
Het Duitse beleggingsplatform Flatex is niet nieuw, maar wel in Nederland. Ze bestaan sinds 1988, zijn vanaf 2006 actief als internetbroker in Duitsland en vanaf juni 2019 ook in Nederland (met Nederlandstalige website en klantenservice).
Flatex maakt veel reclame over het feit dat ze een gratis beleggingsplatform zijn. Ze rekenen helemaal geen transactiekosten over aan- of verkopen. DEGIRO rekent wél transactiekosten bij producten buiten hun kernselectie.
Hoe kan Flatex dit doen, waar halen ze hun winst vandaan en wat zijn de voor- en nadelen van dit platform? Hieronder lees je mijn mening over Flatex.
Update: Flatex gaat per 1 juni 2020 transactiekosten rekenen. In sommige gevallen zijn ze nog steeds goedkoper.
Flatex vs. DEGIRO
Als je naar de homepage van Flatex gaat, wordt het meteen duidelijk dat ze tegen DEGIRO opboksen. Je ziet namelijk een ‘vergelijking’ tussen de kosten van Flatex en DEGIRO (in hoeverre die klopt, dat lees je hieronder).
UPDATE: alles veranderde een aantal dagen geleden, want toen werd bekend dat Flatex DEGIRO heeft gekocht. Voorlopig gaat er binnen de twee platformen niets veranderen, zo heeft de topman van Flatex gezegd.
Hoe kies je een broker?
Stap 1 bij het kiezen van een beleggingsplatform is: wil jij automatisch beleggen of zelf beleggen?
Stap 1: automatisch of zelf beleggen?
Wil jij liever automatisch (laten) beleggen? Dan hoef je alleen maar (maandelijks) geld over te maken en de rest wordt geregeld. Ideaal natuurlijk, maar wel tegen hogere kosten. Ga je voor lagere kosten? Kies dan liever voor zelf je aandelen, obligaties of ETFs aankopen.
Flatex en DEGIRO zijn brokers waarbij je zelf aan de slag gaat met het aankopen.
Stap 2: welke broker is veilig, goedkoop en heeft een goed aanbod?
Vervolgens ga je een broker kiezen. Hierbij let je op verschillende dingen, waarvan de belangrijkste zijn:
- de betrouwbaarheid;
- de kosten; en
- het aanbod.
Op deze punten zal ik hieronder ingaan.
Betrouwbaarheid Flatex
Flatex heeft geen Nederlandse AFM vergunning, maar een Duitse vergunning van toezichthouder BaFin. Dit houdt in dat het Nederlandse AFM geen toezicht houdt op de financiële diensten van Flatex, maar het Duitse BaFin.
Persoonlijk heb ik hier geen problemen mee omdat de Duitse BaFin ook een betrouwbaar toezichtsorgaan is.
Grootte Flatex
Voor wat betreft de grootte van Flatex (dat zegt ook wel iets over de betrouwbaarheid): zij zijn in Duitsland en Oostenrijk al jarenlang een gevestigde broker met meer dan 200.000 klanten.
Bewaarbedrijf en depositogarantiestelsel
Flatex houdt effecten in een apart bewaarbedrijf (net zoals DEGIRO), waardoor je effecten bij een faillissement van Flatex veilig zijn gesteld.
Flatex is een bank (met bankvergunning) waardoor je tegoeden onder het depositogarantiestelsel vallen. Let op: je beleggingen zelf vallen niet onder dit stelsel.
Je aandelen worden niet uitgeleend
Flatex leent geen aandelen uit, wat bij DEGIRO wel het geval is (als je een basisaccount hebt). In die zin is Flatex dus iets veiliger.
Heb je nu een custody account bij DEGIRO? Dan ben je mogelijk goedkoper uit met een account bij Flatex aangezien je bij DEGIRO moet betalen bij dividenduitkeringen.
Hoe maakt Flatex winst?
Hoe maakt Flatex als gratis belegger toch winst? Ze werken op provisiebasis en verkopen transacties door.
Flatex ontvangt provisie van aanbieders
Door middel van afspraken met aanbieders van financiële producten, ontvangt Flatex provisie (een commissie) als zij bepaalde producten verkopen aan klanten.
Voor bedrijven onder toezicht van het Nederlandse AFM is het niet toegestaan om op provisiebasis te werken, omdat dit de transparantie over de daadwerkelijke kosten zou wegnemen en het de broker zou motiveren duurdere (en risicovolle) producten te verkopen.
Voor Flatex is dit wel toegestaan, aangezien zij onder toezicht van het Duitse BaFin staan.
Persoonlijk heb ik hier geen problemen mee, omdat ik specifieke producten wil aankopen en Flatex me in die zin niet kan beïnvloeden duurdere producten aan te kopen.
Flatex verkoopt transacties door
Een andere manier waarop Flatex toch geld verdient aan gratis beleggen is door middel van het doorverkopen van transacties.
Kort gezegd laten zij de aankoop van een aandeel niet via bijvoorbeeld Euronext lopen, maar via een handelsplatform waarmee zij samenwerken (Tradegate). Hiervoor krijgen zijn een compensatie.
Tip: stel altijd een limietprijs in op aan- en verkopen om er zeker van te zijn dat je geen grote nadelen ondervindt van het doorverkopen van transacties.
Kosten – is Flatex echt gratis?
Allemaal leuk en aardig, maar wat jij natuurlijk wil weten is of er kosten zijn die effect hebben op jouw rendement.
Samenvatting: Flatex is gratis voor klanten want ze rekenen écht geen transactiekosten. Er kan wél sprake zijn van een hogere spread op producten, waardoor je misschien meer betaalt voor je product (dit is vooral van toepassing als je buiten beurstijden handelt).
Valutaconversie, aandeelhoudersvergaderingen of rood staan
Allereerst betaal je kosten bij valutaconversie, aanmelden voor aandeelhoudersvergaderingen of als je rood staat op je Flatex account (7,9%), maar dit zou je kunnen voorkomen.
Hogere spreads?
Een belangrijk punt bij het aan- of verkopen van producten is de spread (het verschil tussen de bied en laatprijs oftewel de koers waartegen iemand wil kopen en de koers waartegen iemand wil verkopen).
Er wordt vaak gezegd dat er bij Flatex sprake zou zijn van hogere spreads. Tot nu toe lijkt dit niet helemaal het geval te zijn, zolang je binnen beurstijden handelt (check de openingstijden van de specifieke beurs i.v.m. eventueel tijdsverschil).
Tip: handel niet buiten beurstijden en vergelijk eventueel de spread.
Conclusie kosten Flatex vs. DEGIRO
Hieronder twee punten die je kunnen doen beslissen bij DEGIRO of Flatex te gaan beleggen (of allebei).
- Koopt je alleen VWRL of andere producten die bij DEGIRO in de kernselectie zitten? Dan rekent DEGIRO ook geen transactiekosten en is Flatex in principe niet goedkoper. Dit kan anders zijn als je een custody account hebt.
- Wil je aandelen, obligaties of ETFs kopen die bij DEGIRO niet in de kernselectie zitten (bijvoorbeeld DBZB), dan kan Flatex goedkoper zijn. Check de spread, stel een limiet in en handel binnen beurstijden.
Aanbod
Het aanbod van beleggingsfondsen is beperkter dan bij veel Nederlandse brokers. De reden is omdat Flatex het moet hebben van provisies: zij moeten dus afspraken met de fondsbeheerder maken.
Het aanbod in aandelen is wel uitgebreid.
Andere voor- en nadelen
- Flatex biedt ondersteuning in Nederlands. Telefonisch van 8:00 tot 20:00 uur en per e-mail.
- Flatex heeft geen iDeal
- Een videogesprek voor identificatie is niet (meer) nodig is. Wel moet je een app downloaden (‘secure app’) om te kunnen inloggen.
- Flatex gebruikt andere afkortingen dan DEGIRO, dus gebruik de ISIN om een bepaald product op te zoeken.
De links van DEGIRO zijn affiliate links. Open jij via deze link een account? Dan krijg ik een klein bedrag.
Disclaimer: FinancElle is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in aandelen of obligaties. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.

Kijk je naar de Duitse en Oostenrijkse websites en handelstarieven van Flatex, dan zie je dat ze daar minimaal €5,90 per transactie afrekenen. De kans lijkt mij dus klein dat ze dit op lange termijn gratis blijven aanbieden in Nederland.
Hi Bart, klopt inderdaad, daar is het dan weer niet gratis. Wat zou jij zeggen? Er gebruik van maken voor zolang het duurt? Of blijf je liever bij je huidige broker?
Vallen beleggingen via de Giro dan wel onder het depositogarantiestelsel? Als ‘fund domicile’ staat vaak Ierland vermeld, in hoeverre kan dit van invloed zijn bij een Brexit? Vanguard lijkt me ‘wat rommelig’, gezien Amerika/China ook qua ‘spreiding’. Van Eck/Think is bijv. de (enige) NL aanbieder. Daar lees je weinig over, why? Beleg jij via de Giro én Flatex en zo ja waarom (niet)? Bedankt voor je heldere uitleg met de voor én nadelen.
Hallo Marie-Loes,
– het depositogarantiestelsel is voor banktegoeden, niet voor beleggingen. Dus alleen indien het geld wordt ‘gespaard’ bij een bank is dit van toepassing. Aangezien DEGIRO geen bankvergunning heeft, is het stelsel niet van toepassing. Bij Flatex is dit stelsel wél van toepassing (omdat zij wel een bankvergunning hebben), maar let op: alleen voor je eventuele aangehouden tegoeden en NIET voor je beleggingen.
– het effect van Brexit op het feit dat VWRL als fund domicile Ierland heeft (neem aan dat je het over VWRL hebt?) lijkt me niet zo groot, zeker aangezien Ierland geen dividendbelasting heft (0%).
– VWRL bestaat uit meer dan 3.000 bedrijven en beslaat hiermee 90-95% van de marktkapitalisatie dus met de spreiding zit het wel goed ben ik van mening. Think zit daar heel ver onder, lees ook deze blog over het kiezen van een ETF.
– Op dit moment nog alleen bij DEGIRO (omdat ik daarmee begonnen ben), maar ik denk erover om nieuwe aankopen via Flatex te laten lopen, aangezien zij effecten niet uitlenen. Als ik obligatie-ETFs zou aankopen zou ik dit ook via Flatex gaan doen i.v.m. de transactiekosten (maar ik koop momenteel geen obligaties).
Graag gedaan!
NL0009690221 (Van Eck) volgt bijv. 250 wereldwijde aandelen, los van ‘voorkeur’. Als beginnend/kleine belegger, is spreiding ook relatief en kun je dit ook doen via verschillende aanbieders? Ik dacht aan iShares in relatie tot Ireland/Brexit. VWRL is in USD meen ik, dus niet in EUR ;-). Het kiezen van een ETF is behoorlijk overweldigend en tijdrovend ook qua jargon/begrip, diverse percentages en verschil in grafieken tussen de Giro en bijv. justETF. Je opheldering is dan ook zeer welkom. Verder vraag ik me af, hoe het met een portefeuille is geregeld voor nabestaanden. Hierbij a well financelle 2020 gewenst!
Hi Marie-Loes,
Mijn punt blijft: waarom 10 ETFs kopen die allemaal 250 bedrijven volgen als je er ook één kunt kopen die er meer dan 3000 volgt? Hiermee houd je het simpel, overzichtelijk en het kost aanzienlijk minder tijd om (maandelijks) aan te kopen. Het kiezen van een ETF wordt dan ook ineens een stuk makkelijker! Zelf vergelijk ik ETFs altijd via Morningstar, zodat de informatie eenduidig wordt weergegeven.
VWRL is verkrijgbaar in een Euro variant (ISIN: IE00B3RBWM25).
Je nabestaanden zouden dan jouw portefeuille erven (als je verder niets regelt is het aan hun onderling – indien van toepassing – om dit verder te regelen).
Voor jou ook een goed 2020!
Kies je bewust/helemaal geen andere euro variant, zoals IE00B8GKDB10? Maandelijks een ander mandje lijkt me ‘persoonlijk beter’, zodat deze elkaar zo nodig kunnen compenseren. Qua erven/hoe reageerde een andere blogger: “Ik heb dit 1x meegemaakt met Binck en DEGIRO en daarbij kregen we de keuze om de portefeuille in stand te houden of te liquideren (alles te laten verkopen door de broker)”. Dan hoeven nabestaanden/kinderen zich kennelijk niet opeens te verdiepen in verkoop/aandelen.