Foutje: ik had ooit Ethereum (nu +350% rendement)

ethereum bitcoin coin drop

Mijn vader belde me laatst op. Even voor jouw achtergrondinformatie: hij is helemaal niet ‘into’ de aandelen ofzo. Hij vroeg: Elle, ken je Ethereum? Dat is crypto. Iedereen heeft het erover.

Nou ja… Regel 1 die vaak geldt bij zulke ‘investeringen’ met exponentiële groei: als je het overal hoort ben je al te laat. Maar oké: Ethereum is dus booming. Een koersstijging van 350%. En raad eens: ik had ooit Ethereum, maar ik heb het verkocht. 

FinancElle aan de crypto? Huh? Wat kun je leren van mijn verhaal? Dat lees je hieronder!

Ethereum = cryptocurrency

Wat is Ethereum? Heel simpel gezegd: Ethereum is het platform achter de cryptomunt Ether. Een cryptomunt is een soort van digitale munteenheid. 

De Ether is tussen begin 2021 en nu meer dan 350% gestegen. Het is op dit moment de populairste cryptomunt na Bitcoin.

Investeren in crypto: een goed idee?

Ik ben helemaal niet van de cryptocurrency. Ik vind het ook best zorgelijk om te zien dat veel (jonge) mensen dit nu als hun belangrijkste vorm van beleggen zien. Het is erg speculatief omdat er niet echt sprake is van een onderliggende waarde, zoals dat bij aandelen in een bedrijf wel het geval is.

Wil je toch graag beleggen in crypto? Doe dat dan met bijvoorbeeld maximaal 2-5% van je belegde vermogen. Zorg dat je een stabielere basis hebt voor je beleggingen, zoals bijvoorbeeld indexbeleggen.

Waarom bezat ik dan toch Ethereum? Nou… Dat zit zo. Toen ik net startte met beleggen bij DEGIRO (in 2017/2018) deed ik maar wat. Ik keek rond in de lijst met ETFs en toen stuitte ik op ETHEREUM XBTE Ether Tracker Euro XBT PROVIDER (ISIN: SE0010296582).

Zonder verder onderzoek te doen naar de ETF kocht ik hem (op basis van de historische koers).

Wat ik niet wist:

 • transactiekosten zijn van toepassing want niet in de DEGIRO kernselectie
 • genoteerd aan een buitenlandse beurs, dus jaarlijkse aansluitkosten
 • het is een cryptocurrency, dus hoog risico en super volatiel = erg intense koersstijgingen en -dalingen

Rood: houden

Nadat ik Ethereum – min of meer per ongeluk – had aangekocht, ging hij verder omlaag.

Dat bleef een hele tijd zo doorgaan. Het dieptepunt was 1/5e van de waarde waarvoor ik hem had gekocht.

Eén ding wist ik zeker: ik verkoop hem niet met verlies. Maar zodra hij weer groen zou zijn wilde ik er zo snel mogelijk vanaf want nu betaalde ik elk jaar €2,50 aansluitkosten voor de beurs in Stockholm waar ik verder niets ging kopen.

Groen: verkopen

Na meer dan 2 jaar was het eindelijk zover. Ik stond ruim groen (20%+ in 2 jaar tijd oftewel 10% per jaar). Verkopen die hap! Zo geschiedde.

Laat even duidelijk zijn dat het hier niet om grote bedragen ging. Ik had slechts 10 stuks.

Nu (2021)…… Door het dak

Vanaf toen bleef de waarde maar doorstijgen.

Het laagste punt was €6,16 en ik heb verkocht tegen ongeveer €37 per stuk. Let op: dit zijn de koersprijzen van de ETF, niet een hele Ether!

Ongeveer 2 maanden nadat ik verkocht was de waarde meer dan €100. Een half jaar later was de waarde meer dan €300. Ik had mijn waarde bijna kunnen vertiendubbelen! Duizenden euro’s winst. 

Maar goed, in de laatste 6 maanden heeft deze ETF zo hoog gestaan als €344 (mei 2021) en zo laag als €145 (juli 2021, slechts 2 maanden later). Je kunt de aandelenmarkt niet timen en de cryptomarkt al helemaal niet!

Andere aandelen

Dit is niet het enige product waarbij ik deze ‘fout’ heb gemaakt. Ik had ook aandelen in ASML, ASMI en BESI (een aantal van de grootste stijgers van de afgelopen tijd).

Deze heb ik allemaal verkocht toen ik een huis ging kopen. Ik wilde het geld liever daarin steken. Achteraf zou ik het anders doen, maar voor nu is het gewoon een mooie les.

Mijn les: nooit (alles) verkopen.

De reden dat ik de producten verkocht, was niet omdat ik het geld echt nodig had. Ik dacht gewoon oké, ik heb er een mooie winst mee behaald (20%+ per aandeel) en ik kan het geld nu ook in mijn huis steken dus doe ik dat. Het ging per product om relatief kleine bedragen (maximaal €500 per product).

Nu zou ik ervoor kiezen om:

 • alles in de producten te laten zitten want groei betekent vaak nog meer groei; of
 • een gedeelte te verkopen bijvoorbeeld mijn inleg of 50%.

De laatste optie vind ik geschikter indien het gaat om grotere bedragen, zeker indien er transactiekosten van toepassing zijn.

Huidige beleggingsstrategie

Wat als een paal boven water staat is dat ik op het moment dat ik Ethereum en de aandelen aankocht geen enkele beleggingsstrategie had. Niet in mijn hoofd en al helemaal niet op papier.

Als ik nu iets aankoop is het idee duidelijk: ik koop het om aan te houden tot op het moment dat ik FIRE ben en het geld nodig heb om van te leven. Daarnaast houd ik het nu bij ETFs omdat stock picking teveel tijd kost en vaak minder oplevert. 

Indien je in aandelen gaat beleggen, kan het verstandig zijn een duidelijk groeidoel te hebben, bijvoorbeeld: als je een groei van 25% behaalt, verkoop je aandelen ter waarde van (een deel van) je inleg en met dat geld kun je weer iets anders aankopen. De rest blijft in het initiële aandeel en kan op die manier doorgroeien.

Gaat het?

Met mij gaat het goed. Lief dat je het vraagt. Natuurlijk jammer dat ik een eurootje of 2.500 ben misgelopen aan Ethereum maar ik heb een mooie les geleerd! En onthoud: achteraf is makkelijk praten! De markt had er ook compleet anders uit kunnen zien en dan was ik nu de lachende derde geweest. Dit hoort echt bij beleggen.

En ik denk maar aan Roy Wayne die zijn 10% Apple aandelen verkocht voor $800… 

Deel je jouw ‘beleggingsblunders’?

Heb jij weleens een beleggingsblunder gemaakt? Wil je die hieronder delen in de comments?

Leave a Reply

This Post Has 8 Comments

 1. Kaspar

  Als je een trategie hebt is het nooit een blunder, al kan het natuurlijk wél verkeerd uitpakken… Ikzelf ben enkele jaren laat in de cryptomunten gestapt. Ik wist dat ik laat was en mogelijk te laat en de strategie was dan ook simpel: Ik stop er een bedrag in dat ik echt kan missen als de bubbel klapt. Maar de hoop/verwachting was dat ik voor die tijd nog mooi wat van de actuele explosieve stijging mee kon pakken en die winst kon afromen om dan later weer terug te investeren in crypto nadat de bubbel klapte (hoog verkopen, laag inkopen). Want één ding wist ik zeker: de snelle stijging destijds was niet reëel, dat moest ergens op korte termijn mis gaan… De algehele verwachting was dat dat nog enkele maanden zou duren.

  Helaas liep het anders… Die paar maanden bleken enkele dagen…. Net nadat het mij gelukt was om crypto’s in te kopen (flink gespreid over diverse veelbelovende munten) klapte de bubbel en was ik in één keer 80% van mijn initiële investering kwijt. In een poging nog wat te redden nog wat aan daytraden gedaan (ook bij een inklappende markt kun je nog winst maken!), alleen bleek dat toch net even te ingewikkeld voor mij waardoor het verlies opliep naar 90%… Daarom gestopt. Alle munten gelaten voor wat ze waren en gewoon laten staan. Jammer helaas!

  Ik sta nog steeds achter de toen gekozen strategie. Ik wist dat het een gok was. Desondanks was het absoluut wél heel erg pijnlijk… In enkele dagen je geld zien verdampen is niet leuk, zelfs al is het geld dat ik kon missen. Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en zijn de crypto’s weer in waarde gestegen, maar omdat de klap destijds zo groot was sta ik per saldo nog altijd fors in de min. Mijn crypto avontuur was dus financieel niet erg succesvol… Ik laat de cryptomunten lekker staan waar ze staan. Wie weet wordt het ooit nog wat, en wie weet ook niet! In tegenstelling tot de vele jongeren die zonder verstand van zaken al hun geld erin pompen ben ik wel realistisch over cryptocurrency….

  Ik weet nog goed dat ik ergens in maart op een forum postte dat ik verwachtte dat de waarde van crypto ergens dit jaar nog weer een forse klap zou krijgen, mogelijk wel 40-50% waardedaling. Ik werd door die groep ‘fanboys’ compleet afgemaakt… Ik wist niks van crypto aldus een overgrote meerderheid van de aanwezige ‘crypto-experts’ en moest mijn crypto-haat vooral ergens steken waar de zon niet schijnt… Slechts enkele weken later (dat had ik dan weer niet voorspelt) zakte de gehele crypto-wereld daadwerkelijk in en prijzen gingen met 40-60% omlaag…. Tja…. De jongens die eerder zo’n grote mond hadden over mijn ‘crypto-haat’ waren ineens héél stil… Bezint eer ge begint en laat je niet leiden door obsessief fanatisme….. Geloven in hetgeen waar je investeert is goed (eigenlijk vereist!), maar er haast een religie van maken is toch echt niet zo’n verstandige strategie…. En dat is waar veel jongere crypto-investeerders de mist in gaan.

  1. FinancElle

   Hi Kasper, klinkt als een harde leerschool. Zolang je niet verkoopt is het verlies natuurlijk niet definitief maar ja de vraag is hoe lang je dan moet wachten. Een wijze les!

 2. Robbert

  Ik heb zelf ook een aantal jaren in crypto’s gezeten als belegging maar ook omdat ik de techniek interessant vond. Ik ben ermee gestopt omdat ik duurzaam beleggen belangrijk ben gaan vinden en daar passen crypto’s vandaag de dag totaal niet bij. ETH is door PoS een stuk minder vervuilend dan BTC maar het is nog steeds niet best.

  Daarnaast is het steeds speculatiever geworden, blijven echte innovaties uit (mijn mening, sorry als ik iemand beledig) en is het een race om crypto’s geworden.

  1. FinancElle

   Hi Robbert,

   Zou je willen delen waarin je nu (duurzaam) belegt? Binnenkort komt mijn blog over duurzaam beleggen online (ETFs).

 3. Wim

  Wat ik mis in dit verhaal is een goede reden om wel een redelijke hoeveelheid aan crypto aan te houden als belegging: de aanstaande komst van zogeheten Central Bank Digital Currencies (CBDC). Bij CBDC gaat feitelijk om programmeerbaar geld waarvan de uitgever (meestal een centrale bank) kan bepalen wat er wel of niet mee mag worden gedaan. Het is zeker niet ondenkbaar dar iemand die nu spaart, investeert of belegt met FIRE als doel en kijkt naar de langere termijn, door de komst van CBDC uiteindelijk verplicht zal worden zaken als geld of beleggingsproducten als ETF’s onder te brengen bij de centrale bank. Het risico bestaat daardoor ook dat het voor FIRE opgebouwde vermogen wel eens gedwongen niet aan een vervroegde vorm van pensioen kan of mag worden besteed. Op de langere termijn kan crypto daarom, onder de voorwaarde dat het gaat om een decentraal/peer-to-peer aangehouden coin (zoals bitcoin) en waarbij de sleutel zorgvuldig wordt bewaard op een hard wallet (en niet anders), een veiliger optie zijn om vermogen op te bouwen dan b.v. via aandelen of een ETF in crypto.

  1. FinancElle

   Hi Wim,

   Dank voor je aanvulling. Wie weet vinden mensen het interessant om in dit overweging te nemen.

   Overigens is deze blog zeker niet geschreven om redenen op te sommen om wel / geen crypto aan te houden. Dus er zullen vast meerdere pros en cons missen. Het moraal van het verhaal is eigenlijk: geduld is een schone zaak 😉 Dat geldt ook voor aandelen.