Fiets van de zaak: is het voordelig?

Fiets van de zaak ouderwetse fiets museum

Sinds 1 januari 2020 bestaat de mogelijkheid voor een werkgever om een leasefiets ter beschikking te stellen aan een werknemer tegen 7% bijtelling. Dit kan heel voordelig zijn voor jou als werknemer, maar is in veel gevallen ook nadelig. Bijvoorbeeld als je nu een onbelaste reiskostenvergoeding per gefietste kilometer krijgt én redelijk ver fietst. 

Ook voor ondernemers bestaat de mogelijkheid om een fiets van de zaak te kopen en deze tegen 7% bijtelling in privé te gebruiken. De vraag is óf en wanneer dit voordelig is.

Werkgever – werknemer (leasefiets)

De werkgever kan een fiets kopen of leasen en deze aan de werknemer ter beschikking stellen. In dit geval is er bijtelling van toepassing (dus ook als de werknemer de fiets alleen voor woon-werkverkeer gebruikt). 

Bijtelling 7% van de adviesprijs

Bijtelling houdt in dat er een bepaald bedrag bij je inkomen wordt opgeteld voor het berekenen van de inkomstenbelasting. De belastingdienst doet dus eigenlijk alsof jouw belastbare inkomen in box 1 hoger is waardoor de te betalen inkomstenbelasting hoger wordt.

In het geval van de fiets van de zaak is de bijtelling 7% van de advieswaarde van de fiets (exclusief accessoires, inclusief eventuele accu-upgrade). Over dit bedrag moet je inkomstenbelasting betalen. Hoeveel die inkomstenbelasting precies is, is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen.

In 2020 is het maximale inkomstenbelastingtarief 49,50%. Is jouw belastbare inkomen (inclusief de bijtelling) €68,507 of minder, dan is het tarief 37,35%.

Voorbeeldberekening bijtelling fiets

Bijtelling fiets van de zaak rekenvoorbeeld 2020

Je kunt dus voor een ongeveer €5,50 tot €7,50 per maand of €65 tot €90 per jaar een elektrische fiets ter waarde van €2.500 rijden. Ook in privé.

Dit zou betekenen dat je ongeveer voor 1/40e van de prijs op een gloednieuwe fiets rijdt. Geweldig! Tenzij je nu een onbelaste reiskostenvergoeding ontvangt voor jouw fietskilometers.

Geen onbelaste reiskostenvergoeding (€0,19 per km) meer!

Krijg jij nu een onbelaste reiskostenvergoeding voor de gefietste kilometers? Dit kan niet meer als je een fiets van de zaak hebt. Wel kan de werkgever eventueel een belaste reiskostenvergoeding geven, check dit met je werkgever.

Stel: je fiets elke dag 15 kilometer enkele reis naar je werk. Je krijgt voor elke kilometer een vergoeding van €0,19 netto. Dit houdt in 30 * €0,19 per dag (€5,70 per dag) of ongeveer €1.200 per jaar. Krijg je deze vergoeding niet meer als je een fiets van de zaak hebt? Het duurt dan minder dan 2 jaar voordat je de fiets zelf had kunnen aanschaffen.

Bij elke dag 10 kilometer enkele reis gaat het over €3,80 per dag en ongeveer €800 per jaar. Het duurt iets meer dan 2,5 jaar voordat je de fiets zelf had kunnen aanschaffen.

Pas bij elke dag 5 kilometer enkele reis duurt het ongeveer 5 jaar voordat je zelf de fiets had kunnen kopen. Dat lijkt het iets voordeliger te worden, aangezien het onderhoud van een leasefiets bij de werkgever/leasemaatschappij ligt.

Ik ben bij de berekening uitgegaan van 214 werkdagen per jaar.

Zelf berekenen

Bereken voor jezelf hoe lang het in jouw geval zou duren voordat je de fiets zelf kunt kopen. Houdt hierbij rekening met een eventueel fietsplan en eventuele eigen bijdrage indien van toepassing bij jouw werkgever. 

Krijg je nu helemaal geen reiskostenvergoeding voor het fietsen? Dan zal een fiets van de zaak al snel voordelig zijn. 

Onbelaste reiskostenvergoeding geldt nog wel voor auto en OV

Zijn er dagen waarop je naar je gebruik maakt van de auto of het OV voor woon-werkverkeer of zakelijke verkeer? Hiervoor mag de werkgever nog wel een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal €0,19 per kilometer geven. 

Het is afhankelijk van jouw werkgever of deze reiskostenvergoeding blijft bestaan.

Fiets van de zaak aantal jaren aanschaf eruit

Ondernemer – fiets van de zaak

Als ondernemer (ZZP’er) zijn er twee opties

 • fiets in privé kopen (privévermogen) en zakelijk gebruiken: dit mag alleen als je de fiets minimaal 10% voor privédoeleinden gebruikt
 • fiets op naam van de zaak kopen (ondernemersvermogen) en in privé gebruiken: dit mag alleen als je de fiets minimaal 10% van de tijd zakelijk gebruikt

Fiets als ondernemersvermogen

Als de fiets onderdeel wordt van de ondernemersvermogen heeft dit de volgende gevolgen voor de inkomstenbelasting:

 • aanschafkosten aftrekbaar: als de fiets duurder is dan €450 moet je afschrijven, de kosten nemen over meerdere jaren
 • onderhouds-, verzekerings- en parkeerkosten zijn aftrekbaar
 • eventueel kun je investeringsaftrek krijgen
 • gebruik je de fiets ook in privé? Dan is de bijtelling van 7% van toepassing (zie hierboven)

Fiets als privévermogen

De fiets als privévermogen houden heeft de volgende gevolgen voor de inkomstenbelasting:

 • voor elke zakelijk gefietste kilometer (inclusief woon-werkverkeer) mag je €0,19 per kilometer als kosten in aftrek brengen 
 • onderhoudskosten en andere kosten zijn niet aftrekbaar

Wat is voordeliger?

Wat is nu voordeliger? De fiets als ondernemingsvermogen (met bijtelling) of als privévermogen (met kostenaftrek). 

 • zijn de kosten van jouw fiets hoger dan €0,19 per kilometer? Dan kun je hem beter aanmerken als ondernemersvermogen. Je krijgt dan eventueel bijtelling voor privégebruik
 • in andere gevallen zal het meestal voordeliger zijn de fiets aan te merken als privévermogen en de kostenaftrek van €0,19 per kilometer te nemen.

Omzetbelasting (btw)

Voor de btw maak je apart de keuze of je fiets privé- of ondernemersvermogen is. Voor de btw is het eigen altijd beter om te kiezen voor ondernemersvermogen, aangezien de btw op aanschaf en onderhoud dan aftrekbaar is voor zover je de fiets zakelijk gebruik. 

Leave a Reply

This Post Has 2 Comments

 1. Veertigermetkids

  Het aantal dagen waarop de vergoeding wordt verstrekt is meestal gemaximeerd op 214 werkdagen. Dit op basis van een richtlijn van de Belastingdienst:
  – U geeft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer.
  – U gaat uit van 214 werkdagen per kalenderjaar. Bij dit aantal is onder andere rekening gehouden met incidenteel thuiswerken, ziekte, vakantie, sabbatsverlof en zorgverlof.

  1. FinancElle

   Thanks, heb het aangepast – maakte verder voor de uitkomst niet veel uit! Groet