Dividendbelasting: wat is het en hoe werkt het?

Dividendbelasting Elle met blowhole

Als je belegt in aandelen of ETFs, ontvang je regelmatig dividend (jeej!). Afhankelijk van uit welk land dit dividend afkomstig is, wordt er dividendbelasting op ingehouden. In veel gevallen kun je deze dividendbelasting terugkrijgen via je aangifte inkomstenbelasting.

Lees hieronder wat dividendbelasting is en hoe je deze eventueel kunt terugkrijgen in binnen- en buitenlandse situaties!

Deze blog is geschreven voor particuliere aandeelhouders die minder dan 5% van de aandelen in een bedrijf houden (géén aanmerkelijk belang).

Wat is dividend?

Dividend is een winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders. De meeste beursgenoteerde bedrijven keren elk jaar of elk kwartaal dividend uit. Alleen als het economisch écht heel slecht gaat, slaan ze een keer over.

Voor ETFs geldt in principe hetzelfde als voor aandelen, maar sommige ETFs herinvesteren het dividend automatisch. In mijn andere blog (+ comments) lees je hoe je weet of een bepaalde ETF het dividend automatisch herbelegd of niet

Het herinvesteren van dividend is een goed idee, aangezien het zorgt voor extra samengestelde rente (compound interest). Je kunt het dividend ook zelf herbeleggen door met het geld nieuwe ETFs aan te kopen.

Inkomstenbelasting

Over de waarde van je aandelen ben je in Nederland inkomstenbelasting verschuldigd. In Nederland vallen ‘inkomsten uit aandelen’ in box 3 als je minder dan 5% van de aandelen in een bedrijf hebt. Anders vallen ze in box 2.

Box 3

In box 3 (= inkomsten uit sparen en beleggen) betaal je niet over de daadwerkelijke inkomsten (in dit geval het ontvangen dividend) maar over een fictief inkomen berekend op basis van de hoogte van je vermogen. 

Hier komt de dividendbelasting om de hoek. Om er zeker van het zijn dat iedereen inkomstenbelasting betaalt over deze inkomsten uit aandelen, is de dividendbelasting in het leven geroepen. Een voorheffing op de inkomstenbelasting.

Dividendbelasting

De dividendbelasting is een ‘voorheffing’ op de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat het bedrijf dat het dividend uitkeert dividendbelasting moet inhouden op jouw dividend en de belastingdienst vervolgens op basis van de aangifte inkomstenbelasting bekijkt of dit bedrag correct was. 

Eventueel moet je bijbetalen of krijg je (een deel van) de dividendbelasting terug.

In Nederland is de dividendbelasting 15%. In het buitenland gelden andere tarieven (soms ook 0%). Vaak is er op basis van een belastingverdrag met het andere land maximaal 15% afgesproken voor inwoners van Nederland.

Hieronder leg ik uit wat de belastinggevolgen zijn voor Nederlandse en buitenlandse dividenden.

Situatie 1: Nederlands dividend

Als jij een aandeel in een Nederlands bedrijf bezit (het bedrijf is gevestigd in Nederland) en hieruit krijg je dividend, dan moet het bedrijf 15% Nederlandse dividendbelasting inhouden.

Na het einde van het jaar ga jij je aangifte inkomstenbelasting invullen. De aandelen vallen in box 3 (geen aanmerkelijk belang). 

In box 3 wordt er gerekend met een fictief inkomen over het vermogen. De waarde van de aandelen op 1 januari van dat belastingjaar wordt als uitgangspunt genomen. De dividendbelasting (15%) krijg je terug.

Bijvoorbeeld

Jij hebt aandelen ter waarde van €1.000 (waarde op 1 januari 2019). Je hebt op 1 juni 2019 een dividenduitkering van €30 ontvangen waarop €4,50 dividendbelasting is ingehouden (netto dividend ontvangen: €25,50). 

In je aangifte inkomstenbelasting 2019 geef je €1.000 aan in box 3. Als je box 3-vermogen boven de vrijstelling uitkomt, betaal je 30% belasting over een fictief inkomen. Het effectieve tarief varieert tussen 0,58% en 1,68%, je betaalt dan tussen €5,80 en €16,80. De €4,50 betaalde dividendbelasting krijg je altijd terug.

Al deze informatie is meestal automatisch ingevuld in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting, bijvoorbeeld als je DEGIRO gebruikt (dit is de broker die ik gebruik).

Situatie 2: buitenlands dividend

In het geval dat je dividenden krijgt uit een buitenlands bedrijf (gevestigd buiten Nederland), werkt het anders en komen eventueel belastingverdragen om de hoek.

Vestigingsplaats ETF

Als jij een ETF koopt die is gevestigd in het buitenland, zijn de dividenden buitenlands, ook al wordt de ETF uitgegeven op de Amsterdamse beurs.

Bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL) is gevestigd in Ierland, ook al wordt deze ETF ook uitgegeven op de Amsterdamse beurs. Je kunt checken waar een ETF is gevestigd via Morningstar (zie ook dit 4-stappenplan voor het kiezen van de juiste ETF).

Verrekenen met box 3-belasting

In het geval van een buitenlands dividend, wordt buitenlandse dividendbelasting ingehouden. De Nederlandse belastingdienst heeft die dividendbelasting niet ontvangen en zal het dus ook niet zomaar aan jou uitbetalen. 

Je kunt de buitenlandse dividendbelasting alleen verrekenen met je box 3-belasting

Bijvoorbeeld VS

In de VS is het dividendbelastingtarief 30%. In het belastingverdrag tussen Nederland en de VS is een maximumtarief van 15% overeengekomen voor inwoners van Nederland.

Als je belegt via DEGIRO kun je op hun website (in jouw account) het zogenaamde W8-BEN formulier invullen, zodat er maar 15% wordt ingehouden. Vul je dit formulier niet in? Dan wordt er 30% Amerikaanse dividendbelasting ingehouden en moet je de ‘te hoge’ 15% terugvragen via de Amerikaanse belastingdienst (IRS). 

De 15% dividendbelasting op basis van het verdrag mag je verrekenen met je Nederlandse box 3-belasting. Je vult het bedrag aan ingehouden buitenlandse dividenden in onder de post ‘Ingehouden buitenlandse dividendbelasting’ in de aangifte inkomstenbelasting.

Als jij de ETFs of aandelen aankoopt via een Nederlandse broker, worden de gegevens doorgegeven aan de belastingdienst en staat de ingehouden buitenlandse dividendbelasting vooraf ingevuld in je aangifte.

In het bovenstaande voorbeeld (€30 dividend) wordt er €4,50 VS dividendbelasting (15%) ingehouden. Als je niet onder de box 3-vrijstelling valt, betaal je in box 3 tussen de €5,80 en €16,80 belasting (0,58 tot 1,68%). Je mag deze €4,50 VS dividendbelasting daar vanaf trekken. 

Geen box 3-belasting door vrijstelling

In het geval dat je geen box 3-belasting betaalt (omdat je vermogen onder de vrijstelling valt), krijg je ook niets terug en blijft de €4,50 dus ‘hangen’. Je mag de niet verrekende buitenlandse dividendbelasting in principe wel ‘bewaren’ voor latere jaren.

VWRL = 0%

Let op: Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL) is gevestigd in Ierland en daar geldt 0% dividendbelasting. Op deze dividenden wordt geen buitenlandse dividendbelasting ingehouden (en er valt dan niets te verrekenen in box 3).

Conclusie

Als je Nederlands dividend ontvangt uit aandelen in box 3, krijg je de Nederlandse dividendbelasting terug. Je betaalt eventueel wel vermogensbelasting (in box 3).

In hetzelfde geval met buitenlandse dividendbelasting, kun je de dividendbelasting alleen verrekenen met box 3-belasting. Dit zorgt ervoor dat je buitenlandse dividendbelasting alleen terugkrijgt als je daadwerkelijk box 3-belasting betaalt (terwijl je Nederlandse dividendbelasting ook terugkrijgt als je onder de box 3-vrijstelling blijft). 

Dit wil niet zeggen dat je nooit buitenlandse fondsen moet kopen. Als deze fondsen beter presteren dan Nederlandse, is het het soms waard om een deel van het dividend ‘mis te lopen’ door de buitenlandse dividendbelasting.

Alles lezen over beleggen? Check mijn kennisbank!

Heb jij ervaring met het (niet) terugkrijgen van dividendbelasting? Of realiseer je je nu pas dat je nog recht hebt op een teruggave? Ik hoor het graag!

Leave a Reply

This Post Has 32 Comments

 1. Peter

  Begrijp ik goed dat wanneer je meer dan ongeveer 30.000 (1 persoon) / 60.000 (partners) belegd hebt in bijvoorbeeld Vanguard FTSE All-World UCITS (VWRL), je zelf die dividend gegevens bij de belasting moet opgeven, want anders loop je geld mis?

  1. FinancElle

   Hi Peter,

   Dat is afhankelijk van waar jij je VWRL aankoopt. Als je dit via een Nederlandse broker (zoals DeGiro) doet, worden de gegevens automatisch aan de belastingdienst doorgegeven en zal het vooraf ingevuld in je aangifte staan. Je kunt eenvoudig in je aangifte of aanslag checken of dit bij jou het geval was.

   Edit: VWRL is gevestigd in Ierland en daar geldt 0% dividendbelasting. Er wordt geen buitenlandse dividendbelasting ingehouden en er valt dus ook niets te verrekenen in box 3.

 2. Peter

  Dank je!

  1. FinancElle

   Hi Peter, ik wil je nog even wijzen op de reactie van Sander over VWRL. Groet, Elle

 3. Sander

  Hallo Financelle. VWRL heeft domicilie in Ierland waar dividendbelasting 0% is. Dus volgens mij kan je niks verrekenen met de box 3 vermogensrendement heffing. Of zie ik iets over het hoofd? Groet Sander

  1. FinancElle

   Beste Sander, je hebt helemaal gelijk. VWRL is geen goed voorbeeld (VTI en VXUS wel). Ik heb Peter hier nog even op gewezen. Dank voor je oplettende reactie.

 4. Petra

  Bedankt voor je uitleg! VWRL lijkt een heel gunstige aankoop optie, ook als je kijkt naar de 0% dividendbelasting. Zijn er belasting technisch geen addertjes onder het gras? Het enige wat je moet betalen, is de vermogensrendementsheffing als je meer dan de vrijstelling bezit?

  1. FinancElle

   Hi Petra, graag gedaan!

   De aandelen vallen inderdaad in box 3 en worden daar belast (voor zover boven de vrijstelling). Dat Ierland geen dividendbelasting heft is mooi meegenomen. Hierdoor krijg je hetzelfde eindresultaat als dat je Nederlandse aandelen bezit. Daarbij wordt in eerste instantie wel dividendbelasting ingehouden, maar deze krijg je in de aangifte weer terug.

 5. Ron

  Het enige maar dan ook echt het enige nadeel aan VWRL vind ik dat het dividend niet automatisch herbelegt wordt (jouw punt mbt compound Interest). Persoonlijk vind ik dit jammer maar goed ieder z’n voorkeur.

  1. FinancElle

   Hi Ron, ik kan me heel goed voorstellen dat je dat een nadeel vindt. Dan maar dividend opsparen tot je weer een nieuwe kunt kopen… 😉

   1. FinancElle

    Naar aanleiding van bovenstaande reactie heb ik hier nog heel even kort naar gekeken. Ik moet er nog dieper induiken en ga er een keer een blog aan wijden. Voor zover ik het nu begrijp vallen effecten nooit onder het depositogarantiestelsel (tot 100.000 euro), wel eventueel de tegoeden op je beleggingsrekening.

    Voor beleggingen zelf bestaat er het beleggerscompensatiestelsel (tot 20.000 euro).

 6. Chris

  Beste Financella, weet je misschien van welke landen de dividend te verrekenen is? Of waar er een lijst te vinden is? Vanaf 2022 lijkt mij het interessant om te beleggen in landen met een hoge dividendbelasting(zoals Canada volgens mij). Deze kan dan verrekend worden met die nieuwe hoge box3 belasting voor beleggers. Hierdoor zou die toch een stuk omlaag kunnen.

  1. FinancElle

   Beste Chris, voor zover ik weet kun je ingehouden buitenlandse dividendbelasting altijd verrekenen met je box 3 belasting (het verdragstarief). Ik weet niet of dat je vraag beantwoordt? Ik heb een lijst met tarieven gevonden in deze blog, geen idee of hij correct en up to date is! Hopelijk helpt dit.

 7. Rortega

  Thanks Elle for your contribution.

  Quick question, being resident in the Netherlands, what would be the best choice tax wise?. Example Shell, there are two stocks RDS.A (operates in Amsterdam), RDS.B (in the US).

  In regards RDS.A would it be already the 15% tax deduction done by the company, so you actually received by the Broker (DeGiro) a net value of the dividend and then you can claim this 15% back on your annual income tax declaration?.

  RDS.B complete the form W8-BEN for the US, then you are taxed a maximum of 15% and you can offset with your annual income tax declaration “Withheld foreign dividend tax”.

  In my particular case I cannot see any dividend retention in De Giro for RDS.A, I have received a full 0.32cent per stock.

  I want to prepare for 2020 tax declaration and choose wisely next companies or ETFS, your advise will be very helpful.

  Kind regards,
  Rortega

  1. FinancElle

   Hi Rortega,

   If NL dividend tax is withheld and the share falls in box 3, you will receive the NL dividend tax back (after filing tax return). If foreign dividend tax is withheld, you will only receive it back if you actually pay box 3 tax – taking the exemption into account. Sometimes other difficulties arise here.

   So purely from this perspective I would say Amsterdam is better.

   Re why no dividend tax is being withheld on your particular shares you should check with DEGIRO. Maybe check you annual statement? (Overzichten – rapportages – jaaroverzicht – see under NL bronbelasting)

   1. FinancElle

    You can also check overzichten – rekeningoverzicht and search for dividend

 8. Patrick

  Hi Financelle, ik beleg in aandelen via een Amerikaanse broker en ontvang elk kwartaal dividend (aandeel Amerikaans bedrijf) waarover 15% wordt ingehouden. Mooi dat je dit terug kan vragen bij de Belastingdienst, maar moet je het totaal aantal aandelen ook als waarde opgeven/optellen bij je eigen vermogen in box 3 (peildatum 1 januari)? Ik begrijp dat de Belastingdienst dit automatisch invoert wanneer je aandelen belegd bij DeGiro/Nederlandse broker?

  1. FinancElle

   Hi Patrick,

   Aandelen vallen in box 3 – aannemende dat je niet meer dan 5% houdt. Bij de vooraf ingevulde aangifte worden de gegevens van DEGIRO / NL brokers inderdaad al ingevuld, maar dat zal bij een Amerikaanse broker niet het geval zijn. Dan moet je dat zelf doen. Hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid van een correct ingediende aangifte bij jezelf.

 9. ED

  Hoi FinancElle,

  Dank voor je antwoorden. Ik heb twee vragen, als je mij kan beantwoorden, zou ik blij zijn.

  1. Ik heb geinvesteerd in ETFs gevestigd in Ierland (0% dividendbelasting) via DeGiro en ING en
  als ik naar Turkije verhuis en daar zal wonen als Nederlander, kan ik nog mijn accounts (bij degiro en ing)/vermogen blijven gebruiken vanuit buitenland?

  2. In het geval van buitenland wonen, waar zou ik mijn dividend/vermogen belasting betaling, in Nederland of Turkije?

  Dank je wel voor je hulp. Gr, ED

  1. FinancElle

   Hi ED,

   Als je in het buitenland woont, betaal je in principe daar belasting over je vermogen. Maar er zijn veel uitzonderingssituaties van toepassing, dus het is altijd slim om een belastingadviseur te vragen voor jouw specifieke geval.

   1. ED

    Hoi FinancElle, dank je wel voor je reactie. Ik zal het doen in de toekomest waneer ik vermogen heb. Fijne avond.

 10. Sjors

  Bij mij is vooraf dividendbelasting ingehouden op mijn belegging bij ABNAMRO. Ingehouden dividend kun je toch terug vragen bij de inkomstenbelasting 2020? Vroeger stond dat altijd bij “te verrekenen” bedragen, nu kan ik in de aangifte over 2020 niet vinden waar ik dit bedrag moet invullen om het terug te vragen, het bedrag staat wel op de vooraf door de belastingdienst ingevulde gegevens, maar bij de verrekening vind ik het niet terug. Weet u hoe en/of waar ik dit kan invullen? Alvast bedankt.

  1. FinancElle

   Hallo Sjors,

   Misschien gaat het om ‘buitenlandse dividenden’ die alleen verrekend kunnen worden met box 3 belasting?

   1. Sjors

    Oké, bedankt voor de oplossing. Eigenlijk had ik dit wel moeten weten, maar ja.

 11. Bradley

  Dankuwel. Dit artikel was superinteressant! Kunt u iets zeggen over mensen met een 30%-regeling? Ik zit in deze situatie en heb zowel Nederlandse als buitenlandse dividends ontvangen. Zover ik weet krijg ik de ingehoudende dividendsbelasting voor de Nederlandse aandelen terug omdat ik zowiezo niet schuldig ben voor aandelen in Box 3 (ook in het geval dat mijn vermogen over de drempel ligt). Klopt dat?

  1. FinancElle

   Hi Bradley,

   Thanks for your compliment!

   As far as I understand it’s not possible to offset any dividend taxes against Dutch income tax in case you apply to not pay taxes in box 3 (partial non-resident tax payer).

 12. Joep

  Hoi Elle,

  Bij de VWRL wordt er geen dividendbelasting betaald over de ontvangen dividenden bij Vanguard omdat het 0% tarief geldt. Echter is de dividendbelasting een bronbelasting en wordt al een deel door de landen ingehouden, zie dit citaat:

  Zoals te zien is op pagina 61 van het jaarverslag van VWRL over 2019, is er in dat boekjaar $64.119.281 aan dividend uitgekeerd en $7.444.601 aan dividendbelasting afgedragen door het fonds. Dat geeft een dividendlekkage van (7.444.601/64.119.281)*100% = 11.6% ten opzichte van het uitgekeerde dividend. Het totale fondsvermogen bedroeg $2.704.960.870. Er is dus ($64.119.281/$2.704.960.870)*100% = 2.37% dividend uitgekeerd. De dividendlekkage bedroeg dus 11.6% * 2.37% = 0.27%.

  Mijn vraag was of je dit terug kan vorderen in box 3?

  Met vriendelijke groet

 13. Pjotr van der Veer.

  Hallo FinancElle, Heel goed en duidelijk artikel. Ik heb een kleine aanvulling op de reacties mbt verrekening (en als dit al ter sprake is gekomen dan mijn excuses, dan heb ik dat gemist); ingehouden buitenlandse dividendbelasting kan maar tot 15% verrekend kan worden (box 3). Als er meer wordt ingehouden op het bruto bedrag dan 15%, dan zal dit moeten worden teruggevorderd in het land van inhouding. Ter aanvulling, dat is erg omslachtig en in de V.S. is dat extra lastig. Als je hier meer informatie over wil hebben, kan je uiteraard contact met me opnemen. Dank voor het artikel!

  1. FinancElle

   Hi Pjotr,

   Volgens mij blijkt het uit deze passage:

   ‘… het zogenaamde W8-BEN formulier invullen, zodat er maar 15% wordt ingehouden. Vul je dit formulier niet in? Dan wordt er 30% Amerikaanse dividendbelasting ingehouden en moet je de ‘te hoge’ 15% terugvragen via de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

   De 15% dividendbelasting op basis van het verdrag mag je verrekenen met je Nederlandse box 3-belasting. Je vult het bedrag aan ingehouden buitenlandse dividenden in onder de post ‘Ingehouden buitenlandse dividendbelasting’ in de aangifte inkomstenbelasting.’

   Maar bedankt voor de verduidelijking!

 14. Jordi

  Dank voor de heldere uitleg