
Zelf sluit ik het jaar altijd op twee manieren af.
Ik start met terugblikken op het afgelopen jaar: wat waren mijn hoogtepunten, wat waren mijn leermomenten? Het gaat dan over persoonlijke en zakelijke dingen, maar ook financieel. De financiële evaluatie doe ik in 5 stappen.
Deze terugblik zorgt ervoor dat ik duidelijk voor ogen heb wat ik het komende jaar wil gaan doen. Dan ben ik klaar voor de vooruitblik: mijn (financiële) jaarplan opstellen. Hoe doe ik dat? Hieronder mijn 3-stappenplan!
Stap 1: een maandelijks financiële plan
Als basis voor mijn financiële jaarplan gebruik ik mijn financiële maandplan. Ik zorg ervoor dat deze regelmatig geupdate wordt, maar heb jij dat nog niet gedaan, dan is dat stap 1.
Uit dit maandplan kun je aflezen hoeveel je maandelijkse budgetten zijn. Eventueel kun je deze budgetten aanpassen als je er op basis van de terugblik bent achtergekomen dat de budgetten niet reëel zijn of dat je voor jezelf een strakker budget wilt en kunt gebruiken.
Op basis van het maandelijkse financiële plan beslis je hoeveel je elke maand gaat sparen, beleggen of aflossen en voor welk doel.
Hier komt het financiële jaarplan om de hoek
Stap 2: wat wil je het komende jaar?
Met het oog op de toekomst heb je bepaalde financiële doelen. Denk hier goed over na. Misschien niet alleen voor het komende jaar, maar voor de komende 5, 10 of 20 jaar.
- wil je een huis kopen?
- wil je hypotheekvrij worden?
- wil je financieel onafhankelijk worden?
- wil je op sabbatical?
- wil je een buffer opbouwen?
- wil je trouwen?
Misschien heb je meerdere doelen. Afhankelijk van het soort doelen, kun je ervoor kiezen eerst aan één doel te werken of aan meerdere tegelijk.
Eén doel
Eerst werken aan één doel, omdat deze zo belangrijk is dat die voor alles gaat. Hierbij kun je denken aan het opbouwen van een buffer (= onmisbaar) of het aflossen van schulden met een hoge rente (bijvoorbeeld rood staan, een creditcard- of autolening).
Reken uit hoeveel je voor dit doel nodig hebt en hoelang je ervoor moet sparen. Stel voor jezelf als doel om hier binnen deze tijd mee klaar te zijn. Maak het doel realistisch, maar uitdagend.
Meerdere doelen tegelijk
Heb je niet één onmisbaar doel, maar meerdere financiële doelen waar je tegelijk aan kunt werken? Helemaal perfect! Dat kan.
Reken voor jouw doelen uit hoeveel geld je daarvoor nodig hebt en maak op basis van deze informatie potjes. Je bepaalt hoeveel geld er elke maand naar welke potjes gaat.
Voorbeeld sparen in potjes:
- sparen voor renovatie huis: 20%
- extra aflossen hypotheek: 50%
- sparen voor vakanties / leuke dingen: 20%
- beleggen: 10%
Spaar voor lange termijndoelen het liefst op een spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente.
Stap 3:extra inkomsten en extra kosten
In je jaarplan houd je niet alleen rekening met je maandelijkse inkomsten en uitgaven, maar ook met jaarlijkse (extra) inkomsten en uitgaven zoals vakantiegeld, een bonus, 13e maand, (gemeentelijke) belastingen, abonnementen, vakanties, etc.
Verwerkt deze extra posten in je jaarplan. Voor extra uitgaven kun je eventueel een potje maken waarvoor je maandelijks een bedrag opzij zet.
