FinancElle in Nieuw-Zeeland

NZ milford sound budget travel cut

Nieuw-Zeeland, vernoemd naar onze eigen provincie Zeeland, is een bestemming die hoog staat op de droomlijst van vele mensen. En niet voor niets! Wat een prachtig land met geweldige natuur en supervriendelijke mensen. 

Wij hebben er de afgelopen 3,5 maand (100 dagen) doorgebracht! De totale uitgaven met alles erop en eraan? €6.350 met twee personen (€952,50 per persoon per maand). Niet slecht toch? In Nederland geven we een heel stuk meer uit!

Hieronder lees je wat we allemaal hebben gedaan, hoe duur het was en geef ik tips om geld te besparen tijdens een reis in Nieuw-Zeeland.

Transport (vlucht en camper)

Voor wat betreft transport gaven wij geld uit aan vliegtickets en onze camper.

Vliegtickets naar Nieuw-Zeeland

Wij vlogen naar Nieuw-Zeeland via Japan en betaalden €715 per persoon voor een enkele reis (€340 van Amsterdam naar Tokio en €375 van Tokio naar Nelson in Nieuw-Zeeland via Fiji (waar we 23 uur waren!) en Wellington).

Auto kopen

Aangekomen in Nelson (op het Zuidereiland) was het tijd om op jacht te gaan naar een camper.

In Nieuw-Zeeland is het kopen en overschrijven van een auto makkelijk. Als je zes tot acht weken of langer blijft, zou ik zeker aanraden om er één te kopen! Financieel gezien is het beter om een auto te kopen op het Zuidereiland (bijvoorbeeld Christchurch) en te verkopen op het Noordereiland (bijvoorbeeld Auckland).

Let ook op het seizoen waarin je hem koopt er verkoopt, want in de herfst/winter zakken de prijzen drastisch. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om je auto te verkopen.

Wij vonden onze camper op Backpackerboard en namen hem over van een Deens stel. Aan het einde van de reis verkochten we de auto weer (in Auckland en ook weer via Backpackerboard), voor €150 meer dan waarvoor we hem kochten. Onderweg hadden we nieuwe voorbanden, nieuwe remschijven en nieuwe olie nodig, de kosten hiervoor waren €360.

Overschrijven, registratie en APK

De kosten voor het overschrijven en de registratie (‘Rego’) van de auto waren €20 en de verzekering (met uitgebreide dekking) kostte €70 voor deze 3,5 maand (via AA Insurance). Wij hadden het geluk dat we geen zogenaamde Warranty of Fitness (WOF, een soort APK) nodig hadden, want deze was voor een jaar afgegeven en nog een aantal maanden geldig.

Alles bij elkaar waren de kosten voor de auto exclusief benzine €300 (dat is €3 per dag!).

NZ campervan kopen Nissan Elgrand
Onze Nissan Elgrand camper

Benzine

In Nieuw-Zeeland is benzine een stuk goedkoper dan in Nederland, maar toch een hele kostenpost gezien de grote afstanden. In totaal reden wij 11.000 kilometer voor €1.550.

Wil je weten waar je de goedkoopste benzine vindt? Wij gebruikten daarvoor de app Gaspy.

Route en hoogtepunten

Wij maakten vanuit Nelson een ronde over het Zuidereiland met als hoogtepunten Abel Tasman National Park, Banks Peninsula, McKenzie basin, Wanaka en Fiordland

Toen namen we de ferry naar Wellington om het Noordereiland te verkennen. Hier waren de hoogtepunten Rotorua en omgeving, Central Plateau, Bay of Plenty, Bay of Islands en Auckland.

Abel Tasman National Park
NZ wanaka robs roys peak track hike
Roys peak, Wanaka
NZ mckenzie basin rainbow 16-9
McKenzie basin
NZ cape reinga northland budget travel
Cape Reinga, Northland

Verblijf

Nu komt eigenlijk de grootste bespaartip en het hoogtepunt van onze tijd in Nieuw-Zeeland. Via Kiwi House sitters (inschrijfkosten ongeveer €50 voor een jaar) hebben wij 5 keer op een huis en de huisdieren van Nieuw-Zeelanders gepast. Wat een geweldige ervaringen hebben we daar opgedaan.

House sits

Wij hebben house sits gedaan in Nelson, Christchurch, Gore, Manapouri en Auckland (in totaal ongeveer 8 weken). We hebben twee keer een zwembad in onze tuin gehad, zijn op een boerderij met 6 honden, 2 paarden, 4 varken en 6.000 koeien verbleven, hebben verse aardbeien, citroenen en courgettes uit de tuin geplukt en zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Deze mensen hebben hun huis voor ons opengesteld en al hun spullen en huisdieren aan ons toevertrouwd. Het is zo leuk om te ervaren hoe het is om ergens te wonen. En… helemaal gratis.

Kamperen

De overige nachten hebben wij gekampeerd. Voor het vinden van campings gebruikten wij de app Campermate. Een geweldige app die ik iedereen zou aanraden! Er zijn vele gratis campings in Nieuw-Zeeland, maar ook heel veel goedkope.

Onze duurste camping was €40 per nacht voor 2 personen in Queenstown. Daarna €25 per nacht voor 2 personen in Wanaka. Dit is een dure regio. In totaal kampeerden we 35 nachten voor €420 (gemiddeld €12 per nacht voor 2 personen).

Hostels in Auckland

Onze laatste 7 nachten in Nieuw-Zeeland verbleven wij in hostels in en rondom Auckland. De kosten hiervan waren €265.

Wij verbleven in:

Het was vooral heel erg leuk om zoveel verschillende gebieden van Auckland te ontdekken!

In totaal gaven we in deze 100 dagen in Nieuw-Zeeland €685 uit aan verblijf voor 2 personen. 

Activiteiten

Dit is zó geweldig aan Nieuw-Zeeland: heel erg veel activiteiten en faciliteiten zijn gratis, zoals alle nationale parken en heel veel musea.

De nationale parken zijn prachtig. Als je een eigen auto of camper hebt kun je bijna overal dagwandelingen maken en eventueel kun je overnachten in een ‘hut’ van de overheid (beheer door DOC; Department of Conservation).

Let op: in de populaire nationale parken zijn de prijzen voor een overnachting in een hut dubbel zo hoog voor internationale bezoekers!

Tours: tips

Als je graag wat tours wil doen, hieronder mijn lijst met favoriete (betaalde) tours:

 • Milford sound: boottour
 • Marlborough: fietsen huren zodat je onbezorgd wijn kunt proeven (en niet meer hoeft te rijden)
 • Franz Josef en Fox Glacier (gletsjers): helikoper hike
 • Bay of Island: boottour om met dolfijnen te zwemmen (let erop dat de boot een vergunning heeft voor het zwemmen)
 • Raften in Waitomo grotten (met glowworms, deze zijn overigens ook op veel plaatsen gratis te zien!)

Eten en drinken

Nieuw-Zeelanders houden ontzettend van goede koffie en die kun je dan ook overal vinden! Verder hebben wij erg genoten van groene mosselen uit Havelock, gerookte mosselen uit Coromandel Peninsula en de heerlijke wijnen (vooral sauvignon blanc).

Meestal kookten wij zelf. Tijdens de house sits hadden we alles bij de hand, tijdens het kamperen ging dit soms op één pitje, maar de meeste campings hebben ook een kookgelegenheid of barbecue. Dat is echt super handig! 

Wij aten (en dronken) af en toe buiten de deur en gaven daaraan €350 uit.

NZ groene mosselen havelock
Groene mosselen uit Havelock

Boodschappen

Boodschappen zijn een stuk duurder dan in Nederland, vooral groenten en fruit. In 100 dagen gaven wij €1.350 uit aan boodschappen. 

Zorg ervoor dat je de kortingskaarten van de grote supermarkten hebt.

Internet

Mobiel internet is vrij duur en zeker niet overal beschikbaar. Je hebt simpelweg geen bereik in een heel groot gedeelte van het land. Skinny is meestal de goedkoopste optie (€16 voor 2 GB). Skinny heeft geen fysieke winkels dus je moet je simkaart online bestellen.

Tip: in de meeste bibliotheken heb je onbeperkt WiFi (en dat is hier best bijzonder)! Hier hebben wij heel erg veel gebruik van gemaakt.

Samenvatting

NZ uitgaven kosten reis nieuw zeeland

Wil je meer van onze reis zien? Check ons YouTube kanaal!

Leave a Reply

This Post Has 10 Comments

 1. Noor (kiwikoorts)

  Zeer bruikbare en goede tips, knap gedaan! En de foto’s zijn jaloersmakend<3

 2. MrFireMe

  Fantastisch om te lezen, knap hoe jullie dit hebben gebudgetteerd, echt heel netjes!

 3. Audrey

  Wauw, wat een gave reis hebben jullie gemaakt, en dat voor dat bedrag! Echt supertof :D

  1. FinancElle

   Ja, was echt geweldig! Thanks voor je leuke reactie :)

 4. Angela

  Wauw, wat goedkoop! En heel overzichtelijk weergegeven, super! ✔️ Ik wil zeker ook eens naar Nieuw Zeeland. Wat zou dat een heerlijke start zijn als 1e jaar van ons vervroegde pensioen! En dan hou je nog geld over ook… Ik droom hier nog even verder .. ??

  1. FinancElle

   O ja dat zou echt een geweldige start zijn! Heel vaak zijn ze op zoek naar gepensioneerde mensen ook voor het house sitten. Echt zo leuk om te doen en het NZ is prachtig!

 5. Niek

  Wij willen met zijn vieren van half november tot april naar Nieuw Zeeland en zoeken een camper voor 4 personen. Suggesties waar ik die het best kan zoeken? Alles dat wordt aangeboden is voor 2 personen maar dat gaat hem niet worden met 2 pubers on board. En je tipt om van Zuid naar Noord te gaan maar hoe zit dat dan met klimaat? En met de verkoop van de camper? Kortom genoeg vragen maar een deel is al beantwoord door je fijne blog.

  1. FinancElle

   Beste Niek, wat een geweldig plan!

   Persoonlijk zou ik voor zo’n lange tijd een camper kopen, omdat huren echt heel erg duur is (de camper kun je weer verkopen aan het einde van de reis). Een auto overschrijven is erg eenvoudig in Nieuw-Zeeland. Zorg ervoor dat je minimaal 2 weken aan het begin en einde van je reis neemt om een goede camper te vinden (een house sit is ideaal tijdens deze perioden). Let op dat het vanaf maart laagseizoen wordt en een auto verkopen dus moeilijker wordt. Een autoverzekering hadden wij bij AA Insurance.

   Wij hebben onze campervan gekocht via Backpacker board, maar ik kan me voorstellen dat je daar minder snel een camper voor 4 personen vindt. Dan zou ik op de NZse Marktplaats, Trade Me kijken.

   Wil je toch huren? Dan zijn de bekendste namen: Jucy, Britz en Apollo.

   Op zich is het niet perse een tip om op het zuidereiland te beginnen, het schijnt alleen beter (voordeliger) te zijn in verband met het kopen van een auto. Voor ons kwam dit toevallig zo uit omdat we een house sit hadden in Nelson. Ze zeggen dat je het beste in Christchurch kunt kopen en in Auckland kunt verkopen. Ik weet niet of dat waar is.

   Voor het klimaat is beginnen op het zuidereiland waarschijnlijk wel beter, omdat het in maart echt al kouder wordt het op het zuidereiland (met name in het zuiden) terwijl het dan in het noorden nog vrij warm is. Ik zou gewoon even op google het klimaat in de verschillende regio’s vergelijken! Let wel dat de meeste mensen (zoals wij) het zuidereiland een stuk mooier vinden. Als je daar eerst heen gaat, kan het noordereiland dus wat minder indrukwekkend zijn.

   Heel veel plezier met de voorbereidingen!