DEGIRO kernselectie ‘afgeschaft’

DEGIRO nieuwe kostenstructuur gebouwen las vegas spiegel

Vanaf mei 2023 heeft DEGIRO de gratis kernselectie afgeschaft, je betaalt nu transactiekosten bij álle aankopen.

Hieronder vind je een overzicht van de oude en nieuwe kosten bij aankoop van ETFs (in de vroegere kernselectie) en aandelen aan de Nederlandse en Amerikaanse beurs.

Transactiekosten – oude en nieuw situatie

In de oude situatie betaalde je bij aankoop van aandelen of ETFs buiten de kernselectie: commissie en eventueel handlingskosten. ETFs binnen de kernselectie (bijvoorbeeld VWRL) waren ‘gratis’

Oud

 • NL / BE beurs (incl. ETFs buiten kernselectie): €2
 • VS beurs (incl. ETFs buiten kernselectie): €0 + €0,50 handlingskosten
 • ETFs binnen kernselectie (bijvoorbeeld VWRL): €0

In de nieuwe situatie zijn alle tarieven verhoogd én de ETF kernselectie is niet meer ‘gratis’. 

Nieuw

 • NL / BE beurs: €2 commissie + €1 handingskosten
 • VS beurs: €1 commissie + €1 handlingskosten
 • ETFs binnen kernselectie: handlingskosten €1
 • ETFs buiten kernselectie: commissie €2 + €1 handlingskosten

Voor ETFs binnen de kernselectie betaal je nu dus €1 bij elke aankoop. Dit heeft vooral een groot effect bij kleine bedragen. 

Overzicht impact kosten kernselectie

Hieronder zie je de procentuele impact op de aankoop van een ETF in de kernselectie. 

DEGIRO kernselectie gratis afgeschaft
Nieuwe kosten ETF kernselectie in procenten

Het effect bij ETFs uit de kernselectie

Voor ETFs uit de kernselectie is de impact groot als je voor kleine bedragen aankoopt. Zelf zou ik maximaal 0,25% aan ‘transactiekosten’ willen uitgeven en dus niet voor een bedrag lager dan €400 aankopen. 

Kun jij geen €400 per maand missen? Kijk dan naar andere brokers om te beleggen met kleine bedragen (onderaan deze blog). 

Zelf beleg ik naar aanleiding van eerder negatief nieuws over DEGIRO bij verschillende brokers om mijn risico te spreiden. In mijn blog over het beste moment om te starten met beleggen vind je mijn beleggingsstrategie (onderaan deze blog).

En jij?

Heb jij je beleggingsstrategie gewijzigd naar aanleiding van deze wijzigingen?

Leave a Reply

This Post Has 9 Comments

 1. Bas

  Het ‘zero’ noemen klinkt eerder als geniepige marketing om de daadwerkelijke kosten te verdoezelen. Het zou me niet verbazen dat dit leidt tot een rechtzaken van bv. de VEB. Ik vermoed dat De Giro hetzelfde businessmodel hanteerd als Robin Hood, namelijk door de transactie data door te verkopen aan flitshandelaren (high-frequency trading). Je betaald dan in feite met het leveren van voorkennis want die HFT partij beschikt eerder over jouw informatie dan de rest van de markt.

 2. MsDam

  Heel fijn dat je dit zo helder verwoord en toelicht! Gelukkig alleen binnen de kernselectie voor mij. Toch altijd wel spannend als er kosten wijzigen..

 3. Lambert

  Kan je bij Degiro eigenlijk elke maand voor een vast bedrag bijv 100 euro etfs kopen?

  1. FinancElle

   Je kunt alleen ‘hele’ ETFs kopen dus niet voor een vast bedrag. Daarnaast kun je het niet automatiseren, je moet zelf een order inplannen (maandelijks)

 4. Fleur

  Hoi Elle, welke beurs en welke valuta heb jij gekozen voor de VWRL? Zoveel opties alsnog bij DeGiro als ik het betreffende ISIN nummer invoer…

  Thanks!

 5. Danny

  Dan liever een rekening openen bij interactive Brokers. Kost de aankoop van 5000 euro aan US aandelen vaak onder de 50 cent.
  Valuta moet je zelf omzetten. Van euro naar dollar kost je dacht ik € 2,5 ongeacht hoeveel je wilt omzetten.
  Dus hoe meer je wilt omzetten hoe goedkoper het is.

  Je hebt bij interactive brokers dan een euro en een dollar rekening. Verkoop je US aandelen, dan worden deze dollars op je dollarrekening gezet. Je hebt dan alleen transactie kosten en geen valutakosten wat je altijd wel hebt bji DeGiro.

 6. Stefan

  Mooi uitgelegd!
  Ik bezit zelf iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc). Deze zat ooit in de kernselectie alleen hebben ze deze er volgens mij uitgehaald waardoor ik nu €3 betaal per transactie. Is het verstandig om dezelfde etf bij te kopen of alles om te zetten naar een etf die wel in de kernselectie zit?

  1. FinancElle

   Hi Stefan,

   Wat je al hebt kun je in principe gewoon aanhouden. Of je deze wil blijven aankopen is afhankelijk van welke kosten jij acceptabel vindt. Dit zal vooral ook afhangen van de hoogte van je inleg. Misschien handig voor jezelf om het percentage te berekenen.