Financiële bijstand ZZP’ers i.v.m. Corona (Tozo)

Corona inkomensvoorziening zzp'ers financiële bijstand

Loop jij als zelfstandig ondernemer inkomsten mis door de Coronacrisis? Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er financiële bijstand komt voor alle zelfstandige ondernemers, waaronder ZZP’ers. Deze ‘voorlopige inkomensvoorziening’ bedraagt 3 maanden lang maximaal het sociale minimum, van 1 maart tot 1 juni 2020.

Wanneer heb je recht op deze ‘uitkering’? Hoe vraag je hem aan? Je leest het allemaal hieronder.

25 maart 2020: de regeling is nog niet van kracht, de meeste gemeenten zijn de processen nog aan het opzetten. 

30 maart 2020: de regeling is nog steeds niet klaar, wel zijn er updates, zie hieronder dik gedrukt.   

22 april 2020: de regeling is klaar en je kunt de Tozo aanvragen bij je woongemeente. 

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

De tijdelijke financiële bijstand voor ondernemers heet officieel de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (‘Tozo’) en is gebaseerd op een bestaande regeling: het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). 

Het verschil tussen deze twee regelingen is dat de Tozo een sterk versoepelde vorm van de Bbz is. 

De Tozo bestaat uit inkomensondersteuning en de mogelijkheid tot een lening. Ik ga in deze blog in op de inkomensondersteuning.

Inkomensondersteuning – overzicht

 • duur: maximaal 3 maanden, van 1 maart tot 1 juni 2020. De regeling wordt eventueel met 3 maanden verlengd
 • hoogte: maximaal de bedragen op basis van de participatiewet. Dit is €1.503,31 per maand netto voor gehuwden/samenwonenden van 21 jaar of ouder en €1.052,32 netto voor alleenstaanden van 21 jaar of ouder. 
 • gift: de inkomensvoorziening is een gift (je hoeft het geld niet terug te betalen)
 • aanvraag: aanvragen bij de gemeente waar je woont

Voor wie?

De Tozo geldt voor jou als jij:

 • zelfstandig ondernemer bent in Nederland (= ingeschreven in KvK), gestart voor 1 januari 2020 (update: gestart voor 17 maart 2020, 18:45 uur). De regeling geldt zowel voor zelfstandig ondernemers mét als zonder personeel (ZZP’ers), inclusief DGA’s 
 • ouder dan 18 jaar bent (en niet ouder dan de pensioenleeftijd)
 • in Nederland woont
 • afgelopen jaar aan het urencriterium voldeed

De overheid verzoekt alleen ondernemers die daadwerkelijk in de problemen komen door de Coronacrisis om een verzoek in te dienen (maar dit is geen toetsingscriterium). Update: je moet verklaren dat je verwacht de komende 3 maanden minder inkomsten dan het sociale minimum te hebben als gevolg van de Coronacrisis. Zijn je inkomsten hoger (uit onderneming of loon), dan krijg je geen aanvulling uit de Tozo. Blijkt achteraf dat je inkomen toch hoger was? Dan moet je dit doorgeven aan de gemeente.

Voorwaarden Tozo (verschil met Bbz)

Het bijzondere aan de Tozo is dat de voorwaarden extreem soepel zijn ten opzichte van de Bbz.

Normaal gesproken gelden er toetsen voor de levensvatbaarheid van je onderneming en jouw vermogen en dat van je partner. Deze voorwaarden gelden door de bijzondere omstandigheden niet bij de Tozo. Als de Tozo wordt verlengd met 3 maanden, gaat waarschijnlijk wel een partnertoets gelden. 

Daarnaast wordt de aanvraag nu binnen 4 weken behandeld in plaats van de gebruikelijke 13 weken. 

Aanvraag

De aanvraag doe je bij de gemeente waar je woont. 

De aanvraag kan tot en met 31 mei 2020 worden ingediend.

Andere regelingen: uitstel belastingen

Naast deze regeling voor ondernemers, zijn er andere regelingen beschikbaar zoals uitstel voor belastingen. Lees meer over de Coronaregelingen voor ondernemers op de website van de KvK.

Er is een zogenaamde Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS of Noodloket) bekendgemaakt en de aanvraag is geopend. Ondernemers getroffen door de maatregelen van het kabinet kunnen een eenmalige tegemoetkoming van €4.000 krijgen.

Ga jij gebruik maken van deze regeling?

Deel je gedachten hieronder in de comments!

Leave a Reply

This Post Has 13 Comments

 1. Saskia

  Weten jullie toevallig ook hoe het zit met als je een gedeeltelijke we hebt? Ik had 2 banen een eigen salon en werkte ook ergens anders. Per afgelopen september kreeg ik geen vaste aanstelling waardoor ik gedeeltelijk in de ww belande. Maar nu werk ik dus semi-fulltime in mijn salon welke ik door corona heb moeten sluiten. Ik neem aan dat ik daar ook een gedeelte op kan verhalen? Ik hoor het graag
  Liefs
  Saskia

  1. FinancElle

   Hi Saskia, voldoe je aan het urencriterium?

 2. Trudy

  Mijn onderneming is gesloten en waarschijnlijk minimaal 3 maanden geen inkomen. Ik heb niet de juiste SBI code (particulier onderwijs). Welke regeling kan ik het beste aanvragen? De TOGS of TOZO? Ik voldoe aan alle criteria.

  1. FinancElle

   Hallo Trudy, voor zover ik weet kun je de Tozo en TOGS allebei aanvragen als je aan de voorwaarden voldoet (je krijgt dan een maandelijkse uitkering op basis van Tozo en eenmalige op basis van TOGS). Voor de TOGS moet je werkzaam zijn in een bepaalde sector; op basis van je SBI-code. Ik begrijp dat je niet de juiste SBI-code hebt? Ik zou zeggen dat je dan niet aan de criteria voor de TOGS voldoet.

  2. FinancElle

   Hallo Trudy, heb je inmiddels al in het nieuws gelezen over de SBI codes? Als je recht hebt op de TOGS, maar staat ingeschreven onder de verkeerde code, zou je de TOGS gewoon kunnen krijgen (zie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/melding-niet-aansluitende-sbi-code-wssl). Als je SBI code niet onder de regeling valt, kun je ook een melding maken (bij RVO, zie https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19/signaal-ontbrekende-sbi-codes-wssl). Er wordt dat gekeken of deze SBI code eventueel kan worden toegevoegd.

   Hopelijk helpt dit!

   1. Trudy

    Dank je wel Elle,
    Ik heb op beide linken een verzoek ingevuld. Toch twijfel ik aan je opmerking over het aanvragen van beide. Is de reden dat de een een directe noodhulp is en de andere een op de langere termijn? Ik wil zeker weten dat ik later niet een van beide (of allebei) terug moet betalen vanwege onrechtmatig aanvragen.

    1. FinancElle

     Hi Trudy,

     Heb je inmiddels meer duidelijkheid over dit onderwerp. De ene ziet inderdaad op directe noodhulp voor de vaste lasten (bijvoorbeeld huur) en de andere op het gemis aan inkomen. Ik kan niet met 100% zekerheid bevestigen dat het zo is, maar ik denk dat je ze allebei kunt aanvragen.

     Veel sterkte!

 3. Ton

  TOGS regel geld niet voor ondernemers en zzpers die werken en wonen op hetzelfde adres. Dus als je onderneming ingeschreven staat op het woonadres gaat de regel niet op! Ondanks de juiste SBI-code moet ik het met de TOZO doen. Jammer want de schade is groter dan €4000,- euro over drie maanden inkomsten derving.

  1. FinancElle

   Hallo Ton,

   Dank voor je aanvulling. In dit geval kan de TOGS inderdaad niet worden aangevraagd. Nu is het wel zo dat de TOGS ook niet dient voor inkomensderving, maar voor een (gedeeltelijke) dekking van vaste lasten. Veel sterkte!

 4. Zabiolah Bass

  Beste FinancElle,
  op mijn aangifte inkomstenbelasting van 2019 stond dat ik geen urencriterium hebt gehad (minder dan 1225 uren gewerkt als rijschool houder). Ik had als rijschool houder in 2019 helemaal geen andere inkomen. Ik heb wel voor twee maanden (maart en april 2020) die TOZO voorschot gekregen. Wordt dit bedrag terug gevraagd? ik heb ook WW-B in maart 2020 aangevraagd maar die is inmiddels afgewezen. Dus ik heb helemaal geen inkomen vanaf maart 2020. Kan iemand mij hiermee helpen?
  Moet ik toch die TOZO krijgen of moet ik iets anders doen?

  Met vriendelijke groet,
  Bass

  1. FinancElle

   Beste Bass,

   Als je niet aan het urencriterium voldeed in het jaar 2019, heb je inderdaad geen recht op Tozo. Als ze gaan controleren neem ik aan dat je het moet terugbetalen. Misschien kun je bij de gemeente informeren of je recht hebt op een anders soort uitkering?

   Veel succes! Hopelijk kun je je werkzaamheden snel weer oppakken.

 5. Nicol

  Hallo ik heb een kleine horecazaak, en ik kwam wel in aanmerking voor de eerste €4000-, en aanvulling voor thuis via gemeente.
  Maar voor de volgende niet meer, omdat mijn vaste lasten geen€4000-,zijn per kwartaal.
  En wat tellen ze als vaste lasten alleen de huur.
  Ik heb maar een klein cafeetje,en kan op dit moment maar 8mensen toelaten.
  Normaal tussen 30en40mensen.
  Wat ik niet begrijp dat ze daar niet naar kijken groote van de zaak.
  Zo vallen alle kleine zaken om.
  Ik zou niet weten waar ik nog voor in aanmerking kan komen.
  Ik woon niet bij de zaak maar die onkosten tellen niet mee.

  1. FinancElle

   Hi Nicol,

   Het lastige aan de TVL (tegemoetkoming vaste lasten) is dat wordt uitgegaan van een standaard percentage aan vaste lasten op basis van jouw ‘sector’ en omzet. Als voor jouw sector de vaste lasten zijn vastgesteld op 25%, moet je normale omzet 4.000 per maand zijn om recht te hebben op de TVL.

   Misschien kun je Tozo aanvragen?