidelijke blog. Naar aanleiding van het bericht van DeGiro was ik al gaan Googlen om uit te zoeken waar dit over ging, maar fijn dat je het allemaal op een rijtje hebt gezet.

 4. Stwf

  @bert
  Volgens mij staan aandelen op naam

 5. Ingrid

  Ik heb alleen een mail gekregen maar nog geen bericht om een nieuwe rekening te openen.
  Van de aandelen snap ik ook niet, die bezit je toch en kunnen daardoor toch niet naar iemand anders gaan bij faillissement.

  1. FinancElle

   Hi Ingrid,

   Inmiddels wel het formulier ingevuld?

   De aandelen zijn juridisch van jou en worden in een bewaarinstelling bewaard. Dus in éénzelfde bewaarinstelling zitten de financiële producten van alle cliënten. Op basis van het AFM rapport bleek dat één grote cliënt een voorkeursbehandeling kreeg. Deze cliënt mocht bijvoorbeeld handelen terwijl zijn een tekort hadden. Het is niet duidelijk hoe graag dat tekort was omdat de bedragen zwart zijn gemaakt in het AFM-rapport. Het gaat waarschijnlijk om grote bedragen gezien de – volgens de AFM – risico’s die hierdoor ontstonden.

   In de bewaarinstellingen zitten dus inderdaad al onze aandelen, maar ook een tekort van die ene grote cliënt. Op het moment van een faillissement zal dan blijven dat er nog een schuld te vereffenen is in het bewaarbedrijf. Er zullen dan aandelen verkocht moeten worden om die schuld te vereffenen. Onze aandelen. Wij zouden op die manier dus (een deel van) onze aandelen kunnen kwijtraken.

   Hopelijk is het zo duidelijker. Laten we hopen dat die nu is opgelost.

 6. Ingrid

  Elle dank je wel voor je duidelijke bericht.
  Ik heb nog steeds niets ingevuld, ik zie het nergens staan.
  Wel heb ik een mail gehad dat ze gefaseerd de rekeningen openen.
  Misschien moet ik nog even geduld hebben.

 7. rick

  Wordt de rekening automatisch (via de Giro of de flatex bank) aangemeld als buitenlandse rekening of moet je dat zelf nog doen? Of hoe werkt dat?

  1. FinancElle

   Hi Rick, wat bedoel je met aangemeld? Ben je toevallig woonachtig in België?

 8. RickvS

  Flatex bank zit in Duitsland dacht ik, een rekening daar wordt dan toch als een buitenlandse bankrekening gezien? Buitenlandse rekening moet je toch bij de Nederlandsche Bank aangeven dacht ik, op heb ik dit verkeerd begrepen? Mijn primaire vraag is eigenlijk hoe zit het qua belastingen, verandert daar wat mee als je door de Giro een rekening in het buitenland er bij krijgt die op jouw naam staat. Bedankt voor je antwoord 🙂

  1. FinancElle

   Hi Rick,

   Ah ok, dat bedoel je. Voor zover ik weer hoef je een buitenlandse bankrekening niet door te geven. Vermogen is in principe belast in je woonland. Als je in Nederland woont is het geld op een Duitse bankrekening in Nederland belast. Je moet het gewoon opgeven in je Nederlandse inkomstenbelastingaangifte.

   Duitsland geeft de namen van Nederlandse rekeninghouders ook door aan Nederland om zwartsparen te voorkomen.

   Hopelijk helpt dit!

   1. RickvS

    Ah perfect! Dat wilde ik graag weten inderdaad, dankjewel! 🙂

  2. Marnix

   Hier ben ik persoonlijk ook wel heel erg benieuwd naar.

 9. Arjen

  Goedendag. Ik ben pas begonnen met beleggingen in aandelen en vind het een hoop waar ik mee akkoord moet gaan zonder er echt verstand van te hebben. Maar ondanks het enigsinds omslachtig is krijg ik de indruk dat de risico’s toch redelijk beperkt zijn.

  #1 ik begrijp dat als ik voor minder dan 20.000 aan aandelen heb ik sws 100% safe zit. Wat dat betreft kan je ook spreiden al is 20k voor velen misschien niet veel.

  #2 Weet iemand waardoor er verschillen zijn mbt de koersstand bij het instellen van een koop of verkoop tov de rabobank?
  Als de koers van 22 naar 23 springt verkoopt de giro mijn aandelen voor 22,5 als ik dat heb ingesteld, bij de rabo voor 23. Is dit gebruikelijk en mag dit wel?

 10. MoMoney

  Toch een vraag. Dus stel je hebt de flatex rekening. Je kan dus nog steeds geld overmaken (van mijn prive rekening) via de website van degiro met ideal. Gaat het dan rechtstreeks naar de flatex rekening?

  1. FinancElle

   Hi MoMoney,

   Inderdaad. Je klikt op de website op ‘geld in- & uitboeken’ en dan kun je via iDeal geld inboeken. Het komt op je Flatex rekening (als je die hebt geopend via het formulier). Er staat dan onder het bedrag dat op de bankrekening ‘EUR’ in plaats van EUR MMF voor het geldmarktfonds.

 11. Sam

  Ik ben vergeten mijn tegenrekening te wijzigen naar mijn eigen Flatex IBAN waardoor mijn maandelijkse inleg nu soort van verdwenen is. Wat kan ik het beste doen?

  1. FinancElle

   Hi Sam,

   Ik verwacht dat het binnen een paar dagen automatisch wordt teruggestort (heb je het inmiddels al ontvangen?) maar anders zou ik zeker even contact opnemen met de klantenservice van DEGIRO.

 12. Dennis

  Ik ben niet tevreden over De Giro. Wat Arjen al aangeeft: “Als de koers van 22 naar 23 springt verkoopt de giro mijn aandelen voor 22,5 als ik dat heb ingesteld, bij de rabo voor 23. Is dit gebruikelijk en mag dit wel?”

  Ook zijn zij zeer slecht telefonisch bereikbaar en heb ik een maand geleden per mail een klacht ingediend over een niet uitgevoerde verkoop(waardoor ik onnodig verlies heb geleden) waar ik tot op heden nog geen reactie op heb mogen ontvangen.

  Nu ben ik pas een maand klant en vind het daarom dan ook vreemd dat direct na het aanmaken van een account ik gevraagd word mijn rekening om te zetten. Waarom niet gelijk een juiste rekening aanmaken als het toch verplicht word? Voors en tegens en dergelijke zijn niet transparant/helder.

  1. MoMoney

   Misschien wil je eerst DeGiro testen (dus niet traden, maar gewoon rond klikken) en niet gelijk een flatex rekening openen.

 13. Roy Beek

  Hi Ik heb (nog) geen Flatex rekening ik twijfel nog. Ik lees nl dat je nog gewoon geld via Ideal van je huidige rekening kunt overmaken naar de giro als je aandelen wilt kopen. Dat geldt waarschijnlijk ook als ik aandelen verkoop en de opbrengt wil terug storten naar mijn huidige gekoppelde bankrekening? Met vriendelijke groet Roy

  1. FinancElle

   Hi Roy, dat kan nu inderdaad nog wel. In de toekomst gaat dit veranderen. Zie hieronder een stuk uit de e-mail van DEGIRO

   “Geld in EUR-geldmarktfondsen wordt geretourneerd
   Vanaf december is het niet langer mogelijk om geld aan te houden in EUR-geldmarktfondsen. Het aanhouden van vreemde valuta blijft nog wel mogelijk. Geld dat nog in EUR-geldmarktfondsen staat zullen wij terugstorten op uw tegenrekening. U voorkomt het terugstorten van geld door tijdig een geldrekening te openen.”

 14. Tim

  Allen,

  Ik heb tot op heden nog steeds MMF staan. Ik kan ook nergens bij de formulieren iets vinden om dit over te zetten. Wie kan mij helpen waar ik dat formulier kan vinden en onder welke naam?

  Alvast bedank. Gr Tim

  1. FinancElle

   Hallo Tim,

   Je krijgt een e-mail als het formulier voor je klaarstaat. Vanaf het moment dat het formulier klaarstaat krijg je een melding als je inlogt op je DEGIRO account ‘open een bankrekening’. Als laatste krijg je ook een bericht je in DEGIRO ‘mailbox’. Zie het envelopje links of bovenaan de pagina.

   1. Tim

    Bedankt! Staat er nog niet tussen. Ik heb wel een mail gekregen met een herinnering voor het invullen van het formulier. Ik wacht nog even deze dagen en anders bel ik met ze.

    1. FinancElle

     Wat gek! Dan zou ik inderdaad even bellen of mailen 🙂

     1. Ingrid

      Nee nog niets.
      Ik kan ook nog steeds geld storten.
      Binnenkort maar even contact opnemen met DeGiro.

     2. FinancElle

      Ja zolang je nog geen flatex rekening hebt, kun je gewoon van het geldmarktfonds gebruik blijven maken. Daar hoef je je verder geen zorgen over te maken. Waarschijnlijk zal DEGIRO aangeven dat ze nog bezig zijn met de implementatie.

     3. Ingrid

      Dat denk ik ook.?
      Ik heb ze een mailtje gestuurd, maar nog geen reactie gehad.

    2. Ingrid

     Ik heb ook nog steeds geen mail ontvangen om een rekening te openen maar ook geen herinnering gehad.

     1. FinancElle

      Inmiddels nog nieuws? Heb je al contact opgenomen met DEGIRO?

 15. Maik

  Wat gebeurt er als je geen flatex rekening gaat openen. Wat gebeurt er met het geld dat je nu beschikbaar hebt en wat gebeurt er met het geld mocht je een aandeel verkopen.

  1. FinancElle

   Het geld nu beschikbaar wordt teruggestort. Zie onderstaande stuk uit een e-mail van DEGIRO:

   “Geld in EUR-geldmarktfondsen wordt geretourneerd
   Vanaf december is het niet langer mogelijk om geld aan te houden in EUR-geldmarktfondsen. Het aanhouden van vreemde valuta blijft nog wel mogelijk. Geld dat nog in EUR-geldmarktfondsen staat zullen wij terugstorten op uw tegenrekening. U voorkomt het terugstorten van geld door tijdig een geldrekening te openen.”

   Als je later een aandeel verkoopt ga ik ervan uit dat het ook wordt teruggestort, maar dat weet ik niet zeker

 16. Anonymous

  Ik heb al even liggen zoeken en kan het niet meteen vinden. Weet u waar ik kan vinden hoeveel de negatieve rente op de flatex rekening bedraagt? Inderdaad, men vind het in de uitleg van Degiro. Maar waar kan ik dit nakijken? Verandert deze negatieve rente?

 17. Bart

  Hoi! Bedankt voor je artikel. Ik beleg zelf ook bij DeGiro en ik twijfel om een Flatex rekening te openen. Net zoals jij houd ik eigenlijk geen tegoeden aan, ik maak altijd het exacte bedrag over wat ik wil beleggen en dividenden stort ik meteen op mijn bankrekening. Nou vroeg ik me af waarom je toch een Flatex rekening geopend hebt? Maakt een extra bankrekening beleggen niet (een klein beetje, maar toch onnodig) extra ingewikkeld?

  Verder heb ik al meerdere mailtjes en notificaties van DeGiro ontvangen, en ik krijg de indruk dat de wereld vergaat wanneer ik geen Flatex rekening open voor de deadline! Ik ben benieuwd hoe je hierover denkt…

  1. FinancElle

   Hi Bart,

   Eerlijk gezegd zie ik gewoon geen reden om de rekening niet te openen. Er zitten niet echt nadelen aan, behalve dat je eenmalig de tegenrekening moet wijzigen als je een automatische incasso gebruikt. Voor de rest wijzigt er niets, dus het is niet anders of ingewikkelder. Je merkt verder niets van die bankrekening.

   Ik houd er nooit veel geld op aan, maar soms staat er wel bijvoorbeeld 50 euro op ofzo. Toch prettig als ik de negatieve rente daarover wordt vergoed.

   Ze laten het inderdaad zo klinken ja 😉 Waarschijnlijk gewoon om mensen tot actie aan te zetten…

 18. hellen

  Hi Elle,

  Zelf was ik ook benieuwd naar de belastingdienst aangaande de flatex rekening. Op de website van de giro kwam ik het volgende tegen:

  Waarom staat mijn flatex bankrekening niet in mijn vooringevulde aangifte Inkomstenbelasting?

  Uw flatex bankrekening wordt aangehouden bij flatexDEGIRO bank AG in Duitsland. Als Duitse financiele instelling is het voor flatexDEGIRO bank AG niet mogelijk rechtstreeks gegevens aan te leveren aan de Nederlandse belastingdienst. In plaats daarvan levert flatexDEGIRO bank AG gegevens over u en uw rekening aan de Duitse belastingdienst, die op haar beurt een deel van deze gegevens deelt met de Nederlandse belastingdient (zie meer hierover bij de vraag ‘ Wat is de Common Reporting Standard?’). De Nederlandse belastingdienst neemt de financiële gegevens evenwel niet over in de vooringevulde aangifte Inkomstenbelasting. U zult uw aangifte inkomstenbelasting op dit punt dus zelf moeten aanvullen.

  Je moet deze rekening dus zelf nog we aangeven.

  1. FinancElle

   Hi Hellen,

   Het tegoed op je Flatex rekening moet je dan zelf invullen in de aangifte. Voor je aangifte over 2020 zal dit nog niet gelden, aangezien de peildatum voor box 3 1 januari is. Dus in je aangifte inkomstenbelasting over 2021 moet je dan het tegoed op 1 januari 2021 invullen. Ik weet niet of dit je vraag beantwoordt?

 19. Hanneke

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Momenteel heb ik geen banktegoed meer. Dit is al terug gestort op mijn huidige bankrekening. Alleen beleggingen. Ik vraag me dus af of ik alsnog deze nieuwe rekening moet openen. Kun je me daar een antwoord op geven ?
  Groet, Hanneke M.

  1. FinancElle

   Hi Hanneke,

   Als je dividend krijgt of beleggingen verkoopt zal er toch weer banktegoed ontstaan. Ik weet natuurlijk niet of dat op jou van toepassing is.

 20. anneramsss

  Wat een superduidelijke post dit! Was online ff zoeken naar de facts, dus echt hartstikke fijn, bedankt!!!!!

 21. Alee

  er is vandaag “flatex interest” kosten afgeschreven. Wat houdt dit dan in? Ik hou geen tegoeden in de vrije ruimte en eerder was zoiets nog niet afgeschreven. Weet jij dit? Alvast bedankt

  1. FinancElle

   Hi, er is negatieve rente van toepassing op de flatex rekening. Dit wordt vervolgens door DEGIRO weer gecompenseerd tot een aangehouden tegoed van 2.500 euro. Je vindt die compensatie als je op je portefeuille klikt, onderaan onder MMF compensatie

   1. Clan

    Volgens mijn overzichten krijg je op de Euro Flatex rekening géén compensatie. Het is volgens mij namelijk niet meer, zoals voorheen, belegd in een Euro Geldmarktfonds.
    Verder constateer ik dat ze wel heel slim met de negatieve rente omgaan (in mijn nadeel). Op vrijdag 26 februari heb ik ‘s ochtends € 34.000 overgemaakt. Vervolgens op dezelfde dag gewisseld naar dollars en vervolgens ook op dezelfde dag voor vrijwel dat bedrag aandelen gekocht. Toch zie je dan op je Flatex overzicht dat ze 3 dagen rente berekenen (tot en met maandag 1 maart). Dat zie je ook terug bij de boekingsdatum van1 maart ‘s ochtends. Ik heb het idee dat dit met het weekend te maken heeft. Wil je dus negatieve rente voorkomen bij het storten van grotere bedragen op je rekening dan moet je dat dus niet (meer) op een vrijdag doen.

    1. Alee

     Klopt Clan, alleen “speel” ik op de DEGIRO met minimale bedragen die per transactie niet boven de 1000 euro uitkomen. Bij die 34K kan ik het me wel voorspellen … Maar als ik op 1 dag 10x voor 1K koop/verkoop zien ze dat dus volgens mij ook boven de 2,5K… Nu ben ik allerlei dingen aan het verzinnen, ik wacht hun antwoord wel af 🙂

   2. Alee

    Bedankt voor je reply… nee dat doen ze niet meer (MMF compensatie) na de flatex rekening. Ik hou nooit geld aan/over in de portefeuille, hierdoor hadden ze onder de €2500 euro geen negatieve rente in kosten moeten brengen…. Natuurlijk heb ik ze al gemaild omdat ik benieuwd ben naar hun schrijven…. Ik hoorde al meerdere vrieden/kennissen klangen hierover. Was hierdoor benieuwd naar jouw punt.

   3. John

    Clan en Alee hebben gelijk.
    Ik heb sinds de overgang naar Flatex altijd meer dan €2500,- aan vrije ruimte en heb sindsdien geen aanvulling op mijn MMF compensatie gehad.
    De Flatex interest wordt berekend over de volledige vrije ruimte, dus ook daar vindt geen compensatie plaats.
    Bij de overgang naar Flatex is gemeld dat het compensatiebeleid niet zou wijzigen. Ook op de site van de Giro staat de compensatieregeling voor een Flatex rekening https://www.degiro.nl/over-degiro/geldrekening.
    Ik heb hierover een mail gestuurd en heb nog geen steekhoudend antwoord ontvangen.
    Ik heb ze ook gemeld dat ik mij afvraag of de AFM het OK vindt dat de compensatie transacties niet inzichtelijk zijn.
    Als ik geen bevredigend antwoord ontvang zal ik dit doorspelen.

    1. John

     Ze hebben een probleem met het compensatie boekingssysteem gehad. Ik heb ondertussen de compensatie over 2021 ontvangen en lees op fora dat dit bij anderen nu ook geregeld is. Verifieerbaar is het echter nog steeds niet, omdat transacties (nog) niet inzichtelijk zijn.

     1. FinancElle

      Dank voor de update John

 22. Ramon

  Hi Ellen,

  Stel ik zou geen Flatex geen rekening openen. En ik verkoop mijn aandelen waardoor er 20.000 of meer op mijn Giro ‘Vrije Ruimte’ komt te staan. Dan zou ik toch direct dit bedrag naar mijn huidige gekoppelde rekening van de Rabobank kunnen overmaken? Of zie ik wat over het hoofd waardoor ik wel een Flatex rekening moet openen?

  1. FinancElle

   Hi Ramon,

   Volgens mij bestaat de optie om het direct naar je eigen Rabobank rekening over te maken niet. Als je iets verkoopt komt het geld altijd eerst op een tussenrekening voordat je het vanuit daar kunt uitboeken.

   Groet,

   Elle

 23. Japie

  Heeft iemand ook ervaring met het omgekeerde.
  Ik heb bij flatex aandelen, het aandelen platform bij flatex wordt door de fusie met DEGIRO per 1 augustus beëindigd. De aandelen pakketten kunnen vanuit het flatex platvorm naaar DEGIRO worden overgeboekt. Echter kunnen maar 2 van de negen pakketen bij DEGIRO worden geplaatst omdat ze de aandelen van de zeven andere pakketten niet verhandelen.

  Ik heb deze aandelen voor de langere termijn gekocht maar kan ze dus niet overboeken wat betekend dat ik ze nu met veies moet verzilveren of met kosten bij een andere broker moet onderbrengen.

  Kan en mag dit?