Geld terugkrijgen van Airbnb: hoe zit dat?

Airbnb geld terugkrijgen serviceskosten vliegtuig hawaiian

Iedereen heeft het erover. Je kunt geld terugkrijgen van Airbnb, namelijk de betaalde servicekosten (15% van de huursom). Je gaat gewoon naar die ene website, meldt je aan en klaar.

Hoe zit dit precies? Krijg je het geld zeker terug? En wanneer?

Servicekosten én bemiddelingskosten berekend

Als je een accommodatie boekt, verdient Airbnb op twee manieren geld:

 • de huurder betaalt servicekosten van gemiddeld 15% van de huursom
 • de verhuurder betaalt bemiddelingskosten ter hoogte van 3,6% van de huursom

In Nederland is het niet toegestaan om als ‘bemiddelaar bij een huurovereenkomst’ een bemiddelingsvergoeding te vragen aan de verhuurder én de huurder. Je mag dit maximaal vragen van één partij.

Dit verbod wordt ook wel ‘het verbod van het dienen van twee heren’ genoemd. Dient de bemiddelaar toch twee heren? Dan is de huurder beschermd en moet de bemiddelaar de kosten aan de huurder terugbetalen. 

Rechtszaak

De heer Huppes – ‘toevallig’ jurist op het gebied van contractenrecht – startte een rechtszaak tegen Airbnb. Hij vond namelijk dat Airbnb twee heren diende door zowel aan de verhuurder als huurder kosten te vragen.

Hij won deze rechtszaak op 9 maart 2020. 

De rechtbank Amsterdam oordeelde:

 • Airbnb is actief als bemiddelaar tussen huurder en verhuurder; de betreffende bepaling van het burgerlijk wetboek is daarom van toepassing
 • het Nederlandse recht is van toepassing, omdat in de huurovereenkomst van Airbnb staat dat het recht van het thuisland van de huurder van toepassing is als dit voor de huurder voordeliger is (in aanvulling op het standaardrecht van Ierland)
 • het vrij verkeer van diensten uit de Europese wetgeving geldt niet, omdat het hier gaat om een consumentenovereenkomst

Conclusie: Airbnb moet de servicekosten aan de huurder (de heer Huppes) terugbetalen, inclusief wettelijke rente.

Airbnb is het niet eens met de uitspraak. Ze zeggen dat ze in hoger beroep gaan, maar hiervoor moet de geldvordering minimaal €1.750 zijn (en het gaat hier om €470). Ze zijn niet van plan de servicekosten te schrappen of terug te betalen. 

Website dienenvantweeheren.nl

Naar aanleiding van het winnen van de rechtszaak zijn de gebroeders Huppes (in samenwerking met anderen) een website gestart waarop jij ook je claim kunt indienen: www.dienenvantweeheren.nl.

Op deze website kunt je twee dingen doen:

 • het downloaden van een voorbeeldbrief: gratis zelf naar Airbnb Ierland sturen
 • je claim aanmelden bij Twee Heren BV: 30% no cure no pay (zij versturen dan de brief en starten eventueel een rechtszaak)

No cure no pay houdt in dat je de kosten alleen hoeft te betalen bij een succesvol resultaat. Er loopt inmiddels al een andere rechtszaak namens 33 huurders.

Inmiddels zijn ook andere partijen ‘claimservices’ gestart. Bijvoorbeeld de Consumentenbond in samenwerking met ConsumentenClaim. Zij vragen 25% (no cure no pay).

Hoe zeker is het dat jij je geld terugkrijgt?

De rechtszaak is een goed begin, maar Airbnb is niet van plan om iedereen zomaar geld terug te gaan betalen.

Als ze naar aanleiding van jouw brief niets doen, zul je een rechtszaak moeten beginnen. Het is niet 100% zeker dat andere rechtbanken hetzelfde oordelen. Indien mogelijk zal Airbnb waarschijnlijk in hoger beroep gaan.

Moraal van het verhaal: het is een goed begin, maar verwacht niet dat je binnen een paar dagen het geld op je rekening hebt. 

Boekingen van de afgelopen 3 jaar (of 5 jaar)

Je kunt een claim indienen als je de afgelopen 3 jaar een accommodatie hebt gehuurd bij Airbnb (en servicekosten hebt betaald). Waarom 3 jaar? Dat is de verjaringstermijn voor dit soort zaken.

De consumentenbond zegt dat zij nog aan het uitzoeken zijn of de verjaringstermijn eventueel 5 jaar is.

Je kunt de facturen downloaden op de website van Airbnb. Daar kun je ook de betaalde servicekosten terugvinden. 

In Nederland óf in het buitenland

Het maakt niet uit waar je de woning huurde, als jij maar in Nederland woonde. Dan is namelijk het Nederlandse recht van toepassing op basis van de huurovereenkomst van Airbnb. 

Zelf heb ik overigens niets te claimen bij Airbnb! Jij wel? 

Leave a Reply

This Post Has 4 Comments

 1. GeldHamster

  Waarschijnlijk doet AirBNB niks met dr claims van particulieren. Ik zou denk ik altijd voor commissie kiezen zodat er eventueel een rechtszaak gestart wordt. Het is niet de moeite om enorm veel tijd hieraan te besteden. Dit heet ‘opportunity cost’ waardoor je die tijd beter ergens anders aan kunt besteden zoals werken aan je blog ;)! Interessant te lezen dat wel.

  1. FinancElle

   Normaal gesproken ben ik van het zelf doen, maar in dit geval zou ik waarschijnlijk inderdaad ook voor claimservice kiezen! Zeker aangezien het no cure no pay is… Heb jij een claim ingediend?

 2. Peter

  Ik doe mee met ClaimService van de Consumentenbond (https://www.claimservice.nl). Zij versturen gratis aangetekend mijn brief naar Ierland (kost normaal 14,50). Er doen nu meer dan 10.000 mensen mee met hun claim en ik verwacht daarmee meer kans te maken op restitutie dan het zelf te gaan doen. Wat denk jij?

  1. FinancElle

   Hallo Peter,

   Gratis is het natuurlijk niet helemaal, want als jij je geld terugkrijgt houden zij daar een percentage van. Hoe dan ook, het lijkt me in dit geval een goed idee om mee te doen met een claimservice! Zoals je zegt, de kans is waarschijnlijk groter dat jij je geld terugkrijgt als je je aansluit bij een groep.

   Ik ben benieuwd hoe het afloopt!