Flatex niet langer ‘gratis’ vanaf 1 juni 2020

Flatex transactiekosten nieuws

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak ook te mooi om waar te zijn. Dit geldt ook een beetje voor het ‘gratis’ Duitse beleggingsplatform Flatex

Sinds juni 2019 is Flatex actief in Nederland en kun je er handelen in aandelen en obligaties (inclusief ETFs) zonder transactiekosten (of andere kosten). Dit is vanaf juni 2020 verleden tijd.

Flatex gaat namelijk transactiekosten rekenen: €3,90 per transactie. Toch kan dit in sommige gevallen nog steeds goedkoper zijn dan handelen bij DEGIRO. Hieronder lees je hoe dat precies zit.

Flatex vs. DEGIRO

Toen Flatex actief werd op de Nederlandse markt, was het duidelijk dat ze probeerden klanten weg te halen bij DEGIRO. Dit platform stond tot dan toe bekend als (één van) de goedkoopste broker(s).

In december 2019 werd echter bekend werd dat Flatex DEGIRO gaat overnemen. Deze overname is nog niet afgerond, maar zodra dat wel het geval is, is het plan om alle Nederlandse Flatex klanten over te zetten naar DEGIRO. Maar eerst dus de invoering van transactiekosten per 1 juni 2020.

Eerder schreef ik deze blog over Flatex en de voor- en nadelen van het platform (ten opzichte van DEGIRO).

Transactiekosten per 1 juni 2020

Per 1 juni 2020 worden bij Flatex transactiekosten ingevoerd: €3,90 per transactie in aandelen, obligaties of ETFs. Bij DEGIRO zijn transacties gratis als het gaat om een ETF uit de kernselectie of €2,00 + 0,03% met een maximum van €30 voor andere aandelen, obligaties en ETFs (op de Nederlandse en Belgische beurs).

Conclusie kosten – kernselectie

Zelf koop ik maandelijks een ETF uit de kernselectie aan: VWRL. In mijn andere blog kun je lezen hoe ik deze ETF heb uitgekozen.

In dit geval is het voordeliger om maandelijks bij DEGIRO aan te kopen. Je betaalt dan geen jaarlijkse kosten of transactiekosten (maximaal één transactie per kalendermaand, check de voorwaarden voor  gratis aankoop in de kernselectie hier).

Conclusie kosten – andere aankopen

Handel jij in aandelen of koop je ETFs aan die buiten de kernselectie vallen, zoals de obligatie-ETF DBZB? Dan betaal je bij zowel Flatex als DEGIRO transactiekosten.

  • Flatex: €3,90 per transactie
  • DEGIRO: €2,00 + 0,03% met een maximum van €30 

In dit geval is Flatex goedkoper bij een aankoop van €6.334 of meer.

Bij een eenmalige aankoop of maandelijkse investering boven dit bedrag is het goedkoper om bij Flatex te blijven. Zo niet? Terug naar DEGIRO

Wat ga jij doen?

Deel het hieronder in de comments!

De links van DEGIRO zijn affiliate links. Open jij via deze link een account? Dan krijg ik een klein bedrag (daarmee help je mij en mijn blog enorm!).

Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in aandelen of obligaties. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Leave a Reply