FinancElle in Australië

Australië kangaroo yanchep national park
Yanchep National Park (WA)

Australië, een land zó groot dat het moeilijk te bevatten is. Al die kilometers (meer dan 20.000 in totaal!) zorgen ook voor een hele hoge kostenpost: benzine! Al is die in Australië stukken goedkoper dan in Nederland. 

Wij verbleven in totaal bijna 4,5 maand (128 dagen) in Australië en gaven in totaal €8.605 uit (= ongeveer €1.025 per persoon per maand).

In deze blog: FinancElle in Australië: wat deden we, waar kun je op besparen en een handig kostenoverzicht (met kosten per maand)!

Transport (vlucht en auto)

Wij vlogen naar Australië vanuit Nieuw-Zeeland, dat is natuurlijk een heel stuk goedkoper dan vanuit Nederland. Wij betaalden slechts €125 per persoon voor een enkele reis. Voor een retourvlucht Amsterdam – Sydney moet je eerder aan €750 tot 950 per persoon denken.

Een van de belangrijkste punten om over na te denken als je naar Australië gaat is transport, want dit land is gewoonweg enorm. Opties zijn eigenlijk een auto/camper kopen of huren of de reizen met de bus. Wij kozen voor het kopen van een SUV met daktent!

Auto kopen

Zodra we in Australië arriveerden begon onze jacht naar een auto. Al snel hadden we besloten dat we een 4WD wilde, omdat we ook naar de outback gingen. Dan is een campervan niet zo handig. Blijf je alleen aan de oostkust (bijvoorbeeld een roadtrip van Melbourne of Sydney naar Cairns of andersom), kan dit helemaal prima zijn.

Auto’s verkopen gebeurd meestal via Facebook groepen (zoek voor buy sell Australia of Sydney of backpacker cars Australia) of via de Australische Marktplaats, Gumtree.  

Wij kochten onze auto (een Nissan X-Trail uit 2004) voor €2.300 en verkochten hem 4,5 maand later voor €1.800. Natuurlijk waren we ook geld kwijt aan kopen en verkopen van een daktent, overschrijven, registratie, verzekeringen, onderhoud en helaas deze keer ook aan een reparatie (totale kosten €1.000).

Australie nissan x trail financElle

Totale kosten voor de auto: ongeveer €1.500. Per dag is dit €11,70 (voor 2 personen, dus €5,85 per persoon per dag).

Een heel stuk goedkoper dan huren. Maak je een roadtrip van langer dan 8 weken? Dan zou ik al snel kopen in plaats van huren aanraden.

Auto overschrijven, registratie en APK

In Australië heeft elke staat eigen regels voor het overschrijven en registreren van een auto. In de meeste staten moet je de auto eerst laten test (safety check, een soort APK) voordat je hem kunt overschrijven op je naam én daarnaast bij vernieuwing van de registratie. Hier hadden wij geen zin in, dus wij kochten een auto die geregistreerd is in Western Australia (WA). Deze staat heeft geen APK.

Voor mensen die in Australië wonen is het niet mogelijk een auto geregistreerd te hebben in een andere staat dan waar zij wonen, maar voor backpackers wordt een uitzondering gemaakt (zij wonen niet echt in een staat). Je moet dan een ‘garaging address’ in de staat van registratie (in dit geval WA) opgeven. Dit kan gewoon het adres van zijn van bijvoorbeeld een hostel en jij moet verklaren dat de auto daar ‘geparkeerd’ staat. Het postadres kan overal in Australië zijn.

Je betaalt een percentage van de koopprijs om een auto over te schrijven, 3%. In het overschrijfformulier vul je de waarde van de auto in. Wij hebben wat geld van de koopprijs afgetrokken voor kampeerspullen etc. De registratie kun je eenvoudig telefonisch verlengen.

Benzine

Benzine is relatief goedkoop in Australië, toch gaven wij er veel geld aan uit (in totaal €1.845). We reden dan ook meer dan 20.000 kilometer.

Via de app Fuelmap Australia kun je de actuele (laagste) benzineprijzen checken.

Verblijf

Net zoals in Nieuw-Zeeland kozen wij voor een combinatie van house sitting, kamperen en hostels. Vooral het house sitten (via Aussie house sitters) vinden wij echt helemaal super omdat je echt een huiselijk gevoel hebt en je lokale mensen leert kennen (ok ok…. En het is gratis).

Wij hebben house sits gedaan in Long Jetty (NSW), Brisbane (QLD), Cairns (QLD), Kangaroo Island (SA) en Sydney (NSW).

Kamperen en hostels

Je kunt gratis kamperen ‘aan de kant van de weg’, hierbij moet je je meer een truckstop voorstellen. Ideaal als je onderweg bent. Voor andere campings varieert het bedrag afhankelijk van de luxe en locatie.

Wij vonden campings via de gratis app Campermate. Onze duurste camping was in Broome (WA): €29,50 per nacht voor 2 personen. 

Tussendoor namen we af en toe hostels, zoals in Noosa, Airlie Beach, Perth en Sydney.

In totaal gaven we aan verblijf uit €1.510 voor 2 personen.

De blog bevat affiliate links van booking.com. Als jij een boeking maakt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding (en daarmee help je mij enorm!)

Activiteiten

Veel dingen zijn gratis of redelijk goedkoop. De prijzen voor nationale parken verschillen per staat. In WA kun je een pas kopen zodat je een aantal weken onbeperkt toegang hebt tot de nationale parken in deze staat. 

Kakadu National Park in Northern Territory is vrij duur (€25 per persoon voor 7 dagen), maar voor de rest is het meestal erg betaalbaar (een aantal euro per persoon of per auto).

Musea en art galeries zijn bijna altijd gratis.

Karijini National Park (WA)

Tours

Een aantal dingen kun je alleen met een tour doen. Bijvoorbeeld Fraser Island (4WD nodig), Whitsundays en snorkelen in the Great Barrier Reef (boot nodig). Wil je naar een eiland, bijvoorbeeld naar Magnetic Island, dan moet je de ferry betalen.

Wij hebben niet gezwommen met Walvishaaien in Ningaloo Reef (WA) omdat we het echt te duur vonden (€250 per persoon), maar schijnbaar een once in a lifetime experience.

In totaal gaven wij €850 uit aan tours, ferry’s en andere activiteiten.

Eten en drinken

Persoonlijk vinden wij dat Australië een beetje een ‘eigen keuken’ mist. Het zijn met name gerechten als fish & chips en ‘pies’ die als Australisch worden verkocht. In de steden vind je alle internationale keukens en kun je goed uit eten gaan voor redelijke prijzen.

Aan buiten de deur eten gaven wij €450 uit (iets meer dan €100 per maand voor 2 personen).

Boodschappen

De prijzen in supermarkten zijn hoger dan in Nederland. 

Wij gaven in totaal €1.600 uit (ongeveer €390 per maand voor 2 personen).

Internet

Mobiel internet is niet overal beschikbaar. Vooral in het westen heeft alleen Telstra bereik, houd hier rekening mee bij het kopen van een simkaart!

Wij gebruikten Exitel (€6 per maand voor 2 GB). Super goedkoop, maar dus heel weinig bereik in WA.

Hoogtepunten heel Australië 

Een lijst met hoogtepunten van heel Australië. Een uitdaging, maar het is gelukt! De afkortingen zijn de namen van de staten (New South Wales, Queensland, Northern Territory, Western Australia, South Australia, Victoria en Australia Capital Territory, wij zijn niet in Tasmania geweest).

 • NSW Sydney: wat ongelofelijke relaxte wereldstad met geweldige stranden. Ga met de ferry naar Manly en daar naar Shelly Beach om te snorkelen en doe de Coogee to Bondi coastal walk. Op zondag reis je in Sydney onbeperkt met het openbaar vervoer voor ongeveer EUR 2 per persoon (je hebt een Opal kaart nodig).
 • NSW Central coast: warm water en een vakantiegevoel
 • QLD Brisbane: ga naar Southbank (street beach) en de riverfront
 • QLD Noosa: wandelen over de boardwalk en lekker naar het strand
 • QLD Fraser Island: het grootste zandeiland ter wereld waar je op 4WD tour kunt gaan, onvergetelijk
 • QLD Cairns: een kleine stad met heerlijke vibe, ga zeker naar de city beach
 • QLD Daintree rainforest: het oudste regenwoud ter wereld, een prachtige omgeving (met krokodillen!)
 • QLD Magnetic Island: walibi’s te eten geven en koala’s spotten
 • NT Daly Waters pub: je rijdt dagenlang in de outback en ziet amper iemand, dan bereik je Daly Waters, een ‘dorpje’ met 50 inwoner. Hier is de oudste pub van NT te vinden en het zit er vol met gepensioneerde Australiërs en er worden geweldige country muziekoptredens gegeven
 • NT Nitmiluk, Litchfield en Keep River national parks
 • WA Broome: Windjana Gorge (op de Gibb River Road), prachtige witte standen en de bekende ‘staircase to the moon’
 • WA Perth: de grootste stad aan de westkust, voelt compact aan voor een grote stad (vinden wij leuk)
 • WA Margeret River en Esperance: een prachtige bosrijke omgeving. In Esperance vonden wij een geweldig mooi strand (één van de mooiste die we ooit hebben gezien!) en er zitten kangoeroes op dat strand (Lucky Bay)
 • SA Kangaroo Island: mooie natuur en veel dieren (waaronder natuurlijk kangoeroes)
 • VIC Melbourne en de Great Ocean Road: de eeuwige vete tussen Sydney en Melbourne. Je moet ze gewoon allebei gezien hebben!
 • ACT Canberra: dé hoofdstad van Australië. De meeste mensen slaan deze stad over, wij vonden het interessant om te zien hoe deze stad vanuit niets is opgebouwd.
Australia Brisbane Southbank FinancElle
Brisbane Southbank (QLD)
Australie Fraser Island boot
Fraser Island (QLD)
Daintree Rainforest (QLD)

Australië of Nieuw-Zeeland?

De vraag der vragen. Australië of Nieuw-Zeeland? Allereerst zijn deze twee landen echt zo verschillend van elkaar. Ze worden vaak in één adem genoemd, maar dat is volgens mij alleen zo omdat ze samen in the middle of nowhere liggen. De keuze (als je moet kiezen)….

Nieuw-Zeeland is adembenemend. Prachtige natuur, hele vriendelijke mensen en extreem veilig. In een paar uur rijden kom je in een totaal andere omgeving terecht, van meren tot bergen tot stranden. Ga jij om de mooiste dingen te zien en lekker te wandelen in een rustgevende omgeving? Dan is Nieuw-Zeeland het voor jou.

Australië heeft ontzettend veel te bieden. De omvang is moeilijk voor te stellen en voor een vakantie van een paar weken zul je dus één gebied moeten kiezen of vaker moeten vliegen. Vaak zal het een westkust óf oostkust trip zijn. De westkust vonden wij iets veelzijdiger. Ga jij voor krokodillen, kangoeroes, stranden, surfers, een chille vibe en een drankje hier en daar? Dan is Australië het voor jou.

Kangoeroes

Ik had eerlijk gezegd verwacht dat kangoeroes overal zouden rondspringen. Soms is dat het geval, maar meestal niet. Op de doorsnee oostkust trip kan het heel makkelijk gebeuren dat je geen (levende) kangoeroes ziet. Je zult dus wel echt iets moeten inplannen om ze in het wild te zien!

Zo reden wij bijvoorbeeld naar Yaraygir National Park ten zuiden van Byron Bay en Yanchep National Park ten noorden van Perth waar we er ontzettend veel van heel dichtbij zagen.

Overzicht

Australie kostenoverzicht FinancElle rondreis

Leave a Reply

This Post Has 9 Comments

 1. TheMoneyMindset

  Wat een handig artikel! In eerste instantie leek het totaalbedrag mij hoog, maar als je dan ziet wat het per dag kostte, en wat jullie allemaal hebben gedaan, is dat absoluut niet het geval. Zo te lezen was het een prachtige reis!

  1. FinancElle

   Voor 4,5 maand valt het inderdaad reuze mee 🙂 We proberen altijd veel leuke dingen te vinden die we het geld echt waard vinden. Dank voor je leuke reactie!

 2. zuinigeman.nl

  Leuk om te lezen en wat een goed idee om een auto te kopen. Voor 4,5 maand in het buitenland vind ik het meevallen hoeveel jullie per persoon kwijt zijn aan kosten.

  1. FinancElle

   Ja voor zo’n lange tijd is het zo veel goedkoper! En de house sits helpen ook heel erg om de kosten laag te houden 🙂

 3. ria

  Een net bedrag wat jullie kwijt zijn geweest. Zeker als je de trips ziet. Ook jaloers op jullie ticket. Ik ben al een paar maal geweest in australië maar ik verblijf dan meestal bij een vriendin. Ben zelf dan inclusief de ticket 1500 tot 2000 euro kwijt, maar ik neem ze een aantal malen mee uiteten met de familie.

  1. FinancElle

   Ja de vlucht vanuit Nieuw-Zeeland is ook lekker kort! Al hebben we daar natuurlijk ook eerst moeten komen 🙂

   Wat fijn om bij je vriendin te verblijven! Dan krijg je ook een leuk inkijkje in het lokale leven. Leuk hoor!

 4. Angela

  Wat een mooi overzicht, Elle! Australië heeft jullie in verhouding maar weinig geld gekost.. En dat voor zo’n duur land. Chapeau, inspirerend!