FinancElle in Japan

Twee weken in Japan kosten

Japan staat ook wel bekend als een van de duurste land in Azië. Voor ons was het al heel lang een wens om er naartoe te gaan. De verhalen over het eten, de mensen en de cultuur trokken ons zo erg! Zou het echt zo anders zijn dan in Nederland?

Op onze tweeweekse ‘railtrip’ (13 dagen om precies te zijn) ontdekten we verschillende dingen. Sommige dingen waren veel duurder dan verwacht, zoals transport (trein en bus). Andere dingen vonden we reuze meevallen, zoals overnachten en eten. Hieronder lees je wat we hebben gedaan en hoeveel we hebben uitgegeven!

Transport (vlucht en JR rail pass)

Wij hebben in augustus vliegtickets geboekt naar Tokio, Narita Airport. We hebben een enkele reis geboekt met een overstap in Moskou (KLM en Aeroflot). De kosten voor een enkele reis waren €340 per persoon. Dit valt reuze mee (vonden wijzelf), maar daar komt nog €355 per persoon voor een JR rail pass bij.

JR rail pass

Met de JR rail pass kun je 7, 14 of 21 dagen onbeperkt door Japan reizen met de JR lijnen (inclusief de meeste bullet trains, in Japan shinkansen genoemd). Allereerst een belangrijk punt voor de financiën in Japan, wij hebben het geld voor de JR rail pass (€355 per persoon voor 14 dagen) er niet uitgehaald.

Het is bijna logisch om als buitenlandse toerist een JR rail pass aan te schaffen, maar ik denk dat het belangrijk is om je te realiseren dat je best veel lange afstanden moet afleggen om het geld eruit te halen. Online vind je een calculator om uit te rekenen wat in jouw geval voordeliger is. Wij hadden in onze berekening meegenomen dat we naar Hiroshima zouden gaan, maar hebben dit niet gedaan. Wij zijn uiteindelijk alleen in Tokio, Hakone, Osaka en Kyoto geweest. Onze ervaring is dat je meer tijd nodig hebt dan je denkt. Zo hebben wij 6 dagen in Tokio doorgebracht omdat we het daar gewoon geweldig vonden en er zoveel te doen is.

Een andere reden dat wij het geld voor de JR rail pass er niet hebben uitgehaald is dat we 13 dagen in Japan waren en 1 dag dus hebben ‘weggegooid’ (de pas was 14 dagen geldig). Uiteindelijk waren we €40 per persoon meer kwijt dan dat we losse kaartjes hadden gekocht. Een pas is wel heel gebruiksvriendelijk (je hoeft alleen je pas te laten zien), dus sommige mensen vinden dat misschien opwegen tegen de kosten.

Een nadeel is dat je heel erg moet opletten dat je alleen JR lijnen kunt gebruiken, dus geen metro’s (subways) en ook veel treinen niet. Zonder JR pas ben je flexibeler. Vooral in Kyoto vonden wij de JR lijnen erg beperkt.

Verblijf

De kosten voor onze hotels varieerden van €38 per nacht voor 2 personen voor een appartement in Kyoto tot €55 per nacht voor 2 personen voor een kleine kamer met gedeelte badkamer in Tokio. Gemiddeld betaalden we €48 per nacht voor 2 personen.

In Osaka was een simpel ontbijt inbegrepen, bij de rest niet. Wel kun je overal gratis koffie en thee pakken (super fijn voor tea lovers zoals ik!).

Wij boeken alles via Booking.com.

De blog bevat affiliate links van booking.com. Als jij een boeking maakt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding (en daarmee help je mij enorm!)

Activiteiten

Wij waren heel erg verrast door het feit dat je in Japan bijna nergens entree hoeft te betalen. Vooral in Tokio is bijna alles gratis. Wij hebben alleen geld uitgegeven aan hotsprings in Hakone (€32 voor een uur – totally worth it!), €10 aan het kasteel in Osaka en ongeveer €20 aan tempels in Kyoto. Het viel ons op dat je in Kyoto voor bijna elke tempel entree moet betalen, terwijl dit in andere steden helemaal niet het geval is. Daarbij is Kyoto enorm toeristisch dus vaak is het ook nog drukker.

Naar Hakone zijn wij gegaan om Mt. Fuji te zien. Het grappig is dat we Mt. Fuji niet hebben gezien in Hakone, maar wel 3 keer daarna vanuit de trein (tussen Tokio en Kyoto) en in Tokio vanuit the Tokyo Metropolitan Government Building!

Eten

In Japan draaide het voor ons voor een groot deel om eten! Wij houden ervan om naar lokale eettentjes te gaan en te kijken hoe mensen zich gedragen, wat ze eten, etc. Cultuur snuiven dus! Wij gaan altijd op zoek naar de goedkopere tentjes en dat is vooral in Osaka heel goed te doen.

Voor diners waren we gemiddeld €16,50 kwijt voor 2 personen. Vaak was dit een kom ramen (noodle soep) of curry. Super lekker en heel vullend. Tegen onze verwachting in eten de Japanner best veel, dus de porties zijn vrij groot! Lunchen deden we vaak uitgebreider (met sushi, noodles, ramen of wagyu beef) en dit kostte gemiddeld €18 voor 2 personen.

Tip: zoek op Tripadvisor naar restaurants met 1 £-teken en minimaal 4 sterren, zo kom je op de beste plekken!

Taal, simkaart en seizoen

We hoorden dat het heel moeilijk is te communiceren met Japanners, aangezien ze geen Engels spreken. Onze ervaring is dat ze het meestal wel verstaan, al zullen ze altijd ‘no’ of ‘a little bit’ zeggen als je vraagt of ze Engels spreken. En google translate biedt altijd hulp 😉

Wij hadden een data only simkaart gekocht, dat is echt aan te raden om google maps en Tripadvisor te kunnen gebruiken onderweg. De kosten hiervoor waren €23 euro voor 2 weken.

Wij vonden de herfst een geweldige tijd om in Japan te zijn, de kleuren zijn prachtig! De bloesemtijd is vast ook heel gaaf, waarschijnlijk wel drukker.

Highlights

De meest bijzondere dingen tijdens onze reis vonden wij:

Tokio

 • Ichiran ramen (een keten waar je ramen bestelt via een vending machine)
 • Sushi van de lopende band
 • Metropolitan Government Building in Tokio (gratis naar de 45e verdieping met uitzicht op Mt. Fuji)
 • Imperial Palace Garden (gratis entree)
 • Lopend over de Rainbow bridge vanuit Daiba/Toyosu
 • Shibuya crossing by night (koffie bij Starbucks!)
 • Tokyo station
 • Tokio Sky Tree (we zijn niet naar boven geweest)
 • Senso-ji by night

Hakone

 • Hotspring (Onsen) in Hakone

Osaka

 • Osaka kasteeltuin
 • Okonomiyaki (pannenkoek) eten in Osaka
 • het verschil met Tokio (met name in kledingstijl)

Kyoto

 • Kyoto Fushima Inari-Taisha 40.000 ‘shrines’
 • Arashiyami Bamboo grove

De mensen

Hier kan ik kort over zijn. Het is ongelofelijk hoe vriendelijk, behulpzaam, beleefd en netjes de Japanners zijn. Dit land met zijn megasteden is zo ongelofelijk georganiseerd, schoon en veilig. Geweldig!

Overzicht

Het overzicht van onze kosten voor 13 dagen Japan voor 2 personen (het vliegticket is een enkele reis):

Japan overzicht kosten

Ons budget was €100 per persoon per dag, dus we zijn precies binnen budget gebleven! Onze conclusie is dat Japan helemaal niet extreem duur hoeft te zijn!

Leave a Reply