FinancElle in Bali

Bali Ubud rijstvelden rondreis

Bali (Indonesië) is voor veel mensen een droombestemming. Vanuit Nederland is het ver, zo’n 18 uur vliegen (met overstap). Wij hadden geluk, want we zijn in Australië en vanuit hier is het maar 3 uurtjes. De keuze was daarom snel gemaakt: wij gingen op een 11-daagse rondreis in Bali.

Verwachtingen over de kosten hadden we niet echt, denk ik. Behalve dat het goedkoper zou zijn dan Nederland. Eerlijk: het was duurder dan verwacht, 40 tot 50% van de Nederlandse prijzen is onze inschatting. 

Een 11-daagse tour de Bali

Wij verbleven 11 dagen (10 nachten) in Bali, de perfecte lengte als je het mij vraag. Onze planning zag er als volgt uit:

  • 3 nachten Ubud
  • 2 nachten Canggu
  • 3 nachten Nusa Lembongan (klein eilandje onderdeel van Bali)
  • 2 nachten Sanur

Transport (vluchten, taxi’s, boot en fietsen)

Wij vlogen vanuit Darwin (Noord-Australië) naar Bali. Het is maar 3 uurtjes vliegen en de prijs voor een retourticket was €150 per persoon. Vanuit Nederland zal een retourticket minimaal €650 tot €700 kosten.

Vanuit het vliegveld namen we een taxi (geregeld vanuit het hotel) naar Ubud. Voor grotere afstanden is een taxi het handigst. In totaal hebben wij €53 uitgegeven aan taxi’s tussen het vliegveld en Ubud (€25), Ubud en Canggu (€19), Canggu en Sanur (prijs inbegrepen in bootticket naar Nusa Lebomgan) en Sanur en het vliegveld (€9).

In de stadjes zelf kun je meestal lopen, afhankelijk van waar je naartoe gaat. In Ulu Watu ligt alles schijnbaar erg ver uit elkaar. In Ubud, Canggu en Sanur kom je lopend bijna overal. Veel mensen huren een scooter op Bali. Ben je dat van plan? Haal dan een international rijbewijs aangezien regelmatig boetes worden uitgedeeld.

Op het kleine eilandje Nusa Lembongan kun je komen met de boot. Het is best lastig een goede en betrouwbare (en veilige) boot te vinden. Die van ons (Arthamas Express) was super en kostte €55 per persoon inclusief pick-up in Canggu. Op het eilandje zelf hebben wij fietsen gehuurd (€4,40 voor twee fietsen voor één dag). Er waren veel heuvels dus dit was redelijk zwaar!

Bali Nusa Lembongan fietsen yellow bridge
De 'yellow bridge' tussen Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Verblijf

In Ubud waren wij ongelofelijk verrast door de lage kosten voor verblijf. In Pondok Bambu Homestay betaalden wij €19,50 per nacht inclusief zwembad en ontbijt. De eigenaren van de homestay zijn ongelofelijk aardig en de ligging is goed.

We merkten al snel dat op de rest van het eiland de prijzen voor accommodatie wat hoger liggen. Vooral Canggu is duurder als je dichtbij het centrum en het strand wil zitten. Wij vonden het geweldig in Koming Guesthouse (€34,50 per nacht).

In Nusa Lembongan vonden wij de locatie van ons hotel geweldig (‘dorpje’ Jungutbatu). Het strand was hier het mooist! Alleen de kamers en het ontbijt van ons hotel waren niet zo. Aanrader dus om in Jungutbuta te verblijven maar het hotel zal ik niet delen (kostte €12 per nacht, dus ook niet zo gek dat het niet geweldig was).

Als laatste verbleven we in Gunakaya homestay in Sanur (€22,50 per nacht). Wij vonden Sanur overigens de leukste plek om te verblijven (samen met Ubud). 

De blog bevat affiliate links van booking.com. Als jij een boeking maakt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding (en daarmee help je mij enorm!)​

Activiteiten

In Ubud hebben we een Indonesische kookcursus gevolgd bij Ketut’s. Dit vonden wij één van de hoogtepunten van onze Bali trip. Zo leuk om te doen!

Vooral ook voor Nederlanders om eens te zien hoe de voor ons bekende ‘gerechten’ zoals sambal en bami goreng authentiek worden gemaakt. De kosten van de kookcursus (inclusief vervoer van en naar de locatie) waren €22 per persoon.

Ketut's cooking class

Vanuit Ubud kun je talloze tours boeken, onder andere naar de rijstvelden en watervallen. Wij hebben dit niet gedaan. Wij hebben een wandeling vanuit ons hotel door de rijstvelden gemaakt en de Cumpuhan Ridge Valley walk gedaan. Wij waren hiermee tevreden.

De rijstvelden verder naar het noorden (Tegallalang en Jatiluwih) schijnen prachtig te zijn.

In alle andere stadjes vonden wij het hoogtepunt vooral het strand en het zwembad. Geen verdere betaalde activiteiten dus.

Eten

Bali stond heel erg in het teken van buiten de deur eten. Ontbijt zit bij de meeste hotels inbegrepen en varieert van een simpele pannenkoek tot een lekkere groenteomelet met toast met een verse juice (watermelon juice mmm) en fruit. Lunch en diner aten we altijd buiten de deur.

In Ubud vonden wij het eten (net als de accommodatie) goedkoop. We aten daar altijd lokaal (Balinees/Indonesisch). In Canggu was lokaal eten bijna niet te vinden. In Nusa Lembongan en Sanur ook weer vaak lokaal. In totaal gaven we €200 uit aan eten en drinken (inclusief water), dit komt neer op €9 per persoon per dag (wij dronken bijna nooit alcohol). Let wel: de porties van het eten zijn soms vrij klein.

Al bij al kunnen we denk ik zeggen dat de prijzen in Bali op ongeveer 40-50% van Nederlandse prijzen liggen. 

De mensen, taal, simkaart 

Nou over de mensen kan ik heel kort zijn: wat een lieve en aardig mensen! Iedereen is super aardig en spreekt redelijk goed Engels.

Wat grappig is om te zien is dat je veel woorden afkomstig uit het Nederlands ziet: emigrasie, kantor, parker, dekorasi, spesial. Deze woorden worden in het zogenaamde Bahasa Indonesisch gebruikt. De lokale mensen spreken thuis Balinees, blijkbaar een hele andere taal.

Wij hadden een simkaart, toch wel ideaal om altijd internet te hebben om dingen op te zoeken. De kosten waren €6,25 (3 GB via Telkomsel gekocht bij een standje lang de weg in Ubud).

Highlights Bali

Wij vonden het highlights van Bali:

  • De mensen en het lokale eten
  • Ubud: authentiek gevoel en de kookcursus van Ketut
  • Canggu: strandwandeling tijdens zonsondergang
  • Sanur: lekker wandelen over de boulevard en wat minder scooters (en toeristen) 

Overzicht kosten

Bali kosten 11 dagen 10 nachten rondreis overzicht

Leave a Reply