GameStop: wat is er gebeurd?

gamestop bull spel hoorn bij elkaar drukken

GameStop is de laatste tijd veel (heel veel!) in het nieuws geweest, waarom? Nou…. Het is ‘gewone mensen’ gelukt om succesvol ten strijde te trekken tegen zeer vermogende hegde funds. De aandelenkoersen van GameStop stegen met 1.000% in een zeer korte tijd. Oftewel: oorlog in beleggersland!

Hieronder lees je wat GameStop is, wat hedge funds zijn en wat er precies is gebeurd.

Wat is GameStop?

GameStop is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. De naam zegt het al een beetje: ze zijn een winkel voor videogames en toebehoren.

Zoals voor vele winkels geldt, ging het met GameStop al een aantal jaren niet goed. Hierop besloot het management een meer digitale weg in te slaan. Dit werd goed ontvangen door ‘het publiek’ waardoor de koers wat omhoog ging.

In de wereld van hedge funds is dit een moment om toe te happen: een overgewaardeerd aandeel van een potentieel failliet bedrijf. De haaien komen kijken of er iets te halen valt.

Wat is een hedge fund?

Een hedge fonds is een ‘bedrijf’ dat door het toepassen van actieve beleggingsstrategieën winst probeert te behalen voor haar investeerders. 

Deze actieve beleggingsstrategieën kunnen ook erg agressief zijn, daar was in het geval van GameStop sprake van. Hedge funds probeerden winst te behalen door ‘short’ te gaan op aandelen.

Wat is short gaan?

Short gaan houdt in:

 1. je leent aandelen (tegen betaling van rente, meestal voor een bepaalde tijd)
 2. je verkoopt ze onmiddellijk tegen de huidige marktprijs (zeg €20 per aandeel)
 3. je hoopt dat de koers gaat dalen en je de aandelen later kan aankopen tegen een lagere marktprijs (zeg €10 per aandeel)
 4. na terugbetaling van de lening kun je het verschil in je zak steken (= €10 per aandeel minus de rente)

Je zet in het geval van short gaan in op het dalen van de koersen. Op dat moment kun je het aandeel namelijk goedkoper aankopen dan de prijs waarvoor je het hebt geleend waardoor je er geld aan overhoudt.

Hedge funds kunnen het bedrijf hiermee enorm onder druk zetten

Aangezien hedge funds vaak erg vermogend zijn, kunnen zij zoveel ‘shorten’ dat de koersen blijven dalen. Dit komt omdat zij in dit geval heel veel aandelen lenen en dus niet daadwerkelijk kopen, maar wel verkopen. Enorm veel verkopen zorgt voor meer aanbod dan vraag en een lagere aandelenkoers.

Hun waarheid (lagere aandelenkoersen) wordt dan dé waarheid en het bedrijf in kwestie raakt in de financiële problemen. Dit is in het voordeel van het hegde fund want hiermee verdienen zij geld. Vandaar de vergelijking met haaien.

Is short gaan altijd slecht? Nee 

Short gaan is niet altijd slecht voor de markt, indien het met mate gebeurd zorgt het ervoor dat bubbels eerder naar de oppervlakte komen en dat aandelenkoersen stabieler zijn.

Wanneer is short gaan verboden?

Short gaan is niet verboden, maar er zijn wel restricties aan verbonden. Deze restricties zijn aangescherpt naar aanleiding van de kredietcrisis in 2008.

Zo is ‘naked short’ gaan niet toegestaan. Naked short houdt in dat je meer aandelen short dan dat er beschikbaar zijn in de markt. Stel dat er 1.000 aandelen zijn uitgegeven, mag je niet op 1.500 aandelen short gaan.

En raad eens….. dat is wat er gebeurde bij GameStop.

140% short op GameStop

In December 2020 was het totale percentage aan short aandelen in GameStop 140%. Illegaal dus want over het limiet van 100%.

Een risicovolle situatie. Als de aandelenprijs toch ineens omhoog gaat, kan het hedge fund door het verlopen van de leentermijn of om verliezen te beperken overgaan tot het aankopen van de aandelen tegen de hogere marktprijs. Dit zorgt voor enorme verliezen bij hedge funds en kan een domino-effect hebben waardoor de aandelenkoers maar omhoog blijft gaan.

Dit domino-effect wordt ook wel een ‘short squeeze‘ genoemd. De bekendste short squeeze was bij Volkswagen in 2008.

VW short squeeze 2008

Niet alleen een risicovolle situatie, ook een oneerlijke situatie. Daarop zette de ‘Wallstreetbets’ leden een plan op. 

Reddit Wallstreetbets vs. Hedge funds

Op Reddit (een forum) bestaat er een groep ‘wallstreetbets‘ met miljoenen leden. Binnen deze groep werd gesproken over het aandeel GameStop. Toen hedge funds startte met extreem short gaan op dit aandeel zette dat kwaad bloed. Ze besloten ze te willen vechten tegen de hedge funds. Het idee: iedereen moest starten met aandelen GameStop aankopen zodat de aandelenkoers omhoog zou gaan en de shorts werden ‘gesqueezed’ oftewel uitgeknepen.

Niemand had gedacht dat dit mogelijk was. Een groep ‘gewone mensen’ die het wint van de almachtige vermogende hedge funds, maar zo geschiedde.

Iedereen begon de GameStop aandelen te kopen. De prijs steeg van onder de $20 in begin januari 2021 naar $483 (!) in eind januari 2021. Meer dan 1.000% rendement. Dit zorgde ervoor dat veel hedge funds hun verliezen moesten nemen. Hedge funds verloren miljarden dollars.

Inmiddels is de aandelenprijs weer teruggezakt naar ongeveer $50.

GameStop aandelenkoers

Wat zijn de lessen van het GameStop debacle?

We kunnen een aantal dingen leren van alles wat in de laatste weken gebeurd is rondom GameStop:

Heb jij aandelen GameStop (gehad)?

Je mag het hieronder (ook anoniem) delen. Heb je getwijfeld? Vond je het interessant of totaal niet?

Ik? Nee… Mijn beleggingsstrategie is saai: buy & hold ETFs. 

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

 1. Meer door minder

  Waar ik mij wel aan geërgerd heb is dat het lijkt dat voor veel kleine belegers tezamen andere mores geldt (in negatieve zin) dan voor de “haaien”

  1. FinancElle

   In welke zin? Zij moeten zich ook aan dezelfde regels houden zou ik zeggen?

 2. dejongebelegger

  Ik heb geen aandelen van gamestop gehad. Blijf liever weg bij dit soort pump & dumps en koop waardevolle aandelen op het lange termijn!

 3. Cashwhale

  Erg interessant artikel! Ik denk dat dit soort acties echt heel gevaarlijk zijn voor beginnende beleggers. Vandaar dat dit soort artikel erg belangrijk zijn voor mensen om te lezen.