FinancElle in NYC

FinancElle Dubai box 3 belasting liggend

Niet heel handig gepland vanwege No Spend November, maar o wat was het geweldig! New York City!!! Het was een cadeautje aan mijn vader en wat hebben we genoten samen 🙂 

Tickets in de aanbieding 

In september (en oktober) waren bij Norwegian Airlines de tickets van Amsterdam rechtstreeks naar NYC (JFK) in de aanbieding. Mijn vriend kwam ermee op de proppen en toen bedacht ik dat het heel leuk zou zijn om een NYC trip cadeau te doen aan mijn vader.

Mijn vriend zei meteen: dat moet je doen, nu kan het nog! Dus eind september kocht ik 2 tickets voor mijn vader en mij naar NYC voor €672 (€336 per persoon).

Weekend of doordeweeks

Er waren tijdens de aanbiedingen nóg goedkopere vlliegtickets beschikbaar (rond de €280-300 per persoon), dan verbleef je in het weekend in NYC. Aangezien dan de hotels duurder waren, was het uiteindelijk de goedkoopste optie om op maandag heen te vliegen en in de nacht van donderdag op vrijdag terug.

Norwegian Airlines

Norwegian Airlines is een low cost maatschappij, dus je krijgt geen eten aan boord en check-in bagage moet je los bijboeken. Zelf hadden wij genoeg aan alleen een handbagage koffertje (maximaal 10 kg) en daarbovenop mocht je ook nog een ‘accessoire’ meenemen, een rugzak in ons geval. Wij hadden zelf wat broodjes en een flesje water (bijgevuld op het toilet op Schiphol) meegenomen.

Bij Norwegian Airlines krijg je wel een drankje aan boord en ‘entertainment’, dus je kunt onderweg lekker films kijken! Op Schiphol was de service super, op JFK was iedereen chagrijnig en stonden er lange wachtrijen bij de check-in balies.

Verblijf

Hotels zijn enorm duur in NYC. Ik boek altijd mijn accommodaties via booking.com (hierover heb ik meer uitgelegd in deze blog). In NYC ging het mij vooral om de goede locatie, mijn vader en ik hebben niet veel luxe nodig. Ik had ook nog het geluk dat ik via de post een kortingscode van booking.com ontving waardoor ik €60 korting kreeg op een boeking boven de €250.

Het werd YMCA West Side (8th Ave, W 63rd street), op 50 meter van central park in een super goede buurt! De kosten voor 2 personen voor 3 nachten waren $361,75 (ongeveer €320) waar ik nog €60 van terug krijg. Onze kamer was inimini en de badkamer gedeeld. De locatie deed het hem echt!

De blog bevat affiliate links van booking.com. Als jij een boeking maakt via deze links, krijg ik een kleine vergoeding (en daarmee help je mij enorm!)

YMCA West Side locatie
zie 'H' (bovenaan) voor de locatie van YMCA West Side

Activiteiten

Man man man, wat hebben wij veel gelopen in deze 3 dagen (2 x 27 kilometer en 1 x 22 kilometer).

Dag 1

Dag 1 was regenachtig, maar we gingen vol goede moed op pad. Times square, Rockefeller Center, New York Public Library, Chrysler Building, Empire State Building, Madison Square Garden, Flatiron Building en Grand Central Station, we zagen het allemaal op de eerste ochtend (vet!).

Na de lunch begon het harder te regenen, dus het ideale moment om naar een museum te gaan. Onze eerste betaalde activiteit.

Guggenheim

We kozen voor het Guggenheim Museum (5th Ave, E 88-89th street). De kosten zijn $25 per persoon (ongeveer €22). Wij vonden dit museum echt ideaal, omdat het in een ronde naar boven loopt en je dus niet verdwaald rondloopt.

Op dit moment hangt er een tentoonstelling van Hilma af Klint: Paintings for the Future. Het is echt niet te geloven dat zij dit meer dan 100 jaar geleden heeft gemaakt. Er hangt ook een Picasso. Gaaf!

Guggenheim
Hilma af Klint: Paintings of the future (rond 1900)

We liepen terug door Central Park naar ons hostel. Wat een heerlijke eerste dag. In de avond nog even terug naar Times Square om het in het donker te zien.

Dag 2

De tweede dag was het heerlijk zonnig en namen we de metro naar Brooklyn. Na een goed ontbijt wandelen we terug over de Brooklyn bridge en de rest van de dag voor Chinatown, Little Italy, Soho, Tribeca en nog vele andere leuke buurten. Zoveel variatie! We wandelen via de Washtington Square Arch naar de High Line en  helemaal terug naar het hostel. We kijken onze ogen uit.

Brooklyn bridge pap
Brooklyn bridge met Manhattan op de achtergrond

Zo zie je eigenlijk dat we op de tweede dag geen geld hebben uitgegeven aan activiteiten. Dit is wat ik het liefst doe op een stedentrip. De hele dag rondstruinen.

Dag 3

De laatste dag was het weer stralend weer, maar iets kouder. We wilden downtown nog ontdekken. We gingen allereerst naar het One World Trade center om daar NYC vanaf de 102e verdieping te bekijken. Onze tweede (en laatste) betaalde activiteit van deze trip. Wij kochten daar tickets voor $34 (ongeveer €30) per persoon en gingen in 47 seconden naar de top van het hoogste gebouw van het westelijk halfrond.

OWTC
One World Trade Center (a.k.a. the Freedom Tower)

De rest van de dag liepen we via het 9/11 memorial (heftig), naar de Charging Bull op Wall Street en namen we de ferry naar Staten Island. Deze Staten Island Ferry vaart (gratis!) langs het vrijheidsbeeld dus een ideaal ritje. Daar lekker even geluncht en de ferry weer terug genomen. Deze gaat elk half uur en het ritje duurt 25 minuten.

vrijheidsbeeld vanuit Staten island ferry
Vrijheidsbeeld vanuit Staten Island Ferry

Eten en drinken

Eten en drinken is eigenlijk hetgeen waar we met name geld aan hebben uitgegeven in NYC. We hebben niet gewinkeld en slechts 2 keer een betaalde activiteit gedaan.

Eten hoeft niet super duur te zijn, maar goedkoop is het ook niet.

 • Joe and the Juice: zit overal in NYC. Lekkere yoghurt met granola en sapjes als ontbijt.
 • Naturo Ramen: vlakbij het Guggenheim. $25 voor 2 grote kommen ramen, een groene thee en 6 dumpling, aanrader!
 • Burger bij Black Tap: zit op meerdere plekken in NYC. Als je in Amerika bent, hoort een burger erbij toch?
 • Clarks in Brooklyn: heerlijk ontbijt en een geweldige start van de dag (daarna loop je binnen een paar minuten naar de Brooklyn bridge)
 • Bagels bij Zucker’s: zit op meerdere plekken in NYC. OMG de traditional bagel met gerookte zalm. Jam jam jam

Transport

Vanuit JFK Airport namen wij de AirTrain naar Howard Beach Station. De kosten voor een enkele reis met de AirTrain zijn $5 (ongeveer €4,50). Je koopt een kaartje als je uit de train stapt. Vervolgens zijn we naar het hostel gereisd met de metro (subway).

Metrokaart

Kort gezegd heb je 2 keuzes voor een metrokaart:

 • de Unlimited Ride MetroCard, 7 dagen onbeperkt reizen met metro en bus voor $33 (ongeveer €29) of
 • de Pay-per-Ride MetroCard, een losse kaart voor $1 die je kunt opladen. Je betaalt dan $2,75 per enkele reis. De Pay-per-Ride variant mag door meerdere mensen (maximaal 4) worden gebruikt. Het is dus voordeliger om de kaart te delen, zeker omdat je ook bij het opladen bonus ontvangt (5% bij het opladen boven $5,50).

Je kunt beide kaarten op elk station in de kaartautomaat (of bij het loket) kopen en opladen. Kleine tip: vraagt de automaat om een ZIP code (postcode) voer dan gewoon 5 cijfers in, bijvoorbeeld 11000.

Via Google Maps is het metrosysteem goed te volgen. In de metro zelf mistte ik vaak een overzicht met haltes. Kinderen klein dan 112 cm mogen gratis mee.

De rekensom

Een snelle rekensom leert dat als je 4 dagen in NYC bent je 3 keer per dag een enkele reis met de metro of bus maken om de ‘Unlimited Ride MetroCard’ eruit te halen. Wij maakten maar 1 keer per dag (de laatste dag 2 keer) gebruik van de metro of bus en hadden dus beter een Pay-per-Ride MetroCard (een kaart met saldo) kunnen kopen.

Timing (when to go)

De beste tijd om naar NYC te gaan? Je moet natuurlijk geluk hebben met het weer, maar november is zeker aan te raden. In de lente, zomer en december is het gewoonweg veel drukker. Het was te merken op straat, maar ook bij bijvoorbeeld het One World Trade Center dat het veel rustiger was. Wij konden zo doorlopen, terwijl er normaal (blijkbaar) een wachtrij van een uur staat.

The top of…?

Voor wat betreft ‘observatory desks’ heb je grofweg 3 keuzes: Rockefeller Center (Top of the Rock), Empire State Building en One World Trade Center. Ik heb het geluk dat ik inmiddels op alle drie ben geweest en ik zou kiezen voor de Empire State Building.

Je hebt ook bars in de gebouwen, zodat je in principe ‘gratis’ wat kunt gaan drinken met een geweldig uitzicht (de drankjes zijn natuurlijk wel duur). Neem dan wel nette kleding mee.

Elle OTWC
On top of the One World Trade Center (2018)
Empire state building
On top of the Empire State Building (2016)

Musea

Voor wat betreft musea is er veeeel keuze in NYC. De 4 bekendste zijn MoMa (Museum of Modern Art), American Museum of Natural History, Guggenheim Museum en Metropolitan Museum of Art (the Met).

Zelf ben ik nu in NYC in the Met en het Guggenheim geweest. Ik ben in Washington naar het nationale natural history museum geweest. Dit is super gaaf om te zien, maar persoonlijk zou ik daar in NYC niet snel heen gaan.

Kiezen tussen de andere 3 hangt natuurlijk af van je interesse, maar ook van de beschikbaar tijd. Als je meer tijd hebt, in the Met hangen echt hele indrukwekkende schilderijen (o.a. Van Gogh). Met wat minder tijd is het Guggenheim gewoon heel prettig en makkelijk te navigeren.

De meeste musea hebben een gratis tijdstip (bijvoorbeeld vrijdag van 16:00 tot 18:00 uur), geen idee hoe druk het dan is.

Navigatietip

Onthoud bij het navigeren in Manhattan dat je altijd up (noord) of down (zuid) gaat, aangezien Manhattan en langwerpig small eiland is. De straten en avenues zijn meestal genummerd dus dat is echt heel makkelijk!

Ben jij een militair in actieve dienst? Geef dit aan, want dan zijn vele attracties gratis (en je wordt op handen gedragen).

Samenvatting

 • als je met een low cost airline vliegt, neem alleen handbagage mee én wat te eten en drinken voor onderweg
 • let bij het boeken van je accommodatie vooral op de locatie en niet zozeer op andere luxe (je bent toch bijna nooit in de kamer)
 • musea zijn vaak gratis op bepaalde tijdstippen
 • neem de gratis Staten Island ferry langs het vrijheidsbeeld
 • koop een ‘Pay-per-Ride MetroCard’ (maximaal 4 personen) en geen Unlimited MetroCard als je 4 of 5 dagen in NYC bent en niet meer dan 2 tot 3 keer per dag met de metro of bus gaat
NYC uitgaven

Leave a Reply