Een ton omzet: hoeveel is dat netto?

ton omzet helikopter kopen

De laatste tijd zie ik steeds meer ondernemers die hun jaaromzet delen. Voor veel ondernemers is hét doel: een ton omzet behalen.

€100.000 per jaar oftewel €8333,33 per maand. Wow! Dat klinkt goed, maar hoeveel houd je daar nu eigenlijk netto van over? Dat lees je hieronder.

Omzet vs. winst

Je omzet is het bedrag dat jij als ondernemer elk jaar aan je klanten factureert. Meestal wordt er gesproken over de omzet exclusief btw.

Om deze omzet te behalen maak je meestal kosten. Je omzet -/- je kosten = je winst.

Je winst zegt dus veel meer over ‘hoeveel je als ondernemer verdient’ dan je omzet. Omzet zegt eerlijk gezegd vrij weinig. Natuurlijk geeft het een indicatie over hoeveel je weet te verkopen, maar als je zakelijke kosten ondertussen net zo hoog zijn als je omzet, houdt je niets over.

Lees in mijn andere blog welke kosten aftrekbaar zijn voor ondernemers.

Belastingen

Over je belastbare winst (= winst -/- evt. ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling) betaal je vervolgens inkomstenbelasting en sociale premies.

Eigenlijk kun je jouw belastbare winst vergelijken met een bruto inkomen van iemand die in loondienst is.

Hoeveel houd je netto over?

In de tabel hieronder vind je hoeveel je op basis van een bepaalde winst netto overhoudt.

ton omzet netto bedragen

De belastingen zijn gebaseerd op de bedragen van 2021.

* In de berekening van de belastingen en premies heb ik rekening gehouden met de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling, niet met startersaftrek of inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De premie Zvw heb ik meegenomen. Ik heb geen rekening gehouden met persoonlijke aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek. 

* Het bedrag per maand is 1/13e van het jaarbedrag, rekening houdend met vakantiegeld.

Verzekeringen en pensioen

Als je een ton omzet hebt en helemaal geen kosten zou dat betekenen dat je geen zakelijke verzekeringen hebt en geen pensioen opbouwt.

Houd er rekening mee dat werknemers deze dingen bijna altijd automatisch hebben via hun salaris. Als je als werknemer €3.000 netto overhoudt en als ondernemer ook, verdien je dus eigenlijk minder en loop je meer risico. Dat wil niet zeggen dat je het perse niet moet doen. Misschien krijg je er hele andere dingen voor terug. Meer vrijheid of minder werkuren. Of bespaar je op kinderopvang

Voor pensioen geldt dat je daarvoor al snel €250 tot €500 per maand netto moet inleggen om voldoende pensioen te hebben op pensioenleeftijd. Dat is bruto ongeveer €400 tot €1.000 per maand. Check maar eens hoeveel jij en je werkgever nu samen inleggen. 

Als je eerder wil stoppen met werken moet je zeker nu veel geld in je pensioenpot inleggen, aangezien je minder lang hebt om pensioen op te bouwen (als je rekening houdt met pensioenuitkeringen in je FIRE berekening).

20-30% kosten

Veel ondernemers hebben toch al snel tussen de 20-30% aan kosten. Je zit dan tussen de €3.800 en €4.300 per maand aan netto inkomen. Dat is zeker een mooi salaris, er vanuit gaande dat hier je pensioeninleg vanaf is.

Het is dus zeker niet slecht, zeker als je hierdoor minder en/of veel flexibeler kunt werken. Een ton is dan ook een enorm mooi doel om naartoe te werken, maar laten we niet doen alsof je daarmee een privé helikopter van de zaak vliegt 😉 

Het delen van cijfers

Steeds meer ondernemers delen hun cijfers. Op Instagram of in blogs. Ze geven openheid van zaken en willen anderen hiermee inspireren. Voor veel mensen kan dit werken. Je hebt een concreet voorbeeld: dit is mogelijk. Let daarbij dus wel op of ze niet alleen hun omzet delen, maar ook hun kosten en/of winst.

Toch geloof ik ook dat het voor mensen ook demotiverend kan werken. De meeste ondernemers delen pas als ze al een ‘succesvolle omzet’ hebben. Hier gaan vaak jaren overheen. Mijn punt: laat je hier niet door demotiveren. Gebruik het als iets om je aan op te trekken. Jij kunt dit ook. 

Wat vind jij van deze beweging?

Ben je blij dat mensen steeds opener worden over hun financiën? Ben jij zelf open over jouw inkomen of winst? 

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

  1. Meer door minder

    Ik denk dat redelijk wat zelfstandigen, zeker degene die heel veel kosten hebben en/of een veel te laag uurloon rekenen en weinig hebben opgebouwd zich met dat rondwaaiend virus afvragen waarom ze ooit voor zich zelf zijn begonnen. Maar zoals je zegt vaak hoor je alleen de succes verhalen.

    1. FinancElle

      Waarschijnlijk heb je gelijk. Hoor jij dit veel om je heen? Het is erg treurig voor deze groep mensen. Op dit moment is het niet makkelijk om terug in loondienst te gaan.