Extra aflossen: waarom en hoe?

Hypotheek aflossen hoe doe je dat brief online moeder dochter voor huis

Zelf probeer ik elke maand extra af te lossen op mijn hypotheek. Aan het einde van de maand maak ik de balans op: hoeveel kwam erin, hoeveel ging eruit en hoeveel blijft er over. Dit laatste bedrag verdeel ik over potjes: sparen, beleggen en extra aflossen.

Maar hoe gaat dat extra aflossen eigenlijk praktisch in zijn werk? Vroeger moest je een officiële aanvraag indienen per brief, gelukkig kan dit tegenwoordig bij de meeste hypotheekverstrekkers online. Veel hypotheekverstrekkers hanteren nog wel steeds een minimumbedrag!

Hieronder vind je per verstrekker het minimumbedrag én of je de extra aflossing moet aanvragen.

Waarom zou je extra aflossen?

De voornaamste redenen om extra af te lossen zijn besparing van hypotheekrente en het gevoel van financiële vrijheid. Mijn huis wordt steeds weer iets meer écht van mij. 

Om deze redenen probeer ik elk jaar het maximale boetevrije bedrag extra af te lossen. Bij mijn hypotheekverstrekker bijBouwe is dat 10% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Door elk jaar 10% extra af te lossen kun je binnen 9 jaar hypotheekvrij zijn!

Let op: er kunnen ook nadelen zitten aan extra aflossen. Daarover lees je meer in mijn andere blog: de voor- en nadelen van versneld aflossen. In die blog vind je ook hoeveel je daadwerkelijk bespaart met extra aflossen.

Hoe gaat extra aflossen in zijn werk?

Het praktische gedeelte. Hoe doe je een extra aflossing op je hypotheek? Vroeger moest je een officiële aanvraag indienen per brief met het verzoek om X-bedrag extra af te lossen. Gelukkig zijn deze tijden voorbij; bij de meeste hypotheekverstrekkers log je gewoon in op je online omgeving en kun je daar extra aflossen.

Bij mijn hypotheekverstrekker bijBouwe vind ik dit geweldig geregeld. Ik log in en ga in het menu naar ‘aflossen’ – ‘extra terugbetalen’. Daar kan ik het bedrag invoeren wat ik extra wil aflossen en dan krijg ik meteen een indicatie van mijn nieuwe maandbedrag. Dat vind ik super motiverend! Het bedrag kan zo laag zijn als €0,01. Alle beetjes helpen!

Je krijgt overigens ook een overzicht van de eventuele boeterente. Dus als je wil weten hoe hoog je boeterente is als je meer zou aflossen dan 10% van het oorspronkelijke bedrag kun je dat ook meteen terugzien. Vervolgens kun je de aanvraag bevestigen en betalen via iDEAL. Het bedrag wordt dan direct van je bankrekening afgeschreven.

Check vooral de mogelijkheden bij jouw hypotheekverstrekker, misschien is extra aflossen veel makkelijker dan je denkt!

Minimumbedrag voor extra aflossing per hypotheekverstrekker

Het minimumbedrag voor een extra aflossing verschilt per hypotheekverstrekker. Hieronder vind je een overzicht:

 • ABN AMRO Bank: €0 bij eenmalige aflossing, €25 bij maandelijks extra aflossen
 • AEGON: €1.000
 • Allianz: €500, aankondiging nodig
 • Argenta: €500
 • ASR Bank: €50
 • Attens Hypotheken: €25, aanvragen via een formulier
 • bijBouwe: €0, online via iDEAL
 • BLG Wonen: €25
 • Centraal Beheer Achmea: €0, geld zelf overmaken (overschrijving)
 • Florius: €25
 • ING Bank: €0
 • Lloyds Bank: €100, geld zelf overmaken (overschrijving)
 • MoneYou: €25
 • Nationale Nederlanden: €25
 • NIBC Direct: €0
 • OBVION Hypotheken: €0 bij eenmalige aflossing, €25 bij maandelijks extra aflossen
 • Rabobank: €0
 • RegioBank: €250
 • SNS Bank: €0 bij eenmalige aflossing, €25 bij maandelijkse aflossing
 • Triodos Bank: €500
 • Tulp Hypotheken: €500, geld zelf overmaken (overschrijving)
 • Venn Hypotheken: €0
 • Vista Hypotheken: €0

Als er geen opmerking bijstaat, kun je aflossen via iDEAL. Dat is uiteindelijk toch het makkelijkste!

Los jij vaak extra af? Vind je het een gedoe of easy peasy?

Ik ben fan van mijn hypotheekverstrekker bijBouwe! Daarom ben ik een samenwerking met ze aangegaan. Deze blog heb ik geschreven in samenwerking met bijBouwe. De tekst is geheel van mij.

Leave a Reply

This Post Has 27 Comments

 1. Veertigermetkids

  Doordat wij de looptijd van onze hypotheek hebben verkort, lossen we automatisch elke maand extra af. Of eigenlijk sparen we extra omdat wij een bankspaarhypotheek hebben. Daarnaast leggen we ook aan het begin van het hypotheek jaar een extra bedrag in om de maandlasten wat te verlagen en te voldoen aan de wettelijke regels van de bankspaarhypotheek. Door de extra storting direct aan het begin het het hypotheek jaar te doen is er wat meer voordeel dan een maandelijkse storting.

  1. FinancElle

   Hi Veertigermetkids,

   Zo’n spaarhypotheek werkt altijd net even anders. Wel super fijn dat jullie deze nog één hebben, veel mensen zijn de erg blij mee. Looptijd verkorten is een goede optie, indien mogelijk. Sommige mensen vinden het een bezwaar dat je dan aan dat hogere bedrag vastzit (minder vrijheid). Ik denk dat het zeker een goede stimulans kan zijn!

   Bij welke hypotheekverstrekker zitten jullie?

   1. Veertigermetkids

    Florius. Een super fijne hypotheekverstrekker. Mocht je willen aflossen kan dat onbeperkt met eigen geld. Je bent daar niet gebonden aan een maximum van 10%.

  2. Monica

   Hallo veertigermetkids, je stopt dan extra geld in het spaargedeelte van je hypotheek?

 2. Kaspar

  Ik mis Triodos in het lijstje. Daar loopt mijn hypotheek en aflossen is daar net zo gemakkelijk! Ikzelf heb een aantal spaarpotjes: buffer, onderhoud, vakantie en aflossen. Pas als alle potjes goed gevuld zijn los ik af. Geeft me meer ademruimte en gezien de lage rente kost het me nauwelijks extra tov steeds direct aflossen met kleine bedragen.

  1. FinancElle

   Dank Kaspar,

   Ik zal deze toevoegen, maar ik heb eerst per e-mail contact opgenomen omdat ik het minimale bedrag niet kan vinden. Ik lees alleen dit in de voorwaarden: “Het minimumbedrag voor een extra aflossing wordt periodiek door Triodos Bank bepaald.”

   Zelf ben ik fan van extra aflossen hoe klein het bedrag ook omdat het toch zo makkelijk gaat, maar dat is heel persoonlijk!

   P.s. dit betekent dus dat je een huis hebt kunnen kopen? Dat is geweldig nieuws!

   1. Kaspar

    Volgens mij is er geen minimum bij Triodos, maar ik weet het ook niet zeker…

    Inderdaad heb ik eindelijk een huis!! Uiteindelijk was er 23000 euro eigen geld nodig (!!), plus nog 10.000 euro voor verbouwing en inrichting. Gelukkig mogelijk door een stukje vervroegde erfenis, met wat ik nu weet was het me zelf met sparen nóóit gelukt… bizar toch? (Want nu betaal ik ineens ruim onder de 400 euro rente ipv bijna 1000 euro huur! Voor héél veel meer huis… ). De logica ontgaat me nog steeds waarom Den Haag vind dat je eerst zoveel geld moet sparen om aan te tonen dat je met geld om kunt gaan oid…

    1. FinancElle

     Geweldig nieuws Kaspar, gefeliciteerd! Geniet van je huis!

     P.s. het is dus minimaal 500 euro

  2. FinancElle

   Heb zojuist een reactie (super snel!): het minimale bedrag is 500 euro, dus dan gaan mijn kleine bedragen niet op 🙂

   1. Kaspar

    Niet waar…. Heb het even uitgeprobeerd en ik kan gewoon 50 euro aflossen. 😉

 3. Danny

  Leuke blog weer Elle, ik vind het altijd interessant om jouw redenatie te lezen. Eerder schreef je al zelf in te zetten op 50% aflossen en 50% beleggen in indexfondsen. Hoe kijk je naar versneld aflossen als je van plan bent nog ooit te verhuizen? Wij hebben nu al een hypotheek met NHG dus vallen in de laagste risicogroep; door aflossen zal de rente niet verder dalen. Is het dan waard nu mijn hypotheek af te lossen met het risico dat ik in de toekomst een grotere hypotheek moet nemen tegen eventueel een hogere rente.

  Of toch doorsparen, volledig aflossen en na verhuizen gaan verhuren? Keuzes, keuzes, keuzes…

  P.S. Wij zitten bij IQWOON en mogen zelfs 20% aflossen per jaar.

  1. FinancElle

   Dank Danny!

   Als je bijna gaat verhuizen kan ik me voorstellen dat je nu niet perse de noodzaak inziet van extra aflossen (houdt ook de bijleenregeling in de gaten). Toch is het ook afhankelijk van de situatie. Heb je straks veel eigen geld ‘nodig’? Bijvoorbeeld als je wil gaan verbouwen. Ik zou er zelf voor zorgen dat ik in ieder geval het geld voor de kosten koper en de verbouwing op mijn spaarrekening heb staan. Daarnaast is het van belang om de verhuisregeling van je huidige hypotheek te bekijken, kun je deze rente meenemen?

   Als je de optie hebt om dit huis te gaan verhuren, zou dan natuurlijk geweldig zijn! Het enige wat mij daarin altijd tegenhoudt, is het idee aan de rompslomp die daarbij komt kijken.

 4. Ingrid

  Elle bij de Rabobank heb je 0 staan, maar het minimumbedrag is daar € 500

  1. Joris

   Nee, hoor. Ik kan gewoon bijvoorbeeld 50 aflossen.

   1. Ingrid

    Huh, wat vreemd.
    Wij vanaf € 500, dit werd ook telefonisch bevestigd door een medewerkster.

    1. FinancElle

     Ze hebben mij via Facebook chat bevestigd dat er geen minimumbedrag is. Vreemd! Misschien kun je het een testen in het systeem 🙂

     1. Kaspar

      Zou het afhankelijk kunnen zijn van het type hypotheek? Ook bij Triodos kan ik dus gewoon ieder bedrag aflossen, terwijl Triodos zelf kennelijk 500 euro als minimum aangeeft… (heb het geprobeerd, het kan echt!).

     2. Ingrid

      Ik ga straks even kijken
      Jullie horen het nog.

 5. Ingrid

  Ik ben er uit.
  Tot mijn verbazing kan het nu wel.
  Ik heb eind juli voor het eerst extra afgelost, en daarom ook even contact gehad met de bank.
  De medewerkster bevestigde een minimumbedrag van € 500 en in de app kon ik ook niet minder overmaken,
  Zou dit misschien pas veranderd zijn of kan het bij jou al langer Joris?

 6. Kim

  Ik heb bij Florius een annuitaire hypotheek, en aflossen kan automatisch en maandelijks. Echter aflossen ook de looptijd te verkorten, kan niet makkelijk, dat moet altijd gepaard gaan met een ondertekende brief voor iedere storting. Erg vreemd, maar zo is het mij uitgelegd toen ik met Florius belde… erg vreemd, is dit misschien een ontmoedigingsbeleid?

 7. Dennis

  Bij nibc kan je prima met Ideal aflossen. Bij periodiek is er geen minimum. Bij eenmalig moet het maandbedrag volgens mij minimaal 2,50 dalen. Dus het bedrag kan voor iedereen verschillen.

  1. FinancElle

   Dank voor je input Dennis. Ik zal dat van zelf overschrijven verwijderen. NIBC heeft mij nogmaals bevestigd dat er geen minimumbedrag (meer) geldt

 8. Mery

  Een blogpost van vorig jaar maar blijft relevant. We zijn nu 7 jaar bewuster met financiën bezig en veranderen wel eens van strategie maar de basis is hetzelfde. Wat we nu al een tijd doen, is de hypotheek automatisch iedere maand dubbel betalen. Dan maak ik begin november een financieel overzicht van hoeveel we boven het onbelast vermogen zitten en wat onze verwachting is voor volgend jaar. Op basis daarvan doen we een aflossing en bepalen we welk bedrag we maandelijks automatisch in het volgende jaar gaan aflossen. We zitten nu op een punt dat we de verhouding aflossen vs beleggen gaan herzien, omdat de loan to value van de hypotheek inmiddels 50% nadert.

  1. FinancElle

   Hi Mery,

   Leuk om te horen! Hebben jullie al gesloten over de nieuwe verhouding? Voor ons is de laagste risico-klasse niet perse een reden om de verhouding te wijzigen, we willen nog steeds gewoon van de hypotheek af.

 9. Veertiger

  Wij zijn ook al even bezig met aflossen van een annuitaire hypotheek. Inmiddels is de te betalen hypotheekrente lager dan het huurwaardeforfait. Over 2 jaar zou de hypotheek helemaal afgelost kunnen zijn als we door gaan met aflossen. Is het verstandig dit helemaal af te lossen of is een resthypotheek slimmer? Als ik het goed heb, is de hypotheekrente nu niet meer aftrekbaar in ons geval.

  1. FinancElle

   Hi Veertiger,

   Zelf zie ik geen voordeel van het behouden van een resthypotheek. Zéker als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Sommige mensen beleggen liever, omdat het meer rendement kan geven (ook meer risico natuurlijk). Mij lijkt hypotheekvrij zijn een geweldig gevoel, dus dat is zeker zo belangrijk voor mij 🙂