DEGIRO zero: nieuwe kostenstructuur

DEGIRO nieuwe kostenstructuur gebouwen las vegas spiegel

Vanaf 20 december 2021 heeft DEGIRO een nieuwe kostenstructuur onder de naam DEGIRO zero. Zelf maken ze er reclame voor onder de noemer ‘commissievrij beleggen in Amerikaans aandelen’.

Klopt dit wel? Is het nu voordeliger? Nou… Meestal niet.

Hieronder vind je een overzicht van de oude en nieuwe kosten bij aankoop van ETFs (in de kernselectie) en aandelen aan de Nederlandse en Amerikaanse beurs.

Transactiekosten – oude en nieuw situatie

In de oude situatie betaalde je bij aankoop van aandelen of ETFs buiten de kernselectie transactiekosten bestaande uit een vast bedrag én een percentage.

Oud

 • NL / BE beurs: €2 + 0,03%
 • VS beurs: €0,50 + 0,004%

In de nieuwe situatie handel je zonder transactiekosten aan de Amerikaanse beurs (= ‘zero’). Ook is het percentage weggevallen voor aandelen aan de Nederlandse en Belgische beurzen.

Nieuw

 • NL / BE beurs: €2
 • VS beurs: €0

Dat klinkt goed, maar andere kosten gaan omhoog (valutakosten en externe handelskosten).

Valutakosten – oude en nieuwe situatie

Als je een aandeel of ETF in buitenlandse valuta aankoopt, betaal je voor de ‘omzetting’ naar euro’s valutakosten.

 • in de oude situatie was dit 0,1% van het aankoopbedrag

Deze zijn verhoogd 

 • de nieuwe valutakosten zijn 0,25% van het aankoopbedrag

Deze verhoging zorgt ervoor dat aankopen aan de Amerikaanse beurs uiteindelijk duurder zijn, terwijl de transactiekosten zijn geschrapt (‘zero’). Zie het overzicht onder 7.

Nieuw: externe handlingskosten

Nieuw zijn de handelskosten of kosten van derden. Voor elke transactie betaal je nu €0,50, behalve bij de ETFs uit de kernselectie.

Overzicht oud – nieuw

Hieronder zie je de oude en nieuwe kosten; in rood de hogere kosten.

DEGIRO kosten nieuw overzicht
Transactiekosten worden lager, valutakosten hoger (+ externe handelskosten)

Het effect bij ETFs uit de kernselectie

Voor ETFs uit de kernselectie wijzigt er niets. Deze zijn nog steeds – onder de geldende voorwaarden – te verhandelen zonder transactiekosten. 

De nieuwe kosten van derden (externe handlingskosten) van €0,50 per transactie zijn niet van toepassing.

Mijn strategie is het aankopen van de wereldwijd gespreide ETF ‘VWRL’. Deze zit in de kernselectie.

Het effect bij Nederlandse aandelen

Koop jij Nederlandse aandelen via DEGIRO? Of Nederlandse ETFs buiten de kernselectie? Dan wijzigt er wél iets.

De totale kosten worden – door de invoering van de handelskosten van €0,50 per order – hoger tot een transactie van €1.667. Daarboven worden de kosten lager ten opzichte van de oude situatie.

Zelf zou ik de transactiekosten onder de 0,25% willen houden, dat is bij een transactie van €1.000 of hoger het geval. Bij een transactie van €500 zit je op 0,5%. Heb je minder te besteden, overweeg dan een ETF uit de kernselectie. 

Valutakosten zijn niet van toepassing indien het gaat om aandelen in euro’s. 

DEGIRO kostenstructuur NL aandelen
Vanaf €1.667 wordt de nieuwe situatie goedkoper, vanaf €1.000 zijn de kosten lager dan 0,25%

Het effect bij Amerikaanse aandelen

Bij aankoop van Amerikaanse aandelen verandert er meer. Aan de ene kant zijn er geen transactiekosten meer van toepassing, aan de andere kant worden de valutakosten verhoogd. 

Conclusie: het wordt altijd duurder om te beleggen in Amerikaanse aandelen (of ETFs aan een Amerikaans beurs)!

Ik vind deze conclusie best schokkend aangezien de hele campagne gericht is op ‘gratis’ (zero) beleggen op de Amerikaanse markt!

DEGIRO kostenstructuur VS aandelen
Beleggen in VS aandelen wordt altijd duurder in de nieuwe situatie!

Zelf houd ik het liefst mijn transactiekosten onder de 0,25%. Dit is bij Amerikaanse aandelen het geval vanaf een transactie van €10.250. Onder de oude kostenstructuur was dat €350(!). Bij €1.000 zit je op 0,3% dus dat is ook te overzien hoor.

Beleggen in Amerikaanse aandelen is duurder dan in Nederlandse aandelen vanaf een bedrag van €780 per transactie. Niet dat je hierop je keuze voor een aandeel zou moeten baseren, maar toch.

Let op: voor elke buitenlandse beurs betaal je aansluitkosten á €2,50 per jaar.

Andere wijzigingen

Naast de nieuwe kostenstructuur, heeft DEGIRO ook de algemene voorwaarden aangepast. 

 • je kunt geen zakelijke rekeningen meer aanhouden
 • je kunt geen custody account meer openen

Er zijn nog allemaal andere wijzigingen doorgevoerd in de kleine lettertjes, die ik zelf minder belangrijk vindt. Er zijn mensen die dit een reden vinden om over te stappen van broker. 

Zelf beleg ik naar aanleiding van eerder negatief nieuws over DEGIRO bij verschillende brokers om mijn risico te spreiden. In mijn blog over het beste moment om te starten met beleggen vind je mijn beleggingsstrategie (onderaan).

Conclusie: voor mij verandert er niets omdat ik alleen aankoop uit kernselectie. Beleg jij in aandelen? Let dan even op de hogere kosten. Relatief gezien kom je niet snel boven 0,5% uit (€500 bij NL aandelen, €200 bij VS aandelen). 

Eventueel kun je overwegen over te stappen op BUX Zero. Ik heb hier zelf geen ervaring mee. Hier betaal je 0,25% valutakosten per transactie. 

Leave a Reply

This Post Has 7 Comments

 1. Bas

  Het ‘zero’ noemen klinkt eerder als geniepige marketing om de daadwerkelijke kosten te verdoezelen. Het zou me niet verbazen dat dit leidt tot een rechtzaken van bv. de VEB. Ik vermoed dat De Giro hetzelfde businessmodel hanteerd als Robin Hood, namelijk door de transactie data door te verkopen aan flitshandelaren (high-frequency trading). Je betaald dan in feite met het leveren van voorkennis want die HFT partij beschikt eerder over jouw informatie dan de rest van de markt.

 2. MsDam

  Heel fijn dat je dit zo helder verwoord en toelicht! Gelukkig alleen binnen de kernselectie voor mij. Toch altijd wel spannend als er kosten wijzigen..

 3. Lambert

  Kan je bij Degiro eigenlijk elke maand voor een vast bedrag bijv 100 euro etfs kopen?

  1. FinancElle

   Je kunt alleen ‘hele’ ETFs kopen dus niet voor een vast bedrag. Daarnaast kun je het niet automatiseren, je moet zelf een order inplannen (maandelijks)

 4. Fleur

  Hoi Elle, welke beurs en welke valuta heb jij gekozen voor de VWRL? Zoveel opties alsnog bij DeGiro als ik het betreffende ISIN nummer invoer…

  Thanks!

 5. Danny

  Dan liever een rekening openen bij interactive Brokers. Kost de aankoop van 5000 euro aan US aandelen vaak onder de 50 cent.
  Valuta moet je zelf omzetten. Van euro naar dollar kost je dacht ik € 2,5 ongeacht hoeveel je wilt omzetten.
  Dus hoe meer je wilt omzetten hoe goedkoper het is.

  Je hebt bij interactive brokers dan een euro en een dollar rekening. Verkoop je US aandelen, dan worden deze dollars op je dollarrekening gezet. Je hebt dan alleen transactie kosten en geen valutakosten wat je altijd wel hebt bji DeGiro.