Eenmanszaak of BV? Welke rechtsvorm is voordeliger?

BV of eenmanszaak structuur voordeel

Het is een veelgestelde vraag: welke rechtsvorm moet ik kiezen? Een eenmanszaak of een BV? 

Financieel gezien wordt de BV voordeliger vanaf een winst van ongeveer €150.000 per jaar. Dit komt door het verschil in belastingheffing. Hieronder vind je meer informatie én een voorbeeldberekening.

Update 2021: door verlaging van de vennootschapsbelasting naar 15% (eerste schijf), is een B.V. nu sneller voordelig: ongeveer vanaf €120.000 winst per jaar.

Verschillen eenmanszaak en BV

Tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (BV) zitten verschillen op juridisch en fiscaal vlak. 

Juridisch

Een eenmanszaak is juridisch gezien geen ‘rechtspersoon’. Dit houdt in dat het bedrijf juridisch gezien niet bestaat en onlosmakelijk met de eigenaar is verbonden. Hierdoor kun jij persoonlijk worden aangesproken voor de schulden van je eenmanszaak. Dit levert meer risico op.

Een BV is wel een rechtspersoon. Juridisch gezien heeft de BV eigen verantwoordelijkheid en is financieel gescheiden van de directeur/aandeelhouder. Als de BV failliet gaat, kun jij in principe niet persoonlijk worden aangesproken voor de schulden (tenzij jou iets te verwijten valt). Je loopt dus minder risico.

Fiscaal

Belastingtechnisch geldt bij de eenmanszaak dat de winst direct aan de eigenaar wordt toegerekend. Elk jaar wordt de winst die je maakt belast in box 1 als ‘winst uit onderneming’. Het tarief is maximaal 49,5%. Als je voldoet aan het urencriterium, heb je recht op ondernemersaftrek.

De BV wordt los van de directeur/aandeelhouder belast. De winst van de BV wordt belast met vennootschapsbelasting (maximaal 20%). Pas als de BV winst uitkeert in de vorm van dividend, betaal jij als persoon inkomstenbelasting in box 2 (26,25%, 26,9% in 2021 en 2022). 

Maar let op, er geldt ook een gebruikelijkloonregeling voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s).

Gebruikelijkloonregeling

Het is voor DGA’s verplicht om een loon in box 1 in aanmerking te nemen. Dit wordt het gebruikelijk of fictief loon genoemd. Kort gezegd is het gebruikelijke loon minimaal €46.000 per jaar (2020, €47.000 in 2021 en 2022).

Lees meer over de gebruikelijkloonregeling op de website van de belastingdienst.

Extra kosten BV

De BV brengt ten opzichte van de eenmanszaak extra kosten met zich mee. De oprichting is duurder, omdat er een notaris bij komt kijken, maar daarnaast zijn er ook jaarlijks terugkregen kosten voor het opmaken van de jaarrekening en belastingaangifte voor de BV. 

Overigens is het erg gebruikelijk om niet 1, maar 2 B.V. op te richten. Een zogenaamde werkmaatschappij (waar de onderneming in zit) en een persoonlijke holding.

Wanneer wordt de BV financieel voordeliger?

De BV lijkt belastingtechnisch voordeliger, omdat het effectieve tarief lager is. Maar, de BV brengt ook extra kosten met zich mee voor het opmaken van de jaarrekening en opstellen van de aangifte vennootschapsbelasting. 

Daarnaast heeft de ondernemer met eenmanszaak recht op ondernemersaftrek, waardoor over het eerste gedeelte van de winst geen belasting wordt betaald

Al bij al kunnen we zeggen dat de BV voordeliger wordt bij een winst van ongeveer €150.000. Hieronder zie je de voorbeeldberekeningen.

Vergelijking eenmanszaak BV 100.000 winst
Vergelijking eenmanszaak BV 150.000 winst
Vergelijking eenmanszaak BV 200.000 winst

Hierboven ben ik uitgegaan van kosten van de jaarrekening en aangifte VPB van €1.000 per jaar. Deze kosten kunnen uiteenlopen.

Daarnaast heb ik rekening gehouden met een gebruikelijk loon van €46.000 per jaar. Dit kan hoger zijn, met name als alle winst uit jouw directe arbeid komt (denk aan het vervullen van interim posities).

In het voorbeeld heb ik alle ‘resterende winst’ als dividend laten uitkeren (belast in box 2). Het grote voordeel van een BV (structuur) is dat je de winst niet perse direct hoeft uit te keren. Dan betaal je er niet direct inkomstenbelasting over en voorkom je eventueel vermogensbelasting. Daarnaast bestaan er mogelijkheden zoals het verstrekken van een hypotheek aan jezelf.

Conclusie

Het is niet 1-op-1 te zeggen wanneer een BV voordeliger is. Duidelijk is wel dat je een substantiële winst (±€150.000) moet behalen wil een BV financieel voordeliger zijn. Dit komt met name door de extra kosten van een BV, de verplichte gebruikelijkloonregeling voor de DGA en aan de andere kant de voordelen van het ondernemen met een eenmanszaak in de vorm van de ondernemersaftrek. 

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

 1. Hans Balder

  Leuk artikel, maar hoe zit dat als je een spaar bv wilt oprichten? Er is dan geen sprake van “gebruikelijk loon”. Toch?

  1. FinancElle

   Beste Hans,

   Dat hangt met name af van de activiteiten van de DGA. Verricht de DGA in het geheel geen activiteiten, dan kan het zo zijn dat er geen gebruikelijk loon in aanmerking genomen hoeft te worden.

   Groet,

   Elle

 2. Felix van Dijk

  Ha Elle, erg duidelijk artikel! In eerste instantie schrikken inderdaad de kosten van een bv vaak ondernemers af. Helaas, want het kan inderdaad én voordeliger uitpakken, én je loopt persoonlijk minder risico..! Dank voor dit artikel.