Financiële onafhankelijkheid en wisselende aandelenkoersen

schommelende aandelenkoersen FIRE

Maanden geleden ontving ik een comment op mijn blog van iemand die zich afvroeg hoe om te gaan met financiële onafhankelijkheid en wisselende aandelenkoersen. Op dat moment stonden de aandelenkoersen relatief hoog en zou je jezelf dus veel sneller financieel onafhankelijk kunnen rekenen dan nu.

Hoe kun je hiermee omgaan? Dat lees je in deze blog!

Jouw FO-nummer bepalen

Financieel onafhankelijk (“FO” of “FIRE”) is een staat waarin je voldoende (belegd) vermogen hebt om jezelf te voorzien in je levensonderhoud en je dus niet meer hoeft te werken.

Hoeveel vermogen heb je dan nodig? Daar bestaan verschillende theorieën over, maar vaak wordt uitgegaan van de 4%-regel: je jaaruitgaven zijn 4% van je belegde vermogen. Oftewel: je belegde vermogen is 25 keer je jaaruitgaven.

Belegde vermogen

En daar gaat het in deze blog over: je belegde vermogen.

Stel dat je doel is om €1 miljoen aan belegd vermogen te hebben. Vlak voor de Corona crisis had je dit bedrag misschien gehaald, maar midden februari daalden de aandelenkoersen met ongeveer 10% (het laagste punt was in maart 2020). Dan ziet het plaatje er opeens heel anders uit. En dan is een daling van 10% nog weinig.

Hoe kun je hiermee omgaan? Hieronder vind je wat ideeën. Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag omdat het erg afhankelijk is van het risico dat jij wil nemen, maar deel vooral jouw ideeën erover in de comments!

Noot: in principe houdt de 4%-regel rekening met stijgende en dalende aandelenkoersen. Toch kan het zo zijn dat je extra zekerheden in wil bouwen. Daar gaat deze blog over.

1. Buffer

Op het moment dat je financieel onafhankelijk bent, kun je leven van je belegde vermogen. Je gaat elke maand aandelen of obligaties verkopen om van dat geld te leven.

Als de koersen hoog staan, verkoop je minder dan als de koersen laag staan. En dat is nu juist het risico van lage koersen: je moet heel veel verkopen om te kunnen voorzien in je levensonderhoud. Dit zorgt ervoor dat je beleggingsportfolio kleiner wordt en dus minder rendeert op het moment dat de markt weer hersteld.

Een buffer kan ervoor zorgen dat je tijdens een crisis tijdelijk geen beleggingen hoeft te verkopen. Als de koersen echt heel laag staan kun jij namelijk leven van je spaargeld. Je geeft je portfolio dan de tijd om te herstellen voordat je weer gaat verkopen.

Hoogte buffer

Normaal gesproken adviseer ik om als buffer ongeveer 3 tot 6 keer je maanduitgaven aan te houden. Als jij wil gaan leven van je beleggingen, kun je dit ophogen tot 2 tot 3 keer je jaaruitgaven.

Je kunt deze buffer opbouwen tijdens de weg naar financiële onafhankelijkheid, maar eventueel zou je ook aandelen kunnen verkopen op het moment dat je financieel onafhankelijk wordt en de koersen (relatief) hoog staan.

Zelf houd ik mijn buffer aan op een spaarrekening. Je kunt ook kiezen voor een spaardeposito of obligaties, als geeft dat iets meer risico.

2. Portfolio balanceren: obligaties

Obligaties kunnen zorgen voor een meer gebalanceerd beleggingsportfolio. De reden? Obligaties zijn stabieler en de koersen hebben zelfs vaak een tegenovergesteld effect ten opzichte van de koersen van aandelen.

Wanneer obligaties aankopen?

Je kunt obligaties toevoegen aan je beleggingsportefeuille gedurende je weg naar financiële onafhankelijkheid maar ook op het moment dat je financiële onafhankelijkheid al hebt bereikt.

Optie 1

In het eerste geval kun je starten met elke maand (of kwartaal) obligatie-ETFs aan te kopen. Als verhouding tussen obligaties en aandelen kun je je leeftijd aanhouden. Als je 35 bent, bestaat je portefeuille voor 35% uit obligaties en voor 65% uit aandelen. Dit wordt steeds meer tot het maximaal 50/50 is. 

Optie 2

Stel dat je gedurende je weg naar financiële onafhankelijkheid alleen maar aandelen aanhoudt, kun je ervoor kiezen een deel van je aandelen te verkopen en daar obligaties voor terug te kopen op het moment dat je financieel onafhankelijk bent (en de koersen relatief hoog staan).

Breekt er een crisis uit? Dan heb je de optie om gedurende deze crisis alleen obligaties te verkopen om te voorzien in je levensonderhoud. Aandelen verkoop je dan weer als de markt is hersteld. 

3. Nog niet financieel onafhankelijk?

Als je je in de situatie bevindt dat je nog niet financieel onafhankelijk bent (zoals ik), kan ik me voorstellen dat het heel eng is om te stoppen met werken. Zeker als de aandelenkoersen relatief hoog staan.

Je kunt natuurlijk door blijven werken tot je al een buffer in je belegde vermogen hebt ingebouwd, maar let op voor het ‘one more year’ syndroom. Zoals gezegd: in principe houdt de 4%-regel rekening met stijgingen en dalingen in de aandelenmarkt.

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren. Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Leave a Reply

This Post Has 3 Comments

  1. Kim

    Als je een beginnend belegger bent en nog een portefeuille moet opbouwen, is het dan verstandig om direct obligaties te kopen, of is het rendabeler om initieel in te zetten op indexfondsen en het percentage later, als er iets is opgebouwd, bij te stellen naar leeftijd?

    1. FinancElle

      Hi Kim!

      Dat hangt vooral af van je leeftijd, doelen en persoonlijkheid. Als ‘regel’ wordt vaak aangehouden: obligaties naar leeftijd (maakt niet uit of je een beginner bent of niet).

      Toch houd ik zelf geen obligaties aan omdat ik voldoende buffer heb en het nu nog niet erg vind als mijn portefeuille erg schommelt. In de toekomst ben ik dit wel van plan.

      Lees zeker ook eens mijn blog over obligaties (link), daar ga ik hier ook op in!

  2. Kim

    Duidelijk, ik sta er hetzelfde in als jij. Bedankt voor de reply!